Ansvarsfulla strömavbrott blir nu nödvändiga i Skåne

Figur 1. SVK, Svenska Kraftnät, planerar för en kall vinter utan rysk gas till Tyskland

HD/Sydsvenskan ägnar en helsida åt Skånes fallerande elförsörjning:

Nu planerar man för att strypa el till Skåne

Svenska kraftnät förbereder sig på en tuff höst med perioder av akut effektbrist. I samarbete med grannländerna tar Svenska kraftnät just nu fram planer för kontrollerade strömavbrott någon timme i taget i olika delar av Sydsverige.

– Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger han.

I varje region kan elnätsföretagen aktivera planer som säkrar elleveranserna till sjukhus, järnvägar, vatten- och avloppsverk samt andra samhällsviktiga funktioner. I stället kopplas annan elförbrukning bort från nätet.

Skåne är beroende av importerad el

Jag reagerar på en ruta som skall innehålla “Fakta”:

Figur 2. HD/Sydsvenskans “faktaruta” avseende Skånes elförsörjning

När det gäller internationell handel betyder “import” att landet Sverige tar emot leve-ranser från andra länder. Leveranser från andra regioner inom landet kan inte kallas “import”.

Med den betydelsen av “import” är påståendet att Skåne “är beroende” av utländsk el lite fel, såvitt jag förstår. Större delen av Sveriges el från vindkraft transiteras genom Skåne till Tyskland, d.v.s. det normala är att vi exporterar el. Jag minns inga tillfällen då svensk el inte skulle kunnat täcka Skånes behov, men inser att sträng kyla i Skåne samtidigt med stillastående VKV i Norrland skulle betyda ett behov av import. Då knappast från Tyskland, som får värre problem än vi, möjligen från Polen och Baltikum eller från Norge, om vi betalar bättre än UK.

Varje strömavbrott blir en påminnelse om den ansvarslösa energipoli-tik som alarmisterna i MP och C motat in övriga partier i. Den är helt motsatt det ansvar den japanske premiärministern tar på sig.

+ – + – + – +’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Ansvarsfulla strömavbrott blir nu nödvändiga i Skåne

  1. Elområde 4 i Sverige är sammankopplat med Litauen, Polen, Tyskland och Danmarks elområde 2 via kablar. Samordningen inom EU innebär att det är inom detta område den aktuella efterfrågan ställs mot elproduktionen i samma område. Vid momentant underskott reduceras med samma procentsats alla eldistributörers efterfrågan, såvida importen till samma område från annat elområde inte räcker till. Reduktion i efterfrågan, nedsläckning, hanteras av de aktuelle nätägarna, efter prioritet hos dessa. Den makabra situationen med samtidigt
    • elöverskott och export från Sveriges produktion i områdena 1, 2 & 3,
    • och nedsläckning intermittent i elområde 4 i Sverige
    är förutsedd och kan ske.

    Varje medborgare i Sverige måste nu kräva omedelbara åtgärder. Situationen är lätt att åtgärda om den politiska viljan finns. Den tror inte jag själv finns. Följsamheten till den destuktiva byråkratin i EU gäller för alla riksdagspartier, eftersom inget sådant parti upphävt sin röst och krävt ändring. Den nuvarande svenska regeringen har inget intresse av att ändra produktionsförhållandena inom Sverige, eftersom distribution från överskottsproduktionsområde, läs främst elområde 1, till underskottsproduktionsområden medför uttag av skatt/avgift, som ackumuleras hos Svenska Kraftnät och därigenom förstärker statskassan. Under de senaste åren har säkert ca 100 miljarder SEK bokförts i sådana avgifter. Medborgarna kan därför utan vidare kräva den utjämning som Ingvar Åkesson klokt angett ovan. Inte heller finns av samma skäl något intresse från den svenska regeringsmakten att vare sig ta initiativ till ändrad elområdesindelning, eller för skyddet av svenska elanvändare lämna EU-samordningen, vilken inte är tvingande.

  2. Det är den svenska staten (läs: MP, C och S), som försatt SE4 i denna ohållbara situation, genom att lägga ned Barsebäck 1 + 2, etc. och sedan skylla på att där sker ingen el-produktion.
    Eftersom staten förorsakat det bör de också, som en första omgående åtgärd, prismässigt kompensera alla abonnenter i SE4, så att priset inte blir högre än i SE3.

  3. Det kanske är det som kallas motköp som de förväxlar med import. Motköp används om jag fattat det rätt som ett sätt att minska exporten. Elen blir dyrare och då minskar exporten.

Comments are closed.