Vulkanen vid Tonga kanske kyler klimatet med ~ 0,3 ºC

Electroverse

Figur 1. Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Haʻapai ligger på havets botten invid ö-gruppen Tonga

Den är känd sedan tidigare och har haft utbrott med c:a 1.000 års intervall. Årets utbrott klassas som styrkan VEI-5, ungefär jämförbart med Mount St Helens 1980.

Electroverse

Figur 2. Ett stort moln av rök och aska utvecklades snabbt

Då explosionen ägde rum under vatten skapades stora mängder ånga. Mängden SO₂ uppskattas preliminärt till 400.000 ton. Den har en betydande inverkan på klimatet.

Electroverse

Figur 3. Rökpelaren steg till 39 km höjd enligt radarmätningar

Det är långt uppe i stratosfären, som börjar vid c:a 11 km höjd. Stoft på den höjden kan sväva i åratal. Det reflekterar Solens strålning, vilket ger en kylande effekt på klimatet. Därvidlag har SO₂ en särskilt märkbar verkan. Molnet har drivit iväg över Indiska Oceanen på väg mot Afrika.

Verkan på klimatet uppskattas till 0,3 ºC på södra halvklotet under ett år. Uppvindarna längs ekvatorn gör det mindre troligt att molnets sprids till norra halvklotet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Vulkanen vid Tonga kanske kyler klimatet med ~ 0,3 ºC

  1. Till Göran

    Tack för du delar med dig av dina kunskaper. Det borde utreds vad den minskade mängden SO2 i atmosfären har påverkat klimatet.

    Till Kevin, då jag använder det starka ordet sinnesförvirrad tänker jag på omställningen från planerbar elkraft on demand/efterfrågan till elkraft som ej kan planeras, till exempel vindkraft. Jag tänker också på att ett elsystem behöver systemstabilisering, stora kraftverk kan verka i den rollen, det gäller att hålla spänning och frekvens i ett smalt område, i Sverige har vi lagt ned 6 stora kraftverk i södra Sverige med den rollen och ersatt dessa med små vindkraftverk som destabiliserar nätet! Det är vettlöst och visar på att man inte har det minsta begrepp om naturvetenskap.

  2. Göran
    Vad ger då clean air act?
    Städer som Los Angeles var inbäddade i soldis innan 90% av SO2 tagits bort.
    Kanske intresserar det dig att se vad molnen gör för solinstrålningen.
    20% fler soltimmar på 40 år enl SMHI och 10% ökad instrålad energi (10 W/m^2)

  3. #Håkan Johansson
    Krakatau var våldsam. Stratosfäraerosoler ger som Du skriver stor påverkan på optiskt djup och solinstrålning. Påverkan på optiskt djup anges i tau. Det beräknas att 0,1 tau ger en minskad solinstrålning med 2,5 W/m^2, en avsevärd storlek. Den är lika stor som effekten via albedo från 4%-enheters ökad molninghet, där molnigheten globalt över planeten varierar just 66%+/-4%.
    Krakatau nådde 0,175, således en minskad solinstrålning med momentant ca 4,5 W/m^2, ett lika stor värde som solinstrålningens TSI varierat med från år 1700 till år 2000.
    Andra stora utbrott var El Chichón 1982 och Pinatabu 1991. De nådde 0,11 resp 0,16 tau.

  4. Håkan,
    Har du möjlighet att informera våra sinnesförvirrade politiker – och journalister – om det du skriver här?

  5. Som ung civilingenjör jobbade jag med att reducera SO2 på 70 talet. SO2 är en stor broms på inflödet av energistrålning från solen. Så allt miljöarbete att reducera SO2 har bidragit till mer instrålning och är en av förklaringarna till den måttliga temperaturökningen på ca 1 grad Celcius de sista 100 åren. 1883 blåste Krakatau, har jobbat på tre sulfatmassaanläggningar på Sumatra, en i den sydliga sektorn. Sumatra skakar med jämna mellanrum, men 1883 inträffade ett enormt utbrott av vulkanen Krakatau i Java sundet mellan Sumatra och Java, ca 1000 m av vulkanen blåstes av ! och enorma tsunami vågor skapades, många omkom, medeltemperaturen på klotet sänktes med 1.2 C, målaren Turner i London har gjort en målning som visar på hur himlen över London förändrades drastiskt, ett vulkanutbrott påverkade världens klimat med mer än den uppgång vi har registrerat under 100 år. Enorma mänder SO2 spreds över klotet. Tryckvågen registrerades över klotet. Det känns näst intill som att det behövs ett nytt dylikt utbrott för att få våra sinnesförvirrade politiker att vakna. Vad jag vill ha sagt är att det finns många faktorer som påverkar vårt klimat, att enbart fokusera på CO2 är dårskaper i kubik.

  6. Man kan gott ta sig ett gott skratt åt att detta vulkanutbrott släpper ut så mycket koldioxid att alla klimatåtgärder blev totalt meningslösa och kommer att vara det i förmodligen tiotals år framåt.

    Dessutom lär det bli fler vulkanutbrott som saboterar ännu mer klimatåtgärder.

    Ungdomar i Kanada uppmanas att inte skaffa barn innan Kanada har vidtagit effektiva åtgärder mot klimatförändringar. Jaha, säg adjö till Kanadas befolkning.

  7. Samtidigt håller en massa klimatalarmister och oligarker med B Gates i spetsen på att kemiskt förorena atmosfären för att minska solinstrålningen! Vilka galningar, och detta stödjer stora delar av miljö-rörelsen. Skäms!

  8. Kyler SO2 klimatet?
    Varför är vi då förvånade över att det blivit varmare när SO2 tagits bort från luftens utsläpp tack vare Clean air act?
    90% av de utsläpp som skedde 1970 finns inte längre?
    Klarare luft och fler soltimmar(20%) samt värme!
    Kan det bli bättre?
    Svensmarks teori testas i Tonga!

  9. Vad som händer med innevarande solcykel är av stor betydelse nu! Kommer prognoserna om en svag amplitud slå in ökar även förväntningarna på fler vulkanutbrott av storlek.

Comments are closed.