En analys på grund av Elins ANALYS i Sydsvenskan 30:e

Falsterbonäset har växt i 4.000 år och fortsätter nog så

I HD/Sydsvenskan den 30/12  summerade Elin Fjellman “Klimatåret 2021” på fyra helsidor. Där hade hon också en särskild kolumn märkt “ANALYS”. Där skriver hon:

Och klimatförändringen fortsätter även om utsläppen minskar. Därför växer nu insikten om att det krävs investeringar i anpassningar, exempelvis skyddsvallar som den som nu pla-neras på Falsterbonäset.

+ – + – + – +

Analys föranledd av en ANALYS i Sydsvenskan den 30/12

Vid en analys söker man ibland orsaken till en verkan!

Om man känner till vilka verkningarna kan bli, försöker man påverka orsaken. Miljöbalken, MB, ger vissa riktlinjer i försök att hindra oss från att göra för många direkta fel eller något som vid bedömning kan ge oönskade följder.

I MB återfinns alternativdirektiv – men allt kräver vakna och kunniga politiker, tjänstemän och medborgare. År 2002 kom en ny lag LOD, Lag om Omhändertagande av Dagvatten.

Många negativa följder skulle kunna undvikas med vakna medborgare och journalister. Kunskaper och medvetande fanns och tillämpades naturligtvis tidigare. Det spelar ingen roll om det är klimatförändringen som skapat ett skyfall.

Samhället skall genom sin planering ha förutsett mer än vad man nu gjort.

Journalisten har här en viktig roll. Varför är någon kommun bättre än andra vid dagvattenhantering. Dagvattnet skall om möjligt tillföras grunden innan det hinner smutsas eller bidra till översvämningar. Då skulle grundvattensituationen bli bättre samtidigt med mindre risk för översvämningar.

Där man använder värmen i marken för uppvärmning ökar tillgången på energi med infiltrationen av regnvatten.

Den kunnige Journalisten kan med sin meddelarförmåga hjälpa oss att bättre utnyttja jordens resurser.

Muren som skall byggas vid Falsterbo nämns i Sydsvenskans analys.  

Behovet har inte kommit till plötsligt eller pga klimatförändringar. Strömningsvillkoren i Öresund har genom åren bl.a. påverkats av tillkomsten av Flintrännan. Malmö har använt avfall från kalkbrottet i Limhamn och byggavfall mm för att flytta ut kustlinjen.

På danska sidan har också gjorts förändringar som påverkar flödet i Öresund.

När månen står i lämpligt läge får vi flod som flyttar vattnet österut i såväl Nordsjön som Östersjön. Kraftiga västliga vindar hjälper sedan till.  Vattnet rusar genom Öresund. Där det finns hinder, stiger nivån. Vattnet ställer sig inte lika högt överallt – det beror på de hinder som finns.

Lika väl som man gjort andra strömningspåverkande åtgärder borde man kunna anlägga ett rev som minskar trycket på Näset.

Erki Ikonen

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather