Polarisarna har börjat växa

DMI

Figur 1. DMI uppdaterar dagligen grafen över isens utbredning på havet i Arktis

Isens årliga minimum brukar inträffa omkring höstdagjämningen, 22/9, men vi kan redan nu se att isen då torde vara större än något av de fem senaste åren.

Sedan 2007 har minimum svängt mellan 4 och 6 miljoner km² med undantag av 2012 , då ihållande stormar blåste samman isen i höga vallar, så att arealen minskade men volymen sannolikt var normal. Det finns således inga motiv för de ständiga påståendena att “polarisarna smälter bort”.

“Polarisarna” ständigt anförda

Alla mediakanaler tjatar om de “smältande polarisarna”, fastän det finns data för utveck-lingen dag för dag både i norr och söder. Det sker i TV, på ledarsidor samt i kolumner, reportage och insändare. Repliker, som redovisar fakta, kommer aldrig i tryck.

Här får du nu fakta. Meddela dem till din lokala redaktion, så snart de tjatar.

Polar Portal

Figur 2. Danska Polar Portal håller koll på Grönlands istäcke

Övre panelen visar det dagliga tillskottet av nederbörd respektive avsmält massa under sommaren. Vad som förloras vid isens “kalvning” medräknas inte, eftersom det är svårt att mäta. SMB = Surface Mass Balance.

Nedre panelen visar de ackumulerade värdena från den övre panelen. Säsongen räknas från 1/9, då man startar från noll igen. GT, gigaton, motsvarar ungefär km³.

Innevarande säsong har givit en ökning med c:a 80 Gt över medelvärdet för 1981 – 2010.

Isens massa svänger upp och ner med en period om c:a 60 år. Årets resultat torde betyda att den nu befinner sig i början av en fas med ökande massa.

Det finns inga som helst tecken på att Arktis isar skulle allvarligt minska de närmaste seklerna.

+ – + – + – +

P. S.

Min avsikt är att lägga in en länk även till Polar Portal, för att du skall kunna kolla läget själv, men dess hemsida är nere för tillfället.

Här är länken.

Och sidan visar nu en dramatisk utveckling de senaste dagarna:

Figur 3. Uppdatering till 30/8 med dramatiskt snöfall

Nu borde ingen kunna förneka att Grönlands is verkar börja växa.

D. S.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Polarisarna har börjat växa

  1. Slutsatserna som författaren drar från de grafer som refereras till i artikeln är väl ändå ytterst tveksamma…Har författaren läst Polar Portals egna rapporter, Polar Portal Season Report?

  2. Fascinerande att en artikel om Zombie-is så helt saknar en motfråga om vad forskaren ifråga ens säger. Jag har kontaktat AB med förslag på rimliga frågor men givetvis är det tyst.

  3. Ett istäcke begränsar avkylningen av havsvattnet , Arktis är en plats där värme ventileras ut. Utan is blir det större avkylning.
    Klimatalarmen påstår helt frankt att ett isfritt Arktis skall ackumulera mer energi genom att solen skiner på en öppen havsyta.
    Tippingpoint kallar de detta.
    Lögn och helt utan relevans skulle jag kalla det, vilket vi ser i kurvorna ovan!
    DMI mätte utflödet från Grönlands glaciärer i en flod, Watson.
    Denna mätning bekräftade den unika situationen 2012.
    Sen dess är flödet normalt och stabilt. Då väljer DMI att sluta redovisa flödet.
    2019 är senaste året de visar.

  4. 2012 var ett tillfälligt undantag. Sedan 2007 finns ingen trend för att havsisen i Arktis minskar. Det är 15 år sedan minskningen slutade, men de klimathotsreligiösa vägrar att fatta och erkänna det.

  5. Aftonbladet varnar dock: Zombiis höjer nivån med 27 cm.
    “Det snöar på vintern, och då får glaciären tillskott. Sedan smälter det på sommaren. Man kan likna det vid ett bankkonto. Och i slutet av året kollar man om man gått minus eller plus. En glaciär vill alltid vara i balans.”

    Kollar ovan och ser att det är plus på kontot i år igen!
    Sture du missade senaste dagens massiva snöfall. Det är kanske det som gör att sidan döljs?

Comments are closed.