Galna byggboomen i norr  !

SVT

Stolleprojekt i kubik: “Fossilfritt stål” skall revolutionera en av de “tyngsta” industribranscherna

Fackföreningsorganet “Byggnadsarbetaren” gör en föredömlig redovisning av de pågående projekten i norr motiverade av “klimatkrisen” och den förväntade rikliga tillgången på billig el från vindkraft:

Markbygdens parkliknande skogar har förvandlats till industriområde för 750 jättestora vindkraftverk, VKV, om förväntas producera 12 TWh el per år. I havet utanför Piteå vill dagens politiker ha ytterligare något hundratal VKV:

+ – + – + – +

202-06-12, Tomasz Pozar:

Här är galna byggboomen i norr – projekt för projekt

Hör du hur det bankar? Det är ljudet från norra Sverige. Och ännu bullrigare kommer det att bli. Nu börjar jakten på energi, arbetskraft och bostäder.

+ – + – + – +

Jag klipper rubrikerna i Pozars uppräkning av aktuella projekt. Du får detaljerna genom att klicka på den röda texten:

1. Northvolt, Skellefteå:

Produktion av litiumjonbatterier samt återvinning av sådana. Nu finns 2.000 byggjobbare på plats.

2. H2 Green Steel, Boden:

Anläggning för fossilfritt stål till en kostnad av 25 miljarder kronor.

3. LKAB:s “cirkulära” industripark i Luleå:

Separerar ut fosfor, jordartsmetaller och fluor från järnmalmsbrytningen. 10 miljarder kronor.

4. Hybrit, Gällivare:

Fossilfritt stål och fossilfri järnsvamp. Enligt LTU, Luleå Tekniska Universitet, drar det direkt 400 miljarder och 1.000 miljarder kronor, om man inkluderar erforderliga investeringar för el och vätgas.

5. Green Wolverine, Norrbotten:

Spanska Grupo Fertiberia planerar att investera 10 miljarder kronor i en ”grön” kvävegödselfabrik.

6. Talga resources, Kiruna och Luleå:

Gruva och anrikningsverk  för grafit till batterier.

7. Vätgas, Piteå och Arvidsjaur:

Flera projekt studeras för produktion av vätgas och för tankstationer avsedda för lastbilar.

8. Emetanol, Örnsköldsvik:

Företaget Liquid Wind ska bygga en anläggning för elektrometanol, så kallad “emetanol”, bränsle i tunga transporter.

9. Luleå hamn:

Sveriges största muddringsprojekt i modern tid för att bygga ny kaj med två djuphamnar.

10. Markbygden, Piteå kommun:

Europas största anläggning för vindkraft på land med 750 jättelika torn.

11. Tågtrafiken:

40 miljarder för Norrbotniabanan Umeå ‒ Luleå och 7,5 miljarder för dubbelspår Luleå ‒ Boden samt satsningar på Malmbanan Luleå ‒ Riksgränsen.

12. Elnätet:

Regeringen har beviljat 8,4 miljarder till förstärkning av elnätet i övre Norrland.

+ – + – + – +

Finansieringen av Northvolt ?

Jag har inte lyckats ställa samman en total bild av Northvolts finansiering, men det handlar om flera “paket” på vardera flera tiotals miljarder kronor. De svenska pensionsfonderna AP 1 ‒ 4 samt den största pensionsfonden i Kanada deltar. Även Volkswagen Group och BMW är med.

Sannolika konkurser

Av projekten ovan förutsätter nr 1 ‒ 8 plus nr 10 att “klimatkrisen” skapar en marknad för “fossilfritt” och “förnybart”. När klimatet nu börjat bli kallare, närmar sig den tidpunkt då “klimatbluffen” pyser ihop. Det gör konkurser för dessa projekt högst sannolika.

Storleken av förlusterna kan påverka den svenska kronans värde. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

23 thoughts on “Galna byggboomen i norr  !

  1. #PW

    vilket år tycker du man ska välja som startår ?

    Några förslag: 1937, 1955, 2000 f.k.

    Vilket är rätt startår ?

  2. Adepten !

    Det låter bra. Efter 50 år.

    Kan du ta fram sifforna på dels den planerade kapaciteten och dels faktisk produktion de senaste fem åren ?

  3. @Göran Johansson

    Bai Bang står på egna ben i dag.
    Det skandalomsusade pappersbruket som kostade svenska skattebetalare 2,8 miljarder kronor har vänts till en framgång. Skogen växer som aldrig förr och välståndet har ökat.

  4. Har man några år på nacken så minns man “Stålverk 80” och pappersbruket Bay Bang i Vietnam. Det gick ju sådär kan man säga. 😊

  5. @Ulf Westberg
    Instämmer helt. Och man lägger till fler förbrukare hela tiden som man har ett stort problem redan innan. Ambitionerna är skyhöga utan en genomtänkt plan. Man verkar tro att vetenskapen löser problemen. Att problemen är inte en politikfråga. Politikerna ska sätta målen högt så löser teknikerna petitesserna med att genomföra dem. Det är lite Titanic-varning över det hela.

  6. KVA (Vetenskapsakademin) har godkänt planerna på vätgaslager som lagring av vindkraften.
    Visserligen försvinner elen till stor del i förluster men det saknas alternativ när vattenkraften och batterierna är utnyttjade maximalt.
    Priset på el i norr nu 16 öre och i söder 2 kr.
    Något är väldigt obalanserat!

  7. Och det finns en tydlig och naturlig lösning på problemet med el – bygg ny kärnkraft.

    Jag förstår inte hur människor i ledande ställning fortfarande tror att vind- och solkraft med diverse plåster och stöttor ska klara av att producera den el och energi som behövs.

    Norrland kan behöva upp till 100 TWh, överskottet är 20 TWh i dagsläget, bygg 6 – 8 verk där och 4 – 6 i elområde 4 så kan Sverige se till att alltid fylla kablarna till Tyskland och andra länder. Jag kan faktiskt hålla med Nooshi i den här frågan – i vems intresse byggs denna 700 MW kabel. SVK har på sin hemsida de vanliga flosklerna. Det är sant att vi har vattenkraft, men den vindkraft de pekar på lyser med sin frånvaro och om vi i dagsläget inte har överföringskapacitet för att fylla de kablar som redan finns där varför ska vi lägga 3,6 miljarder på ytterligare kablar?

    Hansa PowerBridge är viktig ur klimatsynpunkt
    En stark integration mellan Europas transmissionsnät är en förutsättning för att vi ska kunna nå EU:s klimatmål om att öka andelen förnybar elproduktion, som vindkraft och vattenkraft, och samtidigt minska behovet av fossilbaserad produktion på kontinenten. I Skandinavien finns stora mängder reglerbar vattenkraft och storskaliga utbyggnader av förnybar elproduktion planeras i både Sverige och Norden.

    Export av förnybar elproduktion
    Den ökade handelskapaciteten mellan Sverige och Tyskland gör det möjligt att exportera större mängder förnybar energi till kontinenten i perioder med överskott i Norden. Den medger också import när överskott i resten av Europa ger lägre priser än i Norden. En starkare koppling till kontinenten genom Hansa PowerBridge fyller därför en viktig funktion i strävan mot en mer hållbar europeisk elförsörjning samt bidrar till en tryggare elförsörjning i södra Sverige.

  8. # Peter

    Oavsett vilken temperatur vi föredrar, kommer det att svänga, och att tro att människan kan påverka temperaturen i någon större omfattning, är så dumt så att klockorna stannar…..

    Den kommer att variera lokalt och globalt, oberoende våra aktiviteter ( kanske landutnyttjande påverka lokalt), med vi har en viss energi in, och en ut, personligen är jag övertygad om att världshavens cykliska rörelser spelar en stor roll. De står väl för en 95-99 % av energilagringen….

  9. PW,
    Klimatet blir varmare, det är sant. ca: 0,14 deg C per 10 år.
    Eftersom att du säger detta som något negativt, Motfråga, vad är ett bra klimat?
    Vilken temperatur är optimal?
    1850?, 1900? 1930? 1970? 2000?

  10. +100 MW/0,95 tillgängligt om Vattenfall får öka uttaget från en reaktor (Forsmark 1)

    Ger ca 1 TWH.
    Bara XXX TWH kvar att täcka!

  11. Klimatet blir fortfarande varmare, men om man väljer 2016 som startår kan man få det att se ut som tvärtom.

  12. Redan på 1930-talet höll sossarna på med meningslösa projekt för att dölja arbetslösheten. Bland annat lät de ungdomar bygga cykelvägar till fäbodvallar.

    Petroleumfritt stål lär nog biltillverkarna köpa oavsett pris, för det blir bilköparen som får betala och blir bilarna för dyra så stjäl staren mer pengarna från den produktiva delen av arbetskraften för att ge subventionera till petroleumstålbilar. Alternativt står skattebetalarna för förlusterna i stålverken, så dessa kan sälja stålet till lägre pris.

    Oavsett resultat kommer svenska arbetare att ha mindre i plånboken. Det gör inte politikerna så mycket, för dras planer är ändå att minska medborgarnas resor i framtiden, både inhemska och utländska. Alla ska bo i städer, och alla ska få ett antal kilogram koldioxid per månad att förbruka. Det blir inte många kilo över till resor förmodligen.

    Det är så här klimat-Greta och klimathotsbluffare vill ha det; livegna lallande medborgare som aldrig ser någon mening med livet. Det stora psykiska förfall som erbjuds framtidens medborgare ska kompenseras med medicinering, och den blir obligatorisk.

  13. Historien – sosse-historien – upprepar sig. När jag var verksam i Norrland i början av 70-talet slogs av hur det mesta subventionerades och statens s.k. aktiva näringspolitik -alltifrån att hålla förlustföretag under armarna till byggandet av nya, fina, asfalterade vägar upp över fjällen till norska gränsen där gamla grusvägar från Anno Dazumal tog över (detta för innan den norska oljeboomen). Kontrasten till vägstandarden i Stockholmsområdet (tre timmar ut till Ingarö en fredagskväll) och till “dödens väg” mellan Uddevalla o Strömstad var avslöjande för sossarnas vansinnespolitik redan på den tiden. Ock då hade Palme bara börjat!

  14. Elkraften kommer inte att räcka till för mer än något av dessa projekt. El-priserna stiger då efterfrågan stiger och med högre priser blir flera av projekten olönsamma. Alla är ju beroende av billig el som om 5-10 år kanske inte finns.

  15. Fas 1 Myndigheter och Intressenter målar upp en grön energisatsning med nya gröna företag.
    Fas 2 start av utbyggnad av “miljövänlig” energi
    Fas 3 räddainvesteringar genom att erbjud investeringsmöjligheter
    Fas 4 Arbetskraft förstärkning med byggnation av nya bostäder och service.
    Fas 5 Mer energi måste till vind energin otillräcklig, vattenkraft och kärnkraft
    Fas 6 Går inte att snabbt säkra tillräcklig energi, kol olja och gas enda realistiska alternativet.
    Fas 7 Ny gasledning från Ryssland
    Fas 8 Arbetskraften lämnar huspriserna faller, osäljbart , personliga konkurser.
    Fas 9 Många av projekten överges på grund av olönsamhet.
    Fas 10 Vindkraften opålitlig, dyr, fodrar underhåll och reparationer. För tätt byggda vindkraftparker där vindkraftverken stör varandra vilket ytterligare påskyndar konkurserna. Vidkraftbolag går i konkurs, markägaren åläggs att demontera konkursade vindkraftverk.
    Det som sågs som en grön energisatsning med nya spännande gröna företag slutar med en gasdriven energi där de flesta företag har lagts ned eller flyttat. Arbetslöshet kvinnorna flyttar söder ut. Det nya kärnkraftverket är snart i drift, kom för sent. Opinionen har nu börjat förstå att det är det varmare havsvattnet som orsakar ökningen av co2 och den lilla del som är resultat av mänsklig verksamhet är försumbar. Ett kallare hav absorberar all co2, haven är fulla av kalk som neutraliserar all syrapåverkan. Varför satsa på stål utan kol när denna sanning nu är vedertagen.

  16. Det blir troligen kraftigt reducerade pensioner i framtiden. AP 1 – 4 satsar en hel del av pensionspengarna i dessa “framtidsprojekt”. 7:e AP-fonden placerade tidigare under ledning av Pär Nudel (tidigare sosse och finansminister) en del av dessa i vindkraftverk.
    Det kommer att sluta med en förskräckelse, där de ansvariga svara med att ingen “gjort fel”.
    Förhoppningsvis lämnar vi då FN och EU, för det finns väl ingen som vill vara med och betala till dessa institutioner.

  17. De flesta av dessa projekt blir processindustrier utan behov av tusentals personer annat än för själva byggandet. De som bygger behöver bara tillfälliga bostäder och stannar inte. Utan att vilja stöta mig med norrländska kommuner undrar jag hur många som skulle lockas till mörker och kyla från varmare trakter. Subventionsdrivet önsketänkande?

  18. 9. Jag gjorde på den tiden en studie för STU (?) om utbyggnad av Luleå hamn för projekterade Stålverk 80. Den visade på omfattande och dyrt muddringsbehov med störning av fisk- och andra naturmiljöer. Som bekant lades projektet ned.

  19. Det var inslag på SVT Rapport 12/6 om den spanska kvävegödselfabriken. Den behöver lika mycket energi som att värma Örebro stad. Eller 3 procent av Sveriges nuvarande årsproduktion av el. Som jag uppfattade det kommer de ansluta sig till nätet och lita på att tillräckligt med el finns. Att den är grön är viktigt. Svenska ministrar ska vara positiva. Hur mycket el kan Norrland producera? Var ska södra Sverige få sin el från? Samtidigt som man håller på med energiomställningen så ökar man insatserna med fler stora förbrukare. Det skulle bli 500 nya jobb. Men om/när elpriserna stiger hur många blir då arbetslösa på annat håll?

    Energiomställningen handlar egentligen om att fasa ut kärnkraften. Dessutom byggs nu ytterligare en utlandsförbindelse Hansa Powerbridge på 700 MW. 70 procent i förbindelserna ska vara tillgängligt för marknaden. Jag undrar om det finns nån plan för hur Sverige ska klara av att få fram el till allt detta. Energiöverskottet Sverige har är öronmärkt för export. Sverige har alltid billigast el så i praktiken exporteras alltid.

    I Norge pågår en debatt om utlandsförbindelserna som orsakat höga priser senaste året. https://second-opinion.se/het-norsk-debatt-om-energipriser/

  20. Ja, det är uppenbart att främst det fossilfria stålet och järnsvampen kommer att bli en flopp. Ett nytt Stålverk 80 fast ett ännu större fiasko. Stålet kommer att bli så dyrt att ingen kommer att kunna köpa det. Vad kommer sedan att hända med alla dessa människor som lockats till det nya Klondike? Troligen massarbetslöshet och ett nytt rostbälte.

  21. Min spontana tanke kring denna satsning handlar inte bara om drömmen om billig el och klimatsäkert stål osv utan om den politiska drömmen om att äntligen få investera i jobb i Norrbotten. Bara idén om att äntligen bidra till en “ljusare framtid för Norrland” får väl den genomsnittlige politikern även i Stockholm att känna sig viktig. Frågan är bara om någon av dem ens förstått att det handlar om kapital men få jobb. Eller rent av kapitalförstöring! Men vem vågar gå mot strömmen när jorden ska räddas?

Comments are closed.