Totala energin i tropiska orkaner och cykloner 1980 ‒ 2020
Påstådd global uppvärmning ger mer oväder, får vi höra. Men om det globalt blir varmare, minskar temperaturskillnaderna mellan varma och kalla luftmassor. De varma förblir varma, och de kalla blir varmare.
Det är vad som hänt på Jorden sedan 1800-talet. Det har blivit varmare sedan Lilla Istiden. Den varade ca 1300-1870 med fyra kalla perioder. Värst var troligen tiden 1645-1715 med missväxt, nöd och svält (Maunder minimum).
Sedan dess har det globalt blivit några grader varmare, på våra breddgrader flera grader. Värmda hav har gasat ut mer koldioxid, Mer värme och koldioxid har stimulerat mer växt-lighet. Jorden har blivit grönare.
Det blev också bättre väder med färre svåra stormar. Tills nyligen, för nu tycks stormar och oväder bli vanligare igen. Det tyder på kallare klimat framöver. Kallt klimat ger större temperaturskillnader – och mer och starkare vindar.
De facto har Solens magnetiska aktivitet och solvind avtagit. Då kommer mer kosmisk strålning in i atmosfären med fler mikropartiklar för vattenånga att kondensera på. Då bildas fler skylande moln med mer kylande nederbörd.
Det sker inte över en natt utan över årtionden. Det registreras av satelliter och meddelas i seriösa rapporter till forskare, sjöfart, flyg och militär.
Men inte till allmänheten. Vi får bara höra om fler oväder som påstått bevis på hotande global uppvärmning. Det förtjänar därför att upprepas:
Mer värme ger mindre vind, och mindre värme ger mer vind!
Tege Tornvall
+ – + – + – +
by
SMHI har forskat på geostrofisk vind, alltså den teoretiska vindstyrka som behövs för att utjämna tryckskillnader. Finns några trender, så är de nedåt, alltså mot minskande vindstyrkor:
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-geostrofisk-vind-1.3971
Stoppa in halten koldioxiden i atmosfären i grafen och förklara hur koldioxiden har påverkat energin i de tropiska cyklonerna?
Än har vi ingen höststorm. Vindkraften levererar 2988 MW av installerade 13000 MW. Elpriset i söder 351 euro per MWh och i norr 58 euro.
Det är som när hösten kommer med kallare temperaturer, det börjar blåsa mer. Jag har aldrig hört någon säga vinterstormar, vårstormar eller sommarstormar. Höststormar har vi alltid haft.
Min väderstation som jag haft i många år är också försedd med en vindmätare.
På lokal nivå, i inlandet av Skåne, har jag kunnat iakttaga att när solen går ned avtar vinden och går ned till 0 m/s. Undantag är när fronter drar förbi eller då hårda vindar, storm etc. råder.
SMHI har under många år, med 10 minuters mellanrum, mätt vindförhållandena i Skåne. I inlandet är medelvinden 3,2 m/s, mätt vid deras mätstation i Malmö vid Jägersro – det är ”fågelvägen” inte så långt från kusten. De flesta vindkraftverk behöver 3 m/s för att starta/köras. Så vindkraftverken kan i Skånes inland enbart ge ca 10% av den installerade effekten i snitt.
Därför blir det i inlandet av Skåne med vindkraften, såsom med solkraften, att den vid de flesta tillfällena upphör när solen gått ned.
Lokala oväder har alltid funnits och beror inte på global uppvärmning. Vill man inte se historiska data så tror man på att koldioxid orsakar lokala oväder.
Jag brukar rengöra solpanelen på söndagar. Det behövs inte idag då det regnat under 24 timmar.
Det var länge sedan vi hade kraftig regn och storm. Just nu har vi orkanen Hermine som förhoppningsvis snart ändrar riktning. Enligt termometern har vi en negativ temperaturtrend sedan 2016.
https://youtu.be/uEeHmLf1B9Q
Men växlingarna mellan max och min vindstyrka har ökat? Tyder på ett nervösare klimatsystem pga ett varmare ythav.