Omvänd logik för bensinkö

Bilkö när ryktet säger att bensinen håller på att ta slut

I weekendnumret av Financial Times funderade Tim Harford över energikrisens oväntade följder. Det spreds ett rykte att bensinen höll på att ta slut. Ett helt omotiverat rykte.

Maxgräns

Det blev snabbt långa köer av bilar vid mackarna. Dessas tankar var inte dimensionerade för sådan anstormning av kunder. För att de inte skulle bli helt tomma, började mackägar-na ransonera bensinen. De tillät kanske bara 25 liter som maximum.

Men det fick motsatt verkan. Bilisterna fick ju bekräftat att bensinen snart skulle ta slut. De åkte genast till nästa mack för att få full tank. Och bilisterna där åkte till den första macken, som fick ännu längre köer. Särskilt som de i kön telefonerade sina bekanta, för att dessa inte skulle missa chansen att fylla sina tankar.

Minimigräns

Harford menar att mackägarna borde istället sätta en minimigräns, ex.vis på 25 liter. Då skulle alla med en kvarts eller halv tank åka hem och komma tillbaka först om en vecka eller två. Och de skulle inte ha någon anledning att åka till nästa mack.

Då skulle bara de som verkligen behövde bensin den dagen fylla sina tankar. Mackens tankar skulle räcka för denna mer normala trafik.

Omvänd men genial logik

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Omvänd logik för bensinkö

  1. En medhavd jeep-dunk löser det problemet och ger soppa till ditt snart obligatoriska el-verk…
    En annan skojig grej är att när man summerade ransoneringstilldelningen på 70-talet, visade det sig att man ransonerat ut volymer som översteg tidigare behov…

  2. Magnus: Om man tankar 15 liter i full tank, rinner det över.

  3. Om du tvingas betala för minst 25 l så vill ingen tanka 15 l.
    Alternativet är ransoneringskuponger. Vi kommer ihåg oljekrisen i början på 70-talet.

  4. Men om man nu bryter mot instruktionen och tankar 15 l till full tank – vad händer då? Vilka sanktioner ingår i det här tankeexperimentet?

Comments are closed.