Solpaneler blir nu för dyra av Europas “förnybara” el !

Figur 1. Solpaneler i “MegaWatt-parken” invid E18 öster om Västerås

JoNova i Australien ser hur verklighetens ironi träffar Europas vettlösa NetZero politik:

NetZero destroys NetZero: Europe can’t make solar panels because green electricity costs too much

NetZero stoppar NetZero:

Europa kan inte tillverka solpaneler, eftersom grön el kostar för mycket.

Ironin kan inte bli vassare än så här: Tack vare omställningen till förnybar energi har Europa inte råd att producera förnybar energi.

När ramlar polletten ner ? “Förnybar” energi är inte hållbar !

Solar manufacturing, Perrysburg, OH. (Dennis Schroeder / NREL)

Figur 2. Monteringslinje för solpaneler i USA

Europeiska tillverkare av solpaneler och battericeller stänger tillfälligt eller lägger ner helt på grund av obscent höga elpriser. När anläggningarna byggdes förväntade man sig att betala €50/MWh, men nu ligger elpriset på €300 – 400/MWh. Och den situationen kan vara ytterligare ett par år, så det är svårt att se hur dessa tillverkare kan undvika att lägga ner.

Så mycket för alla solcellsjobb.

Européer reduceras till att vara installatörer medan produktionen av paneler går över till det koleldade Kina, eftersom elen är så mycket billigare där. Det mesta av vindkraftsindustrin har redan flyttat till Kina.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Solpaneler blir nu för dyra av Europas “förnybara” el !

  1. har åkt förbi denna park ett antal ggr.
    Det kan inte produceras mycket energi där idag…
    alla solceller står i olika riktningar och hela parken ser övergiven ut, ett totalt misslyckande.
    säkerligen ett gigantiskt skatte förstörande projekt som saknar business case.
    idiotiskt.

  2. Jag har med “jämna” mellanrum passerat Megawatt-parken öster om Västerås sedan den sattes upp. Senast såg den ut som övergiven dito. Alla de frågetecken många panelerna spretade åt alla håll, kanske några få i riktning mot solen. Jag var inne på Kraftpojkarnas sida, tänkte maila en fråga om status, verkningsgrad genom åren etc., men hittade ingen plats för frågor från utomstående.

    Hittade nu en utvärdering från 2017, då parken var 3 år gammal ( länk), men ingen efter det. OM det hade varit en succe, hade det garaterat kommit fram överallt, från “klimatreporten” Erika B., till stolta MP och C politiker, som visat upp sig och den fantastiska tekniken ( Anna-Karin Hatt invigde med pompa och ståt 2014). Det enkla och logiska slutsatsen är att det gått allt mellan dåligt och katastrofalt, 8 år senare.

    Att den fått stor uppbackning med EU och svenska skattepengar, är ganska givet, jag ska göra ett nytt försök till att fråga om utvärderingen av anläggningen idag från Kraftpojkarna

    https://byggkoll.byggtjanst.se/artiklar/2017/juli/utvardering-av-rorlig-solcellspark/

  3. Vi har en tysk 370 W solpanel där solcellerna är tillverkade i Kina samt en amerikansk växelriktare tillverkad i Kina. Det som gör det hela lönsamt beror på att vi bor nära ekvatorn samt att installationen inte är legal. Vi handlade i rätt tid, beställde och betalade komponenterna i mars 2022. Leverans två månader senare. Under dagen producera panelen 50% av hushållets elbehov. Det gör att investeringen är betald inom två år, tidigare om elpriset fortsätter att stiga.

  4. Det nya namnet på vindkraft och solceller är FÖRDYRBAR EL.

    Vår elförsörjning är så konstruerad att vi skall ha tillgång till el h24 d.v.s. alla 8760 timmar per år. Solceller kan omöjlig klara av detta utan måste på något sätt kompensera sitt tillkortakommande.
    Därför måste man till ett solcellsanläggning ansluta någon form av “reservkraft” som producerar energi när solcellerna inte klarar av detta.

    Det är samma som ovan att vindkraften behöver kompletteringskraft. Men i en vindkraftanläggning är osäkerheten på årsbasis ännu större när vindkraften inte är tillgänglig och tidsmässigt kan det gå flera veckor med i princip vindstilla.

Comments are closed.