Missledande om regnskog

Google

Amazonas regnskog finns i 8 länder, dock mest i Brasilien

Regnskogen i Brasilien täckte för 50 år sedan 4,1 miljoner km². Det är drygt nio gånger Sveriges hela yta. I dag mäter den 3,3 miljoner km² och har alltså minskat med 0,8 miljoner km². Det är 20 procent av hela ytan.

Per år är det 16.000 km² eller 0,4 procent. Men minskningen går nu långsammare. Under tioårsperioden 1978-87 minskade ytan med 211.000 km² eller med 21.000 km² per år. Åren 2011-2020 minskade ytan med drygt 62.000 km² eller med 6.200 km² per år.

Det för till det brasilianska presidentvalet. Nuvarande presidenten Jaïr Bolsonaro anklagas för att skövla regnskogen – inte han själv men aktörer under hans tid som president. Åren 2019-21 minskade regnskogen med knappt 29.000 km² eller med drygt 9.500 km² per år.

Men hans motkandidat Luiz Lulas presidentskap 2003-2010 inleddes med kraftigt minskande regnskog. Under hans åtta år vid makten minskade regnskogen med 126.000 km² eller med nästan 16.000 km² per år.

Som socialist och gammal fackföreningsledare bekymrar sig Lula mest för arbete och sysselsättning. Socialliberalen Bolsonaro bryr sig mest om näringsliv och medelklass. Ingen av dem har några djupare ekonomiska insikter.

Mellan dem båda minskade regnskogen ”bara” med 50.000 km² eller med 6.300 km² per år. Den minskade 65 procent snabbare under Lula än under Bolsonaro. Men det vill inte politiskt korrekta media berätta.

För dem är Lula god för att han utlovar bättre tider utan ansträngning. Och Bolsonaro är ond för att han inte gör det.

”Skövling” av regnskog är mest för ny mark för boskapsskötsel och odling. Men även för utvinning av naturgummi och andra resurser. Alltså för människors försörjning och behov. Ofta av storbolag men mestadels av småbrukare.

Rimligen kan en mer kompetent och ansvarskännande brasiliansk regim väga behov mot resurser och med modern teknik hindra och reparera skador.

Amazonas hela regnskog täcker 5,5 miljoner km², varav 3,3 miljoner km² i Brasilien. Debatten om regnskogen gäller främst Brasilien.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Missledande om regnskog

  1. Den som svarar för SVTs rapportering om Brasilien är Tigran Feiler som blev 2016 blev SVTs Sydamerikakorrespondent.
    Hans meriter: “Tigran Feiler har mest varit verksam och synts på vänstertidningar som ETC, Flamman och Arbetaren”.

  2. Bolsonaro etiketteras av Wikipedia som “socialliberal”. Men han är tidigare officer och snarast populist med fingret i luften för att känna vart det blåser.

  3. Klimataktivister menar att Amazonas regnskogar är jordens lungor som producerar 20% syre samt binder 25% koldioxid. Men Amazonas regnskogar förbrukar lika mycket syre genom fotorespiration och mikroorganismer som det produceras syre.
    Nettobidraget från Amazonas regnskogar liksom all växtlighet är alltså lika med noll.
    På samma vis är det med nettobindningen av koldioxid som bara är 5 %.

  4. Bilden av Lula vs Bolsonaro blir annorlunda, om man utgår från data på vox.com. Då lyckades Lula få ner avverkningen från över 25 000 kvadratkm till 6000, medan Bolsonaro tillåtit allt större avverkningar från den låga nivån efter Lula.

    Så vanliga medias slutsatser har nog varit riktiga.

  5. Jordens lungor är till största delen alger och plankton i haven men givetvis bidrar skogar även de till syresättningen. Nu tyder nya arkeologiska fynd efter forntida städer i Amazonas djungler att det bott ganska många människor tidigare och man kan anta att dessa människor röjde en hel del av regnskogen för sina städer och jordbruk. Så det är inte säkert att regnskogen var större förr utan det kan vara så att djungeln tagit tillbaka mark som tidigare varit i människans bruk.

  6. Med god försörjning av CO2 tar regnskogen tillbaks en del av den “skövlade arean” med tiden. Odlingar förblir odlingar till de överges, likaså betesmark. Varför mänskligheten saknar en förlorad regnskog är lite konstigt. Regnskogen är ett lokalt fenomen med fuktighet som dunstar och faller ner som regn oupphörligt. Att regnskogen skulle vara jordens lungor är ett poetiskt påhitt som inte har nån verklighetsbakgrund.
    Detta påstår jag utan att ha studerat regnskogen på annat sätt än alla de reportage som visats på tv under 50 år. Håller ni med?

  7. Lasse
    Allting sker numera med acceleration eller snabbare än “forskarna” trodde. Dumheten brer ut sig snabbare än “forskarna” trodde visar alla larmrapporter som “forskarna” producerar.

  8. “Den allt snabbare avskogningen i Amazonas”-Hörde jag i P1 nyss.
    Brukar slänga sig med floskler som Arktis smältande isar-året runt!
    Kan vi lita på att de alltid kommer med fel uppgifter?

Comments are closed.