Gott om utrymme för att sänka de svenska priserna

Fossilfritt

Det finns gott om utrymme att sänka drivmedelspriserna i Sverige om politikerna vill. 

2022-06-14, HD, Helsingborgs Dagblad, Ingvar Åkesson:

Sverige har ett av världens minsta utsläpp av koldioxid med en andel på cirka 0,14 procent. Men med galna drivmedelspriser i världsledande klass. De drivande har varit MP+S+C med benäget bistånd av M.

I Sverige skyller politikerna på ”Putin”-priser. Men även andra länder inom EU har drabbats av detta.

Hur mycket högre är då våra priser i SEK/liter i förhållande till en del andra EU-länder per 2022-06-10? Exempelvis (diesel/bensin):

  • Polen – 9,97/6,89,
  • Tyskland – 5,35/ 3,74,
  • Italien – 6,53/3,38 och
  • Spanien – 5,89/2,40.

Orsaken kan vi finna i de olika EU-ländernas självsatta mål för ”förnybart”: Sverige 49 procent, Grekland och Tyskland 18 procent, Italien 17 procent, Polen 15 procent, etcetera.

Alla EU-länderna har inte heller E10 bensin, såsom Grekland, Italien, Kroatien, Polen, Portugal, Schweiz, Slovenien, Spanien, Tjeckien och Österrike

Reduktionsplikten kostar mycket. Energimyndigheten har satt ett tilläggspris på drivmedel utan inblandning av biodrivmedel, med 5,13/liter diesel och 1,46/liter bensin inklusive moms. Jag tolkar det som kostnaden för dessa reduktionstillsatser.

Utöver detta tillkommer extra skatt, inkl. moms, per liter för:

  • Koldioxid med 2,86 för diesel och 3,30 för bensin.
  • Energi med 3,14 för diesel och 5,23 för bensin.

Som synes gott om extra pålagor, för:

  • Diesel med 5,13 + 2,86 + 3,14 = 11,13/liter.
  • Bensin med 1,46 + 3,30 + 5,23 = 9,99/liter

Det finns alltså gott om utrymme att sänka drivmedelspriserna i Sverige om politikerna vill. Vi behöver inte acceptera att svenska åkerier blir utkonkurrerade av de som inte har samma krav. Förutom lantbruket lider också svenska folket under drivmedelsoket.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Gott om utrymme för att sänka de svenska priserna

  1. Höga priser på drivmedel är medvetet skapat av politikerna. Det handlar bara om att minska varje medborgares ekonomiska handlingsutrymme. All annan diskussion om drivmedelspriset är meningslöst, såsom att sänka skatten.

  2. Rolf H Carlsson har helt rätt. Viktigt sprida vetskapen att det påstådda orsak och verkan förhållandet när det gäller co2 är hel bakvänd. Havens övre skikt värms upp av solen, och gasar ut co2 i atmosfären. Ett år senare märks den ökade co2 halten i atmosfären.

  3. # Mats M
    Jag följer prisutvecklingen på GlobalPetrolPrices. Där sker också omräkningen till SEK. Priserna ändras i de olika länderna hela tiden.
    När jag skrev insändaren den 10 juni till HD/NST var priset för bensin i Polen angivet till motsvarande SEK 17,25. Jag ser att i dag är priset angivet till 18,14. Så priset har ändrats med 0,89/liter.
    Så i dagsläget blir skillnaden gentemot Polen att våra priser är högre med 9,55 för diesel och 5,30 för bensin.

  4. Ingvar Åkesson – våra politiker bryr sig inte om Sverige. Det ger inga F N poäng. Men skicka pengar till FN diktaturena det går bra. De vill vara bäst men har inte förklarat på vilket sätt och för vem

  5. Priset som anges för Polen är helt fel.
    Ingenstans kan man tanka 95 för under 8 PLN.
    Växelkursen är i skrivande stund ca 2,25 enl Nordea. Det motsvarar alltså 18 kr/l.

  6. Dessutom är hela grunden för “klimatpolitiken” utan rim o reson. Det finns ingen klimatkris. Var finns empirin? CO2 är mer en beroende variabel än en drivande. När temperaturen stiger i havet frigörs CO2. Vid kallare binds CO2. Hela tiden pågår en jättelik CO2-cirkulation när gasen frigörs i tropikerna och senare binds vid polerna. Alarmisterna verkar inte heller begripa fotosyntesen. CO2 är livets gas – utan den dör allt liv på Jorden. I växthus ökar man ofta CO2-halten till tusen PPM för att det skall växa bättre!
    Medvetenheten om sådana enkla fakta borde göra det uppenbart att man måste hyfsa påståenden om CO2-gasens verkan i den ena eller andra riktningen!

  7. Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet som utarmar svenska folket trots att Sverige släpper ut minst CO2 som compenseras med våran skog tar upp CO2

  8. På Teneriffa, på macken i byn, kostar 95 oktan idag 2,134 €/l och dieseln 2,045 €/l.
    Nära huvudstaden Santa Cruz, kostar 95 oktan idag 1,496 €/l och dieseln 1,467 €/l.
    Våra drivmedel är inte utspädda med regnskogsolja.
    Bodde vi i Sverige skulle vi i första hand sänka regeringen.

Comments are closed.