Japan: Kärnkraft körs igång för att möta en kall vinter

JPN

Japans premiärminister Fumio Kishida förbereder landet för en kall vinter

I vintras var det ovanligt kallt i Kina, Korea och Japan, vilket vållade stora svårigheter med brist på kol och stängda industrier åtminstone i Kina. Japans premiärminister mobiliserar nu den kärnkraft, som stängdes efter Fukushima.

2022-07-15, world nuclear news, wnn:

Kishida calls for maximum use of nuclear over coming winter

(Kishida kräver maximalt nyttjande av kärnkraft under kommande vinter)

Japans premiärminister Fumio Kishida har krävt att upp till nio av de tio reaktorer som redan har startats om ska vara i drift under vintern, för att undvika elbrist. För närvarande är fem reaktorer i drift i landet.

“Det finns oro för tillgången och efterfrågan på energi i vinter”, sa Kishida vid en presskonferens den 14 juli. “Vi måste i alla fall förhindra en sådan situation. Därför har jag sagt till ekonomi-, handels- och industriministern att så många kärnkraftverk som möjligt – upp till nio – i vinter skall tas i drift för att säkra 10 % av Japans totala elförbrukning.”

Dessutom sa han att tio konventionella kraftverk skall startas upp, för att säkerställa stabil strömförsörjning vid rusningstid. “Om detta förverkligas, kommer vi att kunna säkra det maximala elbehovet jämfört med de senaste tre åren”, sa Kishida.

“Det är regeringens ansvar att vidta alla möjliga åtgärder och göra allt för att säkerställa en stabil elförsörjning, inte bara i vinter utan även i framtiden.”

Ekonomi-, handels- och industriminister Koichi Hagiuda Hagiuda citerades av Reuters: “Vi skulle vilja säkerställa driften av maximalt nio reaktorer, upp från de nuvarande fem som är i drift nu, genom att revidera konstruktions- och inspektionsperioderna för några av kärnkraftverken.”

“Även om vi för närvarande inte har en övergripande uppdelning av ytterligare kapacitet för vintern , kommer vi att arbeta för att driva upp till nio reaktorer … genom att se över kärnkraftverkens reparations- och inspektionsplaner och kontinuerligt arbeta med företagen för att säkerställa ytterligare kapacitet av ett tiotal konventionella kraftverk”, sa han. Av de tio kärnkraftverk som har återstartats är de fem som för närvarande är i drift i västra Japan, konstaterade Japan Atomic Industrial Forum (JAIF). De andra fem är för närvarande stängda antingen för periodiska inspektioner eller för att antiterroråtgärder inte har färdigställts i tid.

+ – + – + – +

Japan accepterar kärnkraft igen.

Efter olyckan i Fukushima 2011 stängde Japan alla sina kärnkraftverk. Men olyckan orsakades inte av fallerande teknik utan av en särdeles kraftig jordbävning i havet. Den skapade en tsunami-våg, som var högre än den “100-årsvåg” man dimensionerat anläggningen för.

Nu tycks en bred tillnyktring ha skett, så att kärnkraft accepteras av allmänheten.

Notera att premiärministern reservationslöst tar ansvar för tillgången på stabil el. När får vi en regering som tar samma ansvar på allvar ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Japan: Kärnkraft körs igång för att möta en kall vinter

  1. Åkesson: Uttrycket “syrabehandlat reaktorer” är något som mig veterligt inte förekommer inom kärnkraftsbranschen förutom kanske slarvigt när det förmodligen avses en (system)dekontamination med avseende på att få ner/avlägsna den lösa kontaminationen respektive sänka dosraterna. Om komponenter och ytor i system skadas spelar ingen roll eftersom det rör sig om en åtgärd innan kärnkraftverket rivs. Aktiverade komponenter (p.g.a. neutronstrålningen) påverkas i stort sett inte av dekontaminationen.

    Vid systemdekontaminationer för att bara få ner kontamination och strålning i system och omgivande arbetsområden finns det t.ex. ett kemiskt förfarande som kallas CORD-UV. https://inis.iaea.org/search/search.aspx?orig_q=RN:41033698 Detta används för att förbättra den radiologiska situationen för personalen under t.ex. de årliga återkommande revisionerna. Avsikten är inte att “skrota” kärnkraftverket utan kanske bara vissa komponenter som ska bytas ut.

  2. Magnus B
    Tekniskt/funktionellt är det skillnad mellan att lägga ett kärnkraftverk ‘i malpåse’, om uttrycket tillåts, och ‘definitivt avveckla’ ett dylikt. I Sverige fattades beslut om det senare, varpå följde åtgärder, som är avsedda för ändamålet. Ett kärnkraftverk ‘i malpåse’ betyder i väntan på kritiska komponenter eller kommersiellt bättre förutsättningar, tillfällig eller längre nedsläckning i avsikt att återstarta/ kunna återstarta med kortare varsel.
    Vad som krävs för att ev kunna återstarta de inlett ‘definitivt avvecklingsprocessade’ kärnkraftverken i Oscarshamn och Ringhals ligger bortom min kunskap. Experter härpå skulle kunna utvärdera dessa och dess konsekvenser verk för verk.

    Min poäng är fortsatt att Sverige fattat för medborgarna felaktiga beslut i flera led, varför den nuvarande bristande stabiliteten och tillgängligheten i elleveraser är i relevant jämförelse med situationen i Kaifornien.

  3. Åkesson: När du skriver “Schweiz startar upp sitt äldsta kärnkraftverk” är det oprecist.

    Kan du utveckla/förklara “syrabehandlat reaktorer och snabbt vidtagit åtgärder för att motverka eventuell återstart”?

  4. Magnus B
    Du missade poängen med min kommentar. Medan Schweiz bibehåller sitt ‘gamla kärnkraftverk’ efter revision har Sverige i förtid stängt av fyra kärnkraftverk, syrabehandlat reaktorer och snabbt vidtagit åtgärder för att motverka eventuell återstart. Inga konstruktiva åtgärder vidtas i Sverige för att stabilisera och kompensera underskottet av reglerbar elproduktion, varför likheten med Kalifornien är kommentarens kärna och en relevant jämförelse.
    I Frankrike pågår arbete, försenat p.g.a. problem under Covidkrisen, att uppdatera och få full effekt från ett antal kärnkraftverk.

  5. Åkesson: Kärnkraftverket i Beznau, Schweiz var ur drift under ca. 4 veckor för en normal årsrevision och inte på något sätt “avstängt”. När den planerade revisionen var slut startades kärnkraftverket igen för nästa driftscykel. Alltså överhuvudtaget inget spektakulärt utan en helt normal och planerad driftsprocess.

    Tyvärr sprids denna osanning överallt i svensk media.

  6. Japan gör förberedelser och Schweiz startar upp sitt äldsta kärnkraftverk. Tyskland förutsätter gas- och eldningsbegränsningar, men startar upp gamla kolkraftverk i anticipering av en svår vintersäsong. Sverige gör inget. Troligen förutsätter landets regering att medborgarna ska acceptera en kommande situation, likt den i Kalifornien med återkommande nedsläckningar av elen, eftersom den gröna, läs bruna, omställningen har misslyckas, vad gäller stabilitet och tillgänglighet till överkomliga priser.

  7. På tal om en kall vinter, jag såg en YouTube-video:
    https://youtu.be/Iv-CoEE6rOU
    En f.d. journalist på “Söder” berättar om sin tvårumslägenhet. Elvärmen stängde han av på vintern och det rum som hade fem grader fungerade (gratis) som ett kylskåp, sovrummet var beboeligt då det hade en kakelugn.
    Hur kunde Sverige falla så djupt och så snabbt?

Comments are closed.