Det brinner i Teslas största batteri, Victoria, Australien

Fire Rescue

Södra halvklotets största anläggning med lithium-batterier från Tesla står i brand.

Den finns i Moorabool, invid Geelong i delstaten Victoria, Australien.

En modul på 13 ton brinner. Brandförsvaret konstaterar att det inte är någon idé att försöka släcka. Att kyla med vatten skulle bara förlänga förloppet, varför de bara bevakar och varnar omgivningen för de giftiga gaserna. Dessa innehåller fluorväte, som tillsammans med luftens fukt bildar fluorvätesyra. Denna är så aggressiv att den etsar glas, vilket jag tror den är ensam om.

Allmänheten har uppmanats att stänga fönster och spjäll i eldstäder samt ta in alla husdjur.

Hela anläggningen har kapaciteten 300 MW och 450 MWh. I många kretsar på många nivåer har den setts som lösningen på elnätets problem. Huruvida den kan stabilisera spänning och frekvens är oklart.

+ – + – + – +

Post Scriptum

2921-08-03

Till batteriet mobiliserades 30 brandbilar och 150 brandmän utspridda på tre dagar. Så lång tid tog det för batteriet att brinna ut.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Det brinner i Teslas största batteri, Victoria, Australien

  1. Petter Wulff 2021-08-02 at 16:52
    Du försöker att omvandla Klimatsans till ett forum om mänsklig dumhet men kommer inte att lyckas.

  2. Hej Petter !

    Du är skarpsynt ! Men du missar sambandet. Vi behandlar “klimatet”. Eftersom den rådande politiken och den Politiskt Korrekta debatten därom utmärks av ren galenskap, blir “mänsklig dumhet” automatiskt en del av våra teman.

    Det går inte att undvika.

  3. Är det här ett klimatforum eller ett forum om mänsklig dumhet?

  4. # Sture Åström och #LarsKamél

    Tack för svar! Det var således, som så ofta numera, dumhet i kombination med girighet som orsakade att höghuset i Florida rasade ihop. Många hus där har rasat ner i slukhål, beroende på att man byggt i träskmarker och samtidigt använt för mycket grundvatten till en växande befolkning och till bevattning. Även om raset inte orsakades av en brinnande elbil, så kan det absolut ske, då dumhet och fanatism styr på tok för mycket av beslutsfattandet idag.

  5. Det är bara att titta i periodiska systemet. Litium finns i grupp 1, mellan väte och natrium. De flesta av oss har väl varit med om experiment i skolan, där en lärare med skyddsutrustning har fyllt en behållare med väte och sedan satt dit en tändsticka? Och där en lärare med skyddsutrustning har slängt en bit natrium på vatten?
    Alla känner väl till zeppelinaren Hindenburg, vad den hade i tankarna och vad som hände?
    Det finns ingen anledning att tro att litium är mindre farligt än väte och natrium.
    Det där raserade höghuset i Florida var byggt på en barriärö. Vilket ur geologisk synvinkel är en av de minst stabila formationer som finns. En barriärö skapas av strömmar, vågor och vindar, omformas av dem och kommer så småningom att förstöras av samma naturkrafter som skapade den. Det är ofrånkomligt. Det enda osäkra är hur lång tid det tar. Det är ren idioti att bygga hus på en barriärö.
    Barriäröar förändras i princip hela tiden. Vilket numera ger de klimathotstroende utmärkta möjligheter att påstå att barriäröar med befolkning håller på att förstöras av klimatförändringar och stigande hav. Vilket alltså inte är sant. De förändras av samma naturkrafter som skapade dem, och ingen borde bo permanent på en barriärö. Urbefolkning kan ha använt dem för tillfälliga fiske- eller jägarläger, men bosatte sig in där. Medan européer och deras ättlingar tydligen är villiga att bygga hus där, eller fördriva urbefolkning dit.

  6. Beträffande höghuset i Florida. Jag har två säkra uppgifter:

    Det var en swimmingpool i källaren.
    En teknisk inspektion för två år sedan konstaterade att armeringsjärnen i pelare och balkar hade rostat och sprängt sönder betongen.

    Jag har jobbat med värme, kyla, fukt och ventilation i mer än 40 år. Inomhusbassänger med vatten som skall hållas behagligt varmt, behöver omsorgsfull konstruktion av byggnaden och kvalificerad ventilation. Jag har sett liknande fall. Luften ovan bassängen blir varm och mättad med fukt. Byggnadens bärande delar hinner inte med vid uppvärmningen. De är kallare och drar på sig kondens. Det vattnet kryper in i betongen, järnet rostar och spränger, sprickorna släpper in mera fukt, o.s.v.

    Fallet beror på okunnigt byggande. Huset var dömt att rasa redan på ritbrädet.

  7. Mycket politisk prestige och mycket kapital har satsats på elektrifieringsspektaklet, så branden förtigs förstås så länge det går. En annan katastrof man kan undra över är det stora höghuset i Florida som nyligen kollapsade. Ner i ett slukhål? Det fanns ett garage i byggnaden och det är inte alltför långsökt att misstänka att brand i en elbil där kan ha orsakat en stor explosion, som i sin tur fått den opålitliga marken att rämna. Om någon sett en trovärdig uppgift om orsaken till raset, vill jag gärna få veta det. Är det som jag misstänker, kommer msm-media att förtiga orsaken.

  8. …har letat efter nyheten i MSM, inte hittat något, det blir nog locket på så länge det går….

Comments are closed.