Kärnkraftverket Olkiluoto, OL3, har nu nått full effekt !

wiki

Kärnkraftverket Olkiluoto, block OL3 längst bort, OL2 och OL1

I ett test av kapaciteten har OL3 nu nått full effekt, 1.600 MWe. Ytterligare ett antal tester planeras, främst av säkerhetsutrustningen, innan reguljär produktion inleds i december. Kraftverket ägs av TVO som är ett samarbete mellan flera stora elförbrukande företag och Fortum.

2022-09-30, world nuclear news, wnn:

Finnish EPR reaches full capacity for first time

(Finsk EPR, European Pressure Water Reactor, når full kapacitet för första gången.)

Det är nu det kärnkraftblock som har högst effekt i Europa och tredje högst i världen. Det kommer att svara för 19 % av landets elbehov, Tillsammans med OL1 och OL2 med effekten 880 MWe respektive 890 MWe blir det 40 % av landets elbehov.

“Idag har vi nått en historiskt viktig nivå på vår produktion”, förklarade TVO:s direktör för elproduktionen, Marjo Mustonen. “Vi kommer nu att fokusera på att slutföra testerna enligt programmet för driftsättning och nå ordinarie elproduktion i december.”

+ – + – + – +

Sverige har en stor export av el till Finland, vilken sker i en kabel uppe i norr. När så stor kapacitet tillkommer, behövs den inte i Norrland men i södra Sverige, d.v.s. i elområde SE4. Men kapaciteten i ledningarna är redan nu otillräcklig. Resultatet torde bli att skillnaden i elpriset mellan SE1 och SE4 blir ännu större.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Kärnkraftverket Olkiluoto, OL3, har nu nått full effekt !

  1. @Thorleif

    Berättigad fråga som fler, än vi upplysta, borde få svar på 🙂

  2. Tack Adepten

    För jmf är givetvis slutpriset inkl alla pålägg och skatter det som gäller. Netto!

    Men här är vi ute efter att jmf elpriserna sett från påverkan av export/import inkl flaskhalsar och förluster i överföringen mellan elområdena. Varför är våra svenska priser plötsligt så låga sedan ngn vecka trots export till länder med väsentligt högre priser? Är det verkligen bara vindfaktorn? Är t.ex de tyska priserna så drabbade av gaspriserna även med det stora utbudet från deras vk nu när vinden även hjälpt tyskarna?

    För första gången sedan mycket länge har vi haft samma (relativt låga) priser i hela Sverige! Vad beror det på? Har vi ändrat något i börshandelsreglerna?

  3. Sveriges elexport följer väl vindkraftens produktion. Det kanske inte är just vindkraftsel som exporteras, men det är när vindkraften producerar som Sverige har el att exportera.
    11 öre/kWh räcker då verkligen inte för att täcka kostnaderna för vindkraftselen.

  4. Vi exporterar runt 4 GW fn och priset är 11 öre nu 06.30 i hela landet och beräknas bara stiga marginellt fram på dagen. Samma pris gäller i Finland o Norge (Nord-Norge). Finland får ca 1 GW medan Norge får mest.

    Det blåser ordentligt men ändå är priset 20 ggr högre i Tyskland! Vad gör priset så lågt i SE4 jmf med tidigare? Den tyska kabeln tycks inte vara orsaken men pris-smittas gör vi inte. Producerar vkv så mycket i söder?
    Vi får se när det mojnar lite till onsdag.

  5. Berra m.fl

    Jag har noterat att Kontrollrummet´s prisuppgifter (elområden) inte stämmer särskilt bra med Nordpool av ngn okänd anledning (särskilt på senare tid)?

    Men dina länkar har olika dagar! Nordpool morgondagens priser. Vad system-priset är vet jag ej riktigt säkert men för SE1-4 igår den 10/10 var priset stabilt och lätt fallande från 19.00 (13 Eur/Mwh). Det tyska (DE-LU) steg från 130 Eur/Mwh kl.13 hela e.m och kvällen till kl. 20 (ca 280 Eur).

    Tyvärr kan vi inte se prisskillnaderna i Ty utan att gå till deras börser. Polen som importerade från oss igår enligt din länk har kopplat bort sig från börs-systemet. Däremot tror jag E.ON i Polen exporterar till Ty!

    Kabeln till Ty i SE4 sägs vara stängd pga underhåll.

  6. “Alla” visste väl att testverksamheten pågår och planerades nå full effekt snart!

    Eller menade PW att denna site lurar sina läsare att Kkv är i full gång? Allvarligt? Detta är inte DN!

  7. Men full elproduktion först i december. Det framgick inte av rubriken.

  8. Finlands stora prövningar genom de tre krigen (Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget) och senare genom det stora beroendet av Sovjet o Comecon har fostrat en pragmatisk kultur som man kunde hoppas vi i Sverige också skulle komma tillbaka till, utan att behöva uppleva samma plågor som våra finska bröder. Kanske är enda hoppet till bättring att den stundande lågkonjunkturen övergår i en djup depression. Inget roligt scenario, men som så ofta “först måste det bli värre innan det blir bättre”!

Comments are closed.