Tyskland: Trefaldigat elpris

Lion Hirth

Priser på kontrakt för att leverera el respektive gas under 2023

Priset på gas är omräknat till den effekt ett gaskraftverk kan ge, CCGT, Closed Cycle Gas Turbine, eller CCPP, Combined Cycle Power Plant eller DuG, Dampf und Gas.

Lion Hirth förklarar:

  • Den blå kurvan visar utvecklingen av kontrakt på baslast-el för 2023 sedan början av detta år.
  • Den röda kurvan visar marginalkostnaderna för ett kombikraftverk, även det beräknat utifrån 2023 års terminskontrakt på gas.

Man kan se att hittills under 2022 har gaskraftverken bestämt elpriserna. Sedan mitten av augusti har dock elpriserna dragit ifrån dessa producenter, de dyraste på marknaden. I en verklig ekonomisk situation skulle detta innebära att marknaden återspeglar ett överskott i efterfrågan eller ett underskott i utbudet. Utan ökad kapacitet skulle denna situation hitta ett nytt jämviktstillstånd genom en minskning av efterfrågan – industrinedläggningar, elransonering.

+ – + – + – +

Katastrofal situation

På två månader har elpriset för 2023 trefaldigats från en nivå som varit tio gånger högre än den normala så sent som 2019. Under samma tid har gaspriset fördubblats.

Från att elpriset har bestämts av marginalkostnaderna för gaskraft har det under de senaste par dagarna hoppat upp 54 % högre. Det betyder att strömmen inte ens kan räcka till dem som är bredda att betala 30 ggr vad som var normalt innan Energiewende.

Strömmen kommer att ransoneras och ändå måste många företag läggas ner.

Det verkar som om väljarna måste se detta hända, för att de skall förstå allvaret. Måste det gå lika långt i Sverige ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Tyskland: Trefaldigat elpris

  1. Ett problem som vuxit nu under krisen är att de flesta länder hamnar i underskott pga gränshandeln (den fria marknaden). Om Sverige beslutar sig att förhindra elexport kanske vi inte heller får importera från övr grannländer (EU). Vi får genast problem om det inte blåser i särskilt södra Sverige! Frågan är om det finns fossildrivna nedstängda verk södra delarna som kan återstartas och täcka bristbehoven när vk står stilla?

    Det är den typen av handlingskraft man som medborgare förväntar sig när kriser börjar torna upp sig. Enda sedan Estonia-katastrofen med efterkommande katastrofer har vi sett hur illa det svenska totalförsvaret och ansvariga politiker och myndigheter skött sig då de varje gång visat stor passivitet (=inkompetens) och brister i utrustning och rutiner.

    Jag tror det sammanhänger med för bra ekonomiska villkor högre upp samtidigt som ansvariga mycket sällan bestraffas hårt (avsked, böter och fängelse). Vi lever pga av den finansiella avregleringen i en lyxtillvaro bland den maktmässiga eliten i vårt land. En sjukdom som likt cancer sakta växer in i elitens förmåga att ta ansvar. Nu när valet närmar sig vimlar det ist av skyltar om just ansvarstagande och handlingskraft. Vart 4e år!

    Politiker vill bara lösa problem de själva varit orsaken till. De låter mao kriser uppstå för att sedan ge löften om att lösa dem. Ständigt ……..

  2. Hade vi levt i den “gamla världen” dvs innan SD fanns skulle sannolikt “våra folkvalda” sett till sina medborgares intressen och i detta krisläge för länge sedan startat omförhandling med EU om vår energisituation.

    Vi har tydligen möjlighet att exkludera oss från all EU- handel med el alternativt reglera den så att vi inte drabbas som idag (fri marknad där utlandets högre produktionskostnader styr vårt pris). Energimarknaden lyder under s.k delad befogenhet under Lissabon-fördraget.Se i övr kommentarer fr Göran Åkesson här.

    https://peterkrabbe.wordpress.com/

    EU inser dagens problem och vill nu förekomma missnöjda länders initiativ.
    I Sverige är möjligheten nedtystad tycks det.

  3. Igår skrev msm om att våra stora elproducenter inte tjänar pengar på elpris-höjningarna. Som vanligt gör man rubriker av normala företeelser utan att komma med fakta. Det är välkänt att alla som producerar varor som handlas på pappers-börser (råvaror t.ex) brukar sälja en del av framtida produktion på s.k termin, dvs avtalpris för en framtida leverans.

    Att elproducenter sålt en del till priser understigande dagens priser är därför inte otänkbart utan också naturligt. Hur dessa kontrakt ser ut avslöjas dock inte. Om bolag gjort bort sig likt under “köldknäppen” under nov/dec 2021 återstår att se.

    Frågan är vilka förluster som väntas om elintensiva företag tvingas stänga. Alltså hos elsäljarna! Om det får vi besked i vinter.

  4. Lasse

    Instämmer. Det går bra att lyssna på Harry Frank på Swebbtv.

    Igår kom Swebbtv Nyheter med uppgiften att flera MP-ledamöter inkl Towatt har/haft anknytning till Extinction Rebellion (som dödshotar i sin utomparlamentariska kamp). Jag personligen förstår inte varför man skuldbelägger klimatet eller CO2 för artdöden när det är kemiföretagen som främst bär ansvaret (dvs politiker och korrupta tillstånds-myndigheter).

  5. Lasse
    Twowatt är glad för all hjälp han kan få för kunskaperna är inget han kan yvas över.

  6. Thorleif
    Bästa inslaget var den pensionerade Asea medarbetaren som byggt kärnkraft sen 1960 talet.(Frank?)
    Bedrövad över dagens haverier!
    Men inte värre än att han hade en lösning: Kraftvärmeverken kan anslutas idag!
    Slopa avfallsskatten!
    Alla verkade vara glada över hans hjälp!
    Till och med Tovatt!

  7. Ikv hade svt elpris-krisdebatt.

    SVK som myndighet var politiskt korrekta och vågade inte tala ut (mot sina uppdragsgivare)

    Politikerna ville inte ta kollektivt ansvar.

    Towatt pratade för massiva vk-investeringar som långsiktig lösning medan Jan Blomgren efterlyste mer tung baskraft med svängmassa både i söder och norr för stabil och säker eldistribution inkl effektbalans.

    Företagen representerade av bagare från Öland (tror jag det var) varnade för massiva företagsnedläggningar kommande 12 månader.

    Vänstersidan skyllde på Putin, Frankrikes kärnkrafts-problem och Norges nya UK-kabel (medan våra kablar inte var ett problem. Samtidigt uttryckte SVK att våra vk-företag inkl våra utländska elproducenter och handlare kommer fortsätta att sälja till högstbjudande oavsett prissättnings-varianter. Själv undrar jag vad regeringen uppdrar åt Vattenfall när det gäller prismaximering eller solidaritet i krisande stund?

    Det slutade med att “alla” var överens om att alla stillastående fossildrivna kraftvärmeverk omedelbart nu måste startas. Bagarna undrade om vi skulle få besked i morgon på detta!

  8. Ingvar Åkesson & Berra

    Fyllnadsgraden i vattenmagasinen var förra veckan 84,6 %. Genomsnitt för perioden 1960-2021 är värdet 80,8 %. Nivån är alltså över genomsnittlig så vi ligger bra till. Problem kan komma senare om vi måste köra vattenkraften över det normala så att nivån sjunker till otrevligt låga nivåer innan nästa snösmältning fyller magasinen igen. Hänger också på hur mycket nederbörd som kommer i form av regn under hösten.

  9. Ingvar Åkesson: Enligt svk:s hemsida så har vattenkraften kört på ca 75-80% en längre tid (ca 9-10 000MW), detta har lett till problem nedströms med bortspolade bryggor mm. Då skyllde de på att det var att magasinen var överfulla och att de därmed var tvungna att tappa av…

  10. Kyla och torka hänger ihop statistiskt (eller hur!) oavsett hur systemmedia maler på om torka och skyfall om vartannat. Efter sol kommer regn! Pakistan lever sin cykel! Inget representativt för att det är koldioxidens fel. Positiv korrelation mellan solens aktivitet och jetvinds-“draperierna” är däremot mer intressanta än CO2. När dessa polarvortex-vågor når långt ner i latituderna orsakar dessa typiska korridorer diametralt olika väder inom näraliggande områden. För MSM är detta utslag av klimatalarmism.

  11. Vattenfyllnaden i de norska magasinen är liten. Helt naturligt är det också så för de svenska. Regnvädren kommer normalt från väster, så Sverige ligger mer ”illa till”. Fyllnaden i de svenska magasin är nu den lägsta på 50 år. Vårfloden var kort och liten. Tillrinningen nu motsvarar ungefär förbrukningen.
    Det kan bli en tuff höst och vinter. I synnerhet om det också blåser för litet.

  12. Sossarna höjer återbetalningen av SVKs pengar till konsumenterna med 30 Mdr till 90 Mdr.
    en intressant kommentar var om Ringhals förlängda nedstängning.
    Då heter det att den extra tid som verket kommer vara nedstängt inte komer att påverka eltillförseln men att det kommer att inverka på priset på el. Mycket intressant eftersom de hette för inte så länge sedan att de två senast nedstängda kärnkraftverken INTE hade någon inverkan på priset.
    Denna man är DUM på riktigt

  13. Ursula von der Leyen har sent omsider upptäckt att prismodellen inte är bra. Det är det många av oss som insett detta sedan många år tillbaka. Hennes omsvängning torde vara betingad av rädsla för de reaktioner angående energipriserna som kan väntas av medborgarna inom EU. Man bör beakta att hon tidigare arbetat för Klaus Schwab, som i sin tur är gift med en kvinna från den superrika klanen Rotschild. Hon är därför absolut inte att lita på. Världens finansiella maktelit arbetar enbart för att öka sin ekonomiska och politiska makt och vill för egen del inte avstå från någonting, medan de kräver att alla andra skall göra stora uppoffringar. Klimatalarmismen är endast ett medel för dem att uppnå detta och till sin hjälp har de horder av lättlurade och inbilska politiker i maktställning. För att i någon mån klara av de höga elpriserna beställde jag i förra veckan en pall med 1,8 kubikmeter travad och huggen bokved, som jag kan använda i kökskaminen. Den kostade då 4990 kr. Redan den här veckan har priset stigit till 5990 kr och det lär fortsätta uppåt. Galenskaperna med höga energipriser lär bestå ett bra tag till, så man gör klokt i att anpassa sig till det. Sedan gäller det förstås att försöka stoppa galningarna i kommande val.

  14. Det blir många som kommer att frysa i vinter. Efterfrågan på varma kläder och yllefiltar kommer att öka.

  15. Såg lite intressanta nyheter
     EU-kommissionen har börjat vakna efter över ett års fördröjning. De tycker nu att prismodellen för el inte är bra. Svenska S-regeringen borde redan för länge sedan också vaknat och insett det. Vi får väl hoppas en ”nykter” prisbild.
    Även om EU-kommissionen justerar prisbilden kvarstår risken för partiell el-nedsläckning, med nuvarande sammankoppling med resten av det fiktiva EU-området.
     Ringhals 4 stoppad för reparation i ca 3 månader. Blir det lite vindstilla och något kallare har vi ”katastrofen” här. Prisutvecklingen blir ogynnsam för oss konsumenter med risk för el-nedsläckning i SE4.

  16. Jag tycker att grafen liknar den ökända temperaturkurvan som Michael Mann konstruerade. Kommer folket att vakna? “För Public service är tilltron fortsatt förhållandevis hög. SR ligger på 70 % och SVT på 66 %.
    Exempel på saker som INTE rapporteras i media inför valet är exempelvis: 30.08.2022 “SD största partiet enligt Sentio-mätning.”

Comments are closed.