Umeå planerar e-metanol, ett så kallat elektrobränsle

Umeå

Dåva kraftvärmeverk 9 km nordost om Umeå med kapaciteten 15 MW el och 150 MW fjärrvärme

 Förbränningskapaciteten är 75 ton per timme (40 bar och 400 grader C), där avfall är det huvudsakliga bränslet. Det betyder närmare 300 lastbilstransporter per dygn. Ägare är det kommunala bolaget Umeå Energi.

Per i Umeå tipsar: VK, Västerbottens Kuriren rapporterade den 23:e januari:

Koldioxid från Dåva blir fartygsbränsle i ny fabrik

(Betalvägg)

Utsläpp av koldioxid från Dåva kraftvärmeverk ska fångas in och omvandlas till drivmedel för cirka fem till tio fartyg per år. Spillvärme från produktionen kommer samtidigt att värma en del av Umeå.

Umeå Energi och deras partner Liquid Wind har kommit långt i planerna på att fånga in utsläpp av koldioxid från Dåva och använda den för att tillverka fartygsbränsle, metanol, vid en helt ny anläggning intill kraftvärmeverket.

Det detaljerade projektarbetet startar nu. Underlag för ett beslut om investeringen på 3 till 4 miljarder kronor ska finnas klart sommaren 2024 och produktionen ska kunna starta 2026.

Lönsamt ? ?

Mårten Henriksson, affärsutvecklare på Umeå Energi förklarar:

Det här är väldigt kostsamt och dyrt och därför måste vi hitta lösningar som gör att inte våra medborgare ska behöva betala någonting extra för att göra det här. Det är det vi har gjort, vi har hittat ett partnerskap och synergier att göra sådana här lösningar. Umeå Energi kommer att göra en förtjänst i det här och det kommer också det här företaget att göra.

Man skall producera e-metanol, som tillverkas med hjälp av koldioxid och vätgas som framställs av vindkrafts-el. Planen är att tillverka 100 000 ton bränsle per år.

+ – + – + – +

Ytterligare ett stolle-projekt !

Detta påminner om projektet “Sekab”, där en gammal sulfitfabrik skulle utveckla tillverk-ning av etanol från skogsråvara. Där sänkte de kommunala energibolagen i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå åtminstone 900 miljoner kronor innan nedläggningen. Obs: Etanol är vanlig “sprit”, d.v.s. alkohol, medan Metanol är “träsprit”, giftig att dricka.

Politiker och byråkrater tycks oförmögna till ekonomiskt tänkande. De förstår inte att en industriell verksamhet med stora investeringar drar kostnader för räntor, avskrivningar och löner varje timme på året. Den kan inte drivas med vindkraft bara när det blåser. Den måste ha “pålitlig” och “planerbar” el. Detta betyder att själva tanken att använda “billig vindkraft” till en dyr process är fel redan från början.

Någon medborgare i Umeå bör skriva en insändare med krav på redovisning av ekonomin innan någon investering genomförs. Gärna med referens till Sekab.

Varför fortsätter väljarna att rösta på politiker som visat sitt dåliga omdöme så tydligt ? ?

Är en miljard bara “kaffepengar” ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

21 thoughts on “Umeå planerar e-metanol, ett så kallat elektrobränsle

  1. Hej Karl Erik R

    Helt korrekt, men själv brukar jag kasta alla rapporter om klimat- och energikällor när jag ser att rapportförfattarna inte kan skilja mellan produktionskostnad och tillfälligt försäljningspris.

    Detta är mycket vanligt bland denna typ av forskare
    Även Copernicus m fl släpper ut rapporter där man friskt blandar produktionskostnader och marknadspriser.

    Det allra vanligaste i många rapporter är att man bygger rapporten enbart på tillfälliga marknadspriser, inte faktiska produktionskostnader, vilket visar att utbildningstiden samt mottagandet av doktorsgraden för forskarna som ansvarar för rapporterna varit helt bortkastade skattepengar.

  2. Claes och Adepten.

    Jag läste inte varje ord i artikeln men jag ser inte att den beskriver e-metanol. Det som beskrivs utgår från bio-råvara, vätgas tillverkad genom elektrolys, Fischer-Tropsch syntes och att spillvärmet går till fjärrvärme. Mest likt HVO skulle jag säga.

    E-metanol ska väl utgå från insamlad CO2 och vätgas för att skapa metanol, vilket jag inte ser i artikeln.

  3. @Claes Persson

    👍🤩 Får nog se till att leta efter en bättre rapport😊

  4. Hej Adepten,

    När man läser artikeln som du länkat till ser man omedelbart att dessa författare inte förstår skillnaden mellan produktionskostnad och i stunden varande marknadspris, de skriver bland annat ut detta övertydligt:

    “Det är värt att notera att resultaten av beräkningarna är starkt påverkade av antaganden om sådana externa faktorer som marknadspriset för den FT-produkt för vilken en ytterligare analys utfördes.” (Oljans marknadspris har t ex pendlat mellan ca USD 25 över USD 100 per fat under 2000-talet, världens genomsnittliga produktionskostnad för olja låg 2020 på ca 8-10 öre per kWh)

    Därmed kan man omedelbart kasta denna rapport i papperskorgen.

    Det finns 30 miljoner forskare i världen och över en miljard forskningsrapporter.
    Det vimlar av forskare som på alla sätt och vis, seriöst alt oseriöst försöker komma åt våra skattepengar i forskningsstöd.
    Den hör rapporten tycks tillhöra dem som först och främst är ute efter mera pengar.

    “Elektrometanol” kommer givetvis aldrig bli en produkt som klarar av att stå på egna ekonomiska ben, den är en av strömmen produkter som aldrig skulle existera om inte EU satsat närmare 5 000 000 miljoner kr i skattestöd och kanske lika mycket från länderna inom EU.

    När skall lättlurade människor förstå att de, numera varje dag, blir grundlurade av Kalle Anka-forskare, politiker och storföretag vars primära intresse är att komma åt människors skattepengar?

  5. @Claes Persson

    Elektrometanol, eller idén som kan förändra världen!?.
    Själv är jag helt såld på idén 🙂

    Varje år förflyttas 11 miljarder ton varor på världens hav i fler än 800 miljoner containrar. Det är det bultande hjärtat i det globala handelsflödet. Fartygen som gör det möjligt drivs tyvärr nästan helt och hållet på fossil energi. Det är där e-bränslen kommer att vara huvudlösningen för de sektorer som är svåra att elektrifiera från nu och framåt. Det vet börsjättarna Alfa Laval och Siemens Energy tillsammans med flera andra storföretag när de går in som delägare i svenska energiuppstickaren Liquid Wind. Göteborgsbolaget, som planerar mångmiljardinvesteringar i förnybara bränslen. De representerar de marknadskrafter som styr och de vet vad som är bra 🙂

    Det finns forskning som visar att det går att producera Vätgas från renat havsvatten.
    Studera nedanstående och kom igen sedan och förklara vad som är galet. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096014812200266X?via%3Dihub

  6. Hej Adepten,

    Det första man måste lära sig när man börjar intressera sig för energikällor är att produktionskostnader inte har ett dugg att göra med försäljningspriser.

    Detta gäller i allra högsta grad idag (under 2000-talet) när gröna vänsterpolitiker fullständigt krossat marknadsekonomin. Merparten av våra energikostnader betalar vi idag via direkta och indirekta skatter samt otaliga subventioner, samt fördyring av olja, kol och gas via koldioxidskatter, utsläppscertifikat, bonus- malussystem mm.

    Detta är förklaringen till att vi idag har enormt höga energipriser (som började långt för Rysslands krig) en fruktansvärt hög inflation och hiskeliga räntor.
    Vi kommer att bli fattigare och fattigare för varje år som går – vilket är de “grönas” högsta önskedröm, att vi människor skall konsumera mycket, mycket mindre, att vi skall frysa och svälta.

    I över 100 år har forskarna försökt knäcka naturlagarna i tron att de kan trolla fram billig vätgas, den har dessvärre enbart blivit dyrare, elektrolysörer är det hittills dyraste sättet att framställa vätgas.
    Vätgas går inte att producera av “havsvatten” varje kilo producerad vätgas kräver ca 9 liter närmast absolut rent vatten – mycket dyrt att producera.

    Att tro på vackra fantasisagor kommer inte hjälpa oss att överleva.
    Läs i stället sedelärande sagor t ex:
    “Kejsarens nya kläder” eller “Alice i Underlandet” där Alice trillar ner i kaninhålet till Underlandet, där sanningen är lögn och lögnen sanning.

  7. @Claes Persson

    ”Du förstod tydligen inte hur enormt dyrt det är att framställa biodrivmedel?”

    Det är möjligt, men jag utgår endast från vad världsmarknadspriserna visar.
    Det är kanske så att vi i västvärlden får betala de ökande priserna på förnybart tillverkade bränslena för att den övriga världen ska kunna ha råd att använda olja, kol och gas. För är det så att vi alla ska konkurera om de fossila bränslena kommer även de att öka i pris.
    Vi har ju resurser att kunna utveckla tillverkningen av förnybara bränslen.
    Det är så jag tänker när det gäller att utvinna väte via elektrolys av havsvatten och ta tillvara på CO2 i rökgaserna från våra kraftvärmeverk och fjärrvärmeverk som eldas med plast och sopor.

  8. Gröna växter är bra på att fånga in koldioxid och göra något användbart av den. Det finns noll anledning för oss människor att satsa på att fånga in koldioxid och försöka göra något med den.

  9. Hej Adepten,

    Du förstod tydligen inte hur enormt dyrt det är att framställa biodrivmedel?

    Metanol kan framställas av en kemisk reaktion mellan väte och kolmonoxid.
    För att producera, lagra mm, “från ax till limpa”, vätgas krävs 3 ggr mer energi än den energi man får ut ur den producerade vätgasen.

    Vid framställningen av etanol krävs det råvaror som trä, säd, potatis, frukt etc.
    Det krävs även stora delar odlingsmark och enorma mängder vatten vid framställningen. Alla resurser som krävs vid plantering, underhåll, att skörda och omvandla till etanol ingår givetvis inte i något “kretslopp”.

    Alla biobränslen blir minst 3 ggr dyrare att producera och ger ca 3 ggr större utsläpp jämfört med olja, gal, kol per tillgodogjord kWh. (Metanol är ännu värre)

    Allt detta är enkel matte, fysik och kemi som man lär sig i grundskolan. (Väldigt lätt att kolla på Goggle, det tar bara några dagar.)

    Att göra olja, kol och gas dyrare via koldioxidskatter, utsläppsrätter, bonus- malussystem innebär att energi blir dyrare, det är huvudorsaken att vi idag har dyr/hög energi, inflation, räntor mm (Vilket började långt före Rysslands anfall)

    Vi kommer framöver naturligtvis bli fattigare varje år p g a att man höjer kostnaderna för att använda olja, gas och kol, vilket är de gröna klimataktivisternas dröm, att vi skall konsumera mindre, svälta och frysa mm.

  10. @Claes Persson

    ”E-metanol, värre än digerdöden”. Jag tvivlar🤔 Men det kanske finns någon expert som kan utveckla det hela om det är något jag har missat.
    E-metanol är en gammal teknik som kommit till heders igen, speciellt nu när vi ska leva hållbart och när vi inte i framtiden kan få tag i billig bensin eller diesel.
    Produktionskostnaden för metanol är endast ca 30 % dyrare är bensin eller diesel.
    Etanol eller E85 har faktiskt högre produktionskostnad än metanol. Trots detta måste även etanolen in i finrummet igen.
    I dag finns varken miljömässiga eller tekniska skäl att välja bort E85 eller E-metanol – tvärtom.
    Alla hållbara system behövs om vi ska lyckas ersätta bensin, diesel och elbatterier i framtiden.
    Som SAAB ägare kör jag hellre på E85 i tanken än på elbatteri under durken 🙂

  11. E-metanol, värre än digerdöden.

    Förutom att vätgas kostar 3 ggr så mycket energi att framställa som slutprodukten vätgas innehåller (Det behövs 110 kWh el för att producera 1 kg vätgas som har ett energiinnehåll om 33 kWh – “dårarnas paradis”)

    Kan jag tillföra en annan upplysning man talar tyst om:

    Vätgasproducenterna påstår att man kommer att använda enorma mängder, “billig vindkraft” när det blåser mycket, för att producera och då lagra “billig” vätgas för användning, när det blåser lite.

    Att det inte kommer att finnas någon “billig vindenergi” vet vi redan idag, med 100% säkerhet.
    När efterfrågan ökar, t ex i Europa, har priset på vindkraft till 2 kr till 4 kr per kWh.

    Förutom efterfrågan inom Europa, som ökar el-priset, kommer givetvis en enormt ökad efterfrågan av el ske bland vätgasproducenter, elbilsbatteriproducenter m fl i Sverige, framförallt Norrland.
    Till detta skall läggas svenska folkets normala behov av hushålls-el.

    Allt detta kommer att innebära att el-priserna i framtidens vätgas-energi-samhälle, alltid kommer att bli mycket, mycket höga, sannolikt mycket högre än det senaste årets toppnoteringar? Enormt höga elpriser, särskilt när det blåser mycket, eftersom alla vätgasproducenter då börjar producera vätgas.

    En parantes, för dem som jublar över att Sverige idag exporterar en hel del vindenergi.

    Detta är inte alls bra, detta kostar oss skattebetalare/nätanvändare väldigt mycket pengar eftersom vi på många olika sätt, direkt och indirekt, subventionerar vindkraft, varje exporterad kWh kostar därför hushållen pengar.

    Väldigt många av Sveriges vindkraftverk är dessutom ägda av utländska företag, t ex Kinesiska.

    De eventuella vinster som kan uppkomma via export transfereras m a o till Kina och andra länder.

    I stort sett alla vindkraftsbolag i Sverige går bokföringsmässigt med förlust.

    De betalar m a o ingen skatt i Sverige. Sök på:

    VINDKRAFTS-BLÅSNINGEN – Olönsam omställning

    Vindkraftsbolagen kommer om ca 20 år lämna efter sig uttjänta vindkraftverk som vi skattebetalare sannolikt får betala för rivningen för, uppåt 10 miljoner kr per vindkraftverk (Totalt 50-100 miljarder kr?), samt 10 000 st, 1000 ton tunga nedgrävda betong/armeringsjärns/fundament i Sveriges natur, för all framtid.

  12. Effektbehov i Örnsköldsvik cirka 80 MW (kontinuerligt), det dubbla i Sundsvall och Umeå. Det är alltså 400 MW som ska komma från vind (Liquid Wind). Med landbaserad vind behövs då cirka 1 300 MW, eller 260 snurror om vardera 5 MW.

    Notera att det är PEM elektrolysörer från Siemens, men om man ska nå upp till de önskade minst 80 % av kapaciteten räcker inte de 1 300 MW ovan, det krävs antingen många fler örndödare eller ökad effekt hos elektrolysörerna (som då får lägre verkningsgrad). Någon har inte tänkt här, eller ska räddaren vara vattenkraften (som vanligt).

  13. Stackars svenska folk som betalar för ineffektiv sårbar fjärrvärme!

    När skall vi få se en ärlig kalkyl.

    Nu sysslar med “kungens nya kläder” när det gäller fjärrvärme!

    Energiprestanda skall redovisas där man multiplicerar med 0,6 då det är ett “fint” uppvärmningssätt.

  14. “Lönsamheten” måste kosta rejält någonstans, jag skulle vilja veta verkningsgraden för färdig energi ( metanol) jmft. med elenergi in. Kan den överstiga 10%?

    Detta projekt är likt många andra helt påkommet med tanke på att minska CO2-utsläpp. Vad jag vet är det inte möjligt/lämpligt att köra elektrolysörer intermittent, så det krävs förmodligen stora H2-lager för att utjämna VKV el-leverans. Ska all CO2 konverteras, eller delar av den, etc…..?

  15. Metanol är väl Björn Gillbergs baby.
    Efter all kapitalförstöring inom etanolen tycks de ansvariga fattat galoppen. Men nu via vätgas……som e-metanol.

    “Det här är väldigt kostsamt och dyrt och ….”. Tydligen påstod man nu ha lyckats med att ändå få det lönsamt så Umeå ska satsa skattebetalarna på ett nytt projekt. Undrar jag vad Wärmlands-metanol och Gillberg säger om detta? Har ni hört honom kommentera? Skatten på biometanol dubbelt så hög jmf med bensin (sägs det).

    http://www.varmlandsmetanol.se/Bjorns.htm

  16. Är det Energimyndigheten som ska hosta upp några miljarder igen?
    Så fort det heter Grönt, Hållbart eller Fossilfritt, så flödar pengarna. “Lönsamhet” finns inte med i den ordlistan.

  17. Ett ”stolle”-projekt liksom ”hållbart” bränsle för flyget SAF (Sustainable Aviation Fuel) eller ”Alcohol to Jet”.
    Olönsamma SAS har avtalat om att vara köpare till detta bränsle.
    Vattenfall skall svara för fossilfri el, vätgasproduktion genom elektrolys och infångande av 200.000 ton koldioxid per år från deras kraftvärmeverk i Uppsala.
    EU skall satsa € 80 miljoner i detta projektet benämnt HySkies. EU-medborgarnas skattepengar.
    I jämförelse med flygfotogen med samma energimängd ökar vikten med ca 48% och behöver ca 65% större förvaringsvolym.
    Sen gäller det om någon är intresserad av att flyga ”hållbart” till högre kostnad.
    Det finns många flygbolag med lågpris, som de skall konkurrera med.
    Blir det SAS död?

  18. Likadana planer finns i Örnsköldsvik och Sundsvall. Om några år vet vi hur detta går.

  19. Vilka fartyg ska köra på e-metanol? Tydligen är det något som redarna tittar på. Maersk ska ta i produktion ett containerfartyg i år för e-metanol som ska trafikera norra Europa och Östersjön.

    Priset för e-metanol lär vara det dubbla mot olja. Jag gissar att e-metanol endast duger för kortare färder med tanke på att de fartyg som t.ex. går mellan Europa och Asien kör på två kvaliteter av olja. En sort ute på haven och en annan sort när de anlägger hamnar. Skiftande av kvalité på kortare turer är nog inte rationellt, så där kan de tåla ett högre pris på drivmedlet.

  20. En miljard är 10.000 kr för var och en av Umeås ca 100.000 invånare. Ca 20.000 per hushåll. Det blir för 55 kronor kaffe per dag hela året. Folk tycks lida av total fartblindhet rörande höga belopp av pengar som ännu inte finns. Efter oss syndafloden, tydligen!

Comments are closed.