DN: “Full fart mot stålkris”

Problem för “fossilfritt stål” behandlades i förrgår på DN Debatt

2023-07-04, DN, Dagens Nyheter Debatt:

”Sverige rusar i full fart mot vår generations stålkris”

(Öppen på nätet utan betalvägg den 5/7, 6.700 tkn.)

Den svenska satsningen på grönt stål är lovvärd ur klimatperspektiv, men riskerar att bli en stor förlustaffär. För att kalkylerna ska gå ihop krävs oerhört låga elpriser och ökad betalningsvilja hos kunderna. ­Privata ­investerare ska ta risker, men offentlig sektor får inte spela vilt med ­samhällsekonomin som insats, skriver tre experter på nationalekonomi.

  • Mats Johansson, fd revisionsdirektör vid Riksrevisionen
  • Per-Olov Johansson, professor emeritus i nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm, gästforskare vid Cere (Centrum för miljö- och naturresursekonomi) i Umeå
  • Bengt Kriström, professor i naturresursekonomi, SLU Umeå, seniorrådgivare vid Cere

+ -+ – + – +

“Stålindustrin är en betydande klimatbov” 

Författarna ifrågasätter inte koldioxidens verkan som växthusgas, men antar att kinesiska stålverk kommer att fortsätta med kol i masugnarna. Det ger konkurrensfördelar. Slutsatsen blir:

En satsning av det slag vi kalkylerat på H2GS framstår som en mycket dålig idé. Den samlade samhällsekonomiska förlusten, uttryckt som ett så kallat nuvärde då räntan är 3 procent, kan mycket väl hamna i storleksordningen 200–250 miljarder kronor.

Författarna befarar en “stålkollaps” lika den på 70-talet som gjorde de storstilade planerna på “Stålverk 80” till ett fiasko.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “ DN: “Full fart mot stålkris”

  1. Svenska kraftnät verkar inte tro på hög energiförbrukning i elområde ett och två. De ökar överföringseffekten från sju gigawatt till tio gigawatt mellan elområde två och tre. Motiveringen är att förse södra Sverige med elenergi.

  2. Känner personer som är/varit engagerade i Hybrit.

    Tydligen ska man bygga en demo anläggning i Gällivare. Gällivare har ingen hamn, och det är långt till kusten.
    Gällivare har inte en elförsörjning som klarar Hybrit.

    Projektet är ett hopkok av “gröna fantasier”. Med 100% säkerhet så är det ett dött projekt. Vi skattebetalare kommer med 100% säkerhet få betala för begravningen.

  3. H2GS m.fl. s.k. ‘satsningar’ inkl. vindfläktskraft är och förblir beroende av att skattebetalarna står för en del av ‘fiolerna’.
    Organisations- affärsutvecklingshistorien visar att företagsmässigt effektiv utveckling är omvänt proportionell mot tillgång på kapital. Detta gäller vare sig kapitalet är tillgodosett från den s.k. fria marknaden som från statskapital, dvs. skattebetalarpengar, men är potentierat vid det senare. Politiker och delegerat myndigheters personal i beslutsfattande ställning kring dessa frågor har med få undantag erfarenhet från verkliga affärer och affärsutveckling.
    S.k. politiskt betingade stora satsningar i teknologiskt utvecklingshänseende (exemplifierat av vätgasstål, norrländsk utveckling, vindfläktskraft mm.) kommer ofelbart att ge misslyckande och för höga kostnader för medborgarna oavsett teknikområde; dels missas verkligt incitamentsorienterad aktivitet för att tjäna pengar, dels bidrar det till bidragsopportunism. Den uppmärksamme kan se flera sådana i nutid.
    Om skattebetalare ska medverka via sin regerings prioriteringar är det som kund till nya projekt. Här skulle jag kunn nämna att staten kunde lägga bindande förhandsorder till exempelvis köp av CMSR från Seaborg Technologies alt. dess köpenhamnska konkurrent, alt. Bykallageneratorer. Då komme leveranser medborgarna tillgodo.

  4. Alla med kunskap (nej inte de som tror på att vi kan styra klimatet) OCH förnuft dömde ut satsningarna från dag 1. Nu har flera år passerat och sanningens timme närmar sig……….

    Kommer ansvariga politiker att backa?
    Nej det är för mycket prestige och andras pengar investerade. Låt oss dock först se hur investerarna i havsbaserad vindkraft reagerar när de nu tvingas betala för anslutningarna. Och hur pågående landbaserade ansökningar får för konsekvenser om kommuners veton inte körs över av regeringen.

    Nuvarande regerings beslut i Tidö-avtalet kan bli räddningen “för alla” men främst för skattebetalarna.

    En riktigt kall vinter kan också hjälpa till.

  5. Så kan det bli när man styrs av ideologiska motiveringar i stället för ekonomiska avvägningar.

  6. stenåldern slutade inte för att vi fick slut på stenar.
    Något annat visade sig vara bättre…
    bronsåldern tog vid och senare järnåldern.
    Att göra stål med denna omväg är sämre, inte bättre…
    Det tragiska är att en lögn om koldioxidens farlighet för klimatet ligger bakom detta kalkonprojekt.

  7. Allt “grönt” och “hållbart” ställer krav på bidrag, bidrag, bidrag.
    Företagen klara inte att leverera positivt resultat på eget kapital.
    Det är lätt att leva på andras pengar

  8. Samtidigt är det sorgligt att konstatera att personer med tekniskt kunnande fortfarande framhärdar i bluffen om en klimatkris. Dessutom – vilken hybris – att vi skulle kunna styra klimatet!

  9. Harald Mix är bara intresserad av de generösa statsbidragen.
    Han kommer att sälja långt innan projektet når kalkonstatus.
    Hybrit och sin sida kommer att dör sotdöden med alla statliga pengar och bli en politisk snackis i många år…
    Vi såg det inte komma, etc…

Comments are closed.