Blir det snö till veckändan ?

En prognos från den 31/3 spår snöfall på många håll den 9/4.

Månaden april befinner sig mellan vinter och sommar. Det är naturligt att vädret på våra breddgrader nyckfullt kastats mellan vinter- och sommarförhållanden. Erfarenheten visar att vädret under april är mycket omväxlande. Nu tillkommer erfarenheten av extremt väder runt hela norra halvklotet under detta år.

Det gör det särskilt viktigt att kunna förutse hur vädret växlar. En prognos från Electroverse spår omfattande snöfall över hela Europa under första halvan av april, se figuren.

Jag publicerar inte gärna prognoser dels för att de ju inte är “fakta” och dels för att de så ofta är felaktiga. Men denna prognos är spektakulär, aprilsnö i nästan hela Europa, och prognoser för vädret brukar var rätt bra för en vecka.

Det skall bi intressant att se hur mycket snö vi får ! !

Går du till Electroverse (klicka på den röda texten) kan du se prognosen ända fram till mitten av april.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Blir det snö till veckändan ?

  1. Den 19 maj år 1968 var det två decimeter snö i Gnesta ( Sörmland ) på morgonen .
    Klockan 14:00 var så gott som all snö borta i och med starkt förhöjd temperatur på dagen. Och hur i herrans namn kan jag komma ihåg denna dag ? Ganska enkelt , då jag fyllde 15 år och en moped väntade utanför . Klockan 7:00 drog jag iväg med mopeden till närmsta tankställe. På den tiden tankade personalen på mackarna.
    — Hej , vad gör du ute i detta väder så tidigt, sade mackägaren ?
    — Jo , jag fyller femton idag och därför vill jag tanka moppen.
    — Jaha , ja då förstår jag , sade han.
    Det kan vara bra med speciella händelser i ens ungdom vad gäller vädrets makter.
    För övrigt gav moppen ökad frihet vad gäller då mitt huvudintresse fiske.
    Kvinnor ? Nja sådär ganska underordnat intresse. Moppen och fiske var högprioriterat!

  2. Här i västra Skåne fick vi hårda vindar, hagel, snö och ett litet snötäcke. Temperaturen sjönk under nollan i ovädret, men nu är det åter sol och +2 grader. Det är kallt också i Tyskland, t.ex -0,6 grader i Schleswig, nära danska gränsen, se: https://www.dwd.de/DE/leistungen/beobachtung/beobachtung.html

    Solfläckar och jetströmmar torde ha stor inverkan på klimatet och min tilltro till prognoser från https://electroverse.net/ är långt större än dito från
    msm-media, smhi och andra pk-dresserade organisationer.

  3. Just nu faller det snö från Svalbard och Grönland hela vägen över Norska havet och Nordsjön till mellersta Tyskland. Delar av Danmark, Skåne, Småland, Sörmland och Uppland. Även Nordöstra Sverige och västra Finland får snö. Dock ligger temperaturerna runt nollan eller något över så det lär nog inte ligga kvar länge om inte temperaturerna faller.

    Orsaken är ett rätt intensivt lågtryck i trakten av Luleå och ett motsvarande högtryck söder om Island som blåser ned kall luft från Grönland och Norra Ishavet.

    Jetströmmen från väster mot öster gör en kraftig båge söderut från Grönland och ner till Norra Tyskland där den sedan viker av norrut igen över Finland där åter viker söderut öster om Moskva och försvagas. Den primära jetströmmen går söder om Spanien över Nordafrika i en mer rak bana från väster mot öster.
    Det betyder att kall luft från norr tränger ned till gränsen för den sekundära jetströmmen över Nordtyskland.

    Jetströmmarna har under de senaste åren visat prov på stora avvikelser och böljar kraftigt alltså slingrar sig kraftigt mellan norr och söder på sin väst-östliga väg. Det får till följd att högtrycken bildas söder om det och lågtrycken norr därom vilket ger det väderläget vi har nu.

    Orsaken till jetströmmarnas ändrade banor tros ligga i jordens försvagade magnetfält som i sin tur beror på lägre solaktivitet.
    Det förklarar även de köldknäppar som USA haft de senaste åren och nu senast när Texas råkade ut för en massiv snöstorm med stark kyla.

    Så länge som solaktiviteten är låg lär vi få se mer av dessa väderfenomen.

  4. Utmärkt exempel på Årsmån.
    Jag erinrar mig en “vår” på 60-talet med påsk i början av april.
    Vi hade varit på Mallorca under påsk med nästan sommar-väder och även badat.
    Flög hem i sommarkläder. I Sverige hade vintern kommit tillbaka. Flera decimeter snö vid färden Malmö/Lund. Frös och körde fort hem. Sladdade runt , och bilen fortsatte baklänges med hög fart, samtidigt som den körde om en långsammare bil. En ny sladd, och vi kunde fortsätta framlänges.

Comments are closed.