Putin-Ukraina visar att vår kamp gäller demokratins överlevnad

Andrej

Morgonens fullskaliga överfall på Ukraina med landsättning av trupp i Odessa och Mariupol

Ett överfall värre än det Sovjet gjorde på Finland 1939. Hur anfallet mot huvudstaden Kiev går, vet jag inte nu. Donetsk och Luhansk förefaller vara mycket dåliga ursäkter. De kan inte motivera vare sig anfall mot Kiev eller trupplandsättning i de två hamnstäderna Odessa och Mariupol. Ukraina skall utestängas från Svarta Havet. Inte heller kan de motivera anfall nära polska gränsen.

Jag skriver avsiktligt att konflikten gäller “Putin”, inte “Ryssland”. Jag tror inte att ryssen i gemen tycker illa om Ukraina. Och många inser nog att västvärldens sanktioner kommer att svida för ryssarna. Detta kommer att stärka oppositionen mot Putin.

Han spekulerar kanske i att kamp mot en yttre fiende skall ena nationen så som många envåldshärskare agerat i historien. Jag tror att i detta fall fungerar striden tvärtom.

Jag är bekymrad för västvärldens tama reaktioner. Det räcker inte med vackra ord om att “vi står på Ukrainas sida”. Det är tomma ord tills någon verkligen står i Ukraina tillsammans med ukrainarna, som försvarar sitt land. Är alla så historielösa att de inte minns Chamber-lain, Tjeckoslovakien och Sudetlandet.

Det är oanständigt att vi i Sverige skall vara så fina i kanten att vi inte ens säljer de vapen Ukraina behöver för att skjuta hål på ryska stridsvagnar och flygplan.

Putin visar fascismens rätta ansikte. Klimatfrågans alarmism drivs ytterst av totalitära krafter med fascistiska-kommunistiska motiv.

+ – + – + – +

Bloggen kanske viktigare än den varit

Inför Putins historiska överfall känns bloggen obetydlig, men kanske viktigare än den varit hittills. Så jag fortsätter väl . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

37 thoughts on “Putin-Ukraina visar att vår kamp gäller demokratins överlevnad

  1. @Karl W.
    Och återigen så framhåller jag, detta är ett forum enbart för energi och miljöfrågor. så sluta upp med din kommunistiska propaganda här på forumet. Och håll dig till sakfrågor i ämnet för detta forum!

  2. Karl W

    Vilka ryska banker som drabbas av nedstängning är okänt ännu men ryssarna säljer nog gas hellre än att USA gör det. Särskilt om priset stiger.
    Stänger man ner den del av Swift som berör viktig råvaruhandel för väst faller saken av egen kraft antar jag.

    Däremot är jag bekymrad för att Sverige (och nu även Tyskland) går med i kriget genom vapenleveranser. NATO är i praktiken svaga i Europa och ju mer ryska intressen hotas ju mer ökar riskerna även för Sveriges del.

    Instämmer i stora drag i följande:

    https://detgodasamhallet.com/2022/02/28/tomas-bjorklund-bor-sverige-ga-med-i-nato/#more-56142

    Amerikanska privatintressen dominerar utrikespolitiken och man hatar Putin et al för att man inte lyckades lägga beslag på Rysslands råvaror efter USSRs kollaps. Man gör allt för att isolera Ryssland för egna intressen. NATO är ett av instrumenten. Utvecklingen ligger inte i Europas intresse. Kina försöker samtidigt att minska USAs dominans av EUropa. Just nu går det inte deras väg. Vi ser ut att alla får det sämre om Ukraina-invasionen drar ut på tiden och utan en “vettig” lösning under fredliga initiativ, dvs förhandlingar.

  3. Thorleif SWIFT Jag tror inte Ryssland stänger av gasen, utan snarare att man kräver betalt i kryptovalutor som CNY. Då faller hela detta sanktionssystem. Ryssland handel med Kina har ökat dramatiskt och hundratals procent. Bland annat köper Kina nu mer gas än EU.

  4. Karl W

    Bara för några år sedan var uppgifterna att den ryska oljan var dominerade. Statoil i Sverige tar väl sin bensin från Norge (inkl olja) men de har väl inte så stor marknads-andel?

    Så Preem raffinerar numera mest norsk olja? Jo du har helt rätt då man 2020 hastigt drog ner importen fr Ryssland från 41 till 6%. Vad det beror på sägwr ingen men kanske MiljöDeklarationskravet som infördes spelat roll?

  5. Är det här upplysningen om Ryska beroendet av EU skall framföras.
    Kinas import av Rysk gas utgör 2%.

  6. Thorleif. Du har lite gamla uppgifter. Sveriges import av rysk olja har minskat kraftigt senaste åren. Nu är det mindre än 10 % av den svenska oljeimporten som kommer från Ryssland. En minskning som började långt innan invasionen av Ukraina. Mer än 70 % av importen kommer från Norge.

  7. #Blacken Jag bara svarar på frågor och korrigerar falska rykten. Kina har aldrig ”mörsat ner obeväpnade protestanter med stridsvagnar” någonsin, bra i väst propagandan. När fick man välja politisk åsikt i EU, utanför åsiktskorridoren, det får man i Kina. Du behöver inte läsa det, men efter 50 år kan jag nog landet ganska bra, och Kinas framsteg på på energi och miljö är ju spektakulära. Du behöver inte gilla dom.

  8. Omvärlden inkl väst är beroende av den ryska råvaru-exporten. Just nu pågår ett intensivt arbete med att bedömma de spel-teoretiska upplägg som den “fria världen” kan begagna utan att skjuta sig själva i foten. Putin vet det men inte MSM så frågan är hur vi ska kunna åsamka så stor skada som möjligt utan att det tillåts drabba vissa intressen. Och att MSM tror på dem och därmed den allmänna opinionen.

  9. Stänger man ner Ryssland fr SWIFT lär Putin stänga ner (all) gas mot Europa! Och hur blir det med oljan? Sverige får nästan all sin olja fr Ryssland. Hur slår det på deras ekonomi? Och hur långt har Ryssland nått betr alternativa inkomster fr Kina etc. Hur snabbt kan USA kompensera för NS1?

    Majoriteten av ryssar är européer eller ivf mer kulturellt knutna till Europa än till Kina. Om inte kriget når en snar förhandlings-lösning ser ivf jag långtgående negativa konsekvenser för alla inblandade.

    Jag är rädd för att Putin efter “militär seger” ställer ultimatum mot Ukraina samt avtals-krav mot USA/Nato som avvisas. Då återstår möjligen att östra Ukraina införlivas likt Krim med Ryssland men det lär inte Putin nöja sig med. Regim-byte eller ockupation t.v?

  10. Nu kommer tragiken i Tysklands oansvariga energipolitik verkligen fram på ett sätt man tidigare inte velat tänka på. Då Tyskland medvetet har gjort sig mer och mer beroende av rysk gas framstår nu Tyskland som broms när det bl.a. gäller vissa viktiga sanktioner.

    Man kan undra om Tyskland nu verkligen kommer att gå vidare med nedstängningen av sin kärnkraft.

  11. Så länge jag följt diskussioner och inlägg med faran av att investera i vindkraft och lägga ner kärnkraft, vilket betyder att baskraft måste ersättas vid vindstilla har klyftiga personer, både här och på Klimatupplysningen varnat för ett ökat beroende av gas. Och underförstått ibland och ibland utskrivet att det är farligt att vara beroende av en megaloman diktatorpsykopat, som ju dessutom stängt kranarna tidigare. Hur kan våra politiker, journalister och allmänna opinion, fullt medvetet och med vilje satt oss i en potentiellt livsfarlig och demokratihotande situation. Det är faktiskt på gränsen till kriminell oduglighet och ett episkt misslyckande som även om deras larm hade varit sanna inte hade löst de problem de anger sig lösa. Jag blir uppgiven, rasande och rädd i en obehaglig kombination av detta resultat av brist på oberoende press, hjärntvättade demagoger, agronomer, skolflickor och andra tyckmyckna idioter (Ja, jag pratar om dig Erika B). Var är de vuxna som förmodas leda vårt land och erbjuder oss världens dyraste diesel, en allt sämre skola, för litet försvar och världens högsta skattetryck. Tack gode gud att det finns kloka människor bland annat här i denna blogg!!!

  12. Personligen skulle jag vilja säga att jag är den förste att anmäla mig för försvars-tjänst om vårt land skulle hotas av yttre fiender. Detsamma gäller politiska försök att underminera vår åtnjutna frihet. I det inkluderar jag handlingar som minskar vår rätt att bestämma själva i frågor som berör oss direkt. I det senare fallet handlar det inte om “yttre fiender” i absolut mening utan om krafter som verkar för egna syften snarare än folkets. De som kan påverka politiken för egen del kommer alltid att göra det. Glöm inte det.

    Globaliseringen är en naturlig följd av “The Corporation” som organisk varelse där “diminishing returns” oförbrutet leder till större och större anspråk. Finansialiseringen från 80-talet har på ett nästan på exponentiellt sätt drivit på den globala utvecklingen inkl teknik-utveckling.

    Tyvärr har vi politiker som hamnat i bakvattnet. Inte minst pga att alla partier blivit mer toppstyrda men också för att de tappat kontakten med folket och verkligheten då alltmer styrs av pålagor från EU. Det märks tydligt även i media där det politiska spelet upptar alla istället för sakfrågor. Man nästan skäms å deras vägnar (inkl MSM).

    Sverige visar återigen att vi saknar ett totalförsvar värt namnet när Europa för 3e gången står inför krig eller dess tydliga risker.

    Energi-frågan får även den stå som symbol för inkompetenta yrkes-politiker som inte ser skogen för alla deras träd. Deras upptagenhet får inte ursäkta det. Inte undra på att känslorna just nu svallar över när vi drabbas. Ve den som inte stämmer in lika högt!

  13. Sture!

    Då förstår jag, du önskar hålla yttrandefriheten öppen. Det kan jag respektera.
    Tycker bara att dylika åsikter inte hör hemma här om man säger sig vara bekymrad om västvärldens tama reaktioner. Men det är din blogg och ditt beslut och man får väl förutsätta att de flesta kan tänka själva.

  14. Anders !

    Du underskattar grovt det omdöme denna bloggs läsare har.

    Ingen risk för missförstånd !

  15. Ägaren av den här bloggen borde omgående radera alla inlägg som far med uppenbar rysk propaganda i detta nu. Man kan ju undra om rysk trollverksamhet hittat in på bloggen.

  16. @Karl W.
    Sluta upp med propagandan om kinas “förträfflighet” detta är ett forum för energi och miljö! och inget annat. Det ingen intelligent tänkade person som tror på dina falsarier om kina och dess styrelseskick.
    Klaga gärna på Sverige men till dags dato så har inte dom styrande i detta land INTE mörsat ner obeväpnade protestanter med stridsvagnar på Gustav Adolfs torg, eller förbjudit det fria ordet, rätten att själv få välja politisk åsikt, och har ICKE dödsstraff!
    Så respektera att vi vill inte höra politisk rappakalja här på forumet

  17. @VladT.
    Du är dåligt insatt/informerad om den Svenska insatsen i vinterkriget, det var 8 260 svenskar varav 33 personer stupade, och flygflottiljen F19 med 12 jaktplan av typen J 8 (gloster Gladiator) plan av typen B 4 (Hawker Hart), vilka deltog i strid med finska nationalitetsbeteckningar från den 10 januari 1940.
    Dessa kom från det svenska flygvapnet och de 12 jaktplanen var en tredjedel av den svenska jaktplansflottan. Totalt kom från de svenska militära förråden att överlämnas till Finland (utöver frivilligkårens materiel) bland annat 131 000 gevär med 42 miljoner patroner, 132 fältkanoner, 100 luftvärnspjäser, 85 pansarvärnspjäser med 256 000 granater och 8 flygplan.
    Min morbror var där och nitade Ivan, har både släktingar och vänner (dom flesta nu döda) som var där och vevade hejvilt, och vad dom berättade mellan “Skål och vägg”
    var en annan bild än vad en del vill påskina idag.

  18. Beklagligt att somliga här försöker försvara Putins agerande och istället lägga skulden på väst. Att t.o.m. påstå att väst med NATO egentligen skulle planera för invasion av Ryssland är lika befängt som den ryska propagandan om “självförsvar”, som med jämna mellanrum spridits i Ryssland.

    Fram till för c:a ett decennium sedan hade jag familj i Ryssland. Jag har tidigare varit där ganska ofta och talar språket hyfsat. Jag har även med oro följt Putin sedan han kom till makten för drygt 20 år sedan; han har hela tiden visat en tydlig ambition för att vilja återställa det sovjetiska imperiet och har inte skytt några medel för att nå sina mål.

    Hans propaganda inom Ryssland har också varit oerhört ihärdig. Förutom det återkommande “väst kommer att ta oss”, så har han t.ex. beordrat revidering av skolböcker i historia, förstört historiska dokument och med våld och hot försökt kontrollera vad som skrivs i tidningar.

    Klaga gärna på EU m.fl. om ni vill det, men försök inte legitimera denne diktators storhetsvansinne. Det som nu skett borde med all önskvärd tydlighet visa att han är en fara för världen.

  19. @Petter Wulff
    Den kommentar jag gav är relaterat till bloggpostens innehåll.

  20. Karl W, Kjell L: Vad har inläggen i Klimatsans att göra. De saknar ju både klimat och sans.

  21. Ukrainakrisen handlar inte om förhållandet mellan Ukraina och Ryssland. Det handlar om Tyskland och EU. De tre stora länderna i Centraleuropa Tyskland, Frankrike och Italien har drabbats hårt av de av USA implementerade sanktionerna mot Ryssland. Och så även Sverige, många mjölkbönder sattes på obestånd då exporten av deras produkter till Ryssland stoppades. Flera av dem begick självmord.

    USA ser med fasa Europas handel och positiva utveckling med Ryssland och för all del även med Kina. USA riskerar därmed att förlora kontrollen över EU och med bättre handelsförbindelser med Östern riskerar även NATO att bli obsolet. Vi ser det tydligast med USA:s sanktioner mot flera europeiska energibolag som engagerat sig i Nordstream II. Att EU länderna själva väljer gasleverantör från Ryssland är ett rött skynke för USA.

    Detta krig planerat och provocerat från USA för att hålla de tre nämnda länderna inom EU på mattan, inom USA sfär men även för att dra kapital från EU-länderna till USA. USA:s ekonomi står på ruinens brant och att det ännu inte rasat beror till stor del på att Kina köper US-statspapper just för att undvika en ekonomisk härdsmälta.

    För att USA ska kunna fortsätta sitta högst på täppan krävs det att västoligarkerna får fri tillgång till Rysslands naturtillgångar och därmed lättare i steg två att kväsa Kina samt att fortsätta kontrollen över EU.

    Det vi inom EU måste göra får vår framtida frihet är att koppla bort beroendet av USA, lägga ner NATO och skicka hem USA:s militär från Europa. Vi måste avsluta andra världskriget helt och fullt och skapa vår egen väg på den internationella arenan.

  22. #Hans Formellt är det naturligtvis helt rätt, men Ukraina var en provins i Sovjet, och enligt folkrättsprinciper kan det nog kallas ett land, men inte formellt en stat. Traditionellt var det en dela av ryska federationen. Ukraina sägs vara bebott av inte mindre än 130 olika etniciteter, 130 olika folkslag, och är inte en federation. Det betyder att de olika folken inte har rätt till representation i styret. Däri ligger problemet. Närmare 20% av innevånarna är etniska ryssar med ryska som modersmål. Dom känner sig förtryckta. Zelensky har inbjudit Ryssland att diskutera att göra Ukraina neutralt, idag sitter den verkliga regeringen i USAs ambassad. Ryssland har inbjudit Ukraina att diskutera att göra Ukraina till en demilitarisera zon. Båda förslagen pekar i samma riktning. Det är positivt.

  23. Tack Karl W. Du verkar vara vaken! Jag vill också uppmärksamma på att Ukraina är inget suveränt land, de har inte regiistrerat sina gränser i FN efter soviets fall 1991 och därför aldrig erkänts av något land i världen som en suverän stat. Sedan är det också så att Ukrania liksom kasakstan som inte för länge sedan hade problem. de var båda högborgar för DS, det är DS anläggningar i Ukraina som attakeras och oskadligörs. Stackars biden som har stora intressen där han vill försvara ukrainas gräns medan han vill öppna usa,s gräns för pedofiler och terrorister.

  24. #Et Al. ”Demokratins överlevnad” ???. Ordet ”demokrati” betyder ”folkstyre”. I vilken uträckning har ni folkstyre. Tänk efter. Testa. 2014 års Demokratiutredning av Olle Wästberg, endast 15 procent av svenskarna ansåg att de kunde påverka politiska beslut. Ni har en hårdför, toppstyrd diktatur, demokratur och kakistokrati. Kakistokrati är ett styre av de sämsta eller minst kvalificerade människorna, en form av regering där de värsta människorna sitter vid makten. Kännetecken för en kakistokrati är dåliga politiska beslut, beslut som försämrar nationalekonomin, försämring av internationella relationer. Källa Wiki. Vad är relationerna till Ryssland och Kina, Kina är idag klart världens de facto ledare. Överlevnad är en funktion av folkstyre. Om möjligt, inför det snarast.

  25. #Thorleif ”sorgens dag för Europa” Håller med. Den vite mannens dröm att kolonisera och kuva hela världen, här Ryssland, tycks ha nått vägs ände. Verkligen sorgligt för dagens ariska härskarklass i EU och USA.

  26. #Thorleif ”stöds av 65% av folket” men propagandan i Sverige ger ett annat intryck. ”motiv” att stoppa att Ukraina brukas av USA som en bas för att ta kontroll för att plundra Rysslands naturtillgångar. Historisk parallell när Hitler planerade att använda Norge som bas för att erövra Brittiska öarna. Ryssland vill inte erövra Ukraina, bara stoppa USAs plundring av Ryssland.

  27. Västvärldens sanktioner kommer inte att svida för ryssarna men kommer att svida för Västvärlden, och gör det redan. Sanktionerna stärker bara utvecklingen i Asien, och skadar Västvärlden alltmer, läs USA och USA hegemonin. Ni märker det inte för det mörkas i media och propagandan dränker verkligheten, men Sverige ligger över tio år efter utvecklingen i Asien, och faller allt mer efter. De USA drivna sanktionerna har redan skakat väst, ta en titt på er elräkning och skatter, bensinpris. Har ni funderat på varför era buss eller tågbiljett är 20 gånger dyrare än i Kina. Börja tänka efter, för ert eget bästa.

  28. Vi skall inte glömma orsaken till Ukraina krisen. På 40 talet transporterade nazisterna trupp och krigsmateriel till Norge via Sverige för att attackera Brittiska öarna med Norge som bas. 2022 transporterar USA på samma sätt krigsmateriel till Ukraina för att använda Ukraina som bas för att attackera Ryssland. Avsikten är att plundra Ryssland på naturtillgångar. Vi stoppade inte Hitler i tid, förhoppningsvis har Ryssland nu stoppat USA.

  29. #Gunnar Eriksson ”klimatologiska rön för samband med konflikten Ukraina” Väldigt mycket, men kanske inte så tydliga i den svenska propaganda dimman. Föroreningarna på jorden drivs till mellan 60% till 80%, data är svårtillgängligt, av oligarkerna i USA, direkt eller indirekt. De amerikanska oligarkerna ville använda Ukraina som en bas för att plundra Ryssland på naturtillgångar. Det skulle öka förstörelsen markant. Förhoppningsvis har det nu stoppats.

  30. Jag kan också rekommendera Lars Berns analys. Kolla på Swebbtv!
    Men här i Sverige har vi genom M, Mp och C samt i högsta grad S försatt oss i en mycket känslig och försvagad position, inte minst genom den vansinniga energipolitik som förts. Nu är olja redan över 100 dollar per fat och den är styrande för energipriserna.
    Den store vinnaren är Klaus Schwab och WEF som medvetet satsat på att försvaga nationalstaterna så att han globala utopi kan förverkligas. Han har som bekant av ett lydigt redskap Reinfeldt och flera politiker flockas kring WEF, inte minst Lööf med flera.
    Glöm inte detta inför valet i höst!

  31. Vad har Klimatsans klimatologiska rön för samband med konflikten Ukraina – Ryssland ? // För övrigt anser jag att Lars Berns analyser omkring förspelet till nutidens konflikt är att beakta i sammanhangen. Mikael Wilgert intervjuvar Lars Bern
    i swebbtv .

  32. För en timme sedan rapporterar rt.com att Kreml meddelat Kiev möjlighet till att ge upp (surrender) och komma till förhandlingsbordet! Inga andra medier har publicerat denna Kreml-nyhet. Antagligen för att Ukraina inte verifierat den eller för att de t.ex inte vill försvaga sin egen militär och motståndsförmåga osv.

    https://www.rt.com/russia/550505-kremlin-presents-demands-kiev/

    Media i krig är en del av slagfältet!

  33. Jag vill tillägga att jag tror att Putin har skitit i det blå skåpet om man så säger och att anfallet mot Ukraina blir inledningen till hans fall. Det ryska folket vill inte ukrainarna illa och de är inte helt dumma i huvudet och idag har det hörts protester från bland annat ryska fotbollsspelare som uppmanar Putin att dra tillbaka trupperna. På så sätt kan globaliseringen inte minst i idrottssammanhang kanske visa sig bli den välsignelse som vissa har pladdrat om i decennier.

  34. Den svenska regeringen stödde inte Finland med vapen heller då det begav sig. I både Vinterkriget och Fortsättningskriget var Sverige obrotttsligt “neutrala”. De svenska frivilliga räddade något av svenskt anseende. I Sverige och EU men även i USA under Biden är man mycket för att “uttala stöd” för det ena och det andra för det förpliktigar inte till någonting alls. Att hota med sanktionernas moder biter inte på mafiosos som Putin som skiter fullständigt i att andra drabbas av svårigheter. Det enda råskinn som Putin förstår är naket våld och mer naket våld. Mannen är en feg, hukande KGB-byråkrat specialiserad på ränksmidning och lögner och på att hugga folk i ryggen men han är ingen riktig soldat som faktiskt ändå Hitler var. Jag ger mig fan på att till och med hans påstådda svarta bälte i judo är fejk. Han har förmodligen krävt att få det utan att behöva prestera.

  35. Ja Sture, denna dag är onekligen en sorgens dag för Europa. Men som vi vet är energi och klimat mer politik än vetenskap så fortsätt Din envetna kamp mot okunskap och missbruk.

  36. Officiellt hörde jag att Putin stöds av 65% av folket! Om det var valsiffror lär stödet vara lägre, inte minst nu!

    Funderar över hans motiv? Långsiktiga ambitioner om ett Stor-Ryssland a la forna Tsarriket vet vi om men?

    Putin fick ingen respons i sina förhandlings-utspel. Kan det tänkas att han erövrar Ukraina eller ivf storstäderna för att senare erbjuda reträtt i utbyte mot full utbrytning av de ryska områdena ist större självständighet? Samt större garantier från USA att Rodina’s buffertstater inte undermineras av Nato et al?

    Då Ukraina torde sakna kapacitet att på egen hand och med brist på avancerad mtrl stå emot ett massivt blixt-krig lär vi snart få se vad den ryska strategin innehåller. Nya förhandlingar eller något mycket värre? Luftherraväldet torde vara det första som bekänns.

Comments are closed.