Historikern Barbara W Tuchman tar upp början på Lilla Istiden
Hon har gjort mycket djupt intryck på mig ända sedan jag för mycket länge sedan läste “Dårskapens Vägar”. Där beskriver hon hur grupptänkandet bland de styrande gjort dem oförmögna att fatta vettiga beslut. Det har gällt genom hela historien. I synnerhet numera.
Etablissemangets idioti analyserar hon även i “Augusti 1914”, som handlar om de första dagarna i första världskriget. Högadliga generaler utan kunskap och erfarenhet sände hundratusentals ungdomar rakt in i döden. I onödan !
Således köpte jag hennes bok om 1300-talet när den kom på rea för flera år sedan. Men den har stått i bokhyllan tills Henry för ett tag sedan tipsade om dess kapitel 2 på sidan 39. Där nämner hon flera fakta om klimatet:
- Hela Östersjön var isbelagd vintrarna 1303-1304 och 1306-1307.
- Glaciärerna i Alperna trängde fram.
- Nivån på Kaspiska havet steg.
- Bosättningarna på Grönland upphörde.
- Spannmål kunde inte längre odlas på Island och i norra Skandinavien.
- Säsongen för odling kortades i hela Europa.
- 1315 varade regnen så länge att det blev utbredd missväxt.
- Det ledde till hungerkatastrofer 1315 -1316 med kannibalism på några håll.
- En epidemi av dysenteri minskade befolkningen ytterligare.
Mitt i detta elände frodades hyckleri och förljugenhet i “etablissemanget”, som ibland var en kombination av kunglig och kyrklig korruption för utsugning av folket. Kyrkans män skulle representera “godhet”, men levde ofta i alla former av “synd”.
Detta fortsatte opåtalt i 200 år tills Luther spikade upp sina 95 teser.
Skall också vi behöva stå ut med förljugenheten i hundratalet år ? ?
+ – + – + – +
by
Det ligger en eftersläppning i den påverkan som solens aktivitet har på jordens temperatur. Det vill säga från låg aktivitet tar det flera år innan jordens temperatur sjunker till minimum.
Dessutom verkar studier på hur solens aktivitet påverkar jordens temperatur inte ta hänsyn till jordaxels lutning, jordens rotationshastighet, andra planeters lägen i förhållande till jorden, var jorden befinner sig på “Milankovitch Cycle”.
Med andra ord går det inte att bara se på den så kallade 11-års-cykeln vad gäller solens aktivitet vilket är något som klimathotsbluffarna använder sig av för att visa att solen inte styr jordens temperatur. Helt rätt i och för sig, om man inte tar med alla andra företeelser som påverkar jorden, vilket inte citeras av solforskare som är anhängare av klimathotsbluffen.
Å andra sidan. Kan man klandra dessa klimathotsforskare då deras forskning och utkomst är beroende av rätt politisk agenda?
År 1317 (början av lilla istiden) var det både torka och massiva översvämningar liknande vad vi haft i år. skördarna blev förstörda så man blev tvungen att äta av utsädet vileket resulterade i att många svalt ihjäl och det trots i stort sett halvering av mänskligheten ända till 1325 innan man var ikapp med matproduktionen.
Jag hittade tillbaka till uppgiften 76% som gällde för 2020:
https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2020/05/12/the-sun-is-asleep-deep-solar-minimum-feared-as-2020-sees-record-setting-100-day-slump/?sh=46e17f615e28
Tack för det Karl Erik! Jag läste siffran 76% men hittade inte tillbaka. Nu känd det betydligt tryggare!
Spotless Days
2021 total: 49 days (23%)
2020 total: 208 days (57%)
2019 total: 281 days (77%)
2018 total: 221 days (61%)
2017 total: 104 days (28%)
2016 total: 32 days (9%)
2015 total: 0 days (0%)
Att det kommer nya istider får vi nog dessvärre finna oss i.
@Björn
Jag tror du har vänt på siffrorna. Enligt SpaceWeather.com är det i år 23 % ”spotless days” d v s 77 % av årets dagar har det funnits solfläckar.
År 2019 var det tvärtom, 77 % ”spotless days”. Vi är i början av solcykel 25.
Martin Hedberg är meteorolog och väderobservatör.
I sin blogg ”Därför blir det ingen ny istid” misskrediterar han Valentina Zharkovas forskning.
Han skriver: ”Man använder modellen för att göra en prognos på ”solar activity” och finner att den kommer ha ett nära minimum år 2022 och två ”full phase separation” mellan 2030 och -40. Då skulle antalet solfläckar falla med 60% och det har inte inträffat på 370 år.”
Just i år har det det inte varit några solfläckar 76% av tiden.
Inga solfläckar idag! Jag fruktar att Valentina Zharkova har rätt, hon är trots allt klimatforskare.