Så kan ett flytande kärnkraftverk för 200 MWe komma att se ut i samarbete mellan SEABORG i Danmark och SAMSUNG i Korea
2022-04-08, WNN, World Nuclear News
Samsung, Seaborg partnership on floating nuclear reactors
En avsiktsförklaring undertecknades den 7 april av Samsung och Seaborg avse-ende tillverkning och försäljning av nyckelfärdiga kraftverk, som kombinerar Samsung Heavy Industrys expertis inom skeppsbyggnad och det danska företa-gets Compact Molten Salt Reactor (CMSR). Överenskommelsen omfattar även utveckling av anläggningar för produktion av vätgas och ammoniak.
Seaborgs design avser pråmar med modulära CMSR kraftverk för 200 MW till 800 MW el, med en livslängd på 24 år. Istället för fasta bränslestavar som behöver konstant kyla, blandas CMSR:s bränsle i ett smält salt som fungerar som kylmedel. I ett nödläge stängs cirkulationen av, så att saltet helt enkelt stelnar.
Jin-Taek Jeong, VD och koncernchef för Samsung Heavy Industries, sa:
CMSR är en kolfri energikälla som effektivt kan uppfylla kraven på anpassning till klimatför-ändringar och är en nästa generations teknik som motsvarar Samsungs vision. Genom detta avtal planerar vi att vara pionjärer på marknaden för CMSR-baserade flytande kärnkraftverk och stärka deras framtida affärsmöjligheter.
Överenskommelsen undertecknades vid ett evenemang online, där Seaborgs VD och medgrundare Troels Schönfeldt sa:
Vi är hedrade och stolta över att ha bildat detta partnerskap med Samsung Heavy Industries, ett av världens största och mest erfarna varv. Det är ännu en steg framåt i vår strävan att introducera en ny generation av kärnreaktorer som är rena och säkra och kan byggas med hjälp av industriell teknik med alla fördelar av skalbarhet, snabbhet och lägre kostnader.
Seaborg, som grundades 2014, planerar att bygga kommersiella prototyper 2024 och producera kommersiella Power Barges från 2026.
Samsung Heavy Industries undertecknade ett avtal i juni förra året med Korea Atomic Energy Research Institute för utveckling och forskning av smältsaltkylda reaktorer till havs.
+ – + – + – +
by
#Göran Åkesson
Trevligt att inte vara ensam i synen på toriumteknikens överlägsenhet.
@blacken kanske inte politiskt men vetenskapligt är ryssarnas lösning bättre. sen att västeuropas regeringar använder ukraina som en pänningtvättmaskin för deras vinning är en annan saga som också är anledning till deras aversion mot rysslands agering .
Det är tragiskt att det här får så liten uppmärksamhet i svenska media. Här är framtiden tillsammans med Blykalla som förresten också kan använda utbränd kärnbränsle.
Det är tänkt att seaborgs CMSR ska ingå i ett system med traditionella reaktorer, därför passar Blykalla så bra med Seaborg. Seaborgs reaktor fungerar som en breader också och skapar bränsle för traditionella reaktorer. När allt gått igenom processen finns bara minimala rester kvar som kan lagras utan komplexa slutförvar.
Jag väntar bara på att någotsvenskt företag inkluderar detta i sin energimix. Kanske Kärnfull.
Jag tror inte ens Tokvatt hittar något negativt här.
#Lars-Göran
Seaborg Technologies CUBE & CMSR har flera gånger behandlats här på Klimatsans; inlägg: maj 2018 av Sture & april 2020 av Ingvar Åkesson med referens till Stures inlägg 2018.
Själv har har i ett par kommentarer förordat dessa torium-reglerande reaktorer. I all blygsamhet har jag dessutom rekommenderat svenska regeringen till att tidigt beställa CMSR därifrån för att råda bot på eskalerande energibrist i det svenska samhället. Tyvärr utan ‘reaktion’. Jag är övertygad om att det sammanhänger med regeringens dels totala brist på kunskap, dels upplåsning till Agenda 2030 som politiskt rättesnöre.
Ju fler som läser Klimatsans och tar till sig dess kunskap desto större är sannolikheten att vi så småningom kan ändra nuvarande fattigdomseskalerande klimat- & energipolitik.
Dina kommentarer faller därför i ‘god jord’.
Efter att ha varit inne på Seaborgs web så om man ska gå på deras info om bränslehantering är det frågan om torium.
Intressant är ju även att deras pråmar har en effektkapacitet på 800 MW vilket motsvarar minst 80 vindkraftverk när det blåser optimalt. Men eftersom verkningsgraden i snitt årsvis är 20% så motsvarar en pråm på 80 MW 400 vindkraftverk. Detta utan leveransproblem eller avfallsproblem. Inte heller några döda fåglar eller fladdermöss
Får bara hoppas på att de satsar på torium och inte uran i sina CMSR. Tidsperspektivet är svindlande – 4 år till serieproduktion. Detta visar på en mycket framkomlig väg till energioberoende gentemot olika diktaturer i världen som Ryssland och arabstaterna.
@Hans.
Med tanke på rådande politiska situation i Europa så är vald samarbetspartner kanske inte är det optimala valet för ett högteknologiskt samarbete, då med energifrågan som huvudinriktning..
.
Helt klart ett bra initiativ , de kan även ta hjälp av ryssland som är långt framme där!