CCS för lättlurade politiker

Shell

Figur 1. Shells anläggning  “Quest” för CCS, Carbon Capture and Storage, norr om Edmonton, Alberta, Kanada

Anläggningen togs i drift 2015 och hade då kostat $ 1,35 miljarder, varav provinsen Alberta stod för $ 745 miljoner och den nationella regeringen i Ottawa stod för $ 120 miljoner. Jag antar att det gäller kanadensiska dollar, som idag växlas till SEK 7:70. Således stod skattepengar för 64 % av byggkostnaderna.

Ute i norra Kanadas obygd finns stora fyndigheter av “oljesand”. Vid separeringen av oljan från sanden frigörs naturgas, men inte i så stora kvantiteter att det motiverat pipelines till tättbefolkade områden. När man således hade ett överskott på naturgas, föreföll det natur-ligt att använda den för att tillverka det “klimatsmarta” bränslet vätgas, det som behövs för den “gröna” omställningen till Net Zero samhället.

Figur 2. Naturgas består mest av metan vars molekyl har en kol-atom och fyra väteatomer

Beroende på tekniken för dess framställning ger man vätgasen olika fiktiva färger:

  • Grå vätgas är det billigaste sättet, där metan “reformeras” med ånga, vilket gör att kolet avskiljs som koldioxid och släpps ut.
  • Grön vätgas framställs med elektrolys av vatten, den dyraste metoden, men helt utan utsläpp.
  • Blå vätgas framställs som grå vätgas, men den avskilda koldioxiden tas omhand med CCS, så att den inte släpps ut i atmosfären.
Shell

Figur 3. Schema över ingående steg i processen

Projektet Quest

Från Shells anläggning för oljesand i Scotsford tar Quest naturgas och avskiljer koldioxid, komprimerar den och leder den i en 65 km pipeline till ett gruvhål, där den pumpas ner två km i en sandstensformation.

Organisationen “Global Witness” har granskat driftdata och presenterat en kritisk rapport. Den refereras så här av Gizmodo:

Företaget är skyldigt att rapportera hur väl dess CCS-anläggning fungerar till den kanadensiska regeringen. Och siffrorna berättar en något mindre rosa färg än den som Shell berättar för allmänheten. De visar att cirka 80 % av utsläppen från den process som används för att skapa det blå vätet fångas upp. Dessa utsläpp står dock bara för 60 % av anläggningens faktiska utsläpp. Andra koldioxidutsläpp från anläggningen, fann Global Witness, kommer från ett flöde av biprodukter till denna process – och som Shell inte är skyldig att rapportera. Det betyder att CCS-delen av anläggningen bara fångar upp 80 % av 60 % av anläggningens utsläpp – matematik som motsvarar knappt 50 % av Quests totala utsläpp.

Tekniskt total galenskap

Man skall alltså ha vätgas till att elda med i bilar och kraftstationer. Och det är billigare att börja med naturgas än med elektrolys av vatten. Man börjar då med att offra en massa energi i form av ånga på att sönderdela metan, så att man får bara en del av dess energiinne-håll i form av vätgas. Och det går åt ännu mer energi för att komprimera den koldioxid man separerat och transportera bort den.

Sen har man ingen garanti för att koldioxiden inte läcker ut från “slutförvaret” i sandstenen.

Och det viktigaste: Det påverkar inte halten koldioxid i atmosfären. Enligt Henrys naturlag kompenserar haven för ökade eller minskade utsläpp, så att balans upprätthålls mellan halten av koldioxid i atmosfären och i haven.

När det är så enkelt att elda med naturgasen direkt.

Okunniga, lättlurade, ansvarslösa, förblindade politiker

Dagens politiker uppfattar sig inte längre som vårdare av skattebetalarnas intresse att få “value for money”. Istället betraktar sig politikerna som bättre förvaltare av pengarna och slösar huvudlöst på skänker till diktatorer och vettlösa satsningar på hopplösa projekt, som de inte begriper det minsta av. CCS och HYBRIT är typiska exempel.

Detta leder till demokratins undergång, om vi inte lyckas byta ut dagens generation av politiker . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “CCS för lättlurade politiker

  1. Det finns ett CCS projekt som heter Petra Nova som inte bär sig
    ännu pga oljepriserna är för låga samt tekniska problem.
    Översatt till svenska förhållanden bör man strängeligen avråda
    för sådan investeringar.
    Men finns det EU-pengar att få så kan man göra riskfria tokigheter.

  2. #Thorleif ”har erfarenhet av repression från staten och känner igen den”, vilket får mig att undra när svenskarna skall känna igen repressionen från svenska staten, och börja göra något åt den. Själv har jag bott i både Sverige, DDR och Sovjet, och de båda sista känner jag som betydligt friare än Sverige. Problemet med den våldsamma åderlåtning av samhället i Sverige med skatter, pålagor, och byråkrati är verkligen en stoppkloss för utveckling. Inga nya storföretag har byggts i Sverige på 40 år, eller så. Dom måste fly för att överleva.

  3. Christian H

    “Politikerna måste inse att stora prishöjningar på energi är kraftigt inflationsdrivande”

    Flera år med råvaru-prisuppgångar väntar vilket lär späda på inflationen där vår mat och energi kommer att spela en avgörande roll för vanligt folk. Centralbankerna gillar alltid kpi-mått som exkl ovannämnda behov och ofta för att kalla ev inflations-impulser för övergående/transitoriska. Det kommer inte vara fallet denna gång varför kraftigt negativa realräntor kommer att (fortsätta) gälla för att hålla börs- och andra tillgångspriser uppe.

    Marknads-ekonomins viktigaste styrinstrument förlorades i slutet av 90-talet men begravdes helt 2008. Före 1980 visste ingen namnet på USA’s centralbankschef! Eller för den delen i något annat land. Personer som fått odemokratisk makt i praktiken.

  4. Många länder använder naturgas som främsta källa till matlagning och uppvärmning. Dock inte Sverige, ty :”Husholdninger: Gjennomsnittsprisen på naturgass er 0.557 USD per kWh. Den laveste prisen er 0.012 USD per kWh (Iran) og den høyeste prisen er 1.660 USD per kWh (Sverige)”. Uppgifterna kommer från: https://no.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/ På denna site kan man välja både språk (dock inte svenska) och vilken valuta man vill räkna med. Räknat i SEK har följande länder högst gaspris per kwh:
    1) Sverige 1,66 kr, 2) Brasilien 1,522 kr, 3) Singapore 1,329 kr. Näst dyraste europeiska land är Danmark med 1,153 kr/kwh. I Tyskland är priset 0,619 kr och i USA 0,361 kr. De svenska priserna är således 44% högre än de danska, 168% högre är de tyska och 360% högre än de i USA. Helt orimliga skillnader orsakade av dåliga politiska beslut.

    Billigast är gasen i vissa länder med stora fyndigheter och statliga subventioner som
    Iran 0,012 kr, Algeriet 0,025 kr och Vitryssland 0,046 kr/kwh. I Sverige är således gaspriset 138 gånger dyrare än det är i Iran!

    Beträffande dieselpriser är det lika illa. Där är Hong Kong dyrast med 21,45 kr/l, följt av Sverige med 20,97 kr/l och Norge 18,98 kr/l. Billigast är dieseln i Iran med 0,095 kr/l, Venezuela 0,232 kr/l och Syrien 1,329 kr/l. 100 liter diesel kostar 2097 kr i Sverige och bara 95 kr i Iran! Europas billigaste bensin finns i Ryssland med 6,31 kr/l. Det kan inte vara lätt för våra åkerier att konkurrera med de från Polen och Bulgarien som betalar upp mot 8 kr/l mindre för dieseln än vi. Samma sak gäller för jordbruket. En vanlig siffra är att ett lantbruk förbrukar 100 liter diesel per hektar. En bonde med 100 ha förbrukar då 10000 l diesel och när priset ökat med 7 kr/l innebär bara det en kostnadsökning med 70000 kr och denna kostnadsökning lär betyda högre livsmedelspriser.

    Politikerna måste inse att stora prishöjningar på energi är kraftigt inflationsdrivande. Man kan räkna med att 20 – 30% av en varas pris kan hänföras till transportkostnader och när den ökar, ökar också varas pris i relation till det. Vi kan i längden inte ha energipriser som ligger betydligt över omvärldens, för då tappar vi konkurrenskraft, får högre arbetslöshet, blir fattigare och får inte råd till andra angelägna åtgärder inom t.ex. sjukvård, skola m.m.

    Slutligen måste jag instämma i att infångningen av koldioxid för att förvara den i bergrum är bland det mest korkade som föreslagits i vår tid, även om dumma förslag finns i överflöd. Låga energipriser och mer koldioxid i atmosfären utgör grunden för ett välmående samhälle.

  5. Under de s.k frihetsmarscherna med demonstrationerna mot vaccinpass och “tvångsvaccineringar” osv har samlats en relativt stor andel människor från det tidigare östblocket. De förstår och har erfarenhet av repression från staten och känner igen den…..

  6. Kina har hunnit långt i denna utveckling. Man utvecklar metoder att inte bara lagra koldioxid utan att använda den. Dels att tillverka andra material, dels har man byggt växthus som är 24 kvadratkilometer stora där man använder koldioxid istället för konstgödsel. Där behövs heller ingen besprutning mot skadeinsekter. Allt detta mörkas i Sveriges USA styrda media, men det visar att det blir alltmer angeläget att Sverige slutar slicka USAs stövlar och börjar samarbeta på allvar med Kina. Där ligger framtiden.

    https://www.globaltimes.cn/page/202109/1235013.shtml
    https://www.asiafundmanagers.com/int/greenhouse-farming-the-future-for-asia/
    https://news.cgtn.com/news/3d55544d786b4464776c6d636a4e6e62684a4856/share_p.html?from=timeline&isappinstalled=0
    http://en.kangbatv.com/sy_22743/js/2020-10-14/345951.html

  7. Thorleif Politikerna har skapat ett system av diktatur, som dom smart kallar för ”demokrati”, där man har totalitär kontroll och dom har vant sig vid att bara kunna ta för sig som dom själva vill. Vi måste finna en väg att avskaffa den diktaturen och ersätta det med folkstyre. Viktigare än att välja en ledare är att kunna avsätta olämpliga ledare. Vi måste hitta en väg att ändra systemet så olämpliga personer kan avsättas med omedelbar verkan, och helt utan feta fallskärmar och pensioner.

    Kevin Benn skattevägran kommer inte att fungera. Det nuvarande diktatoriska kontrollsystemet är så effektivt att makten kan bara ta vad dom vill när dom vill och dom kan kan angripa och skada en individ åt gången till individen tigger om nåd. Ändringar i systemet på djupet måste till för att införa folkstyre.

    Thorleif ”Desinformation” för den autonoma totalitära makten är all information som skadar deras makt, propaganda och indoktrinering. Vi är tillbaka till förra seklets tyska propaganda då man stängde ner all information som kunde skada den totalitära maktens kontroll och propaganda. Nu försöker man få Telegram nedstängt, makten har redan en ”redphone” till Facebook, Google, och Twitter, ”stäng”, och bevisligen använder man den. Allt makten inte vill ha försöker man koppla till ”högerextrema våldsbejakande krafter”, som nyligen demonstrationerna mor vaccinpass. Vi måste finna en väg att flytta den totalitära makten från makteliten till folket.

  8. Kevin

    Ja på flera områden diskuteras numera behovet av “aktivt motstånd”. MSB som av regeringen fått i uppdrag att jobba fram verktyg för att möta s.k disinformation börjar som det ser ut att intressera sig för vanliga svenskar som stödjer sitt motstånd via seriös vetenskaplig forskning. Byråkrater som själv saknar objektiv förmåga att värdera fakta och sanning väljer mekaniskt att utgå från regerings-och myndighetsvärderingar som politiken grundas på. Kritik och spridande av den blir per definition ett hot mot staten! 1984 och Orwell är här.

    När det gäller missbruket av resurser ifråga om klimathotet får man ledset önska om det oönskade för att bryta politiken, dvs det värsta i form av en längre köldperiod.

  9. Energimyndigheten har fått beviljat 909 miljoner kronor för 2022 inom det som beskrives Industriklivet. Inom område 1-processindustrins utsläpp av växthusgaser, finns CCS, som anges cara en viktig teknik för Sverige att nå nollvisionen 2045. Det finns en massa ‘snömosbeskrivningar’ kring detta m.a.p. EUs politik. Det anges finnas ett 20-tal pilotprojekt inom Sverige med fosknings- eller praktiskt inriktning, som behandlar CCS men ingen fungerande anläggning. Ansökan om pengar ska finnas hos Energimyndigheten senast utgången av mars månad.
    Det hade varit bättre att anslå pengarna till hjälp för utsatta medborgare av den totalt vilsegångna energi- och klinatpolitiken.

  10. Metanmolekylen har en kolatom (12u) och fyra väteatomer (1u var), och väger därmed 16u. Förbränns den, reagerar den med syre och bildar koldioxid (en kolatom+två syreatomer=44 u) och fyra vattenmolekyler (vars vikt vi kan ignorera). Ska all koldioxid som bildas vid förbränningen samlas in, fraktas bort och lagras i berggrunden, kommer den att väga mer än tre gånger så mycket än det bränsle, alltså metan, som förbränns. Det är ekonomiskt och logistiskt vansinne, särskilt som koldioxiden inte gör någon bevisbar skada när den kommer ut i atmosfären.
    Det är inte bättre när det gäller andra fossila bränslen. Den koldioxid som bildas väger mer än det som förbränns.
    Nu handlar artikeln i och för sig inte om förbränning, utan om att göra väte, men det lär inte bli något bättre för det. Fortfarande ekonomiskt och logistiskt vansinne med CCS!

  11. Thorleif
    “. . . alarmismen och sammanhängande psykologiska massformation får statliga företrädare att använda skattepengar okritiskt. Och vad ska få dem att dra sig ur?”
    Ett förslag: vi vägrar att betala skatter som begränsar en av livets viktigaste substanser, C02, utan vetenskapligt bevis för dess skadliga klimatpåverkan. Dessa delar av räkningarna deponeras hos kronofogden. Sen får man insistera på att bli åtalad och sedan samlar man forskarstöd till domstolsförhandlingen.

  12. För mig som är kemiskt okunnig låter det obegripligt 😎. Men verkligheten överträffar inte sällan dikten som man brukar säga. Ännu värre är att alarmismen och sammanhängande psykologiska massformation får statliga företrädare att använda skattepengar okritiskt. Och vad ska få dem att dra sig ur?

Comments are closed.