City-bilar nu vanliga i Kina

Hui He.

Figur 1. Staden vinner plats genom att reservera särskilda rutor för små bilar

Är de tillräckligt korta kan de parkeras på tvären på gatorna, varigenom de tar upp en fjärdedel av utrymmet på vanliga parkeringsplatser. Det är principen för konceptet CIB.

Karl Wang berättar att sådana bilar finns att hyra ungefär som vi numera kan hyra elsparkcyklar. Man hittar en med en app på mobilen, öppnar bilen med mobilen, kör, parkerar och låser bilen. Räkningen kommer omedelbart på mobilen, man betalar på mobilen och får kvitto på mobilen.

JIAYUAN 

Figur 2. Ett exempel som erbjuds till US$ 3.888 fob Nanjing i lotter om fyra st.

  • För prisets skull har den blybatterier som ger räckvidden 150 km, vilket nog inte gäller vid max hastighet 90 km/timme.
  • Utvändiga dimensioner, LxBxH: 2245 x 1290 x 1570mm
  • Individuell fjädring på alla fyra hjulen, som har skivbromsar.

Jag tvivlar på att den kan godkännas för trafik inom EU med hänsyn till här gällande krav på krocksäkerhet.

Wang

Figur 3. Det kompakta formatet finns i många modeller.

Här har man hängt på en utvändig “koffert” så som var vanligt hos oss på 20- och 30-talen.

WEF

Figur 4. Denna bil kör omkring i Oslo

Jag känner inte till om staden målat särskilda rutor för parkering à la CIB.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

22 thoughts on “City-bilar nu vanliga i Kina

  1. Visst Karl !

    Det är Off-Topic, och platsar egentligen inte här, men jag låter det stå kvar denna gång, eftersom du har så intressanta uppgifter.

    Men jag hinner inte hålla ordning på allmänna debatter om pandemin eller politiken, så jag kommer hädanefter att radera inlägg som inte kommenterar just poster på bloggen.

    Till alla som kommenterar: Försök hålla på den begränsningen !

    Sture

  2. #Blacken När det gäller viruset fanns det bevisligen i Spanien, Italien, USA och på flera platser innan det fanns i Kina. Det var amerikanska forskare som forskade på ett coronavirus i Wuhan och dess ”Gain of function”. Sedan ville dom släppa ut det manipulerade viruset i naturen, men både amerikanska och kinesiska myndigheter stoppade det. Då flyttade dom till Fort Detrick i USA, för det är militärt, och inga tillstånd behövs, hittade ett nytt coronavirus att arbeta på, vilket uppenbart rymde vid en översvämning i mars 2019, och sedan spreds över världen och blev covid-19. Det coronavirus dom arbetade med i Wuhan är bevisligen inte relaterat till covid-19. Det har inte kunnat bevisas i alla delar för USA blankt vägrar att dela med sig av informationen eller tillåta inspektion. Kina har världens bästa biosäkerhet, i USA finns ingen biosäkerhet, och det har varit ett flertal läckor och dödsfall. Du kan läsa här. Tyvärr på engelska.
    https://eu.usatoday.com/story/news/2015/05/28/biolabs-pathogens-location-incidents/26587505/
    En del på svenska.
    https://mychinaway.blog.se/hemliga-biolabb-och-lackor/
    Nu är vi tyvärr ganska lång Off Topic, alltså klimat och elbilar.

  3. #Blacken Kina är ingen totalitär diktatur, utan folkstyrt, men man kanske kan säga att folkstyret är totalitärt och diktatoriskt. Ingen tillåts att sabotera det. Kina har större yttrandefrihet än Sverige, men yttrandefriheten är inte som i Sverige ovillkorlig. Man får inte använda den hur som helst, som att driva folk i döden, Lex Benny Fredriksson, eller som alla de som fick sina liv och familjer förstörda. Om du är gäst hos grannen, brukar du då svära och skrika åt dom, klaga på grannfruns utseende, och säga att maten smakar skit. Om du inte uppträder så hos grannen, varför skall du då inte visa samma respekt när du är gäst i Kina.

  4. Hur kan du jämföra en totalitär diktaturs lagsystem men en demokratis? kina är en diktatur av rang! . I Sverige så är det yttrandefrihet, du får säga och tycka vad ditt hjärta är fullt utav, prova det i kina, lycka till.
    Det är så illa med det landet att IOK mer eller mindre lägger munkavel på idrottare i till OS, med hänvisning till det “fria ordets” varande i kina så säger dom, “var tyst säg inget som kan misshaga diktaturen, då får du väldans svårt i din tillvaro under den vistelsen”.
    Och angående coronaviruset, lite konstigt att det dyker upp i kina, i den staden som dom forskar på det viruset, och ingen annanstans på jorden.
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02833-6/fulltext

  5. #Thorleif Det är en av det grövsta av lögner och ren Tredje Riket propaganda. Ingen försvinner i Kina. Däremot måste journalister inhämta samtycke för en intervju, och att folk vägrar samtycke betyder inte att dom är försvunna. Om någon misstänks för brott kan dom åläggas kontakt- och yppandeförbud, precis som i Sverige. Det betyder inte heller att dom är försvunna. Den som agerar mot staten i Sverige som med spioneri eller högförräderi behandlas efter Sverige säkerhetslag på samma sätt som motsvarande i Kina. Borde det inte vara så. Det finns inget sådant rörande W4-labbet kring Sars-utbrottet, när covid 19 identifierades i Wuhan. Ingen har försvunnit, och inget har dolts.
    https://www.globaltimes.cn/page/202102/1215614.shtml
    https://www.globaltimes.cn/page/202106/1226242.shtml

  6. Karl W

    Tack för Ditt försök att öppna upp ett för djupare perspektiv om Kina för oss som inte är pålästa eller har bott där.

    Om det inte är falska nyheter är det dock fortfarande så att människor som agerar mot statens önskan, utan att begå brott, kan försvinna spårlöst! Sådana fall uppdagas då och då och senast kring W4-labbet kring Sars-utbrottet.

    Man kan tycka att SVT med sin enorma beskattningsrätt borde intressera sig mer för Kina nu när tyngdpunkten i den globala ekonomin flyttat mot Asien.

  7. #Thorleif Kina är varken diktatur eller enpartistat. Kina har världens mest avancera system för folkstyre, och det finns inga partier alls som motsvarar partier i Sverige. Kina har nio ”partier”, men man röstar inte på partier i Kina, partier är folkrörelser man blir medlem i. I Kina väljer man personer, inte partier, röstsedlarna har personnamn, inte partinamn, man bara kryssar för de personer man vill ska få ett visst jobb. Om en vald person inte följer folkviljan väljer man bara någon annan och avsätter personen. Ett sådant byta har skett från den en dagen till den andra. Inga fallskärmar eller feta pensioner gäller. I Kina styr ingen opinionen, för det går inte, det är opinionen som styr de valda, och opinionen är inget nationellt enhetligt. I Kina kontrollerar inte makten folket, folket kontrollerar makten. Det är därför det fungerar med 98% stöd. ”Partiernas” uppgift är att samla in folkviljan, sammanställa den på olika nivåer, och presentera den till ”Riksdagen”, Nationalkongressen, som fattar beslut och delegerar uppgifter tillbaka till partierna. Partiet med flest medlemmar på var ort får leda. Kina lär ha omkring 2,000 etniciteter, folk, med 1,500 språk och över 30 skrivsystem i dagligt bruk. Det finns ingenting som är nationellt enhetligt. Inte ens det lokal politiska systemet. Wukan, i södra Kina, har partidemokrati med allmänna val, men det har fungerat dåligt. Det är större skillnader än i Europa.

  8. #Göran Åkesson #Bo Adolfsson Sådan omvärldsbevakning sker rutinmässigt på alla ambassader och konsulat, även de svenska. Även företag har sådan omvärldsbevakning inom sitt verksamhetsområde. Alla ambassader, även de svenska, har som en kärnuppgift att representera sitt land och bilda en så riktig och positiv bild av landet som möjligt. Jag är inte utvald av CCP eller någon annan, jag skriver mest för jag tycker det är roligt, och dessutom för att uppehålla mina kunskaper i svenska. Det var 14 år sedan jag träffade en svensk. Kina har egentligen varit rätt dåliga på att berätta hur Kina egentligen är. Den personliga friheten är enorm, och jag kan jämföra med både Sverige, DDR, Sovjet och USA. Däremot finns ingen frihet att förstöra för andra och provocera till bråk. Ansvar, respekt, tolerans och artigt bemötande är grundstenar i samhället, våld eller provokation till våld är helt oacceptabelt. Polisen går obeväpnad och syns aldrig till. Dom klagar på att det inte finns något att göra.

  9. Bo Adolfsson Först, om du skall jämföra måste du både komma ihåg Kinas storlek. Kina är hela 20 % av hela jordens befolkning (omkring). Den andra faktorn är Kinas snabba utveckling. Du kan alltså inte göra direkt jämförelser. För utveckling behövs energi, därför ökar energibehovet snabbt i Kina. Det är en utveckling som i mycket redan har skett i EU. Kina har planer på 150 kärnkraftverk, men det tar sju år att bygga dom, torium och fusionskraft behöver mer tid, och sol, vind och vattenkraft tar även det tid. Kvar finns fossilkraft som alltså blir en tillfällig lösning. De som skriver om hur många fossilkraftverk Kina bygger utelämnar alltid hur många dom stänger ner. I antal är det betydligt fler, tusentals, än som byggs, men de som stängs är uttjänta, mindre och smutsiga, så genom att bygga nya kraftverk förbättrar man situationen, speciellt som de nya har världens effektivaste rening. Man bygger även nya för att ersätta miljoner helt orenade koleldar lokalt. Att bygga ett fossilkraftverk minskar alltså utsläppen. Inte förvärrar dom. Iran är inte ett sanktionerat land, det är ett USA sanktionerat land. USA är ingen beslutande världsherre och härskare som kan bestämma över andra, även om dom försöker anta den rollen. Att bo i Kina är faktiskt något av en välsignelse jämför med platser som USA eller Sverige. Här äter alla sig mätta, och kommer hem efter kvällspromenaden med liv, plånbok, skor, och jacka i behåll, och är inte ens skottskadad eller knivskuren. Kalla det lyckorike om du vill, men jag vill inte byta, och jag vet för jag har provat båda sidorna. .

  10. Göran Å, Karl W

    Jo diktaturer och en-partistater är av naturliga skäl inriktade på att styra opinionen hårdare än i liberala demokratier. Särskilt i länder med mycket stor befolkning som Kina. Behovet förstärks extra under expansiva och försvagande faser.

    I väst märks en ny typ av repression där kombinationen informations-opinionsbildning via internet (yttrandefrihet) resp allt tuffare samhällsutmaningar/problem ställer regeringar inför nya hot pga upplösta informations-monopol. Makthavare i väst sneglar på länder som Kina tyvärr när det gäller nya metoder för samhälls-kontroll. Mycket oroväckande.

    Globala företag och nya överstatliga makt-förflyttningar förstärker splittringar av samhällen vilket i många stycken också underblåses av politiska grupperingar.

  11. # Bo Adolfsson
    Vi bör komma ihåg tre saker:
    1. Karl W bor sedan lång tid tillbaka i Kina, enligt vad jag förstår sedan 1958, dock välutbildad i Sverige, och har enligt egen uppgift arbetat i några svenska företag med teknisk inriktning. Han är såvitt jag kan bedöma både kunnig och välinformerad.
    2. Kina har utvalt/utbildat ett antal ‘omvärldsbevakare’, som från kinesisk mark noga följer det som skrives i olika länder, både i MSM, bloggar och ‘alternativa medier’.
    3. Dessa omvärldsbevakare har som uppgift att påverka opinionen i de bevakade länderna genom genmälen och inlägg i syfte att framlägga en för Kina så positiv version som möjligt.

    Ovanstående punkter 2 & 3 har jag fått verifierat från en ‘kinesisk god vän’ i ‘samma uppgift’ i ett annat europeiskt land. Det betyder dock inte att:
    • Karl W(ei?) är en sådan av CCP utvald/utsedd person.
    • Det som framförs är fel; om vederbörande tillhör bevakningskadern kan vi emellertid alltid utgå från att inläggen är ‘tvättade’ m.u.p. från omvärldsbevakarens övergripande syften.

    Det är inte fel att påverka opinion. Det sker hela tiden från olika länder-, disciplin- , organisation- & politikutgångspunkter.

    Som resultet av denna kommentar kan jag sannolikt förvänta mig att genmäle som antingen uttrycker förvåning, förnekar personlig kännedom om ovanstående eller,mindre troligt, bekänner att det framförda är korrekt.

  12. @Karl W
    Jag trodde att det var i Kina fossilindustrin frodades!?
    Klimatsans har ju redovisat hur många kolkraftverk de bygger.
    De importerar väl dessutom snart mer gas från Ryssland än EU !?
    DE håller väl Iran under armarna genom att importera billig olja från det sanktionerade landet!?
    Det är fascinerande att läsa Dina berättelser från lyckoriket Kina!

  13. Thorleif ”Kina kommer att gå om väst ifråga om utveckling (dock inte utan problem).” Kina ha redan gått om väst, och drar kraftigt ifrån, men som du säger ”inte utan problem”. Det pågår just nu en massiv omställning i Kina som systemmedia undanhåller er metodisk. De yngre generationerna har tagit kontroll, de som föddes under eller efter Kulturrevolutionen, och det är dramatiska förändringar. De äldre stretar emot, men förlorar.

    Någon har beskrivit utveckling i Sverige som att dansa hambo i garderob full av kläder. Regelverk och lagar. I Kina är det inte ens en garderob utan en bas-sal. När någon (företag) ramlar i yran, hjälper som andra dom upp. I Kina robotiserar familjeföretagen, mom-n-pop, nu. Robotar och teknologi tar över, och olika väst där oligarkerna har snott vinsten stannar den hos familjerna i Kina.

    Ett propaganda spinn svenska systemmedia kör just nu är att det föds färre barn i Kina och Kinas kommer att krascha. Lögn och propagandan. Det föds färre barn just nu för att folk inte längre gifter sig i tonåren, utan väntar till sen 20 års-åler och först skaffar sig en utbildning och etablerar sig i ett yrke. Det blir ett”gap” i barnafödandet. Teknologin fyller gapet. Sveriges Radio och SVT reste till Xinjiang och strök omkring som tjuvar och bedragare i natten för att hitta ”smuts” och någon som var villig att smutskasta Kina, men hittade ingen.

    Omöjligt att intervjua någon på plats
    https://mychinaway.blog.se/sveriges-radios-resa-i-xinjiang-omojligt-att-intervjua-nagon-pa-plats-darfor/

    Man körde runt och smygfilmade och kallade det för koncentrationsläger. När sedan andra kom och bara knackade på dörren och ville intervjua var det inte problem alls. Det var vanliga företag.
    https://www.youtube.com/watch?v=_NKfqCov0mE

    Statsmedia i Sverige påstod att det inte gick att intervjua någon, men när israelen Raz Galor kom var det öppna dörrar överallt. Han fick jobba på en bomullsfarm och blev inbjuden till hemmen och företagen. Inget ämne tystades.
    https://mychinaway.blog.se/krigspropagandan-idag-pa-svenska-media/
    Följ länkarna.

    Istället för 75 säsongsarbetare plantera bomull gör nu en satellitstyrd traktor samma arbete. Satellit och data styrda drönare sköter gödsling och sprutning, och data och satellit styrda skördemaskiner sköter bomulls plockning, det medan svenska medias propagandamaskin gastar om tvångsarbete. Inte sedan nazist tiden har ett folk blivit så desinformerat som svenskarna idag.

    Propaganda media Sverige gastar även om en åldrande befolkning med färre att försörja dom. Lögn. I Kina finns inte kulturen att lägga upp fötterna vid en viss ålder och kräva skattebetalarna på pengar. Här vill man inte ha tråkigt så man bara fortsätter så länga man trivs. Ofta till över 100 år.

    Drakens dal i västra Kina
    https://kinarummet.wordpress.com/resor/vi-besoker-fattig-kina-i-drakens-dal-i-vastra-kina/

    Att kalla någon ”pensionär” är ett skällsord.

  14. Tompas11 Jag känner inte till Euro NCAP speciellt väl. Varför tror du att resten av världen skulle designa bilar för att uppfylla byråkratin fossilbilsindustrin på denna lilla halvö kallad Europa på baksidan av Asien. Varför anpassar sig inte Europa med sitt regelverk till den snabba och avancerade teknikutveckling och samhällsutvecklingen i Kina. Vad är anledningen till att designa en stadsbil som körs max 70 Km/t i Kina till samma standard som en bil som körs 250 Km/t på Autobahn. Anledningen är förstås vad man kallar dolda handelshinder och att fossilindustrin i Europa har lobbat politikerna i hemlighet för att kunna fortsätta att tillverka sina 2.5 ton fossilmosnter som förpestar miljön, och där varje enskild bil ger mer klirr i kassan är vad en sådan stadsbil kostar att köpa. Man vill till varje pris stoppa framstegen som kommer från Kina. Säkerhet är bara en löjeväckande lam ursäkt för att förhindra utveckling och omställning. Fossilindustrin skulle förvandlas till en skugga av sig själv om teknologiutvecklingen tilläts i Europa och Europa kämpar emot utveckling med alla medel, mest propagandan och regelverk, för att skydda sig. Sverige ligger redan 10 till 20 år efter Kina och halkar efter alltmer och samtidigt förbjuder framsteg och utveckling av ideologiska och politiska anledningar, och på order av USA. Du tar inte med en fallskärm på en resa med ubåt.

  15. Karl W

    Ja det är därför Din beskrivning är talande för varför Kina kommer att gå om väst ifråga om utveckling (dock inte utan problem). Stordriftsfördelar och start från en låg kostnadsnivå m.m ger större utbyte än i högskatte-länder med allt lägre produktivitets-tillväxt.

    Vi i väst förstår detta och därför var den finansiella avregleringen, arbetskrafts-arbitraget och skuldpolitiken ett medvetet försök att ge de mogna högkostnads-ekonomierna en sista planekonomisk bubbel-injektion för att nå en högre utvecklingsfas. Så skuldbelastningen har nu nått sin slutgiltiga topp där man från den inofficiella ledningen medvetet skapat incitament för inflation och ett great reset. Företagen har fått carte blanche för att höja sina priser sett till marknadsaccept/psykologi (ngt giltigt att skylla på). Många bondeoffer kommer att krävas trots att den planekonomiska penningpolitiken innebär kraftigt negativa reslräntor i väst under fortsatt mycket lång tid. Samma ledare som i 40 år tjatat om marknadsliberalismens överlägsna fördelar😂. Hycklare som nu väntar på att chocksänka realinkomsterna för en allt mer krympande medelklass för att hålla börsvärden och kapitalklassen under armarna (inkl deras skuldslavar i medelklassen). Robotisering och en liten överlevnads-inkomst väntar de som inte uppfyller den snart mer synliga elitens (WEF) krav på socialt uppförande i enlighet med “vaccinpassens” kommande funktion som gallrings-metod. Lycka till!

  16. # Karl W
    Så du menar alltså att dessa bilar är krocksäkra och därmed uppfyller Euro NCAP?

  17. #Tege Tornvall, nätverket Klimatsans, Jag frågade. Typisk vikt, 50 Kg. För 15,000 får du inte bara batterier utan en hel bil med batterier. Glöm inte att Kina, olika Sverige, stöder en omställning till eldrift och har inte de enorma svenska skatterna som driver upp priserna och parasiterar på omställningen. Staten och oljebolagen i Sverige motarbetar tyst en omställning i Sverige för dom tjänar så mycket pengar på nedsmutsningen. Kinas tänker annorlunda. Dessa bilar är byggda på samma princip som en F1 racerbil. Det yttre skalet har ingen skyddsfunktion utan kan vara bara billig plast. En gång såg jag en krock. Ena bilen hamnade på sidan. Båda skällde ut varandra efter noter, sedan välte man den liggande bilen på rätt köl, och körde vidare.

    #tompas11 Så går propagandan för att stoppa dom och en renare miljö.

    #Thorleif De flesta pendlar inte med bil i Kina. En lokalresa i Stockholm sägs kosta 50 kronor, motsvarande i Kina 2.50 kronor.
    http://en.ce.cn/main/latest/202108/03/t20210803_36773819.shtml
    Jag tror du har rätt när du säger att dom inte kommer att slå igenom i Sverige. Stat och storföretag kommer att göra allt för att stoppa dom. Dessa bilar ger inte samma saftiga inkomster som fossilbilar.
    Kina har idag en gratis app som gör att du undviker alla trafikstockningar.

    På längre sträckor tar man tåget, som idag går med nästan samma fart som ett flygplan eller 600 Km/t
    https://www.globaltimes.cn/Portals/0/attachment/2021/2021-07-19/610cb1e2-8db7-46a3-a828-49d17c0e4ff8.jpeg

  18. Ja köra in till stan på vintern säg i 70 knyck och “helt oskyddad” lär bli ett säkerhetsproblem att fundera på hos myndigheterna. De som låter det mesta passera nuförtiden i “allt för klimatet”-doktrinen.

  19. Den lilla elbilen är för de som pendlar främst (förutom i jättestäderna i Kina då) pga av jobbet. Det blir en dyr bil jmf med SL-kortet här i Sverige. Framförallt om målgruppen blir “klimat- och hälsomedvetna” som numera cyklar under säsongtid! 😄
    Har svårt att tro att dessa bilar slår igen här. Subventionera de som redan har råd kanske? Fast kollektivtrafik-flaskhalsarna verkar inte lösas upp utan “en tuff lågkonjunktur” in till Sthlms innerstad?

  20. Dessa fordon synes synnerligen väl lämpade för personer med självmordsbenägenhet.

  21. Mot krockar bör de runtom ha en tjock “avbärarlist” ungefär som radiobilar på nöjesfält. De skall inte haka tag i vandra utan “studsa” från varandra – i måttliga farter. Skydd mot onödiga småskador.

  22. Just i stads- och närtrafik med trångt om plats passar eldrivna mikrobilar utan oljud och avgaser. Men fortfarande väger litium/jon-batterier ca 7 kg per kWh. Om bilen drar 1 kWh per mil och skall ha 10 mils räckvidd, krävs minst 70 kg batteri = 10 kWh. Med pris 1.200-1.500 kronor per kWh kostar det 12-15.000 kronor. Runt en tiondel av bilens vikt och pris. Svårt att komma runt.

    En invändning i trånga städer: för många mikrobilar kan fylla ut även de sista luckorna i trafiken.

Comments are closed.