Finland snabbare för SMR !

LUT

Tekniska högskolans i Villmanstrand bild av en SMR reaktor

2023-02-05, HBL, Hufvudstadsbladet, Katarina Koivisto:

”Snabbare än någon har räknat med”

Tiotals småskaliga kärnreaktorer är under utveckling på olika håll i världen. Det första kommersiella kontraktet är redan klart. Här hemma hoppas både Tekniska högskolan i Villmanstrand och Teknologiska forskningscentralen VTT att ha småskaliga kärnreaktorer klara före 2030.

Småskaliga kärnreaktorer, så kallade SMR (small modular reactor), har de senaste åren vuxit fram som alternativ för både värme- och elproduktion. De är betydligt billigare att bygga än traditionella, stora kärnkraftverk. 

Jag tror att de små reaktorerna kommer att bli vanliga betydligt snabbare än någon räknar med just nu. Behovet av utsläppsfri produktion av el och värme är stort, säger professor Juhani Hyvärinen vid Tekniska högskolan i Villmanstrand, LUT.

LUT slöt i december ett intentionsavtal med det amerikanska företaget Ultra Safe Nuclear Corporation om att bygga en liten kärnreaktor i universitetsstaden. I första hand är reaktorn tänkt för forskning, men i framtiden ska den också kunna förse Villmanstrand med värme.

I Esbo håller Teknologiska forskningscentralen VTT på att ta fram en alldeles egen reaktor. Reaktorn kallad LDR 50 är tänkt för produktion av värme. Tommi Nyman, direktör för VTT:s forskningsenhet för kärnenergi uppger att man nu utreder förutsättningarna för att bygga den första reaktorn. 

Kommersiellt kontrakt

Nu har ändå det första kontraktet för en småskalig reaktor för kommersiell användning slutits i Kanada, se föregående bloggpost. Det är företagen Ontario Power Generation (OPG), GE Hitachi (GEH), SNC-Lavalin och Aecon som slagit sig samman för att bygga en kokvat-tenreaktor kallad BWRX-300.

I Sverige, där den nya regeringen öppnat upp för ny kärnkraft, är BWRX-300 nu en av de modeller som den statliga svenska kraftjätten Vattenfall granskar som en framtida möjlighet. Placeringsorten kunde vara Ringhals som redan har ett kärnkraftverk.

I Sverige har också en rad företag som siktar på små reaktorer grundats. Där samarbetar till exempel Fortum med bolaget Kärnfull Next som siktar på att bygga SMR både för kommuner och för industrin. Potentialen för små modulära reaktorer är mycket stor och det finns ett tydligt intresse från industrin, tror företaget.

Snart beslut i Estland

Också Estland siktar på att bygga en småskalig reaktor. Företaget Fermi Energia har redan i flera år undersökt olika modeller som kunde passa de estniska behoven. Beslut väntas under våren. Då kunde kraftverket leverera el till estniska kunder redan 2031.

Fermi Energia hoppas på samarbete med andra energibolag i regionen, bland annat med Fortum och med svenska Vattenfall. Också lettiska Latvenergo är ett bolag esterna tror på samarbete med.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Finland snabbare för SMR !

  1. Problemet med mer vindkraft är att det inte blåser alltid.
    När det blåser är elpriset inget problem.
    Varje tillkommande vindkraftverk gör vindelen billigare och lönsamheten sämre.
    Med sämre lönsamhet får vi konsumenter större räkningar.

    Man kan fundera över politikers kunskaper när de tjatar om mer vindkraft i Sverige.
    Vi har elöverskott alla dagar men drabbas av höga priser vid stiltje eftersom våra grannländer då vill köpa vår kärnkraftsel.
    Samma länder som släcker ner fullt fungerande kärnkraft.
    Kapa ledningarna till dessa länder och vi får ett bra system.

  2. Problemet med “billig” havsbaserad vindkraft är att den inte är billig. För det första så har alla större turbintillverkare problem. Siemens Gamesa visade en förlust på nästan 900 miljoner EUR, primärt för garantiproblem. Vestas har liknande problem, liksom GE Renewable Energy. Nyckelmeningen i artikeln är:

    But further governmental action is needed to close the gap between ambitious targets and actual installations

    Alltså, EU / Länder måste vidta åtgärder för att minska gapet mellan vad som kan levereras och vad som vill uppnås.

    Det är välkänt att turbiner från Kina är upp till 40 % billigare än västerländska turbiner och om ytterligare kostnadsökningar ligger framför turbintillverkarna blir också elen dyrare för konsumenterna.

    Personligen ser jag att elen i genomsnitt kommer att kosta uppåt 1 kr / kWh i produktionskostnad, nu när anslutningsavgifterna måste bekostas också.

    https://www.reuters.com/business/energy/siemens-gamesas-q1-net-loss-widens-884-million-euros-2023-02-02/

  3. Ja, man hamnar på efterkälken när man inte har alla hästar hemma som Mp o SAP, vilka dessutom har en rent välståndsfientlig agenda.

  4. Sverige riskerar att hamna på efterkälken eftersom det inte finns en stabil riksdagsmajoritet för att bygga ut kärnkraften. Det röd-gröna blocket vill bygga vindkraft i hela norra Sverige och i havet för att få “billig” el till Hybrit och andra gröna skattefinansierade projekt.

Comments are closed.