Vätets farlighet visades av Zeppelinaren “Hindenburg” i maj 1937
Dess lyftkraft erhölls med invändiga ballonger fyllda med väte. När luftskeppet skulle förtöjas vid den 90 meter höga masten i Lakehurst, USA, antas en gnista av statisk elektricitet mellan skeppet och masten ha antänt den explosiva gasen.
+ – + – + – +
2023-11-22, NTZ, NoTricksZone, Pierre Gosselin:
North German Green Hydrogen Project Halted Due To Lack Of Economy…”Major Economic Risks”
(Nordtyskt projekt för grönt väte stoppat på grund av bristande ekonomi … “Stora ekonomiska risker”)
Vätgas är tekniken som till slut skall lösa alla världens energiproblem. Så hävdar de som äntligen inser att en ekonomi baserad på litiumbatterier faktiskt är en dröm. Och så måste den gröna ekonomin fortsätta.
Men inte så snabbt. Väte har sina nackdelar
Blackout News rapporterar att det gröna väteprojektet Westküste 100 i Heide, Tysk-land, har “stoppats i förtid”. Anledningen: Det är helt enkelt oekonomiskt. Uppenbarligen, trots att planerarna redan har fått höra hundratals gånger, att energi från grönt väte bara är för dyrt. Enligt pressmeddelandet från Westküste 100:
“Efter en intensiv granskning av alla allmänna villkor kommer det gemensamma före-taget inte att fatta ett positivt investeringsbeslut. Detta beror på de ökade investerings-kostnaderna och de därtill hörande stora ekonomiska riskerna.”
Höga kostnader
“Projektet för elektrolysanläggningen ‘Westküste 100’ avslutades i förtid tre år efter projektets start. Raffinerie Heide, Ørsted Deutschland och Hynamics Deutschland har meddelat att de inte kommer att bygga en elektrolysör”, skriver Blackout News.
“Den främsta anledningen till beslutet mot anläggningen på 30 MW är de höga bygg-kostnaderna, enligt företagen i ett pressmeddelande.”
Westküste 100-projektets mål var att utveckla och implementera en regional ekonomi i industriell skala baserad på väte. Grönt väte var tänkt att genereras baserat på förnybara energikällor (vindkraft och solceller), med hjälp av en 30 MW elektrolysör. För att uppnå detta mål slogs regionala och internationella företag från industri, utveckling och forskning samman för att producera, lagra, transportera och utnyttja grönt väte, enligt Westküstes hemsida.
Miljoner i subventioner bortkastade
Nu visar det sig att projektet trots miljonbidrag är en förlustaffär. Projektet startades 2020 och skulle finansieras med 36 miljoner euro från staten, närmare 370 mio kronor. “Trots finansieringen är den ekonomiska bärkraften för anläggningen för produktion av grönt väte i industriell skala inte given, enligt investerarkonsortiet”, sammanfattar Blackout News.
Ändå insisterar miljöminister Tobias Goldschmidt (det gröna partiet i Schleswig-Holstein) på att elektrolys-anläggningen “Hyscale 100” – som är 3 gånger större än Westküste 100 – kommer att fortsätta med stöd av delstatsregeringen. Den är fortfarande i planeringsfasen.
Ingen marknad, kostnaderna inte rimliga
Jörg Kubitza, verkställande direktör för vindkraftsföretaget Ørsted-Tyskland, sa att det inte fanns någon ekonomisk bärkraft för projektet och därför valde det danska företa-get att lämna. “Kostnaderna måste vara rätt och en marknad måste skapas, vilket inte var fallet här.”
Staden Heide hade planerat att tillhandahålla “grön uppvärmning” genom att blanda den gröna vätgasen med naturgas. “Detta projekt har nu också avbrutits sedan planerna på elektrolys övergivits”, rapporterar Blackout News.
+ – + – + – +
“Grön uppvärmning” med naturgas !
Med religiös övertygelse är det lätt att förtränga verkligheten.
Väl kända fakta i tidigare poster
- Sverige “går före” och Tyskland går efter oss Utbytet i elektrolysen.
- Grundkurs om gasen väte ! Skillnaden på grönt och blått väte.
- Vettlösa drömmar om väte. Gasen förvaras och transporteras under högt tryck.
- Vätgasbubblan spricker ju ! För EN kW behov, behöver man 16 à 25 kW “förnybart”.
- Så fungerar bränslecellsbil Priserna på “GRÅ” respektive “GRÖN” vätgas.
+ – + – + – +
by
Produksjon av hydrogen ved elektrolyse av vann var en tidlig prossess for hydrogen (1927), den ble ersattet av dampereformering av naturgass i 1970-årene. Elektrolyse krever mer energi og denne prosessen er ca 7 ganger så dyr som dampereformering.
Dette alene medfører at ingen aktører som kan regne, vil finansiere elektrolyse i dag. Da gjenstår kun religiøse grunner til en slik prosess.
Hindenburgs skyddande skal var som att köra omkring med eldfarligt fnöske då behandlingsmetoden mot fukt gjorde den brandfarlig. Detta i kombination med väte som läckte ut från vätesäckarna gjorde hela farkosten till en flygande brandbomb. En olycka som bara väntade på att hända…Alla energiprojekt med väte är bara slöseri med pengar som endast de ledande förskingrarna i bolagen har nytta av.
En grundskoleelev som inte skolstrejkar kan lätt räkna ut att vätgasproduktion, lagring mm är vansinnigt korkat.
1 kg vätgas innehåller 33 kWh men kostar ca 3 ggr så mycket elenergi, ca 110 kWh att producera, varför?
Denna förödande ”Ebberöds bank” beror bl a på de enorma totalkostnaderna för att framställa vätgas via extremt dyra elektrolysörer.
Elektrolysörer kostar ca 40 000 kr per kW (effekt)
Till detta kommer mycket stora kostnader för att komprimera/kyla vätgasen, som t ex kräver ca 15 kWh/kg, lagra, transportera vätgasen.
Att producera, lagra och transportera vätgas medför stora läckage/energiförluster.
Elektrolysörer livslängd är ungefär lika kort eller kortare som vindkraftverk och tar minst lika lång tid att bygga som kärnkraftverk och vindkraftverk.
Elektrolysörer måste ofta köras utan avbrott, vindkraft är då utesluten utan mellanlagring av elenergin i t ex enormt dyra och ofantligt stora batterier.
När man slutligen skall omvandla vätgasen till el uppstår givetvis stora kostnader och energiförluster.
Detta innebär att vätgas inte är en energikälla utan en mycket otäck energikonsument.
Att använda vätgas i större skala är lika dumt som att växla en 100-lapp och bara få 30 kr tillbaka, om och om igen, samtidigt som utsläppen ökar mångdubbelt, jämfört med t ex olja, per kWh nyttiggjord energi.
Ingen vet vad som orsakade olyckan. Det finns flera teorier men ingen är bevisad.
Försökte hitta via länkarna hur mycket pengar projektet hunnit lägga ner av egna innan de nu avbröt (dvs exkl stöd fr skattebetalarna).
Var det dieseln som användes av den förmodade gnistan från masten.
Enligt forskningen så var det statisk elektricitet som antände färgen på duken som i sin tur orsakade branden av väte.
Räta mig om jag har fel.
Petter Wulff
Anser du då att vätgas är en ofarlig gas.
Den är extremt lättantändlig under rätt förhållanden.
Oavsett om vätgas är farligt eller är en gas som är ganska säker att hantera i jämförelse med andra gaser är det alltid ekonomi som gäller. Jag struntar i hur grön vätgasen är om jag inte har råd att använda den.
Allt detta tal om cirkulär ekonomi eller hållbar ekonomi och så väljer dessa “ord-bajseri-definerings -muppar” att använda det minst hållbara eller ekonomiska. Med andra ord slöseri.
De så kallade cirkulära ekonomi existerade en gång i tiden. Du gick till skomakaren och lagade dina trasiga skor. Detta har politiker och fackföreningar totalt förstört. Idag är det billigare att köpa nytt än att laga.
EU håller på och ta fram lagar som gör att företag måste håla reservdelar i lager i minst tio år, vilket gör att de måste producera mer än nödvändigt (slöseri) och de måste ta betalat av kunderna för icke använda reservdelar.
Det löjliga är att det för det mesta redan finns en marknad för reservdelar, som håller koll på hur mycket reservdelar som behövs. Men, EU vill att det ska finnas mer reservdelar än vad som behövs. Politisk galenskap och slöseri och detta hejas på av miljömuppar och klimatbluffare.
Det man ser brinna vid Hindenburgolyckan är diesel. Vätgasen stiger medan diesel sjunker, dvs. kunde rinna ner till passageraregondolen.
“Kostnaderna måste vara rätt och en marknad måste skapas, vilket inte var fallet här.”
Gäller även för Hybrit och H2GS projekt.
Det är lätt att slösa med andras pengar.
Kostnaderna för förvaring av vätgas är också höga, vilket har varit känt mycket länge. Vanliga tryckkärl i stål avsedda för syre, koldioxid, svetsgaser mm. duger inte, då den relativt glesa metallstrukturen tillåter att vätgasen läcker igenom. Gaser förvaras volymmässigt effektivast, om det sker i vätskeform. Trycket i anpassade kärl för vätgas behöver vara högre än för andra gaser, då vätgas blir vätska först under -252,9°C vid normalt lufttryck. Drygt 20° över absoluta nollpunkten (0°K).
Det tyska beslutet tycks inte ha något med Hindenburgolyckan att göra. Sammankopplingen är då sakligt omotiverad.
Men Sverige går på i ullstrumporna för det har Von der Leyen beordrat, nazisonen Klaus Schwabs nickedocka!