WSJ: Kärnkraften upplivas

E.ON

Det tyska kärnkraftverket Isar i Bayern får fortsätta nästa år

Eftertankens kranka blekhet

Verkligheten tränger sig på de drömmare, som skulle skapa en bättre värld utan kärnkraft och utan utsläpp av koldioxid. De har blivit varnade hur många gånger som helst: Det är vindstilla ibland, så vindkraften producerar nästan ingenting. De har vägrat lyssna och inbillat sig att “det blåser alltid någonstans”. Men verkligheten har nu visat att det inte är sant.

I vintras stängde Tyskland tre kolkraftverk och tre kärnkraftverk samt beslöt att de tre sista kärnkraftverken skall stängas till nyår. Men “Ampelregeringen” där “De Gröna” ingår håller på att omvärdera politiken. Kolkraften ersattes med gaskraft, som ger läge utsläpp, men nu får man mycket mindre gas från Ryssland, så man börjar elda med kol igen.

Förbundskansler Olaf Scholz förklarade häromdagen att kärnkraftverket Isar får fort-sätta efter nyår, eftersom det är nödvändigt för att få tillräcklig kapacitet i Bayern. Högst sannolikt kommer nog de två andra kärnkraftverken också att drivas vidare, när det blir vinter och väljarna annars får frysa.

President Emmanuel Macron i Frankrike planerar 6 nya reaktorer och studerar förutsätt-ningarna för ytterligare 8 stycken. Liknande omvärderingar görs nu på flera andra håll, vilket WSJ rapporterar om. Jag tar några uppgifter därifrån:

2022-08-28, WSJ, Wall Street Journal: Matthew Dalton:

Western Countries Breathe New Life Into Old Nuclear Plants

(Västländer förlänger livet på gamla Kärnkraftverk)

  • Belgien avser att förlänga tillstånden för två reaktorer från 2025 till 2036.
  • Tyskland diskuterar att hålla de sista tre reaktorerna i drift nästa år eller kanske ännu längre.
  • Frankrike planerar 6 nya reaktorer och överväger ytterligare 8.
  • Storbritannien stängde anläggningen Hinkley Point B för gott den 1:e augusti. Alla övriga reaktorer är avsedda att stängas 2028, men ägaren, franska EDF, överväger att söka 20 års förlängning av tillstånden. Åtta nya reaktorer planeras.
  • Tjeckien och Polen har framskridna planer på nya reaktorer.
  • I USA har 13 reaktorer stängts sedan 2013 vanligen på grund av bristande lönsamhet sedan naturgas blivit mycket billig.
  • I Kalifornien avses anläggningen Diablo Canyon stängas 2024, men guvernör Gavin Newsom, som driver en mycket kraftfull “klimatpolitik”, har föreslagit att den skall fortsätta driften till 2029. Den står nämligen för 8 % av elbehovet där.
  • I Kanada driver lokala krafter på för att 2024 stänga anläggningen i Pickering, Ontario.
  • Japans premiärminister begärde häromdagen att fler stängda reaktorer skulle tas i drift.

Naturligtvis måste “klimatkrisen” med i framställningen. “Forskare” varnar för att många kärn-kraftverk kommer att få problem, eftersom de ligger vid kuster, där havets nivå kommer att stiga. De nämner särskilt anläggningen Turkey Point vid Floridas sydspets med den första reaktorn i världen, som konstruerats för 80 års drift. The U.S. Nuclear Regulatory Commission förlängde 2019 tillstånden för dess två reaktorer med 20 år till 60 år.

Att förlänga tillstånden för drift kan innebära betydande investeringar för att möta säker-hetskrav, om skärpts efter katastrofen i Fukushima. Men det är ändå ett mer ekonomiskt alternativ än helt nya reaktorer. Ett undantag är den konstruktion som använts i UK med block av grafit i reaktorns kärna. Där har man upptäckt sprickor, som man inte har klart för sig hur de skall hanteras.

+ – + – + – +

Kärnkraften ges nytt liv

Runt omkring oss pressar sig verkligheten på politikerna så att drömmarna om att klara sig med “sol och vind” och stänga kärnkraftverken nu omprövas. Om jag minns rätt byggs för närvarande 55 nya kärnkraftverk på många olika håll.

När kommer den svenska omprövningen ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “WSJ: Kärnkraften upplivas

  1. Energiminister Farmanbar lovade billig el i hela Sverige inom två år från havsbaserad vindkraft. Är han dum eller ljuger han medvetet?

  2. Idiotin att bygga ut den havsbaserade vindkraften visar med all tydlighet hur okunniga och besatta av koncensustänkande dessa politiker är. De kan ingenting, förstår ingenting och förlitar sig därför på falska auktoriteter som Greta, Al Gore och Antonio Guterres. De hänvisar alltid till framtida skräckscenarier och tror i sin enfald att de kan styra klimatet. All erfarenhet visar att vindkraft är ett dyrt och opålitligt energislag som kräver annan elkraftproduktion med en effekt som motsvarar det som vindkraften påstås ge. Vi behöver snarast starta upp både kraftvärmeverk och ny kärnkraft. Politikernas beslut att satsa på vindkraftverk visar också att de inte arbetar för befolkningens bästa, utan för att den superrika globalistmaffian skall berika sig ytterligare och utöka sin makt. Det är med stor avsky jag konstaterar att vi nu lever i en skendemokrati där WEF-dresserade stollar helt dominerar inom politik och media. I valet får man se till att rösta på de minst idiotiska.

  3. Idag skriver Omni att 8 Östersjöländer har enats om att sju- dubbla havsbaserad vindkraft till 2030. Ingen kunskap om problematiken med vindkraft verkar rå på de ideologiskt baserade idéerna.

  4. Haven stiger med enstaka millimeter per år. Många kärnkraftverk ligger vid kuster där landet sjunker, men det är oftast också enstaka millimeter per år. Det tar hundratals år innan kärnkraftverk och kustsamhällen kan få problem med stigande havsnivåer.

  5. Det viktigaste och första en ny regering efter valet har att göra är att sätta fart på svensk kraftvärme, inte bara Karlshamn utan alla tänkbara och möjliga sätt och anläggningar. Sedan kommer återstart av kärnkraft, ny kärnkraft samt svensk gasutvinning.

    Och ej att förglömma: avbryta alla vindkraftprojekt och snabbast möjligt avveckla vindkraften samt sluta subventionera vind- och solkraft, solpaneler, elbilar och annat.

    Rösta klokt – och håll tummarna!

  6. Det viktigaste den nya regeringen har att göra den12 sep är att ta bort alla lagar och regler som hindrar ny kärnkraft.
    Beställ sedan fyra nya kärnkraftsblock. 2 till Ringhals och två till Simpevarp.
    Infrastrukturen finns till stor del redan på plats med anslutningar till stamnäten mm

  7. Vi får väl göra som i Tyskland och skynda oss med att skaffa ved. I Tyskland är veden redan slut. Alla hamstrar.
    När kommer återstarten av våra kärnkraftverk: min prognos blir beroende av valet. Får Mp åter en vågmästarroll då är alla villiga att sluta Mp till sig för maktens skull och då….

Comments are closed.