Elpriserna  ‒  är tysk politik

Dirr

Tyska Energiewende har satsat på vindkraft utan hejd

Jag har skrivit ett insändarmanus och sänt det till ett halvdussin redaktioner. Det är för långt för de flesta lokaltidningar.

Elpriserna beror på den tyska energipolitiken 

I partiledardebatten den 7:e var det bara Nooshi Dadgostar (V), som pekade på den omedelbara orsaken till våra höga elpriser: Kablarna till Tyskland. Där har verklighetsfräm-mande energipolitik skapat en djup elkris med tidvis astronomiska elpriser. Dessa kommer till Sverige genom kablarna. Det är inte rimligt att svenska elkunder skall betala för oklok tysk politik, som ersatt kolkraft och kärnkraft med sol- och vindkraft.

Många politiker tycks inte förstå skillnaden på ”energi”, som mäts i MWh, megawatt-timmar, och ”effekt” som mäts i MW, megawatt eller kW, kilowatt.

Med en cykeltur som liknelse motsvarar ”energi” den väg man cyklar och ”effekt” den hastighet man håller. Ju högre hastighet man håller, desto längre kommer man på en timme. Det kritiska uppstår, när hastigheten blir noll. Då ramlar man.

Då effekten i elnätet närmar sig noll, tar strömmen slut, lyset slocknar, hissarna stannar, företag måste stänga. Det får bara inte ske i vårt samhälle.

Här råder en principiell skillnad mellan vatten-, gas-, kol- och kärnkraft respektive sol- och vindkraft. De förra kan alltid leverera. De senare levererar nära noll flera gånger i veckan. I vårt nätverk har vi data på elproduktionen i både Sverige och Tyskland för varje timme sedan 2015. Ungefär två gånger om året står alla tyska vindkraftverk på Nordsjön och Östersjön helt stilla i mer än en timme.

I början av september lade sig ett vädersystem med låga vindar över större delen av Europa i två veckor. I flera år hade elbranschen fått veta att kraftverken för kol och gas skulle avvecklas, så de hade inte fyllt på sina lager av bränsle.

När vindarna mojnade utbröt panik. Alla snabbstartade gaskraftverk sattes igång. Men lagren av gas var låga så priset femfaldigades. (Observera: Putin ströp inga leveranser, men i Tyskland behövdes plötsligt mycket mer gas än beställt.)

Miljöpolitiker har inte velat erkänna verkligheten: Vindkraft är mycket dyr, eftersom den kräver back-up av lika stor kapacitet gas- kol- eller kärnkraft.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

38 thoughts on “Elpriserna  ‒  är tysk politik

  1. Här skulle man vilja att någon på Svk gick in och förklarade hur det hänger ihop. Men endera så vet dom inte själva eller så vill de inte att vi ska veta.

    Jag tror inte att Uniper kan exportera billig Norrlands-el till Tyskland. Svk tar mellanskillnaden när priset stiger på vägen. Eller så regleras det via PPA- avtal. Det skulle vara den slutliga förnedringen för oss konsumenter i så fall. Vi betalar transmissionsnätet där det är trångt redan. Det är väldigt svårt att få koll i allt detta. Som sagt vi som betalar verkar inte ha rätt att veta. Det är aktivister som styr.

    Ju fler utlandsförbindelser desto mer förpliktelse att ge utlandsmarknaden tillgång till vår el. Nooshi Dagostar har helt rätt i att kablarna ska klippas. Hon har fatta det där. Men det går inte för det är EUs regler. Byggs det vindkraft i havet så blir vi förpliktade att ha 70 procent av den i reservkraft när det inte blåser. Annars får vi dryga böter av EU.

    Elområden blev nödvändigt för att vi skulle få ha el kvar själva när utlandskablarna kom till. Dyrare el i södra Sverige gör att Danmark och Tyskland inte får el praktiskt taget gratis ur deras synvinkel. Danmark anmälde Sverige till EU efter att de lyckades få Barsebäck stängt för att vi ströp förbindelsen och då kom elområden till. Nu har EU varit så snälla att de gett oss dispens i år;-)
    https://second-opinion.se/prisdifferensen-mellan-elomradena-35-miljarder/

    “Prissättningen på elmarknaden sker på så sätt att den dyraste produktionen eller importförbindelsen styr priset i ett elområde, så kallad marginalprissättning.”
    https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/ekonomisk-analys/2021/blasigt-vader-i-tyskland–en-forutsattning-for-rimligt-elpris-i-sodra-sverige/

  2. Per I. 20:43

    ” Svk får mellanskillnaden i pris mellan elområden som de ska använda till utbyggnad av transmissionsnät. De gjorde 31 miljarder i vinst på kort tid i vinter.”

    Hur många känner till detta och hur fungerar det praktiskt?
    ex.
    Uniper vill överföra x MW från SE2 till SE4 för att deras storkunder ligger där + exportera till Tyskland. Hur menar du att SVK hanterar sådan överföring mht till volym (kapacitetsbegränsning) och värde (prisskillnader)?
    Hur ser reglerna ut?

    “Tanken är att fler ledningar och elkraft ska byggas där det är dyr el för att få bort flaskhalsar”

    jo men då gäller det att det finns en stabil (reserv)produktion också. Vk med back-up t.ex. Fortsätter man att bygga ut länder-kablar för snabbt på sina håll riskerar vi stor volatilitet precis det vi sett i nov-dec och som pga vinter-risker kan fortsätta. De geopolitiska riskerna äventyrar också de EUs ambitioner.

  3. Tack Torbjörn

    Jag såg dina länkar från i natt också och har kikat på dem. De handlar såvitt jag kan se bara om överföringskapaciteten i “flaskhalsarna”, dvs mellan elområden och utlands-förbindelserna. SVK redovisar löpande volymer på nämnda ställen (kartan) men inte vilket pris som gäller! Eftersom det råder stora prisskillnader så vill vi ju veta export/import-priset, dvs avvikelsen och sätta den i relation till det totala flödet inom el-området, t.ex SE4.

    Ex. Om SVK-kartan redovisar nettoexport från a till b och priset är c och d i resp länder (a o b) kan vi då anta det logiska att export-priset är lika med det av SVK angivna priset c hos a (där priset är lägst)? Om svaret är Ja innebär det att exporten till det dyrare landet b fått samma pris som övriga köpare i landet a (just då). Om nettoexporten på marginalen höjt priset i a vet vi inte förrän vi tittat närmare på varje avslut hos Nordpool. Då efterfrågan och utbud styr priset så behöver vi också data om volymer.

    Varför skulle vi inte vilja särskilja pris-avsluten (Nordpool-auktionerna) för leverans mellan länderna? Att de för övrigt annars påverkar “lokalpriserna” förstår vi väl alla ändå! Vi har skyldighet att avlåta 70% av en viss förbindelse för exporthandel. Varför inte kalla den “produkten” unik i Nordpool’s handelssystem och där låta parterna ställa priser. Då blir det lättare att löpande se hur efterfrågan från dyrare länder påverkar prisbilden. I min okunnighet vore det självklart! Sedan förstår jag att på en marknad behandlas alla lika (förutsatt kreditvärdigheten lika bra) så varför särskilja dem när produkten är identisk. Och varför ska säljare visa sin avsikt att vilja exportera? Eller ställa priser på 2 ställen? Nej det är förstås effektivast med 1 orderbok! Säljaren ser sannolikt sina motparter där antar jag. Köparen är registrerad för leverans över en viss kabel.

    Det viktiga i sammanhanget betr export är att kunna bedöma i vilken grad en nettoexport höjer den lokala prisnivån. För detta behöver vi se exportens (samt netto) andel i ett (varje) område. Nordpool borde kunna redovisa hur stor volym-andel av alla avslut som skett i resp el-område och till vilka priser. Gärna uppdelat på de stora aktörerna.
    Har du sett sådan statistik? SVK visar bara volym mellan SE4 och de på andra sidan kabeln och priset för resp område. Jag är ju ute efter förändrings-data för att inte minst i efterhand kunna studera var och vilka aktörer som orsakar prisändringar.

    Vet du t.ex på ett ungefär hur stor den totala teoretiska export-kapaciteten (alla kablar) i SE4 är i relation till el-områdets totala flöde (dvs summan av genomsnittlig inkommande el från norr (SE3) och totalt genomsnittlig producerad el i SE4? Ej importerad potential inräknad eftersom vi söker inflytandet av exporten. För hela landet skriver SVK att nettoexporten utgör ca 10-15% av vår totala årsförbrukning. Så vartefter vi ökar exportkapaciteten så ökar även priserna här hemma. Man kan tänka sig att EU har en plan för hur en utbyggnad av kapacitet ska ske framgent eftersom målet är en prisutjämnad och effektiv marknad. Detta motverkas eller störs dock av olika politiska målsättningar och förd klimat-politik.

  4. Per I Thorleif
    Här hittar man överföringskapaciteter mellan områden och länder, dock inte mellan Norge och Tyskland/England/Nederländerna.
    https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Capacities1/new-transmission-capacity-prognosis/all/daily-week-ahead/?view=table
    Norges stora baskraft är ju vattenkraften som huvudsakligen finns i södra Norge. När man tittar på SVK kontrollrummet brukar det vara i runda slängar ungefär dubbelt så mycket i Norge jfrt Sverige då det gäller el från vattenkraft. Den varierar givetvis inte heller så mycket som i Sverige, eftersom man har avsevärt mindre med vindkraft. Norge har ju ett antal stora energislukande industrier som aluminiumtillverkning och konstgödseltillverkning. Dessutom antar jag att det är mest eluppvärmda hus där. Norra Norge producerar nog ganska litet el. Elöverföringen från/till Molde/Trondheim är mycket begränsad. Det sägs att det mesta norr-söder i Norge går genom det svenska nord-syd nätet.
    En annan faktor är att Norge har haft dåligt fyllda vattenmagasin denna säsong och har kanske tvingats hushålla med sitt vatten, vad vet jag. Vecka 5 var fyllnadsgraden i Norge 40794 GWh .46.8%, medianfyllning 56,8% men både 2020 och 2021 var väl över median.
    Sveriges motsvarande siffror var 17101 GWh 50.9% och median 53,3% allt enligt Nordpool.
    Det är naturligtvis mycket diskussion i Norge om dessa stadigvarande höga priser i södra Norge. Det måste vara fjolårets 2 nya kablar till Tyskland och England båda på 1400 MW som är orsaken. Norge har ju dessutom till Danmark 1680 MW och till Nederländerna (NorNed) 700MW. Norge får väl i allmänhet bättre betalt från dessa länder än av Sverige.

  5. Har för mig att EUs kritik mot vår oförmåga att alltid klara 70%-kravet var att skapa våra 4 elområden? Alltså inte ett EU- påfund!

  6. Motköp är nog bara deras definition på hur man lägger köporder utanför (under) rådande avsluts-nivå eventuellt med matchande säljorder. Teoretiskt kan man göra affärer med sig själv kring gällande priser. Spök-order är vanligt på aktiemarknadens olika nätplattformar där de stora aktörerna bedriver arbitrage.

    Kan f.ö. tänka mig en hel del mygel då övervakningen inte tros vara superbra. Elhandeln på börs är trots allt bara 25 år gammal drygt. Börsen vill ju tjäna pengar och det handlar om volym.

  7. Thorleif
    EU har regler för elområden och Norge har anslutit sig till alla EUs dekret. Elområden kommer från EU. Utlandskablar kommer från EU. EU ska bli ETT elområde med samma pris för alla. Vissa får ge och andra ta. Sverige ger massor just nu. Elpris som aldrig förr. Dock behöver Norge inte betala böter om de avviker. Norge har inga flaskhalsar. EU ställer in termostaten i Bryssel och vi andra i utkanten får varm eller kallt. Det bryr de sig inte om. Vi får offra oss för helheten med export import på alla områden. Elpriset är en del av det negativa. Tyskland har inga elområden för de var oroliga att motsättningar mellan olika dela skulle skapa missämja. Att förbundsländerna inte gick att hålla ihop.

  8. Jag har länge sökt på nätet för att få reda på hur elmarknaden fungerar. Motköp vad innebär det? Jag har mailat till Svk utan svar. Är man inte journalist så bryr de sig inte. Jag tror inte ens dom får svar. Men vi betalar så vi ska få veta. Slutsatsen är att Svenska kraftnät vill inte vi ska veta. De består av aktivister och undanhåller oss sanningen. Den kan ju få oss att rösta på nåt som de motsätter sig. Så blir det när en regering tillsätter aktivister i styrelser. Odemokratiskt.

  9. Per I

    “Jo Norge är självförsörjande av vattenkraft och vindkraft i södra Norge. ”

    Ok men i så fall undrar jag över de stora prisskillnaderna inom Norge. Har de också flaskhalsar mellan norr och söder i näten?

    Hmm… jag vill veta lite mer om vilka som exporterar netto! Ska det vara så svårt för SVK och Nordpool att lämna ut sådan statistik? Inkl de utlandsägda vk-bolagen (inkl CCPs).

  10. Adepten

    Kabeln är dubbelriktad skriver du. Det innebär väl 2 ledningar i 1 då strömmen bara kan gå åt ett håll i taget.

  11. Thorleif
    Hur marknaden fungerar är jag inte så insatt i men de jag lästa har förutspått priset och på timmen när dagen innan och det har stämt.

    Jo Norge är självförsörjande av vattenkraft och vindkraft i södra Norge. Finns inte på kartan att de skulle behöva importera. Kolla på var de får sin el ifrån. Gaskraft behövs inte. De har 1000 meters fallhöjd och massor av vatten. De gör av med nästan like el som Sverige trots att de inte har industrierna och folkmängden. Säkert direktverkande el där.
    https://app.electricitymap.org/zone/NO-NO2

    Så var det för Sverige också innan utlandskablarna kom till. Vi var självförsörjande. Men Sverige gör allt för att leva upp till Eus regler när andra försöker kringgå dem. Sverige är EUs lydigaste medlem även om det innebär ruin för Sverige. Om Norge skulle fortsatt som innan kablarna skulle England i realiteten fått ett nytt kraftverk med en reaktor som producerat el för 13 öre kWh tidvis. Men vad vet jag? Jag vill ha mothugg.

  12. Adepten

    Precis! Men vilka är bolagen utöver Norges eget/egna?

    Just därför önskar jag uppgifter över de flöden utomlands som våra utländska oligopolister här i Sverige står för. De lär väl även handla för egen räkning över gränsen. Med sina moderbolag och deras kunder.

    Hur stor är huvudledningen från de norska energileverantörerna i norr?
    Detsamma vore önskvärt för Sverige. För att se kapacitets-skillnader. EUs önskan måste vara att inga kapacitets-skillnader finns vilket teoretiskt skulle kunna innebära att all producerad el går utomlands vid var tid.

    Växelströms-ledningar lär f.ö ha avstånds-begränsningar vilket innebär att vi i Sverige inte kommer att kunna bygga bort flaskhalsen mellan norr och söder. Så vad händer när Finland kör för fullt i sitt nya kärnkraftverk? Kommer den elen södra Sverige tillgodo?

  13. Det påstås att priserna blir högre i södra Sverige därför att de kopplats ihop med EU och att norra Sverige inte kopplats till EU pga otillräcklig utbyggt överföringsnät mellan norr och syd. Man säger att priset ska styras av efterfrågan och tillgång som på riktiga marknader. Därför avreglerades elmarknaden.
    Men priset bestäms i själva verket av vad ett litet antal elproduktions aktörer gör. Elmarknaden är helt enkelt inte fri, den är påverkbar av de få aktörer som äger elproduktionen i norra Europa. Och det absurda är att ingen aktör på elproduktionsmarknaden tjänar på att pressa ner priset – alla tjänar på att en störning fortplantar sig i systemet och att det hålls högt så länge det bara går. Priset bestäms nämligen inte av produktionskostnaderna, utan av det ”sista priset” som anges på elbörserna. Det vi har skapat med avregleringen av elmarknaderna är ett ekonomiskt monster.
    Kan tilläggas att Svensk export kredit (SEK) har finansierat HVDC-kabeln (högspänd likström) med en ungefärlig kapacitet på 1 400 MW mellan Storbritannien och Norge. Förbindelsen är dubbelriktad och tillåter import och export av el . Det ger Norge möjlighet att idag importera ”billig” energi från Sverige och Danmark och sälja dyrt till England med god vinst. Vilka är el producenterna i Norge tror ni?

  14. Per I

    “Priset är tillgängligt dagen innan”

    Ja men det är väl bara för kravet på “planerbarhet” och att handel dygnet runt ännu inte sker. Priset för morgondagen behövs när efterfrågan förändras på morgonen (väder förändras och elbehov ökar efter natten). Ett slags terminspris över natten precis som på bankernas internmarknad för “overnight-lending” (s.k dagslån).

    Fortfarande så antar jag att avsluten avser KW per timme och SVK är inblandade med elektroniskt realtids-info om flödet.

    Norge har likt Sverige ingen baskraft i söder där det stora elbehovet är. Norrmännen har upplevt precis som vi höjda priser pga av utlandskablarna. O UK ökar priset xtra mycket pga gasen samt utsläppsrätterna. Det drabbar Norge via marginalprissättningen. Känner inte till energi-ägandet i Norge f.ö.

  15. Thorleif 02:36
    Priset på el beror på import eller produktion från den som blivit accepterad och som har högst pris. Det är EUs regler. Norge är inte med i EU men bör acceptera EUs regler. Men de kan inte bötfällas som Sverige om de avviker från reglerna. Sverige sökte och fick dispens från 70 procents kravet år 2022. Ser ingen orsak till att södra Norge har så höga priser på el förutom att de har en minimal produktion med gaskraft. Importerar södra Sverige därifrån får vi det priset. Det är orsaken till att södra Sverige oftast har höga priser. Minsta import lokalt sätter priset för hela området. Sen Englands kabeln kom till finns inte längre möjlighet till billig el från södra Norge. Jag ser gärna att nån ifrågasätter inget är hugget i sten.-)

  16. Thorleif
    Här hittade jag en länk på Nordpool om överföringskapaciteter och en länk på Svenska Kraftnät med information om elhandel. Men prissättning import/export blir inte glasklar för mig. Kan avslut ske till olika priser för samma timme under auktionen? Vilket pris står i så fall på SVKs karta? Vilket pris betalar köparen, levererande elområdes pris eller inköpande. Men jag ska fråga Svenska Kraftnät, som enligt min tidigare erfarenhet har vänligheten att snabbt besvara frågor.
    https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Capacities1/Capacities/KEY/Norway/?view=table
    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-elmarknaden/handel-med-el/

  17. Thorleif 02:06
    Priset är tillgängligt dagen innan. Priser sätts alltså dagen innan på börsen men sen kan justeringar göras. Men jag skriver återigen varför får vi inte veta detaljerna? Varför ska vi bara betala? Dyr el utan att veta hur handeln går till? Jo. De som medverkat till det höga elpriset vill vi ska tro att det är en naturlag som ingen politik kan ändra på. Man får en och annan pusselbit i mindre statsoberoende media men i de som verkligen kan göra skillnad är det tyst. Nämn för guds skull inte EU. Då kan det bli som i England.

  18. rättelse 02:36 till Torbjörn

    Skrev fel. Menade €15 och inte 10.

  19. Artikelförfattaren i Teknikföretagen gör inte klart för läsaren att begränsningen i överföringskapacitet mellan elsnitten i Sverige inte bara beror på teknisk kapacitet. Få förklarar att problemen också handlar om att växelströms-ledningar inte klarar vilka sträckor som helst. Just därför planerade vi på 60-talet att kärnkraft producerade där folk bor, dvs i södra Sverige. Inga ledningar från norr kan försörja ett ökat elbehov i söder utan produktion där.

  20. Någon som kan uppskatta hur stor andel av flödes-kapaciteten i huvudledningarna (från producenter) i SE4 som våra likströmskablar till kontinenten står för? Jag menar om vår exportkapacitet som andel av huvudkapaciteten är hög lär våra interna priser vara känsliga för utländsk efterfrågan. Det motsatta om exportkapaciteten är låg.

  21. # Torbjörn Lang 21:24

    Jag som inte följt priserna särskilt noga reagerar över det höga norska priset. 10 ggr det svenska och ändå har man gott om elkraft från vattenkraft.
    Det måste handla om kablarna men varför håller vi så lågt pris idag. Ett svar är bra fart på vk vilka ej byggts ut i samma utsträckning i Norge. Men Danmark med vk har nästan lika höga priser som Norge. Då ger inte vk så bra med el just nu eller?

    Du skriver att vi exporterar till €10. Men stämmer det? Det pris som står i länken till SVK-kartan anger bara det domicila priset och överförd volym, inte exportpriser. Vi lär knappast exportera till Danmark och Norge till €10!? Ivf inte särskilt länge om prisskillnaden är uppåt €80-100. Skulle det blåsa mycket skulle Danmarks priser vara betydligt lägre. Men har vi överskott utan stort vindöverskott torde utlänningarna snart driva upp de svenska exportpriserna så att våra domicila priser påverkas uppåt. Det som är så svårt att bedömma är hur våra producenter och särskilt SVK ständigt balanserar flödet mht till frekvens-kravet.

    Man skulle behöva se skärmarnas data i realtid för att lättare förstå flödena liksom hur utrymmet för export/import hanteras.

  22. # Per I 20:43

    Jag tror jag inte riktigt förstått innebörden i EU-direktivet om 70% leverans-tillgänglighet. Nu har flera sagt “tillgängligt för handel” och då börjar det klarna för mig.

    Handel över gränserna är begränsad av kablarnas kapacitet. Men vad är handel och vad är inte handel betr leverans över gränsen?

    På börserna (inkl Nordpool) kan avslut ske elektroniskt men kanske även manuellt via telefon. Kan det vara så att man vid var tid annonserar timme för timme hur stort utrymme det finns att köpa för överföring med begränsning till resp kabels max-kapacitet? Nordpool har hela tiden via uppdatering i realtid utrymmes-data från SVK för samtliga kablar. Samtidigt finns data som visar minikravet om 70% och dess utrymme för avslut. Tillgängligt för handel är t.ex det Nordpool erbjuder anslutna kunder. Frågan är då vad som INTE är handel. Är det långa fasta kontrakt? Vad mer?

    Frågan om motköp är helt enkelt att man lägger från svensk sida order om att köpa för att försöka slippa ställa säljpriser. Mao gör man kanske som i aktie-branschen, man lägger spök-order för att påverka marknaden. Order som inte leder till avslut för att priset är fel eller att köporderna tas bort när säljare närmar sig ställt pris!

    Jag antar att saker och ting pågår sim aktörerna som vanligt inte vill i detalj redogöra för.

  23. Jag tycker vi ska kräva av Svenska kraftnät att de ska redogöra i detalj varje dag hur det här med export import fungerar. Varför köper de en till synes onödig import på en MW? Vi betalar ju det priset de importerar.

  24. Vill man styra ett pris i ett område producerar man dyr el eller importerar dyr el. EU kan ge böter. Om man är med i EU.

  25. Torbjörn Lang
    Du vet inte, jag vet inte, vi vet inte. Varför hålls vi ovetande? Jo, för att aktivister vill inte vi ska veta. Jag skulle vilja fråga varför hålls vi ovetande om hur prissättningen fungerar? Priset på el har med detta att göra. Och priset har ändrat sig på bara ett år. Gaspriser? Nänä. Jag försöker sprida detta i Facebookgrupper också. Tror nån att ministrarna känner till detta? De tror att bara vi får mer vindkraft blir allt bra. Magdalena Andersson uttalar sig om nåt som hon inte förstår när hon vill ha vindkraft i Östersjön. Hon borde hålla sig till ekonomi.

    Så här fungerar priset på el: “Idag på fredagsmorgonen (den 12 november) mellan klockan åtta och nio exporterade exempelvis Sverige totalt sett relativt mycket el – eller 3,8 GW (vilket motsvarar fyra normalstora kärnreaktorer). Merparten av exporten gick söder ut via kablarna till Danmark, Polen och Tyskland. Ändå drog det skånska elpriset i väg och var 15 gånger högre än i norra Sverige. Samtidigt importerades nämligen el från Litauen som i sin tur importerade från Lettland. Därmed satte Lettland elpriset såväl för Litauen som Skåne. Under den aktuella timmen kom ungefär en fjärdedel av elen i Lettland från naturgas. Det förefaller dock varit ännu dyrare elimport från Ryssland som satte elpriset.” https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/ekonomisk-analys/2021/blasigt-vader-i-tyskland–en-forutsattning-for-rimligt-elpris-i-sodra-sverige/

  26. Prissättningen inom Sverige som Per I beskriver har Svenska Kraftnät bekräftat. Jag tror men är inte helt säker att även prissättning import/export funkar på samma sätt. Just nu exporterar Sverige från alla 4 elområden för €15 medan priserna i södra Norge är €108, i Finland €75 och i Danmark €96. Övriga länder finns inte noterade i Kontrollrummet. Det blåser ju mycket bra i Danmark och antar jag Sydsverige och Tyskland också. Daanmark exporterar relativt mycket just nu och får bra betalt tror jag. Kanske finns det fastprisavtal också?

  27. Thorleif
    Intressant fråga. Ganska säker på att det är en ledning. Svenska kraftnät har utnyttjat motköp för att rädda inhemska behovet men EU motsätter sig det för då blir det inte fri marknad. Vad är motköp? Det är överhuvudtaget en märklig marknad då högsta pris styr priset. Sverige har dispens från 70 procent i år i västra Sverige. Där finns en stamledning som även Norge exporterar i. Det blir trångt där. Tanken är att fler ledningar och elkraft ska byggas där det är dyr el för att få bort flaskhalsar. Svk får mellanskillnaden i pris mellan elområden som de ska använda till utbyggnad av transmissionsnät. De gjorde 31 miljarder i vinst på kort tid i vinter. Det ska användas för att bygga anslutning till havs bland annat. Privata ska inspireras att bygga elproduktion men den enda möjliga är vindkraft. Privata ser möjligheten i och med dyr el i södra Sverige efter reaktorernas nedläggning och vill bygga i Östersjön. I grund och botten finns MPs vision om att Sverige ska bli en elproducent som trycker undan kolkraft i Polen. Den visionen gäller fortfarande och förstås, EUs regler och dekret. Om elen kostar 13 euro i norr och slutligen 150 euro när den går till kontinenten. Var hamnar pengarna däremellan? Svenska kraft får mellanskillnaden mellan områden. I norr är el billig och de som producerar där får låg vinst eller förlust. De som producerar billigt som vindkraft i ett dyrt område som SE3 får hela vinsten. Vinsten där bestäms av dyraste accepterade producerade el eller import. Brist gör att man måste importera. Eller som i Norge att man inte vill skänka bort elen till England. Har jag fel? Det är öppet för diskussion. https://app.electricitymap.org/zone/NO-NO5

  28. Det här med likströms-kablar till/inom EU är intressant betr krav på ledningskapacitet (70%) från importerande land (kanske gäller i båda riktningarna i praktiken).
    Hur går det till praktiskt? Lägger man ner dubbla kablar, en för export och en för import? Eller matar man “växelvis”?
    Hur utnyttjas total kapacitet om det bara t.ex går 10% i den ena riktningen medan man fyller den andra kabeln upp till nödvändiga 70% i den andra riktningen (export sett från oss)?
    Total ledig kapacitet 120 eller 60%!

    Svar till Aningslös

  29. Torbjörn Lang
    Jag tror det är så här med Norges elpris, har jag fel så hoppas jag någon påtalar det. Södra Norge har ständigt runt 115 till 130 Euro/ MWh. Det var bra att du nämnde att det blev sen kabeln till England började användas. Regeln är ju att dyraste importen eller elproduktionen sätter priset i hela elområdet. Västra Norge har ständig ca 80 MW gasproduktion vilket är en droppe i havet och skulle kunna ersättas med import från norr. Jag misstänker att gasen sätter priset. De andra områdena importerar därifrån och får samma pris. För Sveriges del gäller att har vi tillräckligt med el så alla pilar går utåt så bestäms priset av egen marknad. Tvingas vi exportera 70 procent av ledningskapaciteten så kan det bli trångt i stamnätet och el måste importeras lokalt. EUs regler 70 procent ska vara tillgängligt för marknaden, i praktiken export alltså. Eftersom den importen alltid är dyrare än svensk el så kommer det priset gälla hela elområdet även om det bara är en MW. Just nu importeras 4 MW från Bornholm till Sverige, därför får södra Sverige danska priser på 115 Euro.
    https://app.electricitymap.org/zone/NO-NO5

  30. Krig är alltid aktuellt när stora maktförändringar hotar. Gäller på den personliga nivån liksom bland s.k supermakter. Ekonomisk dominans har störst inflytande betr de som hotas medan andra värden ger andra motiv. t.ex säkerhetspolitik för Rysslands del. Tyskland blir här ett medel för “taktik/strategi”.

  31. Håkan Johansson
    Det som blev nytt i kabelväg år 2021 var ju de två kablarna från Norge till Tyskland och England båda på 1400 MW. Till Tyskland exporterar Norge numera ganska ofta 1400 MW, till England hittills max 700 MW men de senaste dagarna förekommer (även idag ser jag) högre flöde genom den kabeln. Så snart kommer den norska exporten till England att kunna uppgå till 1400 MW då det passar. Dessa kablar har kraftigt fördyrat svensk elimport från Norge. Och sedan har det drabbat de 3 sydliga elområdena i Norge, vilka numera har stadigvarande höga priser trots den jämfört med Sverige mycket stora vattenkraftsproduktionen just där. Tittar man på Nordpools månadspriser kan man se att fram till slutet 2020 var södra Norges priser ungefär som Eo 1 och 2 i Sverige men från 2021 är de ungefär som Eo 3 och 4 i Sverige.

  32. OT E Musk förlorar sina senast uppskjutna satelliter i solstorm.

    Om jag fattat det rätt har man inte riktigt tagit pågående pol-förflyttning och dess påverkan på jordens allt svagare magnetfält på allvar. Solstormar är ju inget nytt och är de inte för stora brukar de inte påverka satelliterna på avgörande sätt. Denna gång blev det tydligen annorlunda.

    En större solstorm med fortsatt svagare magnetiskt fält kan dock i framtiden innebära allvarliga störningar för inte bara satelliter utan också jordbunden elektrisk infrastruktur. Och elpriser …

    https://electroverse.net/weak-solar-storm-sends-40-starlink-satellites-plunging-to-earth-deep-snow-alaska-usas-coldest-jan-in-8-years/

  33. Men norrlänningarna får ist skiten via höjda bränslepriser (långa avstånd)

  34. Norra Sverige är lyckligt lottat än så länge. Vattenkraften finns i norr och elnätet begränsar transporten söderut och därför är elpriset i norr 13 öre per kWh mot 36 öre i syd. Vindkraften genererar 7137 MW och vi exporterar 6141 MW. Ingen lönsam export nu när det blåser.

  35. Sture /Lars

    Jag försökte kolla upp kablarna med kontinenten. Har ni koll på det?
    Till Tyskland/från Skåne har vi 600 MW, till Polen/från Blekinge har vi 600 MW. Till Danmark, jag antar över Öresund har vi totalt 2300 MW. Mot Finland har vi uppkopplingar, det borde nu vara en fördel för Sverige.

    Det har ju blivit extremt dyrbart att producera el i Tyskland, Holland, Belgien, England.
    Utsläppsrätterna plus kostnad för planerbar kraft i stand-by driver ju priserna. Satsningen på Energiwende är ju helt orealistisk och då vindkraften ej fungerar måste ersättningskraft in baserad på fossila bränslen, då blir det extremt dyrt. Nedläggningen av kärnkraften i Tyskland och också i Sverige är ett enormt politiskt självmål. Att svenska elkonsumenter indirekt är med och betalar för dårskaperna i Tyskland visar på att EU har enorma systemfel. Tyskland/elproducenterna där väljer att importera elkraft från Sverige, billigare än att betala för utsläppsrätter och höga fossila priser. Varför skall elkonsumenterna i Sverige indirekt betala för utsläppsrätterna?

  36. De som ligger bakom, eller åtminstone stödjer, den vettlösa energipolitiken i främst Tyskland, men också i Sverige och många andra EU-länder, hävdar att Putin har strypt gasleveranserna. Men hans bolag Gazprom levererar enligt ingångna avtal. Vilket inte räcker till. Om Gazprom inte skulle leverera enligt avtalen, blir det frågan om skadestånd, och så dum är inte Putin.
    Många ansvariga i EU höll inne med att beställa ny naturgas, bland annat för att de hoppades att spotpriserna skulle gå ned. Men när alla har brist på gas och plötsligt behöver mer, går ju priserna upp i stället. Dessutom finns inte hur mycket gas som helst att leverera, oavsett priserna.

Comments are closed.