Nu tillbakavisas undergångsprofetiorna för världens korallrev
Jag klipper från våra franska vänners blogg:
Découverte d’un récif de corail vierge près de la côte de Tahiti
( Ett jungfruligt korallrev upptäckt nära Tahitis kust)
Ett team dykare har upptäckt ett jungfruligt korallrev nära Tahitis kust på mer än 30 meters djup. Upptäckten gjordes som en del av UNESCO:s projekt “1 Ocean“, vilket tillkänna-gavs torsdagen den 20 januari.
Med en längd av cirka tre kilometer och upp till 65 meters bredd, förklarade UNESCO att det är “ett av de mest omfattande friska korallreven som noterats”.
Upptäckten tyder på att andra intakta rev på liknande djup förmodligen finns runt om i världen, särskilt eftersom endast 20 % av havsbottnen har kartlagts.
– Hittills känner vi månens yta bättre än havets djup, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.
Nyligen har det kommit andra goda nyheter om korallernas hälsotillstånd , vilka har gått mer eller mindre obemärkta förbi i pressen:
För det första indikerade den senaste årsrapporten (2020/2021) från Australian Institute of Marine Science (AIMS) att korallreven i Stora Barriärrevet höll på att återhämta sig från den blekning som inträffade under sommaren 2016.
I rapporten fanns också resultaten från en studie som publicerades i april 2021 av tidskrif-ten Nature Ecology & Evolution , där man för första gången bedömde antalet koraller i Stilla havet och deras risk för utrotning . Denna studie sätter antalet koraller till cirka en halv biljon (mellan 0,3 × 10^12 och 0,8 × 10^12), ett antal som är lika med antalet träd i Amazonas.
“Med tanke på den enorma storleken på dessa korallpopulationer är det högst osannolikt att de löper överhängande risk att utrotas”, säger professor Terry Hughes, en av studiens medförfattare.
Detta är tillräckligt för att sätta i perspektiv de alarmistiska kommentarer som publicering-en i september 2019 av IPCC:s specialrapport om haven gav upphov till, och i synnerhet de från oceanografen Sabrina Speich, professor vid Ecole Normale Supérieure, som deklare-rade för francetvinfo : “Koraller är i slutet av sin existens … runt 2050 kommer nästan alla korallarter i tropiska regioner att ha försvunnit fullständigt.
+ – + – + – +
Korallerna har överlevt 600 miljoner år
Professor Speich hade alltså inte förstått vad det betyder att korallerna har överlevt 600 miljoner år, då havets nivå gått upp och ner 120 meter.
Det är sådana charlataner som får plats i media, eftersom det går att göra större rubriker på deras uttalanden.
+ – + – + – +
Post Scriptum
Via bekantas bekanta har jag fått bilder från Stora Barriärrevet tagna under fjolåret.
Figur PS 1. Frisk korall i Stora Barriärrevet fotad år 2021
Rättelse:
Karl Wang rättar: bilden visar inte en korall utan en mussla som heter Tridacna gigas.
Figur PS2. Annan korall fotad vid samma tillfälle
+ – + – + – +
by
Här mer positiva besked;
https://dailysceptic.org/2022/02/14/sea-temperatures-at-the-great-barrier-reef-havent-warmed-in-150-years-newly-uncovered-data-show/
Hälsningar från Per Ridd
H/T Electroverse
Göran
Det är riktigt att själva revet ligger långt ut från kusten. I hot-sammanhangen pekar man dock på de skador längs kusten i vikar etc där det på sina ställen finns en hel del “vita förkalkade koraller”. Dessa är oftast just drabbade av övergödning som likt Östersjön läckt ut i havet. Då Barriärrevet ligger längs samma sträcka drabbas det negativt i pressen av olika miljökämpar. Revet är av nationalvärde och skyddat samt utsett till s.k Världsarv. Mycket känsligt alltså.
“Ett memento är dock att Stora Barriärrevet är utsatt för övergödning från läckande jordbruksproduktion i mellersta östra Australien.”
Peter Ridd har i sin forskning visat att Stora Barriärrevet ligger för långt ut från Australiens kust för att påverkas av utsläpp från jordbruket.
Bara som ett påpekande. ”Figur PS 1. Frisk korall i Stora” bilden visar inte en korall utan en mussla som heter Tridacna gigas. en.wikipedia.org/wiki/Giant_clam Dom är mycket goda att äta.
Terry Hughes? Det är väl han som brukar flyga över korallrev på ungefär 150 meters höjd och tro att kan avgöra deras tillstånd? Det är i så fall positivt att han nu har ägnat sig åt lite seriös vetenskap.
Det har aldrig varit någon fara för korallerna! De har överlevt långt värre katastrofer än de människan kan åstadkomma och de har funnits i flera hundra miljoner år på jorden! Men i propagandans värld så kan man lura i okunniga om allt möjligt strunt, de räknar kallt med att “pöbeln” dvs läsarna inte kollar upp fakta!
Håller med # Thorleif ovan. Koralldjuren dör inte. De flyttar helt sonika ut längre till havs, om vattnet blir för varmt. Det är detta som hänt på några ställen. Under tiden som de epigenetiska funktionerna fås att verka bildar koralldjuren kolonier på andra ställen, i enlighet med artikeln.
Ett memento är dock att Stora Barriärrevet är utsatt för övergödning från läckande jordbruksproduktion i mellersta östra Australien. P.g.a. gynnsamt klimat tas regelmässigt tre skördar ut per år, driven av höggradig konstbegödning.
Klimattramsarna, inkl Attenborough har fel hela vägen. Dessutom sker ingen försurning av ökande koldioxidutsläpp utan av just läckande konstgödning enligt ovan.
De flesta koraller har en anpassnings-förmåga vid uppvärmning men många arter tar god tid på sig och därför tror alla alarmister att de vita förkalkade korallerna är döda. Jag tänker då inte bara på nya symbiosa värd-alger etc utan om funktioner som vi nyligen lärt om oss själva nämligen epigenetiken.
Koraller av vissa sorter har analyserats och man har hittat olika dna-mekanismer som skapar motståndskraft mot t.ex “för varmt vatten”.