DD: Koldioxidjakten hotar välfärden

Förstår energiminister Khashayar Farmanbar skillnaden mellan “energi” och “effekt” ?

Den politiska ledningen ordinerar mer av det som orsakat krisen.

2022-01-26, DD, Dala-Demokraten: Evert Andersson och Mats Kälvemark:

Koldioxidjakten hotar välfärden

Koldioxid är ofarlig, den är nödvändig för allt liv. Men den är farlig på det viset att en del av mänskligheten tror att en ökning av halten i atmosfären från tre till fyra molekyler per tio tusen, dels skulle bero bara på människan och dels att människan kan styra klimatet genom att sluta använda fossil energi.

EU har diskuterat och förhandlat fram begreppet taxonomi. Genom att skapa ett regelverk ska resurser bara användas till sånt som är hållbart och förnybart.

För närvarande tycks förvirring råda i Rosenbad.

Klimatkommissionären Frans Timmermans har fattat att EU är på väg att döda sin industri.

Frankrike har fattat att de yviga löftena från Paris 2015 inte går utan kärnkraft.

Tyskland har fattat att när de sista tre reaktorerna stängs nästa årsskifte är det ännu mera kris om de inte får elda gas.

Så för att göra dessa dominerande länder nöjda anpassas begreppet hållbart i taxonomin att gälla både kärnkraft och gaskraft!

Sverige har inte fattat att industrin, och därmed basen för vår välfärd, redan är hotad av osäkerheten med ostabil elförsörjning. Man till och med investerar gemensamma medel i nya projekt, som aviserar elbehov lika stora som halva nuvarande elproduktion!

Mönsterlandet med ledartröjan är ute på djupt vatten och ministrarna famlar efter en position med motsägelsefulla argument. “Vad är vi emot”, “Vad har vi alltid tyckt”, etcetera.

En medveten politisk strategi att stänga reaktorer med skatter och gynnande av vindkraft med subventioner har lyckats. Vattenfall AB är drabbat av ministerstyre. Nu står vi med resultatet. Någon borde väl stå på barrikaderna och ta åt sig äran? Istället skyller man på marknaden. Ett fräckt sätt att smita från ansvaret.

Det är säkert motiverat att nu hjälpa folket ur knipan med höga elräkningar. Men nog är det en egendomlig tingens ordning, att först använda våra skattepengar till att förstöra ett av världens bästa system för elförsörjning med skatter och subventioner – och sedan spendera sju miljarder för att hjälpa människorna ur den knipa man försatt dem i.

I det här läget går det inte att skymta någon insikt hos den politiska ledningen. Man ordinerar tvärtom mer av det som orsakat krisen. Energiministerns uttalanden ser ut som piruetter för att vända kappan rätt efter dagens mest akuta vind.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “DD: Koldioxidjakten hotar välfärden

  1. Rättelse ang EU’s Klimatbudget ovan

    Jag slarvade med en nolla!

    Den årliga klimatbudgeten är alltså knappt 1.000 Mdr Sek (inte 100). En biljon Sek. Nästan en hel svensk statsbudget mao.

  2. EUs budget 2021-2027

    Av budgeten på totalt ca 2o Biljoner Sek ska 30% eller 600 Miljarder Sek , dvs knappt 100 Miljarder per år gå till att stoppa klimat-förändringarna. Till detta kommer nationella budgetprogram för klimatet. Men mycket pengar blir det. 600 Miljarder är strax under en halv svensk statsbudget inkl kommuner&regioner.

    Statens utgifter för klimatet specificeras ej men för Natur och miljö är beloppet höjt från tidigare ca 11 till 18 Mdr medan energi ligger still kring 3-4 Mdr per år. Bistånd totalt lika med 47 Mdr i likhet med EU-avgiften.

    https://ec.europa.eu/info/strategy/eu-budget/long-term-eu-budget/2021-2027/whats-new_en

  3. Försök att få in denna debattartikel till så många lokaltidningar som möjligt🤩👍

  4. Jag hittade en artikel i SVD om Vattenfalls försäljning av kolverksamhet/Brunkol sent 2016, tjeckerna/ EPH betalade 100 miljoner, värderade omedelbart upp verksamheten till 6 miljarder SEK enligt SVD. Enligt Elsa Widding var vinsten 2 miljarder för de första 14 månadernas verksamhet. Uppvärderingen var blygsam i det perspektivet,

  5. Jag kollade nätet på information om Vattenfalls CCS, Carbon Capture Storage projekt i Tyskland, projektet påbörjades 2001 och lades i malpåse 2012 till en kostnad av 270 millioner Euro! CCS projekt Schwarze Pumpe. Anläggningen var en koleldad panna på 30 MW. Vattenfall har om siffran 270 miljoner Euro är rätt brännt upp mer än 2700 miljoner SEK! EU avsatte flera miljarder Euro för dårskaperna, i en artikel sägs att inga EU pengar gick till CCS. Det finns obegränsat med pengar att förstöra, samtidigt hotas elnätet i Sverige av system kollaps. Det är dårskaper i kubik. Det fanns ett stort kolkraftverk på 1400 MW på siten, min undran är om detta kraftverk skänktes bort till tjeckiska intressen, de kom över kolkraft från Vattenfall för 100 miljoner, 2016-2017 på 14 månader hade tjeckerna en vinst i området 2 miljarder SEK på affären! Vattenfalls stolligheter måste utredas.

  6. Jag skulle tro att IPCC, EU, regeringen, PS, MSM med flera lider av koldioxidförgiftning eftersom de inte förstår verkligheten. Sinnena är förgiftade av klimathotshypotesen.

  7. Tack Evert och Mats för er insats att få fram sanningen till det svenska folket.
    Den politiska lekstugan som styr Vattenfall måste omedelbart upphöra.
    Krav måste ställas på de som bygger vindkraft att ersättningskraft finns tillgängligt.
    En samordning av Sveriges elsystem är nu ett måste.
    En utredning tillsättas för att klarlägga vad som har gått fel är ett måste.
    Medborgarna bör kompenseras ekonomiskt för de felbeslut som har lett fram till dagens havererade elmarknad.
    Den “gröna” omställningen hotar välståndet i Sverige. Vindkraft och solel har stora begränsningar och kan bara fungera som komplement. Bort med alla subventioner till dessa energislag.

  8. Björn

    Vet du händelsevis hur stor andel av vår elexport som exporteras av utländska elbolag som opererar i Sverige (inkl vindkraftsbolag)?

  9. Elnäten i Europa är sammankopplade. EU antog 2019 en lag som innebär att svenska kraftnät i Sverige måste lämna minst 70 procent av transmissionskapaciteten till marknaden för handel. Det innebär att Sverige, med hänsyn taget till driftsäkerheten, inte får begränsa överföringskapaciteten till andra EU-länder med vilka vi har överföringsförbindelser. Sveriges är således bunden att vara en del av den europeiska elmarknaden.
    I de europeiska vägguttagen har vi 230 Volt och 50 Hz. Det som inte får svikta är frekvensen 50 Hz. Störande element som sol- och vindkraft kan störa elnätet och vill det sig riktigt illa blir det en blackout i hela Europa. Det som håller frekvensen stabil är den mekaniska roterande massan som finns i turbinerna i kärnkraftverk och anläggningar som drivs med fossila bränslen.
    EU skulle kunna stabilisera det europeiska elnätet genom att kräva att inget land får producera mer än 30% väderberoende energi. Europa måste ha planerbar elproduktion.

    Varför accepterar svenskarna Khashayar Farmanbar som energiminister? Det hade varit billigare att anställa en kalkon.

  10. Jag anser att koldioxidjakten redan förstört välfärden. Djupet i förstörelsen fortsätter med den förnuftsbefriade politiken.

  11. “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result” //AE

Comments are closed.