Mölla skenar till sin krasch

Mölla i Aquilonia, södra Italien, rusar med så högt varvtal att den slits i bitar

En påpasslig videosekvens.

Ger något att tänka på beträffande säkerhetsavstånd. Hade man gjort det hade möllan inte stått så nära en väg.

+ – + – + – +

Post Scriptum

Ett exempel från videon i länken nedan

Här en video som visar många fler möllor som snurrar ihjäl sig och brinner. Dessutom kommer en tornado och blåser sönder några.

Flera är tydligt tidiga konstruktioner. Man kan anta att senare modeller är säkrare, men å andra sidan har de mycket längre vingar och större generatorer, som naturligtvis ger större problem att beräkna och tillverka.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Mölla skenar till sin krasch

  1. @Vlad T.
    Det skulle fungera men idiotihybriskapitalism parad med snålekonomi, gör att kostnaden skylls vara orsak att det inte går. Det skylls även på att det skulle kosta för mycket samt att friktionsförlusterna och konstruktionskostnadernai ett mekaniskt arrangemang skulle vara för höga, men det glöms att initialenergin är gratis (vinden) det betalas det inget för den, den bara finns där att utnyttja så länge det blåser helt gratis. Så fungera skulle det göra, men viljan saknas..

  2. Vlad T Problemet med det kallas energiförluster och pengar. Det finns tre sätt att överföra rörelseenergin, elektriskt, vilket av uppenbara skäl är lite dumt, elenergin är ju vad vill ha i slutändan, hydrauliskt, alltså en pump på propellern som driver en hydraulmotor på marken, eller en axel. Dels tappar man kanske 10% till 20% (jag gissar) av energin på vägen, och på några tusentals vindkraftverk blir det förluster som är väldigt kostsamma. Sedan skall allt det installeras, och det kostar, sedan skall det underhållas, och det kostar. Tornet måste ändå byggas för samma krafter och det blir ingen besparing där.

  3. Varför måste generatorn sitta högst upp i tornet? Det kan väl inte vara raketforskning att göra det möjligt att leda rotationsenergin till en generator placerad på marken. Totalt vansinne att placera tonvis med skrot högt upp i luften.

  4. @Roggan.
    Kort sagt “The governor, has gone bonkers”
    Eller lite mera utlagt, den apparattjofräs som ska styra varvtalet på generatorn, har lunchat..

  5. #Roggan Vad som händer rent tekniskt är att reglersystemet inte har fungerat. När vinden ökar i styrka ökar även rotationshastigheten på propellern. Reglersystemet skall då vrida bladet så det blir mindre effektivt, och därmed skall rotationshastigheten minska. Av någon anledning har det inte fungerat. Det kan även vara ett trasig hydraulmotor eller fel i mekaniken. Ta en titt på denna bilden.
    https://mychinaway.blog.se/files/2021/02/756c9a18cf6e53acd5dabf930c0d2b14-P.jpeg
    Den stora cirkeln i nedre delen av bilden, bara delvis synlig, är där bladet är monterat. De två cirklarna under mannen till vänster är hydraulmotorn till höger och växeln till vänster.
    Notera vad som ser ut som en såg till vänster i bilden. Hydraulmotorn skall normalt driva den kuggtången fram och tillbaka så den vrider propellerbladet. Detta är vad som inte har fungerat.

    Det syns även på denna bild.
    https://mychinaway.blog.se/files/2021/02/Img328879825-P.jpg
    Mannen till vänster på stegen står framför det cirkulära fästet där propellerbladet sedan monters. Till vänster om hans huvud syns hydraulsystemet som skjuter den svarta platta kuggstången in eller ut som vrider bladet. Navet ligger här så det pekar uppåt. När det är monterat på masten pekar det horisontalt. De fem vita delarna bakom navet, längre bort på bilden, är kåporna som på masten monteras över navet.

    Det var denna anläggning som BBC påstod var en dold och hemligt koncentrationsläger där man utförde tortyr och våldtäkter. Vi åkte dit. Detaljer med länkar och GPS position finns i artikeln. BBC ljög å det grövsta. Det var propaganda.

  6. Men vad är det som händer, rent tekniskt dvs att den “snurrar” så fort. Övriga vkv verkar ju snurra på i samma o(politliga) hastighet. Nyfiken på en saklig kommentar på detta.

  7. Såg videon. Fullständigt livsfarligt, vilket vansinne!

  8. Spärra av området och utlys en tävling om vilken mölla som kan kasta sina vingar längst. Spännande!

  9. Men vem betalar – finns det några försäkringsbolag som skriver under sådana risker?

  10. Skönt (för ägarna) att man inte ställer några säkerhetskrav på möllorna!

Comments are closed.