Markbygden VKV konkurs !

Bolaget “Markbygden Ett AB” har ansökt om rekonstruktion

2023-11-09, PT, Piteå-Tidningen:

Vindkraftsbolag ansöker om rekonstruktion

Markbygden Ett AB ansöker om rekonstruktion då de inte kan betala sina förfallna skulder. Bolaget vill ta sig ur det olönsamma avtalet med norska Hydro Energi.

Markbygden Ett AB, som ägs till 75 procent av kinesiska staten, driver en av Europas största landbaserade vindkraftsparker med 179 vindkraftverk.

Bolaget har haft stora förluster sedan start, men nu är läget så allvarligt att företaget står på randen till konkurs om inget görs. Den 2 november lämnade Markbygden Ett in en ansökan om företagsrekonstruktion till Umeå tingsrätt för att säkra livskraften.

Enligt Markbygden Ett beror betalningssvårigheterna främst på ett för dem mycket olön-samt elhandelsavtal med norska bolaget Hydro Energi. Avtalet från 2017 innebär att bolaget med start den 1 januari 2021 har åtagit sig att sälja en fast volym el per timme under en period om 19 år till ett fast pris. Om vindkraftsparken inte producerar tillräckligt med el måste bolaget köpa elen på marknaden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Markbygden VKV konkurs !

  1. Jag har varit där själv och sett det med egna ögon och kan meddela att det enligt min åsikt ser ännu värre ut i verkligheten. Bilder på kraftverken tagna från avstånd gör att man inte ser hur illa det ser ut. Jag har svårt att tro att några större djur rör sig där alls i någon större omfattning.

  2. En ev slutgiltig konkurs för Markbygden Ett sätter fokus på en framtida tänkbar situation där vindkraften överges i nuvarande skala, alltså där uppställda “rosthögar” måste monteras ner och bortforslas samt markerna återställas. Jag tänker på att det slutgiltiga juridiska ansvaret för detta ligger hos markägarna. Där är vi inte ännu utan i detta aktuella fall lär de 179 fläktarna tas över av andra spekulanter när fordringsägarna tvingas kompromissa.

    När får vi se bolagets detaljerade balansräkning inkl affärsavtal? En rekonstruktion innebär en offentlig process med transparens.

  3. Thomas Ferraton N

    Tyvärr är det bara en lite grupp politiker som vill lyssna. Övr hjärntvättade vågar av privat ekonomiska skäl inte lyssna. WHO måste stoppas i pågående maktkupp. Det är Christine Anderson (AfD) som leder motståndet i EU tillsammans med framförallt parlamentariker från forna östblocket vilka känner igen nuvarande totalitära utveckling i väst från livet bakom järnridån.

    Exit WHO

  4. Peter McCullough and European Parliament 14SEPT23

  5. Adepten

    Alltså inget litet försäljningsbolag som begär rekonstruktion utan ett till synes “intakt” bolag som skapades i samband med att man nybeställt de 179 vk-verken av Svevind. Hade varit intressant att se fullständiga siffror genom åren. Hur som helst har alla inblandade råkat ut för en “blåsning och stiltje” om vartannat på senare år när marknaden i antalet vk-verk exploderat uppåt. Och fler ska det bli märkligt nog! Såväl politiskt som näringslivsmässigt (?).

    Bubbla som nu spricker? Det ligger många verk i pipeline för leverans. Hur ska vi få upp priserna tänker nog många. EU gör väl så gott de kan via regelverk. Om inte elen kan efterfrågas (distribueras) när det blåser mycket lär det bli fortsatt stor osäkerhet om lönsamhet.

  6. Adepten

    Markbygden Ett hette projektet när det av Svevind projekterades och såldes (2017?) varvid möjligen nuvarande ägare förvärvade? Vid överlåtelsen fanns 179 turbiner och enligt bif (osäkra) uppgifter fanns tillgångar till ett värde av 659 MEUR 22-12-31 inkl senaste nettoförlust om 99 MEUR. De fyra senaste åren har omsättningen ökat till ackumulerade summan av ca 1.150 MEUR varav 2022 ett kraftigt fall ner mot 20 MEUR (?). Samma sifffor avs nettoresultatet har summerats till ackumulerade förluster om ca 620 MEUR. Se diagram nedan i länk.

    https://www.allabolag.se/5568960941/markbygden-ett-ab

    Enl Pettersson’ s Blogg (källa) anges att bolaget har 558 MEUR i skulder varav Nordk Hydro 14,4 MEUR. Skulle dessa overifierade siffror stämma är bolagets egna kapital 659 ./. 558 = 101 MEUR 22-12-31 som beräknas falla med innevarande års prognostiserade förlust om 52 MEUR.

    https://petterssonsblogg.se/2023/11/10/kinesiskt-vindkraftsbolag-ansoker-om-rekonstruktion/

  7. Övriga ägare med 25% av aktierna i MB Ett kanske är den förhoppningsfulla allmänheten som tidigare tecknat aktier “dyrt” där deras insatser senare på olika sätt hamnat hos huvudägaren! Någon som vet vilka de 25% representerar?

  8. Adepten

    Avtalet med Hydro stipulerar hur man fortlöpande reglerar fastprisavtalet. Måhända har Hydro vissa ekonomiska anspråk för viss tid och volym el. Förutom sådana ev krav så utgör affären, såvitt vi kan se, vanlig affärsrisk där Hydro då kan tänkas anse att de mht marknadspriserna haft ett långvarigt fördelaktigt avtal som de nu riskerar gå miste om. Inget jag kan kommentera! Om framtiden vet vi inget🤔

  9. (forts)

    Det finns gott om tänkbara juridiska/skattemässiga upplägg att via bokföringsmässiga transaktioner “felvärdera” tillgångar och skulder (jmf Trump el SBB). Särskilt via utlandsägda bolag vilket kan tänkas förekomma inom s.k “klondyke-branscher”. Revisorer inte sällan delaktiga via konsult-avtal.

    Eftersom det inte handlar om publika bolag i Sverige så blir det ett alltför digert arbete att spåra ägarstruktur och transaktionshistorik misstänker jag.

    Något för tidningen Affärsvärlden med betalda ekonomi-journalister kanske?

    Affärsavtal och dyl är f.ö hemliga och kan endast externt analyseras av revisorer och ev konkursförvaltare. En rekonstruktion syftar främst till att omförhandla avtal och kapitalisera upp beroende på situationen. Om inte konkurs eller likvidation beroende på skulder.

  10. Adepten

    Du funderar mao på om kineserna likt andra råvaru-prospektörer i landet (svag svensk lagstiftning t.ex betr miljöåterställning osv) satt verksamheten på ett flertal mindre “skalbolag”(säljbolag) vars syfte är att minimera totalrisken?

    Antar att man kan tänka sig att ägaren etablerar t.ex ett bolag per fastprisavtal (eller flera) t.ex för större kunder. Går det dåligt är det bara att ev välja (istället för att öka kapitalet) att anmäla rekonstruktion enl ABL och konkursreglerna varvid dotterbolaget (skalbolaget) saknar större utmätningsbara tillgångar (utöver säljkontrakten) eller garantier från övr koncernen. MEN inte är Hydro så dumma att de gått på en sådan tänkbar scam! Vinster delas ut till ägaren t.ex i Kina istället för andra koncernbolag i Sverige.

    Frågan är vad för skulder som Markbygden Ett har? Vilka lånar ut kapital utan andra säkerheter än förväntade inkomstflöden som sannolikt inte ens kvarstannar i bolaget? Jag tror att skulderna huvudsakligen är koncerninterna (som i typiska riskkapitalbolag). Man brukar låna upp externt i bank högre upp i koncernen och därefter internt och med hög ränta flytta lånen internt till “riskbolagen”. Dessa likvida medel “tappas därefter ur” via räntor, internkonsult-tjänster och överutdelningar beroende på strategi.

    (forts följer)

  11. Till alla som gillar vindsnurror…Ta en titt på bilden! En sådan här skövling av skog och natur måste omedelbart stoppas överallt och de ansvariga ska återställa till ursprungligt skick, inget annat är acceptabelt. De politiker som godkänt sådant här ska omedelbart åtalas för inkompetens, miljöförstöring och allmän vårdslöshet med skattepengar!

  12. Thorleif!

    Kan inte du kolla upp ägarförhållandet i detta bolag.
    De har inga anställda. Ansvarar tydligen för elhandelsavtalet med norska bolaget Hydro Energi. Avtalet från 2017 innebar att bolaget med start den 1 januari 2021 har åtagit sig att sälja en fast volym el per timme under en period om 19 år till ett fast pris.
    Har de löst ut sig från avtalet i.o.m. rekonstruktionen?
    I så fall har Kineserna överlistat Norrbaggarna🤮

  13. I artikeln finns också följande att läsa..

    “Enligt Markbygden Ett har alla intäkter i bolaget gått till att köpa ersättningsel på marknaden för att klara sitt åtagande mot Hydro vilket har dränerat bolaget på pengar. Anledningen är att elen de köpt när vindkraftverken stått stilla har varit extremt dyr och elen de sålt när parken varit i drift har genererat låga intäkter.”

    Är det förvånande?

  14. Ett av många bolag som måste lägga ner verksamheten och bra dom sanerar sig själv.

Comments are closed.