Luleå först: Solcellsbussar !

LLT

Luleå LokalTrafik, LLT, har skaffat sex dieselbussar med solpaneler på taket.

SVT rapporterar liksom Luleå Gratistidning och det kommunala bussbolaget LLT:

+ – + – + – +

Ett nytt stolleprojekt ? ?

Avsikten med projektet uppges vara att studera möjligheten att förlänga räckvidden på framtida elbussar, som planeras för 2030. Solcellerna skall också minska utsläppen av koldioxid. Luleå har ambitionen att vara “koldioxidneutralt” 2030. Projektet finansieras av Scania och teknikleverantören Sono Motors samt Luleå kommun. LLT nämner inga andra bidrag av skattepengar, men jag har svårt att tro att inte svenska staten eller EU bidragit till ett så utpräglat “klimatsmart” projekt.

Solpaneler på busstaket måste med nödvändighet vara nära horisontella. Luleå ligger så långt från ekvatorn att solstrålningen alltid kommer från en låg vinkel. Således reduceras instrålningen med cosinus för vinkeln mot marken. Panelernas yta är blank, vilket innebär att en betydande del av strålningen reflekteras bort.

LLT betonar att Luleå ofta har högst antal soltimmar i landet. Men under en stor andel av dem står Solen mycket lågt.

Den nyttogjorda effekten beräknas ge 2 % besparing av bränsle. Jag undrar om man beräknat den siffran för hela året eller bara för månaderna juni och juli.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Luleå först: Solcellsbussar !

  1. Detta måste vara ett skämt eller en otroligt duktig försäljare av solpaneler. Sådana försäljare gick förr under namnet “hästhandlare”.

    Tittar man vad en solcellspanel på 100 watt ( jag bedömmer att panelena på busstaken är av den storleken) kan i bästa fall producera 69 kWh/år.
    På bilden ser det ut att vara 8st paneler på varje bus och detta ger 8×69=552 kWh på ett år.
    Att märka då är att under 4 månader (november, december, januari och februari) generas endast ca 80kWh av dessa totalt 552 kWh.

  2. Lasse

    Ja reklam är mätbart kortsiktigt men svårare på lite längre sikt. Reklam sägs handla om kommunikation och köpbehov. Oftast mer om påverkan snarare än information.

    Sedan länge pågår många dyra reklamkampanjer om hållbarhet och förnybar energi etc som låter mycket tveksamma. I de fall avsändaren vill sälja sin produkt för vinst är det dock att betrakta som vilket företag som helst oavsett verklig hållbarhet eller ej osv.

  3. TorbjörnR

    Kanske det är som du skriver, dvs att vi ska se solpaneler på bussen som motsvarande de på hustaken för att bara värma tappvarmvattnet. Att på bussen sörja för belysning och instrumentering och måhända ventilation/värme/kyla men exkl motordrift? Stödjande mao.

  4. vilket skämt!
    jag tror 2% är en stor glädjesiffra.
    8 solpaneler om nominellt 250W ger 2 kW.
    Bussen kanske kan ge 4 timmars laddning och 70%
    vilket ger 6 kWh per dag.
    Detta ger kanske en till en och en halv mils körning…at best.
    Motsvarar diesel för kanske 100 sek/dag.
    Är detta nyhetsvärde?
    vilket skämt!

  5. Betyder detta att bussarna inte kommer att ha någon belysning vintertid? Eller blinkers (har de ifs knappt nu heller).

    Kommer passagerarna att kunna trycka på stoppknappen för att få gå gå av eller kommer de få åka med till slutstation om det skulle råka vara mörkt ute?

  6. Thorleif
    ROI -vad kostar en minuts TV reklam?
    För vem synar bluffen!
    Inte SVT i alla fall!

  7. Vad säger ekonomerna? Vilka följer ROI? När får vi andra se deras kalkyler, före och efter? Stämmer förhoppnings-teorierna med verkligheten?Personligen hoppas jag att de lyckas men vad händer om vi gör sak och investerar rätt och återetablerar ett långsiktigt lågt elpris med kärnkraft? Börjar se till Sveriges väl och ve först och främst!

  8. Undrar om privatföretagen idag via “Förslagslådan” låter personalens galna “klimat-idéer” bli verklighet också? Kommuner, Regioner och Staten jobbar ju som bekant med “andras pengar” så där slösas det nog!

    Men när bandvagnen är i rullning tappar nog de flesta huvudet……även privata investerare. Alla ser hägrande marknader överallt. Kanske är det som med viruset och massinvandringen? Mass formation! Lätt masspsykos där kritiker lämnas ensamma eller utstötta genom skuldbeläggning!

  9. Som jag fattade det så skulle solcellerna driva olika elkomponenter i bussen tex belysning.
    Inte vara med och driva fram fordonet.
    Kan ha fel för lyssnade bara met ett halvt öra 👂

  10. Alltid kul räkna lite:
    Solceller ger ca 200W/kvm. 10 kvm på ett tak ger 2 KW
    Bussmotor på 250 KW (Volvo 8500)

    Så med solen i zenit blir pausen 250/2 eller 125 på 1
    1 min körning och två timmars vila.

    Kollade igår på en video där man genererade ström från stuprör-med samma dåliga utbyte!https://www.youtube.com/watch?v=S6oNxckjEiE&t=261s
    Kommentatorsfältet hyllar denna lösning som ingen genomskådade.
    Det regnar inte alltid!

    Fast det är klart Bussen kan ju få en motor om drivs av regn OCH sol 😉

  11. Den hastigt stigande inflationen har medfört att bussbolaget på Teneriffa (TITSA) sänk biljettpriset rejält . Det har medfört att antalet resenärer fördubblats. Det behövs fler fordon. Man har gjort försök med elektriska bussar under hösten men nu beslutat att satsa på hybridbussar. Med tanke på att elbussarna laddades med 96% fossil el kan man fråga sig varför man överhuvudtaget experimenterade med elbussar. Nej, våra elbussar hade inga solceller på taket.

  12. “så bärgare de ungefär en buss om dagen som fått slut på petroleum. ”
    tror inte att dom har lärt sig,
    Jobbade ett tag som busstvättare åt sl och missade tanka en buss full en gång, smartskallen som ska köra bussen på linjen, ser att tanken inte är full och bränner sedan iväg på sin runda, trots att det finns en pump på området för det nödvändighetens skull, och fick mycket riktigt soppastopp mitt på linjen.
    Och ledningen ville att jag skulle klandras för det, varpå jag lite försynt förklarade att klarering, kontroll av fordon och föraransvaret vilar 100% på chaffisen, enligt VTK,
    fick då som svar så är det depåpersonalens ansvar att bussarna är trafiksäkra.

    Chaffisarna säger att facket har förhandlat bort föraransvaret för dom :)).
    Jag förslog att dom då skulle göra en polisanmälan, vilket smartskallarna gjorde, och gissar att länsman garvar frisk åt dom ännu.

  13. Om bussarna står i garage på natten eller utomhus spelar väl ingen roll. Solen lyser inte på natten.

    Nu är detta ett försöksprojekt, tack och lov. Vad jag föstår ska solcellerna förlänga bussens räckvidd när bussen är i bruk.

    Om jag nu ska ha en negativ uppfattning, så blir det kanske så att när solen skiner då kan man åka till några hållplatser extra och när solen inte skiner då får man gå de sista hållplatserna. Eller?

    Vad jag har hört om bussar i Stockholms Lokaltrafik, så bärgare de ungefär en buss om dagen som fått slut på petroleum. Det var några år sedan jag har hörde det, så i dagsläget kanske de har lärt chaufförerna att kontrollera hur mycket petroleum de har i tanken innan de kör iväg.

    I Luleå får de kontrollera solen.

  14. På SVT rapporterades att bussarnas generator var borttagen. Troligen sitter det ett väl tilltaget batteri som laddas i bussgaraget och solcellerna är bara lulllull. På natten står de flesta bussarna i garaget och laddningen sker med el från vindkraft eller vattenkraft. Detta ökar kravet på planering, en nattbuss skall ha tillbringat dagen i garaget så att batteriet skall ha hunnits laddats. Flexibiliteten försämras. Vad drivs med el? Ljus och invändig belysning, radio, dator, fläktar, vindrutetorkare spolarfunktion glödstift till motorn. Hydraulpumpar för styrservo, bromsar och dörröppning drivs normalt av motorn men även dessa kan vara eldrivna om man anser att bussens säkerhetssystem som bromsar, styrning och dörröppning kan drivas sig på ett batteri. Har bussen ingen generator kan den heller inte ladda upp batteriet vid motorbroms så här tappas en del besparing när kinetisk energi kan förvandlas till elenergi. Nu är inte jag bussmekaniker så jag har öst ur min fatabur. Jag undrar hur mycket Diesel som sparas om bussen skulle vara försedd med frihjul.

  15. SVT visade upp detta.
    Syftet var att få visa upp det-mission completet!

  16. Är det redan första april? Nya Zeelands regering föreslår nu att när boskap rapar och kissar skall bonden betala utsläppsskatt. När kommer kossorna att utrustas med solpaneler?

  17. Undrar hur mycket el som produceras en kall och snöig februaridag?

Comments are closed.