8,4 miljarder till kraftnät åt drömprojekten i Norrland !

Regeringen beviljar Svenska Kraftnät 8,4 miljarder till nya elnät i norr

TT rapporterar:

Omställningen till fossilfri energi kräver mer el, men hittills har elnäten varit otillräckliga. Nu ger regeringen det statliga elnätsföretaget Svenska Kraftnät möjlighet att investera stort i nya ledningar – hela 8,4 miljarder ska plöjas ned i det nya ledningsnätet som behövs i norr.

– Utbyggnadstakten är avgörande för omställningen till fossilfritt, och därför har regeringen bemyndigat Svenska Kraftnät att göra investeringar i ett åtgärdspaket i Norrland och längs Norrlandskusten, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

+ – + – + – +

Förblindelsen är total

Notera felsägningen: “det nya ledningsnätet som behövs i norr”.

Det är fel. Behoven finns inte idag. De kan komma att finnas IFALL drömprojekten med järnsvamp, fossilfritt stål, väteframställning och en jättefabrik för litiumbatterier blir verklighet och framgångsrika. Men alla de projekten är i hög grad spekulativa. Rena drömmar. Jag är helt övertygad om att de kommer att bli storartade FIASKON.

I söder däremot finns behov som idag inte kan tillgodoses. Där behövs nya ledningar. Något beslut om sådana har inte kommit än. Det är reella problem som inte passar in i regeringens drömfabrik. . .

Notera den aktuella kunskapsnivån på TT. De skriver: “I första hand är det två nya 400 Kwh-ledningar”. De har fått alla sorterna om bakfoten: “Kwh” finns inte. Kunde vara “kWh, kilo-watt-timmar”. Men det är inget mått på en kraftledning. Det skall givetvis vara “400 kV, kilo-volt”, d.v.s. 400.000 V, volt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “8,4 miljarder till kraftnät åt drömprojekten i Norrland !

  1. Se swebbtv-intervjun med Jan Blomgren! Otroligt……………….vad “ansvariga” mörkar. För att de saknar en realistisk plan. Agenda 2030 är väl framflyttad till 2033 nu av hela IPCC-etablissemanget inkl Davos-ligan. Framflyttad precis som klimatkatastroferna alltid varit. Men denna ekonomi- och industrikatastrof lär inte bli framflyttad……..

  2. Svenska Kraftnät har inget med produktionen av el att göra. Det är totalt meningslöst att bygga ledningar från norra Sverige till söndra Sverige för ingen energi kommer fram enkelt sagt.

    Ledningar från norr till söder har bara som uppgift att utjämna konsumtionen och inte att primärt överföra till konsumenter.

    Vill vi ha möjlighet att öka konsumtionen i södra Sverige är enda lösningen att producera el där.

    Det är så pass komplext, att om man tar bort t.ex. 500 MW i södra Sverige så försvinner 1.000 MW eftersom överföringskapaciteten minskar med samma effekt som tas bort.

    Innan de har fått igång sitt fossilfria stål och gruva kommer vi att få se mängder med företag i konkurs. Jag gissar på att i första hand försvinner de flesta bagerier i Sverige. Sedan kan vi nog säga adjö till processindustrin.

  3. Svensk Kraftnät är ett statligt affärsverk & systemansvarig myndighet för överföringssystemet TSO. Dess uppgift är att ge en ‘hållbar, säker och kostnadseffektiv’ elöverföring.
    Vi kan enkelt konstatera att denna affärsdrivande myndighet inte alls lever upp till dessa näraliggande mål, eftersom elöverföringssystemet lider av långtgående obalanser sedan länge, vilka dessutom eskalerat under senare tid, är osäkert och icke-hållbart i dess primära funktion.
    Verket borde därför ha som högsta prioritet att utveckla överföringskapaciteten mot landets södra delar, inte att slösa bort skattebetalarnas medel i enfaldiga projekt i norra Sverige, som inte alls adresserar myndighetens primära uppgift. Myndigheten saknar troligen ‘stake nog’ att ifrågasätta energiministerns initiativ. Dess styrelse och GD borde enligt min uppfattning därför ta sin ‘mats ur skolan’ och omedelbart avgå till båtnad för medborgarna.

  4. Tydligen vill Spanien och Belgien utöver Ty och Swe avveckla kk. Spanien köper nu ist mycket kk från Fra medan el-krisen i EU inkl realismen kring kriget i Ukraina fått belgarna att ifrågasätta kk-nedläggning. Övr EU är för mer KK.

    MP är inget miljöparti säger Peter Rudling frankt. “Ett anti-kärnkraftsparti är vad de är” och enl min mening också ett parti som hatar de amerikanska oljebolagen då de enligt dem representerar amerikansk utrikespolitik när den är som värst (geopolitiska råvarukrig).

    Naturgasen och oljan kommer knappast att ta slut så samma bolag kommer att slåss om Rysslands tillgångar och gör det sedan 1991. MP underlättar tillsammans med S den politik de i själva verket hatar🙃. Kriget i Ukraina sätter munkavle på folks fria tänkande pga massiv koordinerad lojalitets- och patriotisk propaganda i väst. Dessutom stöds inga fredsförsök. Var är ledare som önskar freden kan man fråga sig?

  5. Karl Erik R

    Förvisso sant men det måste finnas en bortre gräns när man måste kunna pröva politikers ansvar utanför politiken (KU-utskottet).

    Det handlar delvis om att politikers investerade förtroende-kapital är så stort att det nått point of no return. Både nationellt och internationellt. Inkompetensen är så stor att det ger en känsla av lögn så mycket lättare att bära, särskilt när man fått ett agendastyrt MSM med på tåget på allvar (propaganda och inte journalism).

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/energy/biden-administration-deliberately-destroy-our-capacity-to-produce-energy/

    Sverige följer blint i fotspåren av en partidemokratisk politik i USA. Ändå är Sverige det enda land i Europa som går stick i stäv mot den egna utlovade politiken via ökade CO2- utsläpp (vkv ‘s livscykelanalys samt framtida gaskraft som backup etc inkl miljöförstöring). Tyskland hade trots allt kol som byttes mot naturgas och det är enda anledningen till att gas anses ok i t.ex Europa trots CO2. Alla andra utom Sverige och Tyskland i EU går mot kk tror jag.

  6. Thorleif.

    Tyvärr är det inget brott att vara inkompetent. Dessutom har man lyckats dupera tillräckligt många väljare så att de ska fortsätta att rösta fram de inkompetenta.

  7. Hörde siffran 26 Mdr (i programmet ovan) för att nybygga 1200 MW kk i SMR. Lägg återstart av åtminstone 1 Ringhals-reaktor och SE4 är home-free om 5 år drygt. Varför vänta när omgivningen bygger nytt samtidigt som EU klassar vattenkraft som ej hållbart och Norge säljer effekt till UK och dränerar Sverige parallellt via 70%-regeln. Borde man inte stämma politikerna till tingsrätten för brott mot konstitutionen? Landsförräderi kan bli aktuellt om utvecklingen fortsätter mot den perfekta stormen!

  8. I söder är väl den länge planerade Sydväst-länken fortfarande ett fiasko. Den skulle ge en effekt-förstärkning med 1200 MW!

    När vi diskuterar ledningar måste vi hålla isär baskraft, balanskraft och reglerkraft men det klarar inte våra politiker varför de kan fås att ta beslut kring målstyrning utan förståelse för tekniska hinder etc.

    Repetera gärna inslag fr SwebbTV med kunniga:https://swebbtv.se/w/p/6tszZoRsacPw8B5EPVgE5S?playlistPosition=19&resume=true

    SVK har budgeterat ny överföringledning fr norr till söder för 57 Mdr. Finansiering erhålls delvis från områdes-avgifter (transfer). Senaste kk-nedläggningen motsv 1200 MW och förlusten av denna balanskraft i söder har de fakto minskat överföringskapaciteten från norr med lika mycket, dvs en total effekt-förlust på ca 2400 MW (lyssna på länken ovan).

  9. Lasse,

    Vätgaslagring har många problem varav kostnad är ett. Tekniken är oprövad i större skala och det finns anledning varför det var dödförklarat redan för 20 år sedan.
    El vätgas el kedjan har betydligt högre förluster än 60%, närmare 75%. &0% förlusten uppkommer om man använder vätgasen direkt som energikälla.
    Om vi räknar bort anläggningskostnaderna för vätgaslagring och endast tittar på ett driftscenario så innebär 75% förluster att elen måste vara mindre än 4 gånger billigare än spotpriset för att det ska löna sig at tilverka vätgas istället för att sälja elen direkt på marknaden. När händer det?
    Det största problemet är storleken på dessa anläggningar. Svensson förstår inte hur mycket energi det andlar om…det är enorma mängder. Ofta förstår inte vanligt folk skillnad på k, M, G, etc.

  10. Forts
    Vätgasen som lagring av el sågas i SVD idag-för stora förluster!
    Är det denna teknik vi kommer få när politikerna får hybris!

  11. Alla elintensiva projekt i Norr kräver att vi i söder får el nån annanstans ifrån.
    Tyskland, Polen eller Danmark.
    Kol från fd Vattenfalls anläggningar?
    Lyssnade på SD intervju med Elsa W nyss. Hennes kunskap behövs !

  12. Fortfarande något oklart för mig. Idag finns stora el-överskott i SE1 och SE2. Om de planerade el-slukande industrierna i norr blir verklighet, då ska ju el ledas till orterna Boden, Luleå och Malmfälten.

    En planerad ledningsförstärkning är den som nu går till Finland. Tanken måste då vara att SE1 ska importera el från Finland. Ett land som idag har konstant underskott på el. Låt vara att Olkiluoto inte går för fullt ännu.

    Det är väl knappast någon idé att förstärka ledningar från SE2 och söderut? Överskottet av el som nu finns där, det ska ju gå norrut. Kan bli tråkigt för de som bor i SE3 och SE4 och som förbrukar el i någon omfattning.

Comments are closed.