Möllorna i Markbygden är 130 m höga och reser sig över skogen
Markbygden ligger utanför Piteå och, som sig bör, rapporterar Piteå-Tidningen flitigt därifrån, nu senast om fler problem. Jag klipper några stycken:
+ – + – + – +
2023-01-28, PT, Piteå-Tidningen:
Trasiga hissar tvingar tekniker att klättra
(Klicka på den röda texten för en mycket talande bild)
Anställda på vindkraftsbolaget Enercon tvingas klättra 130 meter upp och ned på kraftverken när arbetsgivaren inte åtgärdar hissarna. Dessutom saknar personalen fungerande fikarum. Nu har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder.
Skyddsombudet vid Enercon Energy Converter AB har vänt sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen. Det handlar om att förbättra personal-utrymmet för tekniker i Piteå och skyndsamt reparera defekta hissar i vindkraftverk på området Markbygden 2.
“På väldigt många av verken är hissen tagen ur bruk på grund av bristande underhåll samt eftersatt reparationsarbete. Arbetsgivaren väljer att ej lägga mer resurser på att reparera hissarna, arbetsgivaren prioriterar istället att vi ska arbeta med själva driften av vindkraft-verken, för att optimera verkens drift så att kunden är nöjd.”
Enligt skyddsombudet innebär det att teknikerna tvingas klättra 130 meter för att arbeta, ofta i kalla temperaturer, flera gånger per dag.
+ – + – + – +
Den 27:e citerades en ledare i NSD, Norrländska Socialdemokraten
’Det som sker i Markbygden utanför Piteå är bara ett exempel på hur vindkraften snabbt växer i betydelse för den svenska elproduktionen’, skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson. ”Under 2022 uppgick elproduktionen från vindkraften i Sverige till hela 33 TWh (terawattimmar). Utbyggnaden av vindkraftparken i Markbygden väster om Piteå har nu kommit så långt att ställverket i Råbäcken kan skicka ut mer ström till det svenska elnätet än Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3″. . .
Under de senaste tio åren har vinden blivit en allt viktigare energikälla. 2010 svarade vindkraften f ör bara 3,5 TWh (terawattimmar) av elproduktionen i Sverige. 2022 uppgick elproduktionen från vindkraftverken i Sverige till hela 33 TWh.
Energimyndigheten räknar dessutom med att vindkraften inom bara något år ska förse Sverige med sammanlagt 42 TWh. Till detta ska läggas att det finns sammanlagt 276 ansökningar för landbaserad vindkraft, motsvarande 125 TWh, givet att samtliga verk får tillstånd och byggs med den teknik som är aktuell i dag. Därutöver finns alla planer på havsbaserad vindkraft.
+ – + – + – +
by
Karl Erik R. Det finns inget krav på någon grundutbildning för en hissmontör eller hissreparatör. Varifrån får du den informationen? Det finns inte heller något krav på praktik hos en hisstillverkare. Det finns ingen licens. Det finns inget krav på en underliggande utbildning i el eller energi.
Vad har en hisstillverkare med besiktning av en hiss att göra? Ingenting. Tillverkaren eller tillverkarna (flera företag som levererar komponenter till en hiss) av en hiss tillverkar hissen och säljer den till ett företag som monterar hissen. Tillverkaren står endast för garantin på sin tillverkning och där slutar tillverkarens ansvar för hissen.
Monteringen av en hiss besiktas av ett ackrediterat besiktningsföretag innan hissen får användas. Besiktning sker sedan återkommande en gång om året eller vid större ändringar på en hiss.
Den som står för garantin på hissen är det företag som har monterat hissen. Skulle det företaget ta sin hand från monteringen av hissen på grund av sin egen personal?
Det är ganska enkelt. Fel som upptäcks vid en besiktning rättas till. Besiktning sker igen. Inga fel, hissen får användas. Förfarandet är ungefär som vid besiktning av en bil.
En skiten slutkläm. En hiss är världens säkraste transportmedel.
Man kan väl konstatera att “hissen inte går ända upp” varken på vindsnurrorna eller på de som vill ha mer vindkraft! Men EU har ju bestämt att Sverige är lämpligt för denna typ av “kraftverk” så det är bara för svenska politiker att buga, ta av sig hatten och lyda. Hur det går för miljön i de skövlade områdena är helt ointressant för maktfullkomliga kålhuvuden i Bryssel.
Börje: Hur många vindkraftverk vi än bygger, blåser det varken mer eller jämnare för det.
Göran. Krav på hissmontör eller reparatör är grundutbildning, t ex inom el- och energiprogrammet samt praktik hos hisstillverkaren som leder till certifiering.
Om en hissägare väljer att montera och/eller reparera sin hiss med personal som inte är certifierad av hisstillverkaren, då kommer alla garantier att upphöra. Vidare så ska alla hissar besiktas med jämna mellanrum och jag är nog ganska säker på att en hiss klarar inte besiktningen om tillverkaren har “tagit sin hand från den”.
#Börje “Ganska tydligt att Norden nu har en stabil vindkraftpark” – som står och faller med de helt nödvändiga tjänster som främst vattenkraftsturbiner men även kärnkraftsturbiner levererar, dels i form av nätstabilisering, dels i form av ständigt stand-by backupkraft då det blåser för litet eller för mycket.
Dessa tjänster kostar stora pengar för ägarna av vattenkraftverk och kärnkraftverk men vindkraftsägarna betalar inte en spänn. Snacka om snedvriden konkurrens till (den annars olönsamma) vindkraftens fördel.
En lite komisk sak är att stabiliseringstjänster levererade av svenska kärnkraftverk även är helt nödvändiga för att Danmarks (som fick stängt Barsebäck) elnät inte skall fallera stup i kvarten
Än så länge är andelen vindkraft hanterbar men med tanke på hur odugliga våra politiker är så kommer de att köra på med mer vindkraft tills vi i Sverige har en lika instabil elsituation som i Kalifornien.
Det finns ingen certifiering för hissreparatör eller hissmontör. Vem som helst kan montera en hiss, bara det görs enligt gällande lagar och regler. Det behövs ingen speciell utbildning. De flesta som jobbar med hissar är utbildade direkt av företagen. En liten klick har gått någon form av utbildning.
Så, säg at de där vindkraftteknikern får en månad till i skola så kan de lära sig hur en hiss fungerar. Resten är upp till teknikerns intelligens att hitta felet på en trasig hiss och reparera den.
Man behöver inte göra allt så märkvärdigt.
Göran. Är man inte utbildad och certifierad hissreparatör så får man inte göra något underhåll på en hiss. Säkert ännu dyrare att utbilda redan anställda till hissreparatörer. Skyddsombuds stopp brukar vara effektivt.
Projekt Hybris och H2 Green Steal behöver 8000 vindkraftverk baserat på Markbygden, enligt professorerna Blomgren, Henrekson, Sandström, verken kommer under sina 25 års livslängd gödsla skogarna i Norrbotten med 6 ton plast per verk, alltså 48000 ton. ytan som behövs för denna vindkraftsskog är 2.5 ggr Öland, mängden el är 97.5 TWh, Sveriges nuvarande produktion är ca 160 TWh. Min dator med laddad artificiell intelligens rättar mig då jag försöker skriva Green Steal med dubble e och Hybrit med konverteras till Hybris.
Göran: Du menar de ska jobba gratis på sin fritid eller hur tänkte du nu?
Teknikerna kan väl själva lära sig att laga hissarna. Hur svårt kan det vara?
Ganska tydligt att Norden nu har en stabil vindkraftpark med ofta hög produktion.
Norge planerar dessutom bygga till lika mycket vindkraft som deras vattenkraft idag.
Tyvärr räcker inte vindkraften till i Europa, det behövs dessutom 200-300 nya kärnkraftverk, detta är det ganska tyst om.
Bolaget som äger verken har väl inte råd med underhåll, på grund av att vindkraft är en garanterad förlustaffär. Därav sådant som trasiga hissar som inte lagas.
Vindkraft kan helt enkelt aldrig vara annat än dyr och meningslös miljöförstöring.
Vem äger väderkraften? Hur stor är subventionen?
Finns pengar avsatt för återställning av skogsmarken? Vem tar hand om skroten senare?
Det finns många frågetecken för hur hela väderkraften fungerar.
Ja, vansinnet saknar gränser i Absurdistan/alias Sverige!