Magnetfältet bytte polariet för 42.000 år sedan visar forntida träd i Nya Zeeland

Nelson Parker

Fossil kauri  trädstam funnen i Ngāwhā, New Zealand, daterad 42.000 år gammal

Man vet att Jordens magnetfält växlar polaritet ibland. Det senaste seklet har den magnetiska nordpolen vandrat från norra Kanada, förbi den geografiska nordpolen och fortsät-ter i ett ökat tempo mot Sibirien, nu med 80 km per år. Ett så snabbt tempo kan tyda på att en växling av polariteten är på väg.

Vid jordarbeten för grunden till ett kraftverk i Nya Zeeland fann man en ovanligt väl bevarad trädstam av Kauriträd. Dess ålder kunde fastställas till 42.000 år och dess trädringar omfattade 1.700 år. Fyndet studerades ingående, vilket rapporterades dels i tidskriften Science 2021-02-19 och dels i en artikel i tidskriften New Atlas 2021-02-22.

Ur den senare tar jag några klipp nedan. Dock spekulerar ett par av forskarna om vad man kan utläsa av resultaten på ett sätt jag finner väl långsökt.

+ – + – + – +

Polväxling för 780.000 år sedan

Den senaste stora geomagnetiska polväxlingen inträffade för 780.000 år sedan. Många forskare menar att det länge varit dags för en liknande händelse. Mellan dessa fullständiga polväxlingar, som kan vara upp till 10 000 år, finner vi kortare störningar av jordens mag-netfält. Dessa kallas “geomagnetic excursions”.

Sådana är kortlivade och innebär tillfälliga förändringar av jordens magnetfält som varar allt från några hundra till några tusen år. Den senast registrerade geomagnetiska “exkursionen” är känd som Laschamps-exkursionen, vilken den ägde rum för cirka 42 000 år sedan.

“Laschamps- exkursionen var sista gången de magnetiska polerna vände”, förklarar Chris Turney, medförfattare till en ny banbrytande studie som undersöker denna händelse. “Polerna bytte plats i cirka 800 år innan de ändrade uppfattning och bytte tillbaka igen.”

Forskare har känt till dessa dramatiska händelser under lång tid, men de har aldrig förstått tydligt vilken inverkan de haft på livet eller miljön. Det är tills för några år sedan, då ett gammalt fossiliserat träd upptäcktes i Nya Zeeland.

En ny djärv studie

I en ny djärv studie, publicerad i tidskriften Science, använde forskargruppen detaljerade radiokoldata från det antika trädet för att skapa en ny tidslinje för jordens atmosfär över hela den period som sträcker sig över en Laschamps Exkursion.

Teamet körde sedan en global klimatmodell, som inkluderade tidigare insamlade data från hela världen, för att utforska vilka akuta effekter denna typ av störningar i magnetfältet hade på miljön.

Livet, universum och allt

Resultaten avslöjar en oerhört dramatisk period av miljöförändringar, särskilt under tiden som ledde fram till de några hundra år som jordens magnetfält var omvänt. Studien räknade fram ett utarmat ozonskikt, högre nivåer av ultraviolett strålning och ökad atmos-färisk jonisering, allt sammansmält för omkring 42 000 år sedan.

Som en hyllning till författaren Douglas Adams – i vars bok Liftarens guide till galaxen superdatorn Deep Thought räknar ut att svaret på den ultimata frågan om livet, universum och allt är “42” – kallade forskarna denna specifika period för “Adams Transitional Geomagnetic Event”.

“Ju mer vi tittade på data, desto mer pekade allt på 42”, säger Turney. “Det var kusligt.”

Alan Cooper, medförfattare till studien, föreslår att ett antal nya miljötillstånd skulle ha uppstått under denna så kallade “Adams Event”. Norrsken, till exempel, skulle ha varit utbrett över hela planeten, tillsammans med extraordinära elektriska stormar på grund av ökad andel joniserad luft.

“Dåtidens människor runt om i världen skulle ha sett fantastiska norrsken, skimrande slöjor och töcken över himlen”, säger Cooper. “Det måste ha verkat som dagarnas slut .”

Inspirerade till grottkonst ?

Den kanske mest kontroversiella delen av den nya studien är mängden av hypotetiska spekulationer forskarna gör mellan Adams-händelsen och livets utveckling på jorden. En länk som togs upp antyder att störningen av magnetfältet ledde till mer grottkonst, underbyggd av behovet för människor att söka skydd från den ökade ultravioletta strålningen.

“Vi tror att de kraftiga ökningarna av UV-nivåer, särskilt under soleruptioner, plötsligt skulle göra grottor till mycket värdefulla skydd”, föreslår Cooper. “Det vanliga grottkonstmotivet med rödockra handavtryck kan signalera att färgen användes som solskyddsmedel, en teknik som fortfarande används idag av vissa grupper.”

Slutet för neandertalarna ?

Andra djärva spekulationer i studien är att Adams-händelsen både föranledde utrotningen av flera arter av megafaunan i Australien och påskyndade slutet för neandertalarna.

Chris Stringer, från Natural History Museum of London, kallar den nya studien viktig men ifrågasätter också några av dess breda hypoteser. “Författarna gör också en koppling till neandertalarnas fysiska utrotning för omkring 40 000 år sedan och jag tror att det säkert kunde ha bidragit till deras bortgång”, sa han i en intervju med The Guardian. “Men de överlevde längre och sträckte sig över mer än bara Europa, och vi har mycket dålig kunskap om tidpunkten för deras slutliga försvinnande över delar av Asien.”

Varningstecken ?

Genom att byta till vad forskningen kan berätta om livet på jorden idag, föreslår Alan Cooper försiktigt att hans teams forskning ger nya insikter om hur världen skulle påverkas om något som Adams Event skulle hända nuförtiden. Han pekar på den magnetiska Nord-polens snabba vandring över norra halvklotet som ett potentiellt varningstecken. “Denna hastighet – tillsammans med försvagningen av jordens magnetfält med cirka nio procent under de senaste 170 åren – kan indikera en kommande vändning”, säger Cooper. “Om en liknande händelse inträffade idag skulle konsekvenserna bli enorma för det moderna samhäl-let. Inkommande kosmisk strålning skulle förstöra våra elnät och satelliter.”

+ – + – + – +

Varning för “klimatmodeller”

Google finner ingen svensk referens till denna rapport med dess sensationella spekula-tioner. Dessa får störst plats i artikeln. De utgår från resultat framräknade med en “global klimatmodell”. Med dem anser sig teamet “utforska” effekterna på miljön av magnetfältets variationer. Då ingen trovärdig sådan finns, måste jag betrakta spekulationerna som fantasier helt skilda från seriös forskning.

Men detta sätt att “arbeta” är vad en stor andel av all “klimatforskning” ägnar sig åt. Det kan inte vara riktig forskning utan måste mera anses som “tidsfördriv”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Magnetfältet bytte polariet för 42.000 år sedan visar forntida träd i Nya Zeeland

  1. Karl W

    1:a generationen satellit-mottagare i navigatorer för fritidsbåtar var kanske inte de bästa. Dessutom var väl noggrannheten medvetet (Pentagon) så låg som upp till ett par hundra meter under flera år. Antalet satelliter var få och jag har för mig att detta inkl atmosfäriska störningar ibland kunde försämra signalerna ?

  2. Själv tycker jag inte att den så kallade ”klimatforskningen” kan kallas “tidsfördriv” utan bör bättre kallas ett grovt bedrägeri med ett syfte att missleda befolkningen i pekuniärt vinstsyfte. Alltså att med bedrägliga metoder plock till sig pengar. Vid seriös forskning i ett system som är repetitivt tittar man alltid på historien och försöker extrapolera det och jämföra hur det stämmer med dagens verkliga mätningar. Istället snickrar man ihop fantasifulla modeller för att förutsäga framtiden, utan hänsyn till historien. Universum är i hög grad repetitivt, jorden snurrar ju runt solen och årstiderna återkommer ganska regelbundet år efter år. Med sådana modeller kan man styra resultat till vad man vill, men historiska mätningar går inte att förändra. Det går inte att läsa en enda klimatalarmistisk propaganda utan att stöta på argumentet att dt behövs massor av pengar för en ”omställning”, pengar som naturligtvis måste komma från skattebetalarna och kanaliseras till oligarkerna och politikerna. Vi är mitt inne i en av mänsklighetens största bedrägerier.
    http://clivebest.com/blog/wp-content/uploads/2011/10/correlation-eccentricity-fig.png

  3. Thorleif Kartor/sjökorts-uppgifter gällande “Missvisning” ändras redan nu mycket regelbundet. Satellit-navigeringsteknik är inte pålitlig. Det finns ett flertal exempel på när båtar har kört rätt in i klipporna när dom förlitat sig på enbart satelliter. Ett exempel var när en båt körde rätt upp på klipporna, tror det var 1984, vid Great Barrier Island på Nya Zeeland. En person drunknade. Det var då jag seglade runt i Stilla Havet, jag hade det tidigare Eagle satellit systemet, vilket visade sig vara otillförlitligt skräp. Själv använde jag sextanten, DR och lodet, alla vilka heller inte kör slut på batterierna.

  4. Stort tack till Dig också Ingvar. Den här typen av info dyker ibland upp i MSM men helt utan politiska konsekvenser eller reaktioner. Ungefär bara som det vore ett tekniskt lösbart problem för några få ingenjörer inom satellit och vädertjänsterna. Mera som ett populärvetenskapligt intresse för vissa och inte för mänskligheten.

    Ett svenskt fenomen också? Jag tänker på Estonia, Tsunamin, Bränderna, Transportstyrelsen för att ta några ex där antingen politiker saknar tid&förmåga eller en uttjänt förvaltningsmodell. Jag tror att det beror på långvarigt svagt tjänstemanna-disciplin/ansvar och inte på modellen som förvisso avviker från de flesta länders.

  5. Jorden gjorde en motsvarande resa för ca 12.000 år sedan. Då försvagades golfströmmen, vilket fick stora konsekvenser. Även en liten förändring ger stora förändringar. De senaste 60 åren har golfströmmen minskat med ca 15%.
    Europa gick då in i en tusenårig period med kalla vintrar och torra, varma somrar. Ett hårt klimat som medförde att stora delar av skogarna i norra Europa försvann.
    Det antas bero på att kall havsyta stabiliserar atmosfären. Detta gör att högtryck lättare bildas. Europa skärs då av från svalkande västanvindar under sommaren. Motsatta förhållandet råder då vintertid. Varmare vindar hindras då att strömma in.
    Minskad inströmning av varmt ytvatten från ekvatorn medför också strängare vintrar.
    Så risk för global uppvärmning existerar enbart i IPPC:s datamodeller. Som framgår ser verkligheten helt annorlunda ut.
    Vi behöver därför OMGÅENDE återstarta nedlagda kärnkraftverk, komplettera/bygga nya (bio)kraftvärmeverk, bygga nya kärnkraftverk (4:e generationen), gasturbinverk, etc.
    ”Reduktionsplikten” och ”utsläppsrätter” bör av samma skäl omgående slopas så säkrad tillgång av bensin, diesel, etc. finns.
    När det blir kallt finns stor risk för att vattendragen fryser igen = inga/få vattenkraftverk i drift, stillastående vindkraftverk, inga solcellsparker ger någon ström etc.
    Nordpolens migration befinner sig i ett accelererande skede. Det ligger tidsmässigt kanske inte så långt bort.

  6. Göran Åkesson

    Som vanligt stort tack för kunskaper. Minns att jag hade ett litet förståelse-problem med Kustskepparen och det handlade just om detaljerna kring det du redovisat ovan. Komplicerat för en icke-fysiker minsann.

    Myndigheter vill ha direktiv. De har kanske frågat men ej fått svar?

  7. Den refererade rapportens spekulationer har inget normativt värde.
    Vi kan först rekapitulera lite kring nuvarande migration av jordens magnetiska poler:
    •Den norra polen är en dipol, en svagare del över Kanada med maxfält 55 mikrotesla under försvagning. Den starkare delen befinner sig över Ryssland med en fältstyrka om mer än 60 mikrotesla, under förstärkning. Den södra polen har ett maxfält ca 65 mikrotesla och är odelad.
    • Den norra polen befinner sig på väg mot det starkare magnetfältet över Rysslad med en allteftersom ökande hastighet, f.n. ca 5,25 miles per månad. Befintligheten är lat; 82:45, long; 119:44, (mitten jan 2022) således någonstans vid Svalbard. Den södra polen befinner mitt i maxfältet över östra Antarktis riktning Australien. Den södra polen är odelad eftersom den västra sidan av Antarktis norrut ansluter till den Sydatlantiska anomalin, med jordklotets svagaste magnetfält, styrka 25 mikrotesla.
    • Migrationshastigheten ökar som angett över tid. Vi förstår det genom en enkel analogi med två magneter som dras till varandra; ju närmare desto snabbare rör de sig mot varandra. Inom senast 14 månader, mitten av 2023, har den norra polen avvikit 40° från referenspunkten, varpå alla så kalibrerade kompasser slutar fungera. Om polskifte sker kan ingen veta. Det kan bli en ny exkursion som för ca 42000 år sedan.
    • Migrationen sker samtidigt med att solen periodiskt går mot ett elektromagnetiskt minimum, s.k. Grand Solar Minimum. Jetströmmarna är i oordning därav och likadeles den normala atmosfärcirkulationen med avdelade cirkulationsceller samt p.g.a. det försvagade jordmagnetiska fältet, sammanhängande med polernas migration.

    Normativt:
    • Extremväder blir en normalitet så länge som dessa förhållanden fortsatt pågår. Solmagnetismen pekar mot successiv avsvalning globalt sett.
    • Eftersom köld fysikaliskt samordnas med maxfält i jordmagnetismen, kan vi förvänta oss att kyla efterhand sprides längre söderut mot ekvatorn, vilket skapar försörjnings- och överlevnadsmöjligheter på stora delar av den norra hemisfären. Indikationer finns redan, såsom tilltagande energibrist och felslagna skördar i östra Asien och Nordamerika. Dylik har motsvarande skett i Sydamerika p.g.a. extremväder.

    Detta pågår mitt framför ögonen på oss. NASA och vissa andra organisationer har kunskapen men gör inget, informerar inte ens. Det skulle behövas stora samordnade åtgärder över landsgränser för att motverka så gott det går. Istället svamlar FN, EU och de flesta fåkunniga länderregeringar om koldioxidens klimathot, AGW och allehanda därmed förknippade felinriktade investeringssatsningar.
    Vi är därmed hänvisade åt oss själva. Det kan rekommenderas att göra personliga och hushållsmässiga förberedelser för kärvare tider.

  8. Magnetiska norpolen har sedan 1859 haft en nästan rak kurs mot sibirien, långsamt i början men nu rör den sig med Ca. 80 km om året. Nasa ger vart 5 år en enkorrigerins algoritm för elektroniska kompasser som telefoner, GPS mm. men senast var de tvungna att göra detta redan efter 4 år (januari 2019) så troligen får de snart göra en ny korrigering.

  9. Tack vare satellit-navigeringsteknik slipper vi ju tänka på missvisningen men oron för större magnetiska störningar kan visa sig befogad. Inte minst om vi drabbas av polvändning vilket känns overkligt i högsta grad.

    Det har pratats om detta fenomen i ca 10 år nu tror jag. Hur påverkas jordskorpan och vulkaner lan man fråga sig?

  10. Borde inte denna snabbt ökande polvandring komma till årlig ändring av t.ex kartor/sjökorts-uppgifter gällande “Missvisning” (deklination)?
    Jag har vidare för mig att vandringen bara för något decennium var på väg västerut men jag kanske minns fel?

    För ostkusten gäller f.n 6.5 gr östlig. Jag minns från 70-talet att missvisningen var ganska stabil kring 2gr men att den ökat fort det senaste decenniet.

  11. Kan förklara varför vi har färre moln idag.
    SMHI har visat att vi ser solen 20% fler timmar idag än för 40 år sen.
    Svensmark har försökt visa att moln behöver en kärna och en strålning för att bildas.
    Kärnan kan vara SO2, det vet vi från vulkanutbrotten.
    Strålningen kan vara från rymden , vilket vårt magnetfält har stor påverkan på.
    Följer en daglig rapportering om detta och annat.
    Det finns mycken kunskap ute på nätet.
    Tänk att de 3 % är så aktiva 😉

Comments are closed.