SMHI:s data över vindens kyleffekt visar vad den effektiva ute-temperaturen blir.
Som framgår av grafen kommer det exempelvis vid -5°C på termometern vid vindhastig-heten 5 m/s kännas som -11°C, den “effektiva” temperaturen, och som -15°C vid 15 m/s.
(För enkelhetens skull har grafen gjorts av ett program, där SMHI:s tabell matats in. Kurvorna har därför inte korrekt form för vindhastigheten 2 m/s.)
Min väderstation, som mäter både utomhustemperaturen och vindhastigheten, ger också information om den effektiva utetemperaturen.
Nu när vi har en kallare årstid framför oss, kan man fråga sig om det är önskvärt med en ”blåsig” period, så ”väderkvarnanas” vingar snurrar. Detta skulle kanske ge färre periodvisa el-avbrott. Vingarna kräver i de flesta fall minst 3 m/s för att rotera. Vindkraften är också känslig för solnedgång. Många gånger går vinden då ned mot 0 m/s. Jokern är det för elområde SE04 ”frivilliga” exportåtagandet: 70% av de kontinentala kablarnas kapacitet.
Samtidigt som vindkraften vid blåst producerar mer, ökar också avkylningen. Inte bara människorna fryser utan även våra byggnader som kräver mer energi. Vinden kyler ned ytan på fasaden. Mer effekt behövs för att inte temperaturen skall sjunka inomhus.
Husets otätheter, ev. brister i isoleringen, etc. gör många gånger att kylan snabbt drar in.
De flesta reglersystem för fjärrvärme, luft/vattenvärmepumpar etc, styr bara efter inomhustemperaturen eller utomhustemperaturen, ibland en kombination av dessa. De känner inte av den lägre effektiva temperaturen och kylan kommer insmygande. Regleringen borde vara utrustad med en vindmätare, så att den kan plussa på några grader på framlednings-temperaturen.
Har man ett vattenburet system får man överslagsmässigt räkna med att behöva höja framledningstemperaturen med ca 3°C för var grad som inomhustemperaturen skall höjas. Normalt anses att 1°C höjning av rumstemperaturen ökar energiförbrukningen med 5%.
Speciellt känsliga är de hus som har vattenburet golvvärmesystem. Vid elavbrott stoppar både vattencirkulation och värmetillförsel. Skulle systemet vid längre elavbrott frysa till finns risk för frostsprängningar och efterföljande läckage i golvet, d.v.s. adjö med huset.
Har man som jag luft/luft-värmepumpar och temperaturstyrd pelletskamin, kan man höja den inställda inomhustemperaturen 1°C i förebyggande syfte när vinden börjar ta i.
Man skyddar sig bäst med egen ved- eller pelletskamin och helst även egen bensin/diesel-driven elgenerator.
En del vindkraftsägare har ”hotat” med att stänga ned vindkraften i avsikt att tvinga fram subventioner, för att få lönsamhet i sina verk. När det blåser mycket, blir el-priserna låga och inkomsterna låga. Blåser det inte, produceras inget = ingen inkomst.
Den dåvarande S-regeringen lovade kompensation för elområde SE04 vid nedläggningen av Barsebäcks kärnkraftverk. Att sedan ”hota” med partiell nedsläckning av elnätet är knappast någon kompensation, ej heller att stänga ned reaktorerna Oskarshamn 1 + 2 samt Ringhals 1 + 2.
Att effektförlusterna skulle bli större med produktion i norr och konsumtion i söder, borde inte ha varit någon överraskning. SE04 skall nu dessutom straffas med högre elpriser på grund av detta.
Sverige behöver omgående frikopplas från elöverföringen till kontinenten och därmed från dess absurda elpriser.
Det är ett politiskt haveri, av avpolletterade S+MP+C, att enbart satsa på väderkänslig vind- och solenergi samtidigt med förtida nedläggning av fungerande kärnkraft.
Nu får vi hoppas att de avpolletterades tid är förbi. Men det kommer att ta många år att återställa/reparera elsystemen.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by
Petition Project har fler än 30 000 på skrivare varav fler än 9 000 har doktorerat.
Bjärtströms lågvattenmärke är vätternrödingarna som inte kan simma längre norrut för att f svalka. Att tänka så långt att de kunde simma neråt fanns inte. Otur med tänket.
Helt rätt Ivar.
Konvektionen blir effektivare av vinden. Precis som ett värmeelement med fläkt.
BD-Nille
Vet inte vad som hänt men allt oftare stämmer inte priserna i Kontrollrummet med Nordpool. Inte heller mellan prisområden!
Björn
Vinden transporterar bort värmen från fasaden även om den inte är våt. Om fasaden inte släpper igenom värme har du en perfekt isolator. Kan du patentera fasadkonstruktionen är du snart mångmiljonär.
Vinden kyler INTE ned fasaden om den inte är våt!!!
Lite off topic
Elsa Widding ifrågasätter SVTs Erika
Bjerström nu är tonläget högt om
påverka hit och dit. Ska inte en jour-
nalist tåla sånt .
Och så än en gång 14000 klimatforskare
det låter mycket. var går tröskeln för den
benämningen är det exempelvis alla med
en biologiexamen som ansluter sig till
”forskauppropen” om klimatet.
Det ‘politiska haveriet’, väl uttryckt av Ingvar Åkesson, är en funktion av det vetenskapliga haveri, som nu sköljer över vårt land, EU och FN. Dess konkretion är Nollvisionen, eller uttytt agendan för att åstadkomma netto noll koldioxidutsläpp fram till 2040, vilket i accelererad takt kommer att ge oss:
• avindustrialisering, beroende på
• långsiktig energibrist, som tillsammans ger
• arbetslöshet och försämrad allmänekonomisk situation för medborgarna, resulterande i
• statsfinansiell ökad skuldsättning, ev. kollaps
Därtill en överhög dödlighet p.g.a. de sammanlagda effekterna av ▪långsiktigt kallare klimat de närmaste årtiondena
▪försämrade odlingsförutsättningar
▪ påtvingade umbäranden utifrån C-19 injektionerna.
Det första kriteriet kring överdödlighet vid kallare klimat är väl dokumenterade i analyser från England över en längre tidsperiod. Det långsiktigt kallare klimatet är en tydlig tendens redan i Tropiska såväl som Sydhemisfäriska områden inkl. Australien sedan 2016 eller tidigare; en väldokumenterad sannolik prognos utarbetad av ett flertal astrofysiker/solforskare oberoende av varandra.
Det andra kriteriet är redan ett faktum p.g.a. effekter av förändrad struktur och utbredning av jetströmmar, i sin tur en effekt av krympande heliosfär kopplad till en sedan länge avtagande magnetosfärisk styrka.
Det tredje kriteriet är numera väldokumenterat trots att FN, EU och svenska myndigheter såväl som en del medicinska experter, invallade i läkemedelföretagens belöningssystem, håller emot. Detta har numera tydliga klimatpolitiska kopplingar genom att ‘kontrollerande system’ driver frågan om klimat och pandemier som sammanhängande och därigenom behovet av överstatlig styrning utanför medborgerligt inflytande.
Betr. energibristen bör vi komma ihåg att EU utfärdat endast ett tillfälligt moratorium för gaseldning fram till 2035, då dess ‘gröna hållbarhet’ upphör som specifikt energislag och därefter endast betraktas som ‘hållbart’ om gaseldningen användes för framställning av vätgas. Hugavale!
Protestera! Allt har som utgångspunkt det fysikalisk felaktiga antagandet att koldioxid bestämmer klimatutfall samt att ökning av detsamma är liktydigt med ‘klimatutsläpp’, utan hänsyn till att koldioxids funktion endast är kopplad till fotosyntesens hastighet och till gröntillväxt.
Vindens kylande effekt kallas Nilsson grader
24 öre/kWh stämmer inte. Priser på SVK Kontrollrummet har inte uppdaterats sedan igår kväll (24/10) kl 2300. Uppenbarligen fel på websidan.
Vindens värmande effekt – i alla fall om man har timpriser på elen och nyttjar lågkostnaden till att värma husen.
Just nu 24 öre i hela Sverige.
Den fråga man borde ställa till vindkraftsbolagen är: Hur skall ni få lönsamhet i vindkraften när priset är lågt när det blåser och vinden producerar?
Kloka ord! Vi har ovanan att ibland sätta på Morgonekot. Idag får vi veta att Tidöavtalet kan fördröja utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Hemska tanke! Först får en kvinna från Svenska Vindenergi uttala sig. I sändningen kl 6 får Lina Bertling Tjernberg – LTH uttala sig, i sändningen kl 8 Filip Johnson – Chalmers.
Det jag undrar är om SR har en lista man kan följa så att man kontaktar ”experter” med ”rätt åsikt”.
Vad SR och mp tycker framgår mycket klart.