I New Delhi har den kalla januari orsakat 176 hemlösas död enligt officiella uppgifter
FLERA REGIONER I INDIEN HAR FÅTT SIN FÖRSTA SNÖ SEDAN 1958
Liksom större delen av Indien har Delhi en av sina kallaste vintrar någonsin, vilket påverkar landets fattiga och hemlösa mest. Under helgen har många fler människor dött.
Från och med slutet av 2019 har ett ökande antal köldrekord noterats över hela Indien; och antalet dödsfall bland Delhis hemlösa har ökat. Enligt officiella siffror från regeringen dog 152 personer på grund av “vinterkyla” 2020-21, men den siffran har redan överträffats 2021-22 sedan minst 176 omkommit bara i januari, 2022.
Lokala hjälparbetare hävdar att dessa siffror i verkligheten är mycket högre, på grund av vad de kallar en “frånvaro av statistik”. De klagar också över att lik ofta slängs på trottoa-rerna, där de kan ligga kvar i ett dygn innan de samlas in.
När det gäller den här säsongens ihållande kyla säger Aarti Khosla, chef för “Weather Forecasts”, ett väderprogram, att den extrema kylan delvis beror på La Nina; effekterna av låg solaktivitet kan dock inte ignoreras. Rekordsnö har följt med Indiens rekordkyla.
I Bhutan och över delstaten Himachal Pradesh ökade snötäcket med 50 cm under helgen, med snö som också föll på ovanligt låg höjd. Enligt lokala rapporter fick Bhutans tidigare vinterhuvudstad “Punakha” (1 250 m.ö.h.) sin första snö sedan 1958.
Över hela norra Indien förblir hela regioner avstängda på grund av det senaste snöfallet med 500+ vägar blockerade, inklusive 149 i Shimla-zonen, 115 i Lahaul och Spiti, och 51 i Mandi, där även temperaturerna ligger långt under säsongsgenomsnittet.
+ – + – + – +
Detta stärker intrycket att klimatets kalla period redan börjat.
+ – + – + – +
by
#Thorleif
Alla tre krafter påverkar såväl klimat som väder. I princip är dock solen determinanten, eftersom den bestämmer utfallet av såväl den kosmiska strålningen/molnighetsmängd, som de energiförutsättningar som anger grunden till meanderande jetströmmar och därtill temperaturvariationer. Magnetosfären fungerar specifikt praktiskt på det sätt som jag anger ovan, men generellt ger dess styrka ‘cementering’ tidsmässigt utfallet av jetströmmarnas meandering och fragmentering. De senare handlar om den sammanlagda elektromagnetiska energi som driver atmosfäriska processer.
Göran Åkesson
Ursäkta min ev djupa okunskap på detta tekniska och fysikaliska område.
Kan man tänka sig följande 3 olika krafter som påverkar jorden (och dess temperatur) eller kanske f.n främst den norra hemisfären?
* Jordens eget elektromagnetiska kraftfält som just nu genomgår en stor förändring (polförskjutning)
* Solens försvagade elektromagnetiska strålning där vissa menar att den riskerar att bli permanent under en längre tid (>30 år)
* Kosmisk strålning som alltmer når jordens yta pga solens försvagande skyddsfält i vårt solsystem
Fråga: Samverkar alla dessa krafter där vi kan avläsa deras påverkan genom t.ex jetströmmarnas utseende på norra pol-området? Eller är det bara solen som huvudsakligen indirekt styr jetströmmens utseende?
Jag har vid något tidigare tillfälle påpekat att ‘köld följer jordmagnetismens maxområden’. Det gäller såväl relativt som absolut. Magnetfältets på den norra hemisfären maxområden finns över Kanada och nordöstra delen av Ryssland. Det indikerar att den magnetiska nordpolen delat sig och blivit en duopol.
Detta förhållande ger f.n. en relativ magnetfältssvaghet och därmed ‘köldfristad’ över norra Atlanten, vilket spiller över på delar av Skandinavien. Detta är min förståelse för den relativt milda vintern över södra och mellersta Sverige.
La Niña fortsätter. Den brukar skapa extra köldtillskott över de nordvästa kustområdena i norra Nordamerika samt i kustområdena i nordöstra Asien.
Det vi nu upplever av väderfenomen världen över är således naturligt relaterade till ovanstående. När vi lägger till den fragmenterade bilden över jetströmmarna struktur och utbredning, som en följd av solens vikande elektromagnetiska energistrålning/heliosfär, blir allt tydligt avläsbart och förklarligt som en del i de naturenliga variationer, som är helt oberoende av människors göranden.
Ja jetströmmarna når som sagt djupare ner på latituderna jmf med t.ex perioder av mer stabilare magnestiska skyddsfält runt jorden. Sverige har nu legat länge (mitten december) utanför en sådan sydlig jetström där det varmare atlant-vattnet hållit borta östlig iskyla. I Stockholm stabilt strax ovanför nollan.
Det kanske kommer en dag när samma jetström istället parkerar riktigt kall arktis-luft över oss! Vi får hoppas att den dagen har Europa både gas och elström.
Världens väder är ovanligt.
Men det är allt färre som dör på grund av naturens svårigheter:
2021 saw just over 6,100 recorded deaths due to weather and climate disasters, representing about 1 in 1,300,000 people. That is the lowest global death rate in weather and climate disasters over the period of reliable records,(Roger Pielke Jr)
I princip skulle varmare väder kunna putta kallare väder söderut och t.ex. drabba Indien. Men de väderfenomen vi ser med kraftigt snöfall på sydligare områden beror nog mer på effekt av jetströmmarna som ändras genom påverkan från solen.
Den globala uppvärmningen orsakar kallt väder 🙂
Logik och sunt förnuft saknas hos den klimathotsreligiösa sekten.