De illustra jetströmmarna !

Netweather

Interaktiv karta: Netweathers prognos för 2022-10-25 kl 11:00

Här visas en kraftig ström från Kanada och Grönland ända ner till Azorerna. Färgerna visar hastigheten: Rött = 200 km/h. Länken går till en interaktiv karta, där man kan stega sig fram tre timmar åt gången genom att klicka på rutorna längst uppe till vänster.

Jag antar att det är svängen från Azorerna upp till södra Sverige, som bringat den rejäla uppvärmning vi erfarit igår. Tvärs över Lappland och Finland går ett stråk, som kanske betyder extra kallt väder. Jag har inte hunnit kolla det.

Jag visar kartan och länkar till sajten, för att du som läser skall kunna följa och utvärdera utvecklingen. Sedan hoppas jag att du vill redovisa dina funderingar och slutsatser i kommentarerna.

Jetströmmarna har behandlats i flera tidigare poster:

Det blir intressant att följa.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “De illustra jetströmmarna !

  1. Tack även till Hans och Rolf HC

    Denna alternativa förklaring (A May) till klimatets huvudvariabel verkar ytterst intressant. Jag orkade bara skumma igenom artikeln ännu men kommer att avsätta tid i takt med ökande grundkunskaper.

  2. …och centralbanker som känner som sin plikt att snabbt höja räntan i tron att det kan förhindra något som inte drivs av varken efterfrågan eller lönekrav (ännu). Det finns dock tecken på ökad försiktighet….Kan bli en rejäl börssättning innan jul🎅🏻🎁

  3. Göran Å

    Stort tack för dessa insikter. Som jag fattat det är “alla” överens (inte de värsta alarmisterna kanske) om att vår egen norra jetström är tydligt påverkad via solens lägre aktivitet och polvandring. Alltså betydligt djupare rörelser men även fragmentering som flera vädersiter redovisar. Känns olycksbådande mht redan stora ekonomiska problem hos lantbruket pga C-19 politik och WEF/klimatpolitik.
    En del pratar om hyperinflations-risker pga alltstörre utbudsstörningar. Politiker som förvärrad alllt ovanpå…

  4. #göran
    Helt rätt men kan förklaras närmare. fusionsmodellen för stjärnor är helt omöjlig enligt minst 11 naturliga lagar. Solen genererar desututom ett s.k. currentsheet som ger turbulenser i jordens magnetfölt var ca. 14,e dag. den enormt starka torroiden i vintergatans mitt ger ett liknande currentfield som vi genomgår var ca. 12068 år, vilket får vår sol att avge en s.k. recurrent nova, det får även planeterna att uppföra sig besynnerligt, kan observeras på alla planeter i solsytemet, förutom Mercurius, men det är troligtvis för att vi har väldigt lite data om mercurius. Jag kan också rekomendera alla att se videos om the safire project. men snälla om ni gör det hoppa över trollen som pushar för helt idiotiska Iter och andra som vill försöka åstadkomma miljoner grader i en kammare, alla som vet något om konvektion vet att det är omöjligt.

  5. Hans
    Dina ‘12068’ år är beräkning av cykliskt återkommande elektromagnetiska variationer inom vår galax i den del som innehåller vårt solsystem. Det påverkar vår sols strålning eller strålningspotential. Vår sol är, enligt vad vi inom modern astro/plasmafysik anser, en ‘plasmaboll’, inte en kärnreaktor, som får sin energi från kontinuerligt strömmande elektromagnetisk energi.

  6. #Göran Å.
    Kan också tillägga att globala vädret nu är mycket likt vädret 1316 + 1317 med enorma översvämmningar på många håll och extrem torka på andra håll. det var så lilla istiden började, fanns tyvärr inga mätnningar på jordens magnetfält på den tiden, 12000 år sedan var det däremot en magnetisk polvandring men norpolen flyttad till väster om Java, dags för det igen (var 12068e år.) så håll i hatten.

  7. Den ‘normala’ atmosfärcirkulationen med tydligt avgränsade celler; Hadley, Ferrel och Polar-celler räknat från ekvatorn har sedan ett par år tillbaka brutit samman. Det innebär att jetströmmarna vid 30° resp 60° är sammanslagna och strukturellt fragmenterade. Detta har jag framfört vid ett flertal tillfällen tidigare. Det syns tydligt vid rotation av den glob över jetströmmarnas momentana utseende, som anges av inläggets länk. Det är således inte endast tal om meridionala jetströmmar utan fastmer dessutom fragmentering med varierande utformning. Så har det varit de senaste åren, eftersom jag följt utvecklingen.

    Innebörden är att extremvädersituationer kan uppstå, förändras och byta skepnad ‘stokastiskt’. Den som följt de senaste årens alarmistiska budskap kring väderhändelser, beskyllt galopperande klimatförändringar med utgångspunkt ökande koldioxidhalter, vet vad jag talar om. Det nuvarande skeendet har inte någor som helst med koldioxidnivåer eller förändringar i någon hypotetisk växthusgaseffekt att göra. Det är en samlad effekt av minskande energinivåer i atmosfärens olika lager. Den främsta orsaken till detta är solens krympande heliosfärstyrka, betingat av förändringar i solinstrålningens totala spektrum med minskad elektromagnetisk ‘output’. Den kompletterande orsaken är en samtidig, accelererande minskning av jordens magnetosfärs styrka. Den sammanhänger i sin tur med de magnetiska polernas migration, också i accelerande hastighet.

    Effekterna av de beskrivna förändringarna ändrar också den meridionala energitransportens struktur och styrka i vad avser distribution från tropiska till polära områden, som var utgångspunkt för det inlägg i WUWT, som Rolf H. Carlsson refererar till ovan. Förändringar i den aktuella situationen kan endast ske medelst ökad energinivå i atmosfären betingad av de två orsaker som anges ovan. Tills detta inträffar kan vi endast förbereda oss, med utgångspunkt från att det kommer att förbli oförutserbara väderhändelser på kortare eller längre sikt med ty följande förändrade odlingsbetingelser på olika håll på klotet med dess följdverkningar betr. ‘matsituationen’.

  8. Fascinerande att den kan gå så långt söderut som Ascorerna! Vi vet ju hur vädret/tempen skiljer sig på vardera sidan.

  9. Som jag förstår redovisar siten den Polära norra Jetströmmen. Det finns en likadan i söder men även 2 som sträcker sig runt jorden på ca 30 breddgrader norr o söder.

  10. Rolf H C: Alarmisterna kan säkert ibland vara opåverkbara, särskilt om man matar dem med påståenden att det är så. Alarmismförnekelse kan på motsvarande sätt framstå som opåverkbar.

  11. WUWT har idag en ytterst informativ artikel av Andy May. Rekommenderas till läsning för alla intellektuellt nyfikna.

  12. Tack Sture för denna viktiga upplysning. Men alarmisterna är inte påverkbara – en period med lite varmare väder är tecken på global uppvärmning, orsakad av mänskliga utsläpp av “växthusgaser”. Kalla perioder = väder!

Comments are closed.