“Elprischock” och hot om bortkoppling

 Evert Andersson, med data från Svenska Kraftnät, LMA 2021

“En försmak av framtiden” i en rapport från Svenska Kraftnät

2021-12-15 DALA-DEMOKRATEN: Evert Andersson / Mats Kälvemark:

Ingen kan ha missat att vår elförsörjning är i fritt fall. Det är i huvudsak en hemlagad soppa som kunnat undvikas. Självklart på verkas vi av omvärlden. Den ryska björnen har makten över naturgasen till Europa. Tyskland lägger ner kärnkraft motsvarande dubbla Danmarks hela elbehov. Det är långt från säkert att det finns fossilkraft att importera vid vindstilla och kallt väder. Norge har ordnat kablar så att de kan sälja sitt vattenkraftöverskott till andra köpare.

Det som gäller för närvarande är att den nya statsministern Magdalena Andersson i sin regeringsförklaring sa att energipolitiken ligger fast och att havsbaserad vindkraft är viktigt. Vi ska alltså lösa krisen med mer av det som orsakar krisen.

Bilden tydliggör Svenska Kraftnäts budskap till regeringen hur den elektrifierade framtiden för Sverige ser ut med den energipolitik vi har. Redan nu har vi en brist vid topplast.

I det här scenariot ska man stänga de resterande reaktorerna och ersätta med massiv utbyggnad av vindkraft samtidigt som fossilfri stålproduktion och batterifabrik aviserat ett behov av 70 TWh stabil el. Halva vår nuvarande elproduktion!

Diagrammet visar att effektunderskottet ökar sjutton gånger dagens. På det finns bara två lösningar. Importera så mycket fossil el som grannarna kan avvara och betala vad priset är i bristsituationer. När den möjligheten är uttömd måste roterande bortkoppling av abonnenter ske om systemkrasch ska undvikas.

Detta är ingen svartmålning av vindkraftmotståndare. Det är matematik redovisad på 116 sidor i Långtids marknadsanalys 2021 från Svenska Kraftnät.

Om vi ser till den aktuella situationen och förstår att det är en mild västanfläkt jämfört med vad framtiden bär i sitt sköte, måste man fråga sig vad som ska till för att byta till en färdriktning baserad på kompetens. Nyheterna förmedlar krisrapporter om elpris och strömavbrott, men skrapar inte ens på ytan om bakomliggande orsaker.

Frågan är så enormt viktig, inte minst om de stora projekten i norr ska genomföras, att det är obegripligt att ingen seriös debatt förekommer. Det som sägs i talarstolen i Sveriges Riksdag ger inte anledning att tro, att de lever i den verkliga världen. Inte heller att områden som tillmäts stor vikt, som Miljö och Klimat samt Energi fått nya ministrar, som uppenbarligen helt saknar insikt i dessa frågor. En ansvarslös hantering av avgörande framtidsfrågor. Eller en tillfällig lösning som var det bästa statsministern kunde hitta för nio månaders tjänst. Ett bondeoffer med schacktermer?

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on ““Elprischock” och hot om bortkoppling

  1. Kina tillverkar komponenterna för den “gröna” energin i Sverige och Europa. De använder kolbaserad el som råvara. De politiska dårskaperna i Sverige och Europa har inga gränser, idiotismen är total. Ett väl fungerande elsystem har förstörts av poliker helt utan normalt vett. Det är kanske bäst att den beska medicinen drabbar valmanskåren, så att sosse vanstyret kan stoppas. SD är åter det parti med mest verklighetskontakt. Den färdriktning Sverige befinner sig i är en väg mot ättestupan. Det finns ingen enkel fix. Media börjar att vakna, men har varit en del av den idiotiska färdriktningen, man har medvetet förhindrat en öppen och hederlig debatt. I Kina har man en plan att dominera världen, de politker vi har i Sverige begriper inte att de är medspelare i denna plan. på den intelligensnivån befinner sig det politiska Sverige.

  2. Det hjälper inte med nyval så länge som DS bestämmer vem som skall sitta i regeringen , de vill bara ha lättledda nollor i toppen, och de bestämmer helt vem som vinner valet genom röstmanipulation. så glöm nästa val om inget görs angående rösträkningen.

  3. Utmärkt att DalaDemokraten tar in denna viktiga artikel. Skönjer vi nu en öppning i den kompakta mediecensuren?
    En livsviktig spårgas utnämns till allenarådande kontrollratt för jordens temperatur och därmed klimat. En utspädd,
    oförutsägbar naturfenomen – vinden – görs till ersättare för utprövade, stabila, 24/7 fossila bränslen och kärnkraften. Och allt ska ske på nolltid för att undvika en klimatkatastrof. Och så har vi fått detta oss till bords dagarna i ända i 30 års tid. Nu börjar konsekvenserna av denna uppifrånochned beställda meny att stå oss upp i halsen.
    Två citat: HLMencken
    “För varje komplext problem finns det en lösning som är tydlig, enkel och fel.”
    Henrik Jönsson
    “Jag föredrar det som fungerar framför det som låter bra.”

  4. Politiker bryr sig inte för de förstår inte och även om de mot förmodan förstår kan de inte förklara för väljarna. Deras enda plikt är att vinna val. Förnuft och kunskap är ingen valuta i det sammanhanget. Medias svek mot sina läsare är enormt och i princip alla tidningar borde skämmas ögonen ur sig.

  5. Av figuren ser vi en acceleration i “brist vid max behov”. Vi närmar oss en tipping point men inte den som Rockström varnar för.

  6. Fler behöver se, höra och förstå det som ekar i artikeln:

    Vi ska alltså lösa krisen med mer av det som orsakar krisen.
    Vi ska alltså lösa krisen med mer av det som orsakar krisen.
    Vi ska alltså lösa krisen med mer av det som orsakar krisen.
    Vi ska alltså lösa krisen med mer av det som orsakar krisen.

  7. Helt rätt Lasse. Magda är mer fackmässigt kompetent än de flesta inom S-ledningen men hennes öra tillhör utan tvivel Davos-folket också

    Slutsats: hennes karriär är viktigare än landets. Med hennes nypor ska det bli “spännande” att se vad som väntar om S överlever valet nästa år.,….gud förbjude! Samtidigt är jag mycket orolig inför vilka som än tar makten eftersom så mycket makt lämnats ifrån landet till ovalda inkl Kommissionen.

  8. Denna situation är politikernas fel.
    Kina köper in mer gas än förr. Putin höjer gaspriset. Europa får brist gas och eldar kol. Koldioxidvgifterna höjs vilket sätter priset på el. Våra politiker har kopplat samman näten med löfte om leverans över gränserna. Svenska staten gnuggar händerna eftersom de tjänar bra på dyr el och skatten som är satt som del av priset.
    Frågan är om nån kan bromsa detta?
    Magdalena Andersson gav rådet, ni borde bundit el priset. Vi vet vad vi bör göra!

  9. Om verklighet och fakta fått styra hade det blivit nyval istället. Men maktintressen är viktigare än väl&ve för folk&fä. Alltså kan vi inte allena påstå att nämna marginalpartier fått styra. S sitter nu kvar och kan manipulera och propagera inför valet 2022. Att riskera att göra detta under opposition vore idiotiskt. I takt med att allt fler utomparlamentariska maktkonstellationer ställer in sig i ledet om klimatåtgärder har “okunniga” socialdemokrater ryckts med. Det gynnar helt enkelt S. Lägg till De grönas makt i Tyskland där t.o.m CDU fogat sig.

  10. För att förstå den politiska verkligheten behöver man bar inse att två små partier har blockerat en vettig energipolitik. MP genom fanatiskt kärnkraftsmotstånd och C genom fanatisk vindkraftvurm. Innan C klev över demarkationslinjen till vänsterblocket så hade de gisslan för att någondera sidan skulle uppnå regeringsmakten. Nu finns bara hoppet att folk fram till valet fått smaka så beska piller på elräkningarna att ingen längre kan klara sig med ideologiska elförsörjningsidéer.

  11. Vi övergav det politiska behovet av sakkunniga inom regeringskansli och parlament på 90-talet. Man kan säga att kampen om väljarna ledde till den s.k mittenpolitiken vilket i sin tur lett till GAL-TAN och nya mer flexibla konstellationer pga en splittrad valmanskår. Ide’ styr över pragmatik och behov eller annorlunda uttryckt kartan gäller, inte verkligheten eftersom makten framförallt blivit viktigare i takt med att karriärpolitiker tagit över.

  12. Att inkompetensen är legio i Sveriges riksdag när det gäller dessa frågor är uppenbart.
    På 70 talet tillsattes kommisioner med experter på dessa områden för att lösa problemen åt politikerna som sedan ställdes inför genomtänkta förslag.
    Idag handhas landets framtid med möjliga katastrofala följder utav ‘idioter’ som många gånger totalt saknar grundläggande utbildning(sossar) och överhuvud taget inga som helst specialist kunskaper som är nödvändiga.
    Felaktiga beslut idag kommer att påverka landet negativt i decennier framöver.

Comments are closed.