Fukushima var inte en kärnkraftolycka utan en gigantisk tsunami
2023-01-02, Kristianstadsbladet, Sture Åström:
Fukushima visade hur säker kärnkraften är
(Betalvägg)
Bilden av Fukushima har blivit förvrängd av de första nyheterna om katastrofen. Rolf Bengtsson har den i minnet den 22/12 och räknar upp alla tre olyckor med kärnkraft. Men han är ovetande om deras utfall.
Harrisburg 1979 inleddes av en ventil för kylvatten som hängde sig. Personalen förstod inte allvaret och reagerade fel, vilket slutade med att halva reaktorhärden smälte. Ett visst utsläpp av radioaktivitet inträffade, men inget dödsfall.
Olika undersökningar efteråt har studerat frekvensen av cancer i befolkningen runt omkring. De har visat såväl att viss effekt funnits som att ingen effekt kunnat finnas.
Olyckan i Tjernobyl inträffade i en typ av reaktor, som inte byggts sen. Något liknande kan inte hända i nya anläggningar. Den orsakades av medvetna brott mot säkerhetsreglerna i försök avsedda för bombtillverkning.
Kärnkraftverket i Fukushima byggdes för att klara jordbävningar och den värsta tsunami man då kände till: Fem meter höga vågor. Den som kom var femton meter!
Ingen omkom på grund av kärnkraften eller fick allvarliga strålskador.
Den svenska strålningsexperten professor Eva Forssell-Aronsson ingick i den japanska regeringens expertgrupp med uppgift att utreda vad som verkligen hände. Hon refererade sin rapport i Göteborgs-Posten den 11/1 2012.
Skyddsvallarna var sex meter höga och aggregaten för reservkraft stod på tio meters höjd. Det räckte alltså inte.
Under röjningen inne på området arbetade någon gång 3.700 personer. De utsattes i medeltal för 22 millisievert, mSv, per person. Bara sex utsattes för mer än 250 mSv. I ett helt landskap i Indien är den naturliga strålningen 200 mSv per person och år. Gränsvärdena i Sverige är generellt 20 mSv och för personal i kärnkraftverken 50 mSv per person och år.
Katastrofen var ohygglig. Tsunamin raderade ut hela städer. 16.000 dog och många saknades. 90 procent dog av översvämningar och resten av bränder och ras. Inne på kraftverket dog fyra: två när en travers rasade, en i en kranolycka och en person i en hjärtattack, ingen på grund av strålning.
Reservaggregaten på tio meters höjd översvämmades, så att strömmen slogs ut och kylvattenpumparna stannade. Reaktorhärdarna blev så heta att de smälte och vattnet sönderdelades i syre och väte. Denna explosiva blandning antändes och lyfte av taket på byggnaderna. Det var inte uranet som exploderade.
”Fukushima” var alltså en naturkatastrof och inte en ”kärnkraftsolycka”!
Förloppet visade att inte ens ”det värsta som kan hända”, härdsmälta, orsakar dödsfall av strålning. Storleksordningen 400 reaktorer i världen utan dödsfall har visat att el från kärnkraft är det allra säkraste alternativet: Dödsfall har inträffat såväl för vindkraft som vattenkraft och fossil kraft.
Nästa generation av kärnkraftverk blir ännu säkrare. De kan dessutom drivas med det radioaktiva material som idag utgör avfall. Energin däri räcker för bortåt hundra års drift. Dess restprodukter blir mycket mindre radioaktiva.
Det finns inga skäl att skrämmas med kärnkraft längre.
Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by
Mycket, MYCKET bra artikel i övrigt- belyser det viktiga budskapet
”Fel” årsdosen för personal i sverige är max 20 msv/ år
Av dessa dödsfall beror två tredjedelar på eldning inomhus i primitiva eldstäder med träkvistar, skräp och koskit. Bara 6 % är relevanta att anföra i en debatt om elproduktion.
Samtidigt åsamkas årligen sju miljoner förtida dödsfall av luftföroreningar från förbränning av fossil- och biobränslen. De kommer inte från kärnkraft.
https://www.who.int/news/item/25-03-2014-7-million-premature-deaths-annually-linked-to-air-pollution
Här några referenser till fakta som styrker vad som sägs i artikeln
Three Mile Island:
https://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/3mile-isle.html
Tjernobyl:
https://www.who.int/news-room/detail/05-09-2005-chernobyl-the-true-scale-of-the-accident
Fukushima:
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/health-consequences-of-fukushima-nuclear-accident
Två fel fanna i säkerhetsarbetet i fallet Fukushima:
1) Sättet man beräknade den dimensionerande höjden på tsunamin och därmed höjden på skyddsmuren verkar bygga på minnen och inte moderna statiska metoder. En borgmästare inom området som drabbats av tsunamin bestämde en högre skyddsmur utifrån en tsunami som inträffade på ’40 talet och översvämningen undvektes.
2) Reservgeneratorn och pumparna låg på samma nivå som gjorde att båda slogs samtidigt, en läroboksfel för säkerhetsarbetet.
Dessutom kontrollerades inte om skyddsmurenshöjd och beräkningen av den dimensionerande tsunamivåg var korrekt utförda. Liknande fel gjorde att Katrina kunde leda till översvämningen av New Orleans: skyddsbarriären byggdes för en för dåligt beräknad dimensionerandd orkan.
Det som orsakade explosionerna i Fukushima var kapslingsrören (innehåller bränslekutsarna). De är av Zirkonium. När vattnet blev varm så reagerade vattnet med Zirkoniet vilket resulterade i vätgasutveckling. Det pågår sedan många år arbete på att ersätta Zirkonium med annat kapslingsmaterial – så kallat “accident tolerant fuel”.
En fd jobbarkompis till mig jobbade i Tjernobyl kraftverk nar olyckan skedde.
Han berattade att det var inget fel pa utrustningen utan den manskliga faktorn.
En chef forsokte ta en genvag vid byte av branslestavar. Avskylningen gjordes inte pa ratt satt och explosionen var ett faktum med hardsmalta som foljd.
Bra inlägg. viktigt att ta upp Onagawa en reaktorplats som låg norr om Fukushima där Tsunamivågen var mycket högre. Reaktorägarna hade dock tagit fasta på risken för en Tsunami och placerar reaktorerna på högre höjd vilket innebar att alla dieselaggregat fungerade (blev ej dränkta), dessutom fanns en del av elnäten kvar som sörjde för kylningen. Se: https://thebulletin.org/2014/03/onagawa-the-japanese-nuclear-power-plant-that-didnt-melt-down-on-3-11/