Planeten blir allt grönare

Satellitfoton har under lång tid visat att Jorden blir allt grönare, särskilt markant i Indien och Kina

I de länderna genomförs omfattande skogsplanteringar samtidigt som jordbruket moderniseras på flera sätt.

Jag fick närapå rita ett kors i taket, för nu har Dagens Industri, en Bonniertidning, erkänt att ökad halt koldioxid faktiskt har positiva följder, en grönare Jord med större skördar. Jag citerar:

Den globala växtlighetens lövyta ökar med 2,3 procent per decennium. Sedan år 2000 har jorden fått en ny grön yta lika stor som tio gånger Sveriges yta.

Effekten syns överallt, på alla kontinenter, men är särskilt stor i Kina och Indien, vilket är intressant eftersom en så stor del av mänskligheten bor där. Särskilt de kinesiska skogarna växer, men även de indiska, och åkerarealen får allt större lövyta i båda länderna. Åkerarealen ökar inte, men har mycket bättre produktivitet. Produktionen av säd, frukt och grönsaker har ökat med 35 procent i Kina och Indien sedan millennieskiftet.

Jag undrar om riksmedia börjar förbereda en reträtt från den benhårda censuren av klimatfakta. De har kanske börjat tänka på  framtidens omdöme, som blir avgörande för många människors förtroende för tidningarna. Och utan förtroende prenumererar inte så många. . .

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Planeten blir allt grönare

  1. Ett sedan länge välkänt faktum. Det förekommer att man höjer koldioxidnivån i växthus för att påskynda tillväxten

  2. Bra sammanfattning. Hoppas jag får citera dig i framtida svar på alarmisternas påståenden

  3. Åsså vill dom att vi skall betala mer koldioxidskatt på olika sätt! Sickna banditer! Dom som kör mycket borde snarare få rabatt på drivmedlet och likadant för dom som flyger långt! Politiker…????

  4. I korthet: Välkommen uppvärmning (återhämtning) från den periodvis besvärande kalla Lilla Istiden har värmt haven, som gasat ut mer koldioxid i atmosfären. På senare tid har också mänsklig verksamhet tillfört mer koldioxid.

    Mer värme och mer koldioxid har stimulerat fotosyntesen och gynnat växtlighet och skördar. Växtförädling och bättre metoder och teknik har också bidragit. Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger, medan befolkningen”bara” ökat drygt tre gånger. Färre lider nöd och svält. Fler har fått det bättre.

    Det är det konkreta, konstaterade resultatet av någon grads global uppvärmning och ökad CO2-halt. Det skall vi vara glada för!

    Vad är problemet?

  5. Professor Dyson Harvard har 30 års forskning
    där man tydligt ser ökning koldioxid ökad
    mat produktion han är världs ledande i sak

  6. Var i citatet står att ökade skördar är en följd av ökad halt koldioxid?

Comments are closed.