Figur 1. Världsbanken beräknar att andelen “extremt fattiga” i världen minskat från 36 % 1990 till 9,9 % 2015
- X-axeln: Statistik åren 1990 – 2015 och prognos fram till 2030.
- Y-axeln: Antal människor 0 – 1,9 miljarder.
EN FJÄRDEDEL av mänskligheten fått ett mycket bättre liv. Det kan huvudsakligen tillskrivas två faktorer:
- Mer värme och koldioxid har bidragit till drastiskt ökade skördar.
- Billig el från kol och olja har bidragit till höjd levnadstandard.
Våra utsläpp av koldioxid har alltså varit VÄLGÖRANDE. “Klimatförändringarna” har hittills varit BRA. Då måste det åligga alarmisterna att förklara varför vi skall bekämpa dem. Vad har varit dåligt ?
+ – + – + – +
När någon refererar till att klimatpanelen IPCC varnat för någon katastrof, säger du:
IPCC har ju oftast haft helt fel ! De har ingen trovärdighet !
- Söderhavsöarna skulle dränkas, men de är kvar och många fler växer än krymper.
- Öknarna skulle växa, men de har krympt.
- Skördarna skulle minska, men de har ökat dramatiskt.
- Svälten skulle öka, men har nästan försvunnit.
- Isbjörnarna hotades av utrotning, men stammen har femfaldigats.
- Orkaner och cykloner skulle öka, men visar en avtagande tendens.
Söderhavsöarna har vuxit
Universitet i Auckland, Nya Zeeland, har systematiskt flygfotograferat många ögrupper sedan 1943. Ett fåtal öar har krympt. I allmänhet har öarna växt i area några procent. Havet har inte stigit mer än 1 à 2 millimeter per år och korallerna har följt med. De söker sig upp till ljuset och växer i takt med havets stigning.
Öknarna har krympt, planeten har blivit 13 % grönare
När luften innehåller mer koldioxid, behöver växterna inte “andas” så mycket luft, och förlorar så mindre vattenånga. De behöver mindre mängd vatten och kan då vandra in i torra områden.
Figur 2. Jorden har blivit 13 % grönare, vilket särskilt gäller Sahel söder om Sahara
Tendensen har hållit i sig även efter 2011.
Skördarna har ökat dramatiskt
Koldioxid är det viktigaste gödningsämnet för växterna. Deras vävnader byggs upp av föreningar med kol från koldioxiden.
Figur 3. FAO:s statistik över världens produktion av spannmål
Procentuell ökning sedan 1961:
- Cereal production: Total skörd av spannmål, miljoner ton.
- Cereal yield: Avkastning, ton per hektar.
- Population: Folkmängd i världen.
- Land used for cereal: Areal använd för odling av spannmål.
Trots att den odlade arealen knappt ökat, har skördarna mer än trefaldigats sedan 1961. En internationell grupp forskare ledd av Zaichun Zhu bedömer att 70 % av ökningen kan tillskrivas den högre halten koldioxid.
Svälten har nästan försvunnit
Se den dramatiska utvecklingen i Världsbankens data, figur 1 . EN FJÄRDEDEL av mänskligheten har lyfts ur svält och misär på 25 år. Kina och Indien har sett hur detta gällt hundratals miljoner av deras medborgare. Lyftet har till stor del blivit möjligt tack vare elektrifiering av länderna med el från kolkraftverk.
Isbjörnarna mår bra och deras antal är nu fler än 30.000
Larmen om isbjörnarnas hotande svältkatastrof kommer från klimatpanelen IPCC som infiltrerats så totalt av WWF och Greenpeace att den närmast är att betrakta som deras propagandaorgan. I ett reportage av danska Weekendavisen erkänner ledande företrädare för WWF att de överdrivit faran för isbjörnarna.
Misstagen är typiska för arbetet inom IPCC. De har staplat datorsimuleringar med gissade indata ovanpå varandra i flera våningar:
- Den globala temperaturen skulle stiga med flera grader, vilket visat sig fel.
- Isen på Arktis hav skulle minska dramatiskt, vilket visat sig fel.
- Med mindre is skulle isbjörnarna inte kunna fånga sälar. Där isen försvunnit har även sälarna gått upp på land. Isbjörnarna har alltid funnit bytesdjur.
WWF har således inte utgått från den faktiska situationen med en välmående population av isbjörnar vid gott hull och normalt antal ungar.
Energin i orkaner och cykloner visar en avtagande trend
Figur 4. Dr. Ryan Maue har länge registrerat den totala energin i orkaner och cykloner
Den nedre kurvan gäller norra halvklotet och den övre båda halvkloten tillsammans. Fältet mellan kurvorna avser således södra halvklotet.
Sedan 90-talet kan en svagt avtagande trend noteras. IPCC:s påstående att stormar och orkaner ökar med varmare klimat är således helt fel. Verkligheten är den motsatta.
Stormar och orkaner uppstår ur luftmassor av olika temperatur. Vid klimatets uppvärmning stiger temperaturerna mera vid polerna än vid ekvatorn. Skillnaderna blir mindre och orkanerna färre. Helt logiskt.
Verkligheten har blivit helt motsatt IPCC:s larm
IPCC förtjänar ingen som helst trovärdighet !
+ – + – + – +
by
Istället för en massa fodertillskott menar du! Som ist kan minskas vid ökat naturbete.
Dock påstås det att växterna förlorat en stor andel av viktiga mineraler som zink och magnesium t.ex. Därutöver våra essentiella aminosyror som också påverkar hela den ekologiska cykeln bortom animali-produktionen.
Det spelar inte så stor roll att växter för föda odlas på jordar med lågt mineralinnehåll eftersom upptaget av mineraler och näring från växter är väldigt låg, och dessutom innehåller de flesta växter ämnen som är tillför att minska näringsupptaget vilket är en skyddsmekanism växterna har skapat.
Problemet är enkelt att fixa. Låt djur beta så får jorden naturligt näringstillskott från djuren och sedan äter vi människor upp djuren och får i oss i stort all näring vi behöver och som bieffekt blir vi mindre sjuka både fysiskt och psykiskt.
Tron om växters nyttighet är en lika stor bluff som klimatbluffen.
Lars Kamél
“de fortsätter att larma om att livsmedelsproduktionen snart ska kollapsa.”
I vilka avseenden? Torka pga temperaturhöjning och/eller extremväder osv? Eller andra orsaker?
IPCC spår nu att skördarna ska fortsätta att öka fram till 2100. Bryr sig de klimathotsreligiösa om det? Nej då, de fortsätter att larma om att livsmedelsproduktionen snart ska kollapsa.
# Thorleif : Håller helt med. Intressanta fakta och tankar hos Göran Å.
Tack Göran
för Din så ofta gedigna och fördjupande fakta-redovisning i ett flertal kunskapsämnen knutna till människans villkor. Du och tty utgör ofta våra trygga fyrbåkar som ömsom rättar eller kompletterar diskussionen. Mycket givande! Fortsätt med det 👍
Såklart finns det ex då avvikande uppfattningar råder men i det ser jag bara möjligheter till egna överväganden genom vidare analys och tolkning.
Thorleif & Brutus
●Redan på 1930-talet upptäcktes i USA de betydande mineralunderskotten i jordbruksmarken orsakat av monokulturellt industraliserat jordbruk. Det ledde till, år 1936, ett U.S. Senate Document #264, vilket publicerades vid den 2:a sessionen vid den 74:e Kongressen. Den anger bl.a.:
* ‘Alarmerande fakta är att födoämnen, frukter, grönsaker och sädesslag numera produceras på miljontals hektar land, som inte längre innehåller tillräckligt med nödvändiga mineraler-det svälter oss oberoende av hur mycket vi äter av dessa’
* ‘Det är dåliga nyheter att 99 % av det amerikanska folket har underskott på viktiga mineraler, och att ett konstant sådant underskott leder till sjukdom.’
* ‘Om underskott av vitaminer finns, kan systemet (det metabola, min anm.) använda en del av mineralerna, men utan dessa mineraler är vitaminer värdelösa’
Den accelererande metabola sjukligheten runt om i världen är ett resultat av dessa mineralbrister.
● Earth Summit Report från juni 1992 konstaterar att mineraldepletionen i jordbruksmarkerna under de senast 100 åren uppgår till, i ; Afrika 74%, Asien 76%, Australien 55%, Europa 72%, N.A. 85%, S.A. 76%.
Det har inte blivit bättre sen dess. P.g.a mineralers epigenetiska effekter avslöjas genom dessa tal en accelerande metabol sjuklighet, som inte kan botas av läkemedelsföretagens kemiska preparat.
● Den mineralbetingade metabola sjukligheten startade dock tidigare, i samband med elektrifieringen av hushållen. Om man vill ange ett specifikt datum kan den 4:e september 1882, kl 15:00 vara aktuellt. Det var då Thomas Alva Edison första gången fick igång ett elektriskt system för upplysning i lagerlokalerna på Pearl Street nära Brooklyn Bridge N.Y., med hjälp av ångmaskiner. Därpå följde snabbt elektriska ugnar och kokplattor. Samtidigt med dessa försvann den gamla traditionen att i den egna grönsaksträdgården fertilisera jorden med askan från vedeldningen, en utomordentlig källa till återställning av mineraler vid jordbruket i liten skala.
● En annan effekt av det monokulturella, industrialiserade jordbruket är en fortlöpande minskning av jordarnas kolupptag. Den omtalade jordbrukaren Gabe Brown visar att med växeljordbruk av traditionellt slag utan mellanliggande plöjning kolupptaget snabbt kan öka med 10 procentenheter. Detta tas upp från atmosfären. Det framstår för mig som obestridligt från kemisk/fysikalisk utgångspunkt därför, att det industrialiserade jordbruket väsentligt bidragit till att atmosfärens koldioxidhalt ökat, genom minskat kolupptag från jordbruksmarkerna. Genom homeostasdrivning har jorden själv bidragit till neutraliserande verkan genom fotosynteshastighetsökning och ökad gröntillväxt. Själv är jag övertygad om att ‘jordbrukseffekten’ vida överstiger det som klimatalarmister beskriver som ‘fossileldningseffekten’, vad gäller ackumulerad koldioxidhalt, allt annat lika.
Projektet, att skapa ett hot om stundande världskatastrof som mänskligheten skall fasa inför har varit mycket otursdrabbat. Valet föll på co2 och växthuseffekten som inte infriat projektets förhoppning. Co2 har ingen påverkan på temperaturen och den så kallade växthuseffekten finns inte.
Nu när projektet ser ut att krascha skall hotet styras över från överhettning till översvämning eller bara klimatförändring. Är Idealet ett stabilt klimat?
@Ivar Andersson
“Hur många krig pågår idag utan att FN kan skapa fred?”
Här kan du se vilka konflikter som finns, även antal döda, inblandade länder och antal konflikter
https://ucdp.uu.se/?msclkid=4f07bf4cd12c11eca09dea20490514ad
Och hur många rena fredsbevarande FN-insatser av någorlunda storlek har gjorts sedan USA på allvar drog sig ur finansieringsmässigt? FN har saknat resurser vilket gjort att:
* De flesta uppdragen har utförts av jordens fattigaste länder sedan 1990 till billigaste penningen men inte sällan också de farligaste
* “Råvaru-strategiska uppdrag” har t.ex skett under FN-flagg trots att de saknat förutsättningar enligt FN-stadgan. USA finansierat och lett dem.
FNs, IPCCs med flera andra FN-organ larmar ofta för att motivera sin existens. FN skapades för fred men kan inte förhindra krig. Hur många krig pågår idag utan att FN kan skapa fred?
Som jag alltid sagt, visa mig fakta så tror jag på det. Jag tror inte på Gueterres när han står till midjan i vattnet i kostym, för det visar inte att havets yta har höjts. Det är ju faktiskt så att landmassor kan sjunka tillbaka också.
Dessutom har optimister en bättre hälsa.
Bra att du Sture uppmärksammar oss på alla de anledningar som finns till fortsatt optimism om utvecklingen får fortsätta.
Tyvärr har FN/IPCC försökt göra det motsatta!
Ang plöjningsfritt jordbruk så är det en intressant utveckling som går att följa på div Youtubkanaler. Min favorit är Cole the cornstar , en soja och majsgård i Iowa.
2000 ha!
Brutus
Det du kallar pågående är dock fortfarande i liten skala när det gäller att sluta plöja enligt min info. Däremot ökar intresset stadigt men att gå från ord till handling är inte så lätt pga rädslan att misslyckas (3 år är lång tid). Dagens bränslekostnader gör inte en satsning lättare.
Brutus
Precis! Varför får denna “rörelse” inte mer stöd av “miljö-etablissemanget” kan man fråga sig! Man visar i USA att federala omställningsstöd skulle löna sig. På 2-3 år kan många ställa om och nå samma inkomster eller högre men med bättre kvalité på grödor tack vare väsentligt förbättrad jordmån. Staten behöver bara täcka upp ett mindre inkomstbortfall kortsiktigt. Kanske till stor del inom det befintliga subventions-träsket i EU.
# Thorleif : Det pågår väl en utveckling där man odlar säd utan att plöja åkern. Har för mig att jag för säkert 50 år sedan läste i jordbruksrörelsens dåvarande idétidskrift om lantbrukare i England, som under 30 års tid hade sått i stubben. Det funkade väl. Det minskar jordflykt, bättrar på mullagret och stör inte mikroorganismerna så mycket. Dessutom har jag för mig att man idag jobbar med fleråriga grödor. Problematiken är alltså uppmärksammad och det är ju en förutsättning för helande åtgärder.
Det som däremot länge varit oroande är konsekvenserna av monojordbruket i kombo med extremt utökad användning av bekämpningsmedel och GMO m.m. Grödorna har ivf i väst förlorat en mycket stor andel av tidigare mineralinnehåll och värst är den ackumulativa förlusten av matjordslager och därmed naturlig näring som ej kan kompenseras med konstgödning långsiktigt.
Stora delar av det nordamerikanska matjordslagret är idag så lågt att pågående torkperioder har gjort många bönder utsatta för risken att hamna i samma läge som under 30-talets “dust-bowl”. Europa ligger delvis inte så långt efter USA. En ev kommande klimatförändring med kallare väder och därmed mindre nederbörd skulle få allvarliga konsekvenser för livsmedelsförsörjningen.
Varför ägnar sig inte våra politiker åt verkliga risker? Lobbying!