Värmerekordet i UK 19/7 2022 noterades vid RAF:s flygplats i Coningsby
Mätstationen kan antas vara den vita kvadraten vid mitten av startbanan, som där är helt svart. Dess temperatur påverkas av närheten dels till samhället i norr och dels till de många stora hangarbyggnaderna i söder samt av startbanans stora yta, som är hårdgjord och därmed magasinerar värme från solens strålning. Dessutom startar och landar reaplan med tusengradiga avgaser.
Stationen finns just där för att mäta temperaturen vid startbanan, som är avgörande för den last planen kan bära. Placeringen gör dess data klart olämpliga som argument i klimatdebatten.
På WUWT fann jag en analys av fallet med fjolårets värmerekord i Storbritannien:
Three Typhoon Jets Landed Next to Thermometer When Britain’s ‘Record’ Temperature of 40.3°C Was Recorded
Det gav mig anledning att skriva ett insändarmanus, som jag sänt till ett tjugotal lokaltidningar:
+ + – + – +
Rekordnoteringar av temperaturer är ofta överdrivna
Från vädertjänster i olika länder får vi då och då larm om nya rekordtemperaturer. De är ofta felaktiga. Ett exempel är fjolårets historiska rekord på 40,3 grader C i Storbritannien den 19 juli. Det noterades av en automatisk väderstation placerad i närheten av startbanan på flygvapnets bas i Coningsby.
Kl 15:10 började temperaturen plötsligt stiga med 0,6 grader och nådde rekordnivån 40,3 grader kl 15:12. Den siffran spreds över hela världen. Men 60 sekunder senare föll temperaturen tillbaka med 0,6 grader.
Coningsby är ett centrum för utbildning av flygvapnets piloter, vilket betyder att där sker många starter och landningar varje dag. En koll av piloternas loggböcker visar att tre reaplan landade mellan 15:10 och 15:15. Deras avgaser är mycket heta. De har uppenbarligen påverkat väderstationen, vilket visas av den snabba sänkningen av dess temperatur.
Den ansvariga myndigheten, Met Office, har hittills inte utfärdat någon rättelse. Den anför rekordnoteringen som ett tecken på klimatförändringar. Det är tredubbelt fel:
1. Den höga temperaturens korta varaktighet visar att den påverkats av reaplanens avgaser.
2. Mätstationen är placerad intill startbanan som givetvis är hårdgjord, delvis täckt av svart asfalt, som suger till sig värme särskilt väl. Dess data är avsedda för att bedöma hur hög startvikt planen klarar. Varm luft är tunnare, så att planens last måste vara lägre. Det är alltså väsentligt att mätstationen står nära startbanan. Men det gör dess data olämpliga för bedömning av klimatförändringar.
3. Mätstationen ligger mellan en tätort i norr och flygplatsens stora hangarer i söder. Den befinner sig således i en ”värme-ö”, UHI, Urban Heat Island, där temperaturen generellt är högre än i omgivande landskap beroende på den höga värmeabsorptionen i vägar, gator och byggnader.
Detta är bara ett exempel på ansvariga myndigheters lättvindiga behandling av väderdata. Exemplen är många även från USA, Tyskland och Australien. Därför kan du inte alltid tro på de värmerekord som media vidarebefordrar.
Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by
Göran Å: Nattemperaturen har också i annat underlag visat sig öka mer än dagtemperaturen. Hypotesen att det skulle kunna bero på Urban Heat Islands är tveksam. Varför skulle det ge större utslag på natten än på dagen?
En mer närliggande hypotes är, att det är en del av den växthuseffekt, som du så gärna talar illa om.
Om insändarens punkter:
1. Om 40,3 grader rådde kort tid, så är de 39,7, som rådde före och efter, också en ansenlig temperatur.
2. Var det verkligen svart asfalt intill mätstationen? Det kunde ha givit problem med beläggningen vid så hög temperatur.
3. Oklart vad hangarernas inverkan skulle bestå i.
Mätstationen ligger; https://www.google.com/maps/place/53°05'38.0“N+0°10’22.4″W Källa: https://weather.gladstonefamily.net/site/search?site=EGXC&Get+information=Get+information&lang=en
En modern termometer reagerar på bråkdelen av en sekund, till exempel när utblåset från en jetmotor riktas mot den, och utblåset sedan snart försvinner. Den gamla sortens termometer, med en vätskepelare i en smal glasbehållare, hade inte hunnit med att reagera.
För att kunna jämföra nya och gamla mätningar, har väl WMO en rekommendation om att bara rapportera genomsnittstemperaturer för flera minuter från en modern termometer. En rekommendation som är lätt att “glömma” när det finns chansen att rapportera ett nytt värmerekord.
På lokalt upphettade gator man man nästan steka ägg. På lokalt kalla vinterplatser kan man å andra sidan frysa in fisk. Allt på samma klot.
För något år sedan var det ju värmerekord i Växjö, dock ej pga UHI utan mätstationen stod mitt på en äng.
Sedan visade det sig att de betande korna hade stött till den så solen strålade rakt in på termometern…
Dock osäker på om noteringen ändrades eller fick stå kvar
Temperaturrekord måste godkännas av WMO alternativt av lokal myndighet som SMHI, detta för att undvika tillfälliga avvikelser, t ex som ovannämnda, såvitt jag vet är ovannämnda “rekord” inte godkänt.
Världen högsta temperatur 56,7 uppmättes i USA 1913, bekräftad av WMO
Europas varmaste dag, som bekräftats av WMO var 48,0°C i Aten, Grekland den 10 juli 1977.
SMHI: De allra högsta temperaturerna som uppmätts i Sverige är 38°C, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933.
Nya historiska geologiska data om klimatvariationer i Sydamerika;
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/10-million-year-old-tree-fossil-explains-natural-climate-change/
I en intressant analys med data från NOAAs GHCN-D (Global Historical Climatological Network-Daily) 1904-2022, omfattande mellan 458 och 670 mätstationer, har pseudonymen John Dee visat bl.a. följande, med bäring på aktuellt inlägg:
• Temperatur under dagen: oförändrad enligt regressionslinje; egentligen +0,02°C per sekel (p=0.915), men med tydligt ‘vågmönster’, ökande fram till mitten av 1930-talet, därefter minskande till mitten av 1970-talet, därefter åter ökande.
• Högsta dagliga temperatur: avläst hos de 720 mätstationer, som finns med i GHCN-D, visar under samma period en signifikant avkylning om -2,02° C per sekel enligt regressionsanalys.
Mer intressanta data finns i refererad artikel från 23 juni 2023, Cloudy Intervals With A Chance of UHIE, PrincipiaScientific.com.
Nattemperatur visar viss ökning, som med viss bestämdhet kan hänföras till ‘urban heat’, med hänsyn till städers kvarvarande dagsvärme under natten. Vissa mätstationers lokalisering, exemplifierat i inlägget påverkar mot en generaliserad ‘temperaturökning’.
Glöm global warming som ett konstant fenomen och i samma andetag ta ingen hänsyn till IPCCs politiskt betingade propaganda!
2. Mätningarna används främst som hjälp åt piloterna vid start och landning. Vintertid är detta viktigt, speciellt när temperaturen ligger runt fryspunkten, då förhållandena påverkar hur lång start- och landningssträckorna blir. Mätningarna blir naturligtvis lokalt unika och irrelevanta i andra sammanhang.
Det kanske räcker med en temperaturökning på mätstation via att varm luft ovanför startbanan knuffas över till mätstationen av flygplanen.
Dessutom borde de, om de är seriösa för planens skull, känna till att det blir en temperaturökning vid start och landning, dvs. små toppar på temperaturdata från mätstationen.
Frågan kan då vara, hur kommer det sig att de rapporterar in den antropogena temperaturökningen som värmerekord?
HadCRUT5 är en dataupsättning som tillkommit genom att manipulera HadCRUT4. Det är Hadley Center vid UK Met Office och Climatic Research Unit vid University of East Anglia som förfalskat data.
https://youtu.be/GU1f_5uytXw