Näringsminister Robert Habeck visar hur andelen “förnybar” energi ska öka med 66 % till 2030, d.v.s. 80 % ökad kapacitet
På bloggen EIKE kommenterar Manfred Haferburg “De Grönas” första framträdanden efter bildandet av “Ampel-koalitionen”, som nu regerar. Rubriken lyder:
Rechenkünste des begabten Robert Habeck
(Den begåvade Robert Habecks räknekonster)
Vår alerte medlem Björn har gjort en kortfattad översättning:
Tysklands nya minister för näringsliv och klimat, Robert Habeck (De Gröna) sade: “Du behöver inte vara särskilt smart eller ha ägnat särskild uppmärksamhet åt matematik i skolan, för att inse att det här inte kommer att fungera”. Han menade inte energiomställ-ningen Energiewende utan syftade på vindkraftens expansionstakt.
“Den genomsnittliga tiden för att godkänna ett vindkraftverk i Tyskland är 6 – 8 år och Tyskland skall 2030 ha minskat CO2-utsläppen med 65 procent”.
Enligt Minister Habecks egna planer skall andelen förnybar elproduktion öka från dagens 36,1 procent till 60 procent fram till 2030. Detta motsvarar en ökning med 21,63 TWh per år.
För att uppnå detta mål måste det varje dag byggas MYCKET vind- och solenergi under de kommande 10 åren. Med bibehållna relationer mellan energislagen krävs då:
- Vind på land: Tio nya landbaserade vindkraftverk måste byggas varje dag.
- Vind till havs: Ett nytt havs-vindkraftverk måste tas i drift varannan dag.
- Solsystem (PV): 556 nya solcells-system måste installeras varje dag
Under 2020 byggdes i snitt 35 landbaserade vindkraftverk per månad.
Gaseldade kraftverk är en övergångsenergi påstår minister Habeck. Varför “övergång”? Vad ska man gå vidare med? Kärnkraft är uteslutet liksom kol och olja. Eller borde det vara en lag att från 2030 skall solen också skina på natten och vinden måste alltid blåsa 5 m/s?
Det krävs 40 GW gaseldade kraftverk under de kommande åtta åren. Det innebär 80 gaseldade kraftverk i 500 MW klassen eller 133 kraftverk i standardklassen, 300 MW. De är inte ens budgeterade, än mindre har de nått förprojektfasen.
Ett gaseldat kraftverk i 300 MW-klassen kostar uppskattningsvis 1 miljard euro, således en investeringsvolym på 100 miljarder. Och, varifrån kommer gasen?
Enligt EU ska det vara 30 procent vätgas från 2026 och från 2030 minst 55 procent vätgas.
Med EU:s krav skulle investeringskostnaderna öka med 20 procent. Men det spelar ingen roll, eftersom kostnaderna bärs av skattebetalarna och elkunderna.
För produktion av en kilowattimme vätgas krävs 3 – 4 kWh el. För att producera 1 kg vätgas krävs 50 kilowattimmar el. Konsumerar vi denna vätgas i en bränslecell ger det oss totalt 17 kilowattimmar, ett utbyte på en tredjedel.
Det skulle krävas ungefär 80 000 vindkraftverk för att producera vätgasen – utöver de 30 000 vindkraftverk som finns idag.
Vad tror det tyska folket: Wir schaffen das?
(Notera frågetecknet.)
+ – + – + – +
Merkels mantra: Wir schaffen das ! Det klarar vi !
(Notera utropstecknen.)
Wir schaffen das ! Det klarar vi ! Har i många år varit den ständigt upprepade försäkran ansvariga politiker uttalat om Energiewende. Men de tycks aldrig ha försökt räkna ut vad som verkligen skulle erfordras.
+ – + – + – +
by
Kjell Lindmark Helt rätt, men de höga gas och energipriserna beror inte på Tyskland. Inte att förglömma varför Nordstream2 inte har kommit igång. Det är USA som ligger bakom och hotar för USA vill ha upp priserna så den amerikanska gasen kan säljas.
https://www.rt.com/russia/545784-us-delay-certification-nordstream2/
Veligheten är även att USA pressar på så hårt dom kan för att få Ryssland att attackera Ukraina, för då kan USA motivera att ingripa, och naturligtvis kommer gasledningarna att sprängas för att helt stopp den ryska gasen och de resulterande priserna kommer att göra leveranser av USA gasen möjlig ekonomiskt och politiskt.
Desto mer vindkraft, desto mer problem. Vad de gör i Tyskland påverkar priserna i Sverige.
Nu har jag frågat ett antal personer om vad de har hört vad folk säger om elpriset i Sverige. Förvånande verkar de flesta tro att det bara råkade vara en tillfällig sak i december förra året. Vad förvånade de ska bli; speciellt om några år.
Vad händer sedan med de aningslösa när de upptäcker att att det kommer ta mer än tio år att rätta till problemet? Ska de säga att de har varit naiva? Ja, inte ringer det några klockor i PK-media.
Svensk energipolitik just nu går väldigt mycket ut på att vindkraft kommer att lösa allt.
Samtidigt i ett brev från Stockholm Exergi till (åtminstone en) Brf i Stockholm:
”Stockholm Exergi utför tester på en stor del av fjärrvärmenätet i Stockholm den 1 Februari.
Testerna förväntas pågå från 08:00 till ca 12:00
Vi begränsar tillfälligt värmeuttaget i er fjärrvärmecentral. Detta görs i syfte att säkra leverans av värme till alla kunder vid en eventuell effektbristsituation.
Fjärrvärmeleveransen kan påverkas under testerna, radiatortemperaturen kan tillfälligt sjunka men leveransen av varmvatten kommer inte påverkas.
Sprid gärna vidare informationen till andra som kan komma att beröras av våra tester, till exempel fastighetsförvaltare.
Om du förvaltar flera fastigheter och vill veta vilka fastigheter det gäller kan du kontakta vår kundservice.
För mer information besök http://www.stockholmexergi.se/avbrott
Om du inte längre vill prenumerera på avbrottsaviseringar vänligen kontakta kundservice 020-313151 eller kundservice@stockholmexergi.se
Med vänlig hälsning
Stockholm Exergi”
Där är vi nu! Förbered er på “tillfälliga begränsningar”!
Som så mycket annat nuförtiden, handlar Energiewende om att politiker tror att naturlagar går att bryta mot. Men det är faktiskt omöjligt. Försöker man, blir det stora problem. Det kan göra väldigt ont eller kosta enormt mycket pengar, till exempel. Dödsfall går inte att utesluta. Tvärtom är det snarare att förvänta sig. När det gäller vettlös energipolitik, blir det främst dödsfall för att folk fryser ihjäl i sina bostäder. Det kan också tänkas att folk dör för att de inte kan hamna under vård snabbt nog, på grund av att transporter inte går att genomföra.
En vän i Tyskland bor i stort hus och sover med varmvattenflaskor för att inte frysa!
De höga energipriserna i Tyskland och som även spillt över till Sverige beror på Tyskland. Det hävdas titt som tätt att det är Ryssland som strypt gasleveranserna till DE. Det stämmer INTE. Ryssland har levererat de gasvolymer som Tyskland beställt.
Förra året gick det åt mer gas på grund av en kall vår vilket gjorde att gaslagren sjönk till 75% av sin kapacitet. Tyskland höjde inte beställningarna på gas varför lagren inte var fyllda när hösten och vintern kom. Utöver det var Nordstream2 klar att tas i bruk i September 2021 men Tyska myndigheter strulade med tillståndsgivningen att ta ledningen i drift, vilket ännu ej är gjort.
Ryssland har således levererat det som är beställt och faktiskt lite till som inte är beställt för att minska problemen inom EU. Det är den gröna politiken som är problemet och tröga myndigheter som är orsaken.
Putin har gång på gång markerat att energileveranserna till Europa är en strikt affärsmässig angelägenhet för EU:s energibolag och Gazprom. Ryssland kommer inte att använda energin i politiska syften.
USA har däremot intresse i att sabotera driftsättande av NS2 för att få sälja sin egen, betydligt dyrare, gas. Eftersom De Gröna i Tyskland är starkt involverade i Den djupa staten i USA så följer de USA:s intressen mer än Tysklands och EU:s.
Schaffen wir das?
Vad som gröna inte förstår är att det inte blåser ibland.
Och solen är inte alltid framme.
Bygger man ut för att täcka när det bara blåser lite så ökar kostnaden med en faktor 4? och det blir fler dagar med överskott.
Men det vore kul att veta hur mycket som skall ersättas.
Såg att Tyska hus värms med gas(a 1 SEK per kWh) inte el.
Skall denna gas också ersättas?
Katten på råttan, råttan på repet………. utför stupet!
Till och med jag begriper.
Det skrivs och sägs att det finns gott om naturgas fortfarande att ta upp i europeiskt närliggande sjöbottnar. Så hur mycket självförsörjande gas (utöver vätgas) är på gång att exploateras kring Nordsjön etc? Hur mycket behövs?
Relationerna med Ryssland ser inte ut att tina medelfristigt och står vi inför kallare klimat så kommer nog Putin inte vara alltför frikostig med sin gas.
Det borgar för “stabilt” högre inflation i Sverige. De stora budgetmässiga underskott som planeras i väst inför “build back better” och The Green Deal innebär några år med råvaruppgångar och stabil inflation med högre räntor.
Vår nye statsminister har efter möten med WEF/IMF anmodats harmonisera vår hyreslagstiftning (sådär utan grund!). Vilka kommer ej ha råd att äga framöver?
Vi får se vad tyska konsumenter och företag säger/gör, när priserna på el ( och sannolikt gas) ökar och nätoperatörerna tvingas att ransonera el via planerade avstängningar……