Konceptet SEALER, Swedish Advanced Lead Reactor, blykyld SMR, Small Modular Reactor
Reaktorkärlet är fyllt med smält bly. Den gula pilen visar hur det upphettade blyet tas ut ovanför bränslestavarna, passerar ång-generatorn och kyls där, för att sjunka ner till botten igen. Blyet kräver inget övertryck, så att processen sker vid två bar. Vidare detaljer redovi–sas på hemsidan.
Nordisk Energi, nr 3, 2022:
Senaste numret av Nordisk Energi presenterar flera koncept för SMR, ett par så små att de betraktas som “portabla”, tillräckligt små för att transporteras i en container.
Störst intresse ägnas det svenska projektet SEALER representerande kärnkraftens generation IV. Det har fått 99 miljoner i statligt stöd till en pilotanläggning i Oskarshamn. Koncep-tets upphovsman, professor Janne Wallenius beskriver dess konstruktion.
Det utbrända bränslet från dagens kärnkraftverk kan upparbetas och förädlas till uran-nitrid, som utgör bränslet i härdens stavar. Det beräknas kunna användas i 25 år att jämföra med 5 år för dagens reaktorer. Därefter kan det upparbetas igen och användas i ytterligare 25 år. Sedan är radioaktiviteten så låg att det bara behöver förvaras i 1.000 år för att strålningen skall reduceras till bakgrunds nivå.
Användningen av smält bly skapar korrosionsproblem, men professor Wallenius har funnit legeringar som är tillräckligt motståndskraftiga. Konstruktionen får passiv säkerhet. För att snabbstoppa reaktorn släpper man ner stavar av wolframborid, som sjunker ner i det smälta blyet av gravitationen.
Är du intresserad av kärnkraftens pågående utveckling rekommenderar jag numret.
+ – + – + – +
by
Kenneth B
Det beror på vad som räknas som produktionskostnad. En SEALER kostar cirka 2 miljarder för 55 MWe och ska ha en livslängd på 27 år. Det är underhåll på den, så det är inte 100 % tillgänglighet och underhållet beskrivs som lite mer komplext jämfört med en “vanlig” reaktor.
Bränslet ingår i de 2 miljarderna, så det behöver vi inte räkna med och möjligtvis så ska förvaringsskatten ingå till lägre kostnad, med tanke på beskrivningen om att bränslet kan utnyttjas så det bara behöver lagras i 1 000 år.
Så, med 90 % tillgänglighet produceras 55 * 8766 * 27 * 0.9 = 11 715 759 MWh (11.7 TWh)
Kapitalkostnad 2 * 2 = 4 miljarder (dubbla investeringskostnaden för kapitalkostnaden)
Drift kostar uppskattningsvis 200 kronor / MW –> 2.34 miljarder
Kostnad per kWh = (4 + 2.34)/11.7 = 54 öre per kWh
Janne säger själv att produktionskostnaden ligger mellan 60 och 70 öre, men detta kan eventuellt inkludera den vinst som också behövs.
Rätta mig gärna, om jag har räknat fel. Men jag kom fram till att produktionskostnaden landar på 16 öre/kWh för SEALER.
Det är isf. endast 1/3 av produktionskostnaden för modern vindkraft och endast 5 öre högre än för vattenkraft.
Jag har läst numret. Det är intressant.
Det utbrända uranet från dagens kärnkraftverk, blir i framtiden inget problem, det blir en “guldgruva”.
Det omtalade nitridbränslet är inte farligt att ta på. Så i stället för att förvara utbränt kärnbränsle bör det redan nu omarbetas till nitrid.
Sen har vi bränsle för kanske 1.000 års elproduktion. Det finns en mycket stor utvecklingspotential.
Vindkraften är passé med alla sina nackdelar och miljöförstöring.
Denna typ av reaktorer kan placeras där behovet finns och blir inte så beroende av stamnätsutbyggnaden. Den kan dessutom följa elbehovet och skapa rörelsemassa med sina anslutna synkrongeneratorer. De är dessutom lämpliga att kombinera med fjärrvärmen som kan ta hand om spillvärmen.
Ett miljövänligt och säkert alternativ.
Vattenfall ökar sin produktion av kärnkraft. Åtgärden väntas kapa pristopparna i södra Sverige. –Ja, det kommer det ju att göra i någon mån, säger energijättens ansvarige för kärnkraften, Torbjörn Wahlborg.
Vattenfalls reaktorer i Forsmark, vid den uppländska kusten, har sparkapital. Det går att kräma ur mer energi. För några år sedan höjdes effekten vid Forsmark 2, nu är det ettans tur, och från senare delen av sommaren kan effekten ökas på med 100 MW eller tio procent mer än i dag, i två steg.