Elbilar en katastrof redan från början

Elbilarnas andel av bilförsäljningen i UK enligt the Telegraph

  • Svart = Faktisk utveckling visar ett avtagande intresse de senaste åren.
  • Blått = Regeringens målsättning.

Här några komprimerade utdrag:

2023-07-01 The Telegraph, Ben Marlow:

The electric car ‘revolution’ is a disaster before it’s begun

(Elbils-revolutionen är en katastrof innan den börjat.)

Politikerna prackar på folk elbilar fast ingen vill ha dem.

Elbil-revolutionen har gått i stå. Därom råder inte längre något tvivel. Elektrifieringen mötte i början stort motstånd. Men politikerna höll en pistol mot pannan på biltillverkarnas chefer i form av exceptionella krav på avgaser från kolvmotorer och böter ifall inte tillräck-ligt många elbilar producerades. Då blev de tvungna att satsa stort på elbilar till astrono-miska kostnader.

Men nu börjar biltillverkarna, en efter en, att sakta in produktionen. Volkswagen har tagit det extraordinära beslutet att helt stoppa tillverkningen av elbilar i den stora fabriken i Emden under sex veckor. Försäljningen har hamnat 30 % under budget. Av 1.500 anställda permitteras 300.

Detta betyder at den nya elektriska modellen VW ID.7 som skulle påbörjas i juli, kommer först till slutet av året. Även modellen ID.4 blir försenad.

Detta är anmärkningsvärt för en av de största biltillverkarna i världen, som nyligen annonserat planer på att investera € 120 miljarder under fem år för elekrifiering och digitalisering.

För någon månad sedan reducerade Ford sin arbetarstyrka i Europa med flera tusen, eftersom elbilar kräver 40 % färre anställda. Elon Musk har tvingas sänka priset i flera steg, för att försvara sin position på marknaden.

Men bakslaget för VW är sensationellt. Det reser frågan om politikerna begår det katastrofala misstaget att tvinga på medborgarna elbilar som dessa inte vill ha. Beslutet att fasa ut bilar med kolvmotorer till strikta tidpunkter kan komma att visa sig som ett av de mest ruinerande politiska besluten i vår livstid.

En hel industrisektor tvingas överge tillverkningen av produkter som en stor majoritet av folket vill ha och fortfarande använder, medan den pressas att lägga enorma resurser på att tillverka en kolossal volym av något som folk inte vill ha. Åtminstone inte inom den sanslöst korta period som industrin tvingats till.

Det är rent sabotage av den egna industrin och en kommersiell, ekonomisk och social katastrof i vardande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

28 thoughts on “Elbilar en katastrof redan från början

  1. Intresset för elbilar ökar i Sverige skriver DN. Men i ingressen anges det att det handlar om hybrider. Vad är en elhybrid? Laddhybrider går väl fortfarande på fossil-bränsle.

    Intresse är en sak medan plånboken en annan. Artikeln bakom betalvägg.

  2. De ska inte ägas utan leasas då det av WEFs dokumentation och uttalande från Klaus Schwaub i framtiden ska råda en situation där du inget ska äga och vara lycklig för det!

  3. Thomas P du borde väl veta att konstgjorda marknader aldrig fungerat? Att börja sälja en produkt som inte är färdig och dessutom svindyr är och förblir idioti! Bensinbilar blev inte intressanta för konsumenter innan man löst problemen med driftsäkerhet och tillgången på bränsle men efter det tog det fart. Innan man löst batteriproblemet så är elbilar bara en gimmick för företag och rika privatpersoner att leka miljömedvetna trots att de elbilar vi har idag är riktiga miljösvin.

  4. Det som UN,WEF, Agenda 2030 inte talar om är att de jobbar för att det totala antalet
    fordon skall reduceras kraftigt.
    Det handlar inte om att ersätta “fossilbil” med elbil.
    Om det bara finns 10% kvar av antalet personbilar så räcker elen.
    Att alla skall ha tillgång till bil ingår inte i planen.
    Det är framtiden.

  5. Benny, hönan och ägget. Bilindustrin hade mycket begränsat intresse av att ta fram elbilar innan det fanns en marknad.

  6. Ja Benny du syftar förstås främst på förbudet för fossilbilar och subventionerna innan tekniken fullt ut var på plats inkl infrastruktur-plan.

    Första fasen har fungerat så där tack vare subventioner men nu ska medelklassen och volymmarknad skapas utan subventioner. Vi får se om kinesernas (småbilsEV) bryr sig om Norden? Svensken nöjer sig väl inte med en liten dyr pendlings-elbil som enda bil?

  7. Till slut så hamnar man alltid med frågan om elbilar på batterifrågan! Hade man bara haft is i magen och väntat tills biltillverkarna löst problemen med lagringskapacitet, vikten och laddningstiden på batterierna så hade det kunnat bli en smidig övergång till ny teknik inom bilbranschen. Men klåfingriga politiker som saknar teknisk kompetens ska genomdriva ett teknikskifte som kostar enorma summor är helt hjärndött. Hade marknaden fått sköta sitt hade den bästa och billigaste tekniken så småningom tagit hand om det hela utan problem.

  8. Petter Wulff

    Den relativt höga registreringen av el-bilar i Sverige beror på långa leveranstider. Bilar som beställdes innan regeringen tog bort miljöbonusen, de levereras nu och blir registrerade först nu.

    Bilsäljare säger att privatmarknaden för el-bilar är “iskall”. Företag leasar nya el-bilar i samma takt som tidigare, än så länge. Sen, när tre år gamla, begagnade, leasade och återlämnade el-bilar ska säljas till privatpersoner…. Ja, vi får se hur det går.

  9. Även i Kina (Volvo t.ex) kan det handla om en rikemans-EV och EV-småbilar för den högre medelklassen. Kanske också hybrider! Alltså bilmärkesfabrikanter som har kapital nog att differentiera sina volym-kundsegment och nå lönsamhet i alla valda drifttyper. Företagsbilar blir allt viktigare.

  10. Det ska bli mycket intressant när EU-ledningen förr eller senare obevekligt inser att de på något sätt måste riva upp beslutet om förbud att sälja fossildrivna bilar efter 2035.
    Hur ska de backa ur denna inmålning i hörnet?

    Inom EU finns idag c:a 400 milj. bilar, och det säljs 10 – 15 milj. nya varje år. Om EU får tillgång till 3 milj. elbilsbatterier per år måste dels nybilsförsäljningen minska med 70 – 80 %, dels kommer det att ta 135 år att byta ut hela EUs bilpark till elbilar, givet att ingen behöver byta ut sin elbil mot en ny under denna tid.

  11. Både VW och Ford har gått på bluffen att batteribilar är ‘framtiden’. Två andra företag, Ferrari och Toyota, har fattat beslut om att inte följa batteritrenden av dels företagsekonomiska dels miljömässiga skäl. BMW tvekar. Jag väljer att ge lite synpunkter från Toyotas President Akio Toyoda, direkt nedstigande ättling från företagets grundare:
    • Denne ledare har länge varit uttalat skeptisk och varnade för att Japan skulle löpa risken att vara utan elektricitet under sommaren om alla bilar skulle köra på elektrisk kraft. Infrastrukturen för att förse en bilflotta av EV skulle rendera Japan en utgift om mellan 135 och 358 biljoner US$; Jmf min uppgift ang. USA och batteriuppbackning för elnätet i kommentaren kl: 11:42 den 4/7 2023 under ‘IEA för en fossilfri framtid
    (I påminnelse bör noteras att Japan som nation får sin elektricitet huvudsakligen från kol- och naturgaseldning)
    • Han påpekar, vilket borde uppmärksammas av den svenska regeringen och i förlängningen EU-kommissionen, att statlig reglering av förutsättningarna för EV-bilar skulle göra dessa till en ‘blomma på en hög topp’, dvs utanför gemene mans möjligheter till köp.
    • Toyota marknadsför därför endast en EV på den stora amerikanska marknaden.
    • Företaget presenterar en studie, som visar att koldioxidutsläppen vid drift kan reduceras med stora belopp, körde kunder på ‘Eco- eller EV-driving mode’, det senare applicerat på t.ex. plug-in hybrider som RAV4 Prime, som har tillräcklig batterikapacitet för att upprätthålla tillfällig körning enbart med elektrisk kraft.
    • Det finns ännu inte, mig veterligt, referenskalkyler som negativt vederlägger ovanstående m.h.t den totala emissionen av koldioxid för att tillverka EVs kontra petroleumbilar inkl. för att generera den elektricitet som ger kraft åt desamma, dvs produktion av batterier, och dess avsevärda negativa miljöeffekter. (Kanske Tege Tornvall kan kommentera detta?)

    I sammanhanget noteras att Volvo går ‘all in’ betr. EV och därmed, enligt min nuvarande bedömning, kommer att försvinna från den västerländska marknaden före 2050, p.g.a olönsamhet (givet fortsatt kinesiskt huvudägare) tillsammans med likstrategiskt verkande bilföretag i USA och inom EU. Detta är dessutom ‘planerat’ enligt min uppfattning.

  12. Tillägg: Vänster-extrema rörelser som på samma sätt med våld och andra kriminella metoder agerar för sin sak hör istället till den socialistiska/kommunistiska ideologin om den når regerings-ställning. Således en direkt spegling av fascismen men med extrema ideologiska skillnader om hur samhället ska styras. Företagens eller folkets diktatur (arbete eller kapital).

    Idag handlar denna diktatur om nationell suveränitet eller globalt “samarbete”. Klimatet och dess orsaker (AGW) har sedan minst 50 år förts fram (Rom-klubben och Rockefeller) som en katalysator för en ny maktordning (NWO) där det är uppenbart att “ägarna av den amerikanska ekonomin” länge insett att hotet från öster blir/är idag en realitet som måste motverkas och så långt som möjligt styras. FNs agenda och program har därför inslag av tydliga marxistiska idéer för att få med så många (makt-)människor som möjligt. Rättvisa är nyckelordet. Ändå är man uppbackade av kvartalskapitalismen huvudaktörer, bankerna.

  13. Göran

    “Kan det vara så att företagen tar förlusten som en marknadsföringskostnad.”

    Nja, jag ser det bara som en följsamhet till narrativet där vi vet att trots ESGs misslyckande (lönsamhet) ändå fortsatt att expandera till snart “alla” stora företag i WEF/FNs Agenda 2030-anda.

    Slutsats: De storföretag och fonder som investerat i ESG och förnybar energi har bevisligen gått sämre på börsen. Men då ESG anses handla om mer än finansiell lönsamhet med fokus på hållbarhet även för social miljö (?) och bolagsstyrning utöver ekologisk miljö så är tanken att alla företag ska integreras enligt denna modell av ansvarstagande (stakeholder capitalism). Det skall därför bli intressant hur man mäter detta (ESG-kraven) när företagen t.ex ställs inför kriser som handlar om “going-concern”-principen (lång sikt kontra kortsiktig överlevnad)!

    Alla börsnoterade företag anmodas t.ex alltså ta in ESG i sin bolagsstyrning. Mega-bankerna i USA tillsammans med de som “äger västvärlden” är de som medvetet driver på ESG genom sitt stöd till WEF och FN för att få möjligheter framöver att styra sina egna verksamheter fria från nationella hinder. PPP är ett av verktygen för detta. Globala FN-byråkrater och storföretagsledare i symbios (ohelig allians) kallas korporativism och med ett annat ord för fascism. Snyggt förpackat under Stakeholder Capitalism och Hållbarhet (ESG).

    Fascism är absolut inte de höger-extrema rörelser som på kriminella vägar och våld protesterar i frågor som rör t.ex invandring och etniska skillnader osv. Först om en regering använder deras metoder kan vi prata om fascism men förutsätter samarbete genom företagens delaktighet då dessa sätter lönsamheten främst (hittills har aktieägarvärdet hällt).

    Moralen i ESG måste förr eller senare mätas och debatteras innan vi vet om hållbarhets-kraven är en potemkin-kuliss eller ej. Som samhällsmedborgare tycker vi förstås att ESG låter fantastiskt. Inte minst om kvartals-kapitalismen nu ska bli långsiktig….. .. men fan troet!

  14. Elbilar är fantastiska:
    1. Inget motorbuller
    2. Minimala effektförluster
    3. Fullt vridmoment från stillastående

    Men:
    1. Det finns ingen el att ladda batterierna med om elbilar skulle bli allmänt förekommande
    2. Det finns inte mineraltillgångar för mer än några miljoner nya elbilsbatterier per år
    3. Ett elbilsbatteri väger 10 gånger mer än motsvarande bensin- eller dieseltank
    4. Även med snabbladdning tar det flera gånger längre tid att ladda jämfört med att tanka.
    5. Elnät som klarar elbilsladdare i stor omfattning finns inte någonstans. En ombyggnad skulle kosta oerhörda pengar och ta mycket lång tid

    Med andra ord har vi en bit kvar innan elbilar kan bli var mans egendom.

  15. Såg en jämförelse av just en el-VW och en diesel VW. Den var ganska generös mot elbilen då inga kostnader för laddning togs med. I värde och kostnad så förlorade elbilen stort. Bara efter två år hade elbilen förlorat mer än 50 % i värde.

    Jag har skrivit det förr. Andra-hands-värdet måste överstiga resterande amorteringar på en bil om ägaren vill sälja bilen. Det är omöjligt om bilens värde sjunker med mer än 50 % på två år.

    De flesta elbilar som köps i Sverige är förmodligen leasingbilar. Kan det vara så att företagen tar förlusten som en marknadsföringskostnad. Företaget ska signalera godhet och tror att de får kunder av den anledningen. Jag resonerar nog tvärtom. Av vilken anledning ska jag har någon relation med ett sådant korkat företag?

  16. Elbilar är bara en liten del i sammanhanget.
    Politikerna begår det katastrofala misstaget att tvinga på medborgarna en klimatpolitik som dessa inte vill ha.

  17. El-bilar kommer kanske, men då måste batterierna vara helt annorlunda utformade.
    Då behövs inga subventioner, marknaden ”fixar” det själv.
    Det skulle minska importbehovet av oljeprodukter och förbättra Sveriges ekonomi.
    Förutsatt:
    • nuvarande tanktid som för bensin och diesel och körsträcka som för dessa mellan tankningarna
    • batterierna måste vara ”brandsäkra” och med vikt såsom för fulltankade bensin- och diesel-bilar
    • ordnade möjlighet till ”tankning” som det är idag för bensin och diesel
    • skydd mot elektromagnetiska fält i passagerar- och bagage-utrymmet
    Alternativt med mini-mini-mini-kärnkraftsreaktorer som varar bilens livstid eller lätt utbytbara sådana.
    Annars kan man besöka Autoseum i Simrishamn, där fanns vid mitt besök för några år sedan el-bilar som nu måste vara ca 100 år gamla. Det som skiljer är att batterierna vara lite längre och designen.
    Blir dagens elbilar också snart museiföremål?

  18. Jag har en laddhybrid. Så långt kan jag sträcka mig! Aldrig en ren elbil.

  19. Diagrammet visar ett bibehållet elbilsintresse (fast svarta kurvan tycks innehålla en prognos om fortsatt oförändrat intresse). På mycket närmare håll (Sverige) är nyregistreringen av elbilar fortsatt stigande.

  20. Var och besiktade min bil häromdagen och den passerade (som vanligt) utan anmärkning, dock fick jag en kommentar från tjejen som besiktigade bilen – du har en jättefin bil! Därefter for jag till en butik för att handla och när jag stiger ur bilen så får jag en kommentar från ett passerande par – vilken fin bil! Ja bilen är i förhållandevis gott skick trots att den är 35 år gammal. Om jag tänker byta bil? Nej det är sannerligen inte aktuellt.

  21. Upprepar min tidigare framförda uppfattning:

    El-bilar är en nischprodukt.

    En el-bil kan vara lönsam för den som pendlar flera mil enkel väg varje dag. Då har hushållet sannolikt två bilar, en el-bil och en med förbränningsmotor.

    En-el-bil är lönsam för den som har förmånsbil, om företaget är berett att betala den högre leasingavgiften.

    El-bilar har fortfarande barnsjukdomar på elektroniken som i vissa bilar lever ett eget liv.

    Begagnade el-bilar är en nästan stendöd produkt. Ingen köper en 8 år gammal el-bil, där man när som helst kan riskera att behöva byta batteri för lika mycket som bilen kostade som begagnad. Sköter man service på en modern dieselbil så är risken för motorhaveri extremt låg idag och den kan lätt rulla 50 000 mil utan stora kostnader, utöver service och bränsle.

  22. Om politikerna hade hållit sig ifrån att subventionera sönder marknaden så hade som vanligt teknologi utveckling på sikt löst detta. Om nu elbilar är överlägsna på sikt så kommer de att vinna MEN än så länge är jag skeptisk.
    Det finns fortfarande enorm potential i diesel.

  23. Ja, kineserna och WEF/Globalisterna har verkligen lyckats i sitt förstörelseverk av den västliga, nationellt baserade ordningen!

Comments are closed.