Bevis för koldioxidens helt välgörande verkan

Figur 1. Sedan 50-talet har Jorden blivit 13 % grönare, d.v.s. öknarna har krympt

Se särskilt hur mycket grönare det har blivit i Sahel, söder om Sahara. Kartan är från 2014, men tendensen har fortsatt därefter.

Under samma tid har halten koldioxid ökat med nära 40 % och den globala temperaturen med några tiondelar av en grad. Det växer bättre med mera koldioxid i luften.

Figur 2. Försök med tillväxten av ris och ett ogräs vid olika koncentrationer av koldioxid i luften, se antalet ppm på X-axeln.

Beteckningarna C3 för ris och C4 för ogräset avser växternas kemi för upptagandet av koldioxid. C3 gäller för det mesta av växligheten och för all spannmål förutom majs.

Riset förtvinar vid 100 ppm och lägre halter, medan 800 ppm ökar skörden betydligt jäm-fört med 400 ppm. Koldioxid är växternas viktigaste näring och fungerar därför som effektiv gödning.

Ogräset klarar låga halter bättre, men kan i gengäld inte dra nytta av de högsta halterna.

Figur 3. Genomskärning av ett blad. Pilarna nertill visar hur en klyvöppning tar in koldioxid CO₂ och släpper ut syre O₂ samt vattenånga H₂O

Koldioxiden utgör en liten andel av den luft plantan tar in. Eftersom växter har hög halt vatten, blir luften mättad med vattenånga innan den lämnar. När halten CO₂ ökat med 40 %, behöver plantan bara ta in 70 % av den tidigare mängden luft. Så “andas den ut” 30 % mindre vattenånga, vilket gör att den klarar torrare jordar. Så har växtligheten vandrat in i öknarna, som krympt.

Figur 4. Statistik från FAO över världens produktion av spannmål

Under 20 år har skördarna har ökat med 40 %. Internationell forskning under ledning av Zaichun Zhu visar att 70 % av ökningen kan tillskrivas den högre halten CO₂, som höjt avkastningen per hektar. Därutöver har den högre temperaturen, bättre utsäde, bättre göd-ning och bättre brukningsmetoder bidragit. Samt en liten ökning av odlade arealer.

Figur 5. Världsbanken beräknar att 36 % av världens befolkning levde i “extrem fattigdom” 1990 och att den andelen minskat till 9,9 % 2015 samt att den kommer att fortsätta minska förutom i Afrika.

En FJÄRDEDEL AV VÄRLDENS BEFOLKNING har fått det bättre ! ! !

Kan NYTTAN av utsläppen bli tydligare ?

Observera ! Det finns inga länkar mellan halten koldioxid och extremväder. Det finns inte ens någon teori för ett sådant. De som hänvisar till extremväder och naturkatastrofer som argument för att minska utsläppen, visar bara sin okunskap och grumliga logik. För övrigt finns inga tecken på att extrema vädertyper ökat.

Dem som ändå tror att koldioxid orsakar en uppvärmning vill jag hänvisa till närmaste trädgårdsmästare med växthus. Han förklarar att han värmer och sprutar in koldioxid för att det skall växa bättre.

Koldioxid är BRA ! Och värme är BRA !

IPCC har totalt fel !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Bevis för koldioxidens helt välgörande verkan

  1. Klimathotet är en bluff. Man skapar skatter som människor får betala helt i onödan.

  2. Peter Wulff: Lennart B. är meteorolog men inte specialist på havsnivåer. Där citerar han andra. Rätt mått på havsnivåer tas i hamnar utan höjning eller sänkning av landet. Då finner man 1-2 mm höjning per år. De senaste 100 åren 17 cm = 1,7 mm per år. Fortsatt höjning sedan senaste istid.

  3. Till Bertil M: Den havsnivåhöjning som enligt bl.a. Lennart Bengtsson är 3 mm/år för närvarande.

  4. Vilken havsnivåhöjning? Jämför Nils-Axel Mörners omfattande forskning.

  5. Intressanta uppgifter om ökande skördar. Men en förändring av klimatet tycks också innebära mer rotröta på gran och ökad spridning av fästingsmitta. Havsnivåhöjningen är knappast heller en fördel.

  6. Jorden har alltså bevisligen blivit en grönare planet. Detta är en ökning som till 70% beror på högre koldioxidhalt, 9% på bättre tillgång på kväve, 8% på uppvärmning och 4% på ändrad markanvändning. Högre CO2-halt gör att växter blir bättre på att klara perioder av torka. Ökad koldioxidhalt ökar växtligheten generellt. Men lite olika mycket beroende på vilken variant av fotosyntesen växterna använder. C3 eller C4.

    Siffrorna baseras på tre LAI (Leaf Area Index, lövyteindex) och 10 olika modeller för globala ekosystem för att beskriva betydelsen av 4 olika faktorer. Forskningen visar att Koldioxiden kan förklara det mesta av förgröningen i tropikerna och att uppvärmningen spelar en stor roll på höga latituder och på det tibetanska höglandet. Ändrad markanvändning hade störst betydelse i sydöstra Kina och i östra Förenta Staterna.

    https://www.nature.com/articles/nclimate3004?fbclid=IwAR2G3reNKChxnpD9lrkNEXil4_fm3Kcl8f9KZe2AlRS2MhQ5KAEFM6TuJJU

Comments are closed.