DMI visar 2022-09-28: Utbredningen av isen på havet i Arktis
För tillfället är utbredningen större än åren 2018 ‒ 2019 vilket kan betyda att isen gått in i en fas av fortsatt tillväxt. Det vore naturligt med hänsyn till de normala svängningarna av klimatet i Arktis.
2022-09-29, LTZ, Länstidningen, Östersund:
Nu växer polarisarna igen
Isen på havet i Arktis tinar varje vår och sommar, så att dess areal minskar till ett minimum, som inträffar vid höstdagjämningen. Denna inföll på torsdagen den 22 september och då var arealen lika stor som i fjol och större än de två föregående åren, drygt fem miljoner kvadratkilometer. Detta redovisas dag för dag av Dansk Meteorologisk Institut, DMI, googla: ”dmi icecover”.
Ända sedan 2007 har minimum svängt mellan fyra och sex miljoner kvadratkilometer, med undantag för det extrema året 2012.
Således finns ingen tendens mot vidare minskning.
Hela Sveriges areal är knappt en halv miljon kvadratkilometer och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund.
Landisen på Grönland är mycket tjock med översidan upp till tre kilometer ovan havet. Där är det 20 grader kallare än vid havets nivå. Den smälter också på sommaren månaderna juni – augusti. Men i år inträffade ovanligt rikliga snöfall både i juni och augusti, så att tillväxten ökade närmare 100 kubik-kilometer mer än vanligt.
Det ger ingen anledning till oro för att landisen skall försvinna. Den har klarat stora svängningar i klimatet under tre miljoner år.
Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by
De som är skeptiska till oss skeptiker brukar väl, när det gäller havsisen hävda att även om ytan inte minskar så minskar havsisens tjocklek. Dvs, den totala flytande ismassan minskar även om utbredningen är intakt.
– Säger Dansk Meteorologisk Institut något om det?
På 3000m höjd är det ovanligt med plusgrader, tom i Sverige. Så Grönlandsisen smälter väl från undersidan = varmare under täcket:-)
Petter Wulff
Vill du verkligen ha en ny istid? Det är vad som händer om isen inte smälter mer än vad som tillförs. Det finns dessutom bevis på att trädgränsen i norra Sverige har legat på högre höjd, så vad klagar du om bara för att isen råkar smälta under sommaren.
I ett något längre perspektiv är den arktiska havsisens minskning tydlig. 6-7 miljoner kvadratkilometer på 1990-talet har blivit under 5 miljoner sedan ca 2010.
Det bor ett segt folk på Kola halvön.
De som oroas av mindre havsisar borde väl flytta till Kolahalvön eller Kamtjatka. Vem älskar is?
Att detta skall vara så svårt att förstå – något måste ligga bakom oviljan att ta in vad som är allmänt tillgängligt hos DMI, det danska metereologiska institutet! Är det bara lathet, oförmåga, okunnighet om DMIs existens eller att man inte följer Klimatsans?