66 mils resa med elbil på 11 timmar

motor1

AUDI E-Tron GT förbrukar 2 kWh per mil men blir lätt 2,5 kWh

Den kände brittiske politiske kommentatorn Iain Dale ägnade nyligen 11 timmar åt att köra 66 mil med sin nyförvärvade, batteridrivna Audi e-tron GT för att hålla ett föredrag i en mindre stad i Yorkshire.

Bilens officiella räckvidd är 48 mil men blir i verkligheten ca 30 mil. Dale körde från London 30 mil till resmålet och tillbaka till hemmet 6 mil sydost om London, totalt runt 66 mil.

Alltså måste han ladda på vägen. Men det var lättare sagt än gjort. Laddstolpar längs vägen var ofta upptagna, blockerade, ur funktion eller långsamma. Och dyra, uppåt 10 kronor per kWh.

Resan upp gick hyggligt med ett 40 minuters stopp för laddning. Dale höll sitt föredrag och sov över på hotell. Men hemresan blev knepigare. Med nästan tomt batteri fann han bara en ledig och fungerande laddstolpe i närheten – och alldeles för långsam.

Han klarade sig till en annan långsam stolpe några mil längre fram. Där laddade han i en och en halv timme. Det räckte till en pub med laddstolpe längs vägen . Där laddade han en timme medan han åt.

Då kunde han fortsätta till en större servicestation med snabb laddning. Efter ytterligare 45 minuters laddning där räckte det till att komma hem igen.

Totalt tog denna 66 mils resa 11 timmar med alla stopp på vägen. Nu varnar Iain Dale andra elbilssägare för långfärder utan noggrann planering i förväg. Det är ont om lediga och fungerande laddstolpar längs vägarna i England – liksom i Sverige.

En Audi e-tron GT väger 2,35 ton, har ett 700 kg tungt batteri, gör meningslösa sprinten 0- 100 km/h på 4 sekunder och toppar akademiska 245 km/h. Uppgiven förbrukning är 2 kWh per mil men blir 2,5 eller mer om man inte kör påtagligt defensivt. Vad är då meningen med dess prestanda?

Pris: 1,2 miljoner kronor!

Tege Tornvall

+ – + – + – +

OCH observera:

Om strömmen tar slut, så du blir stående på vägen, kan du inte ta reservdunken och lifta till närmaste mack. Du måste begära BÄRGNING ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

28 thoughts on “66 mils resa med elbil på 11 timmar

  1. Jan G. Tack för ditt svar. 2.900 kr/månad under två år ger den hisnande summan av 69.600 kr. Ett oerhört dyrt sätt att ha en bil vill jag påstå.

    Jag köpte min första bil 1971 och har tills nu ägt 11 bilar. Dessa 11 bilar har i inköpspris totalt kostat mig 61.050 kr. Den 11:e bilen är den jag äger nu, de övriga 10 bilarna har jag sålt och dessa inbringade totalt 43.550 kr. Således har dessa 11 bilar totalt kostat mig 17.500 kr.

  2. Min 10 år gamla bensinbil tar mig c:a 900 km på en tank (57 l) om jag kör nästan bara landsväg. Skulle jag köra tills tanken är helt tom (vilket jag av flera skäl undviker) skulle jag i gynnsamma fall komma närmare 1000 km.

  3. Säkrast sitter man kanske i en vattenfylld stridsvagn med vatten upp till halsen. Vilken krockkudde!

  4. Svar till Ingvar Åkesson: ZOE hade betyg 5 av 5 möjliga i sin tidigare modell. Tyvärr bytte Renault ut den ursprungliga sidokrockkudden mot en billigare men mindre effektiv version för att spara kostnader i senare modeller. Något jag inte var medveten om då jag leasade ZOE. Betyget 0 kom 2021, då jag redan hade börjat min leasingperiod. Detta innebär att jag kommer att se mej om efter en annan elbil nästa år. Det finns många att välja på, med höga betyg i Euro NCAP! Det kommer dessutom nya modeller hela tiden, och priserna kommer att sjunka. Min enda fundering är om det kommer att finnas elbilar att få tag på 2023. Intresset för och efterfrågan på elbilar är enormt. Det är många som inte är lika negativa till den nya tekniken som vissa skribenter på denna webbplats!

  5. Om jag minns rätt hade Zoe 0 i EURO Ncap redovisning. Det tyder på en “gammal” konstruktion.
    Så det gäller att inte råka ut för en trafikolycka.

  6. En fråga til alla batteribilsfantaster, Om det nu skulle slumpa sig så att alla Ottomotordrivna fordon skulle försvinna. Vars skulle “storebror” ta igen alla skattemiljoner som försvinner då?

  7. Svar till “tompas11”: Renault hade ett erbjudande för knappt ett år sedan på sin elbil Zoe som jag nappade på: ca. 2.900 kr per månad i två år.

  8. Jan G. Vad är månadskostnaden för att leasa den elbil leasar?

  9. I längden kan elbilar nte undkomma en kilometerskatt på kanske en femma per mil.

    Staten kan inte undvara så mycket skatter om bensin och diesel ger. . .

  10. Flera och bättre laddstationer kan givetvis påräknas framöver men de kommer att drivas på kommersiell bas. För att betala investeringen och nätkostnaden skulle jag gissa på att elen kommer att kosta 5 kr per kWh.

  11. Milkostnader för elbilen handlar inte enkom om de rörliga kostnaderna, dvs huvudsakligen “bränslet”. Flera och bättre laddstationer kan givetvis påräknas framöver men jag vill göra alla “miljöbils-entusiaster” påminda om subventioner och en passande jämförelse med vindkraftverkets negativa livscykelpriser. Elbilen är än så länge ett city-fordon och kan inte bland vanliga medelinkomst-konsumenter konkurrera med hybrid-bilen.

  12. Det är sant att det är dyrare att ladda elbilen vid stolpar ute på resa än med laddbox hemma, men det är fortfarande *mycket* billigare än att köra med fossilt bränsle. Och det är ett intressant faktum att man kan ladda gratis på många platser. Vissa appar hjälper dej att hitta till sådana laddstolpar.

    När det gäller om eluttagen passar eller inte så har jag aldrig haft problem med min Typ-2-kontakt. EU har standardiserat ladduttagen i Europa och bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standard. Jag undviker snabbladdning (typ CCS) men med 3 x 32A laddar jag min bil tillräckligt på en dryg timme. Det är sant att det inte finns laddstolpar överallt men utbyggnaden sker i en hög takt.

  13. Via reduktionsplikten har regeringen beslutat att priset på diesel i Sverige blir ca 20 procent dyrare än i Europa (priser enligt bilresa.se 22-03-06: SE 22,57 kr, DK 18,78 kr, DE 18.44 kr). Jämförelsen med dessa länder gör det svårt att påstå att vårt högre pris beror på ”Putin-kriget”.
    Enligt Energimyndigheten ( Reduktionsplikt, senast ändrad 2021-12-06) införde regeringen från 1 juli 2018 reduktionsplikten för att främja användningen av biobränsle. Syftet var att bidra till det svenska politiska målet med minskade växtgasutsläpp. Myndigheten skriver även att den som säljer diesel helt utan inblandning måste betala en extra avgift på 4,10 kronor per liter enligt 2022 års reduktionsplikt. Regeringen lovar således producenter av biobränsle att tillsatsen får kosta upp till 4,10 kronor per liter diesel. Inklusive moms på den extra kostnaden ökar priset till kund med drygt 5 kronor per liter.
    I Sverige förbrukas drygt 5,2 miljarder liter diesel. Enbart momsen på tillsatsen ger staten 5,2 miljarder extra i skatteintäkter. Och totalt måste vi ägare till dieselfordon, lantbrukare och transportörer betala 25 miljarder extra per år för vår diesel. En del av dessa kostnader måste dessutom föras vidare över på oss konsumenter.
    Sveriges andel av koldioxidutsläpp är 0,0015. Om allt kommer från diesel och vi byter ut 30 procent till biobränsle, minskar vi våra utsläpp med 0,0005 andelar, vilket är helt omöjligt att det skulle påverka den framtida temperaturen

  14. Jan G. Bra om du är nöjd med din bil. Viktig är accelerationen i mellanregistret mer än från noll. För att komma raskt iväg räcker 0-100 på runt 10 sekunder. 0-100 på 4 sekunder tar mycket energi, sliter på bilen och är ofta även trafikfarligt och svårt att kontrollera.

    Viktigt för längre färder är vad strömmen kostar vid stolpen, alltid mer än hemma. Samt var det finns stolpar, om de är lediga och fungerar och om de passar just din bil. För att skona batteriet bör man undvika snabbladdning. Svårt att resa utanför laddnätet.

  15. Jag leasar en elbil på prov i två år och har blivit så nöjd att jag sålt min dieselbil. Elbilen är tyst och lättkörd. Den är pigg och gör därmed snabba och säkra omkörningar. Vilket inte alls är en “meningslös sprint” som Tege Tornvall tycker! Den klarar ca. 35 mil på sommaren och 25 mil på vintern på full laddning. Det är sällan jag kör längre. Och gör jag det så finns det utmärkta appar i mobiltelefonen som leder mej fram till närmaste laddstation. Jag testade att göra en längre resa i somras. Det var busenkelt att planera laddstoppen, jag kombinerade dom med eget behov av vila och födointag. Billigt är det också, elen kostar ca. en krona milen om bilen laddats med laddboxen hemma. Det känns bra nu när priset rusar på de fossila bränslena. Det känns också bra att köra utan utsläpp av växthusgaser, att vara en del av lösningen istället för att vara en del av problemet!

  16. Just det. Elbilar passar bäst för trafik till och från City.

    I 30 år har jag lobbat för en särskild fordonsklass: Citybilen CIB.

    Men inga politiker har fattat vitsen med idén. . .

  17. #Björn
    ”Den som äger en elbil och vill köra en längre sträcka bör helst vara programmerare.”
    Jag skulle hellre uttrycka att ”den som äger en elbil och vill köra en längre sträcka behöver även en diesel” … ok då, eller en bensinbil …
    Elbilar passar bäst som shoppingbilar för Lidingöbor – fram o tillbaka till centrum kommer man utan att behöva leta laddstolpe, åtminstone sommartid och om inte shoppingkassarna väger för mycket.

  18. #Dan Olofsson
    Ha Ha , din kommentar sluter dumheten om batteribilar. Man måste tänka (tanka) hela processen från mila till tank. Undrar hur biltillverkarna tänker om detta?
    Tjäna pengar så länge det funkar – sedan får man väl tänka om i nya banor.

  19. Anders: vad kostar inte en hotellnatt, och vilken tid tar den inte? Vem har råd och tid med det?

  20. En grundläggande fråga: Hur kan man vara så dum att man kör en elbil?

  21. Eller så kan man bo på hotell med laddare = Full “tank” på morgonen… Tuta o köra.

  22. Åker ofta mellan Motala-Uppsala 27 mil.
    Fulladdad id.4 inga problem till Uppsala, laddar om på ca 40 minuter och åter hemåt, vid kyla kan det behövs en liten på fyllning vid brändåsen söder om Örebro, men det behöver jag också.

  23. Enligt texten är förbrukningen 20kWh/100km eller snarare 25kWh/100km. Vi tar fasta på den högre förbrukningen. Den motsvarar 2.8liter/100km bensin eller 2.6liter/100km diesel. Det är hälften av vad min dieselbil förbrukar. Men tar vi hänsyn till att elkraften kommer från oljekondenskraftverk så får vi med verkningsgraden 0.38 för elgenereringen och 0.85 för överföringen i nätet att elbilens förbrukning av eldningsolja blir 2.6/(0.38*0.85)=8liter/100km. Det är ju klart sämre än en vanlig dieselbil.

  24. Det allvarliga är ju sopberget av batterier som ingen idag kan återvinna. Nya batterier 300000 till en gammal bil – vem vill göra det. Kapital- och miljöförstöring i ett slag. Det är god miljöpolitik???

  25. 48 mil på 14 timmar är min erfarenhet. En Mercedes som skulle klara ca 40 mil. Laddning i Åmål – Grums och Torsby. På varje laddstation var jag tvungen att kontakta operatören. Sista 15 milen (-8C ) minsta möjliga värme – Jacka, mössa och handskar på. El.bilen är en storstads bil och absolut inget för Norrland på Vintern – då kan den bli en dödsfälla.

  26. Den som äger en elbil och vill köra en längre sträcka bör helst vara programmerare. I en svensk YouTube-video besvaras de vanligaste frågorna rörande elbilar. Ett avsnitt handlar om att med en app programmera en resa från Gotland till Stockholm. Det finns en mängd parametrar som måste ange, exempelvis att man inte får ladda bilen mer än 30 minuter på en av laddningsstationerna.
    Själva tankar vi vår hybridbil på 1 minut och kan därefter köra ca 70 mil. Bilen kostade ca 230.000 kr. Skulle vi laddat en elbil finns det i snitt ca 7% ”grön energi i nätet.

  27. När batteriet har 25% kapacitet kvar har den fina prestandan försvunnit. Ju mindre kapacitet i batteriet kvar ju långsammare går bilen.
    De “vuxna” barn som fascineras av vridmoment och hästkrafter sliter däck, och lämnar efter sig däcksrester som förorenar dagvatten och i förlängningen grundvattnet.
    El-bilen är bäst som pendelbil för kortare sträckor. Och så småningom kommer alla elbilar bli pendelbilar eftersom batteribyte är så kostsamt att det inte lönar sig att byta. Det går heller inte att sälja en elbil utan att byta batteri. Fel – det går men värdet på bilen räknas ner med tanke på livslängden på batteriet och blir så lågt att det är ingen ide att sälja.
    Majoriteten av elbilsägare i USA som skall köpa en ny bil väljer inte en elbil -tänkvärt.
    Elon Musk är en oerhört envis och strävsam entusiast som drivit utvecklingen rak in i en återvändsgränd.
    När värden så småningom blir medveten om att fossil olja inte är fossil utan att olja bildas fortlöpande som en del av kolets kretslopp och att co2 förutom att vara nyttig inte ger upphov till en växthuseffekt kommer en renad förbränningsmotorn att få en renesangs. Sanna mina ord.

  28. Jag hörde just om en barnfamilj som körde elbil från Göteborg till Medevi (28 mil). Mest motorväg, normalt 2 tim 50 min. Men det tog dubbla tiden: 5 tim 40 min med tre stopp på vägen. Laddning försenades av köer, icke fungerande stolpar samt dålig laddkapacitet.

    Det beror förstås delvis på otillräckligt laddnät. Men mest på idiotisk elbil med kort räckvidd och miljöfarligt, dyrt, tungt och energiklent batteri. Utan elbilar behövs inga laddstolpar.

Comments are closed.