Nu rasar gröna börskurser

VESTAS börskurs under 1:a kvartalet

  • 21-01-04  1.476,50  100,0 %
  • 21-03-05  1.042,50   70,6 %
  • 21-03-31  1.302,00    88,2 %

I Financial Times Weekend-nummer 2021-04-03 skriver John Dizard en kolumn med rubriken:

Fossil fuel investors leave clean peers green with envy

(Investerare i fossila bränslen gör gröna kollegor gröna av avund)

Dizard konstaterar att det råder ”konsensus” om att mänskligheten måste nå netto nollutsläpp till 2050. Men varför har då aktier i fossila bränslen vanligen stigit, medan aktier i ”förnybar” energi har utvecklats dåligt eller rent av fallit.

Han tar några exempel:

  • ICLN Global Clean Energy ETF, Exchange Traded Fund, – 14%,
  • Ørsted, driver möllor och bygger vätgasproduktion, – 24 %
  • Vestas i Danmark, – 16 %, (till idag – 12 %),
  • Siemens Gamesa Renewable Energy, – 0,3 %,

För fossil energi gäller motsatsen:

  • XLE en ETF för större oljebolag, + 29 %,
  • EOG Resources, fracking production, + 45 %,
  • Cabot Oil and Gas Co, + 15 %,
  • Exxon Mobil, + 35 %,

Dizard ser några olika skäl till utvecklingen:

  • En massa kapital har ”kastats över förnybart” på senare år.
  • Stigande räntor,
  • OPEC reducerar leveranserna,
  • Överbjudna auktioner på byggrätter för havsbaserade vindparker.

De nya auktionerna har slutat på 10 och 20 ggr priserna vid de senaste auktionerna 2010.

Priserna och villkoren för ”förnybar” el håller på att bli mindre förmånliga eftersom fler konkurrerar om elkontrakten. I Kaliforninen har villaägarnas takpaneler för solkraft kraftigt minskat den topplast som kommersiella producenter (och deras långivare) räknat med för att betala sina räkningar.

Den gröna vis-à-vis fossila vändningen av lyckan varar kanske inte länge. Eller måste energipolitiken ändras mycket mer dramatiskt än vi sett hittills.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Nu rasar gröna börskurser

  1. Börskurser är luft om de inte bygger på levererade och betalda produkter och tjänster. Eller på statliga subventioner, som inte varar för evigt. Vindkraft levererar 25-30 procent av maximalt möjligt utbyte. Solkraft hos oss runt 10 procent. Biokraft konkurrerar om råvara med många andra behov. Vätgas finns inte i naturen utan måste tillverkas i flera dyrbara steg med stora energiförluster på vägen. Detta tycks Dagens Industri inte inse, som tar höga börskurser som bevis för att “gröna investeringar” skulle löna sig och skapa jobb.

  2. Ett större problem är att pensionsfonderna spekulerar bort framtida pensioner på “hållbarhetens altare”.
    Tycker faktiskt lite synd om framtida pensionärer som idag inte har en susning om vad som pågår.

  3. Grunden för att tjäna pengar är ju att någon är villig att betala.

    De “gröna energislagen” bygger ju på att regeringar tar skattepengar och betalar med. Politiker betalar ju gärna med andras pengar. Sen berättar de hur mycket de har satsat på den “gröna omställningen”. I själva verkat har de inte satsat en krona. Det är medborgarna som gjort det.

    Kan ju vara så att “marknaden” har på känn att medborgarna kanske inte längre kommer acceptera att politikerna ger bort deras pengar ?

  4. Det råder kanske konsensus bland en handfull oseriösa, alarmistiska klimatforskare. Den övervägande majoriteten av klimatforskaren vet att det inte pågår en klimatkris och många av dem har mod att berätta det om någon frågar dem. Vilket sällan sker.
    Solceller och vindkraftverk är garanterade förlustaffärer utan subventioner. Antagligen är det också fallet med den vätgasekonomi som många nu propagerar för och försöker utveckla som lösning på ett inbillat klimatproblem.
    Den som har satsat pengar i den “förnybara energi”-branschen kommer att förlora stora delar av sina pengar, om man inte drar sig ur inom en snar framtid, med kanske en mindre förlust. Värst blir det för alla som har gått med att sätta upp gigantiska vindkraftverk på sina marker. När vindkraftsbolagen går i konkurs, blir det markägarna som får betala nedmontering och bortfraktning av verken. Hur många av dem har råd med det?

  5. Dagens Nyheter har en rubrik “Solcellsägare tvingas slå av elproduktionen” Avgifterna gör det för dyrt att leverera överskottet till elnätet.
    Med nya “smarta appar” kommer naturligtvis leveransen från solcellsägarna till “det smarta nätet” att anpassas till hur mycket solcellsägarna vinner/förlorar.
    Dags för klimatkarusellen att varva ner!
    Min Lundin Energy är helt riktigt den aktie som går bäst just nu.

Comments are closed.