Dansk el halvåret 2016

Schuster-160802-DK-Tot-16

Figur 1. Produktion och förbrukning av el i Danmark under första halvåret 2016.

Några observationer:

1. Maximala dagsbehovet, brun linje, är relativt konstant, c:a 5,5 GW, gigawatt, i januari och 4,5 GW i maj och juni.

2. Vindkraften, ljust och mörkt blått, levererade så rikligt runt 1:e februari, att en betydande netto export, rött, blev möjlig.

3. Vindkraftens effekt blev mycket mindre i juni, vilket gjorde stor import, ljusgrönt, nödvändig, se tydligare graf nedan.

4. Under januari behövdes fossil kraft för 4 GW.

Schuster-160802-DK-SolVind-16

Figur 2. Levererad effekt av sol- och vindkraft under första halvåret 2016.

Den hopträngda skalan för tid gör att djupa kortfristiga dalar inte syns.

Schuster-160802-DK-Tot-Juni

Figur 3. Total produktion av el under juni 2016.

Importen, ljusgrönt, är stor. Nästan ingen netto export, rött.

Schuster-160802-DK-SolVind-Juni

Figur 4. Sol- och vind-el under juni.

Levererad effekt svänger mellan 0,5 och 4,5 GW, d.v.s. i relationen 1:9.

Schuster-160802-DK-ImEx-Juni

Figur 5. Detalj som visar hur import och export dagligen pågår samtidigt. Nettot visas med den svarta linjen. (Egentligen Import – Export)

Detta visar att importen står för en dominerande del av behovet. Danmark är helt beroen-de av grannar med överskott av kapacitet. Landet fungerar även som transitland för el.

Schuster-160802-DK-Stapel-15-16

Figur 6. Fördelningen av elbehovet på energikällor och import 2015 och 1:a halvåret 2016.

I den vänstra tabellen får man lägga till importen för att nå täckning av hela elbehovet. Det uppstår en liten differens p.g.a. transmissionsförluster och avrundningsfel från de olika databaserna.

Danmarks beroende av netto import är 18 – 19 %.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Dansk el halvåret 2016

  1. Klippiga bergen ligger i västra USA. Californien ligger i västra USA.

  2. Bara för att vara spetsfundig. Klippiga bergen ligger inte i Kalifornien utan cirka 150 mil där ifrån.

  3. Du gör inte ens ett försök att visa hur koldioxid orsakar skogsbränder. Läser du inte mina svar är det ju onödigt att du yttrar dig här.

  4. Den största ökningen av skogsbränder skedde i klippiga bergens skogar, d.v.s. mark som inte brukas. Ökningen kan förklaras genom förhöjda temperaturer under vår och sommar.

  5. Klimatförändringarna är ett globalt fenomen. Om de orsakar skogsbränder i västra USA är det illa nog.

  6. En orsak till att skogsbränder i Kalifornien har blivit allvarligare beror på att markägare i Kalifornien har förbjudits att anlägga förebyggande bränder. Tidigare fick markägare vårda sina marker i vilket ingick att se till att allvarliga skogsbränder förebyggdes. Politiker har sett till att de inte får göra det längre. Allvarliga skogsbränder i Kalifornien är mer ett politisk fenomen än ett klimatfenomen.

  7. Du påstod att skogsbränder i Kalifornien har ökat p.g.a. att det nu är mer koldioxid i luften. Det är du som påstår. Då är det ditt ansvar att bevisa det, inte mitt att motbevisa det. Men du får hålla dig till logiskt hållbara förklaringar. Att två saker inträffar samtidigt bevisar inte att den ena orsakar den andra lika lite som att den andra orsakar den ena.

    Sedan får du lära dig att utvärdera de källor du stöder dig på. I vårt nätverk har vi personer som känner Spencer väl och har diskuterat hans resultat med honom. Han är en intelligent och ärlig forskare som gör vad riktiga forskare skall göra: Söker sanningen om världen så bra som han kan. Alternativa temperaturdata får vi från NASA,GISS och NCDC. Om dem vet vi två viktiga fakta:

    1. De förfalskar nya och gamla temperaturer. De kallar det justeringar, men de gör alltid gamla avläsningar kallare och sena avläsningar varmare, så att uppvärmningen framstår brantare än den varit. Kolla några av våra poster:

    Fusk med temperaturdata

    Falska temperaturer i USA

    Massageinstitut värmer klimatet

    Se även norske professorn Ole Humlums analys av fusket:

    Administrativt menneskeskapt klimaendring

    Kolla särskilt figur 3.

    2. De demonstrerar ständigt sin inkompetens offentligt. I två års tid har vi hört ständiga larm om “den varmaste månaden någonsin”. Nu senast för juli i år. De har larmat om rekord på två hundradelar av en grad, då felmarginalen var nio hundradelar. Det var alltså inget säkert rekord. Så gör inga riktiga vetenskapsmän. Så gör charlataner, som agerar världsförbättrare och aktivister.

    Inom Nätverket har vi goda kontakter med världens främsta klimatforskare. Paret Robinson-Soon visar berömvärt enkelt att något samband mellan användningen av fossila bränslen och klimatet inte finns:

    Environmental Effects of Increased Atmospheric Carbon Dioxide

    Kolla noga figurerna 2, 3 och 11.

    Där har du BEVIS för att utsläppen av koldioxid har så liten verkan på klimatet att den inte kan mätas.

  8. Ajajaj, bara en massa bortförklaringar! Jag tycker att det är ganska anmärkningsvärt att du stenhårt biter dig fast vid tron (ty “tro” är just vad det är) att människans omfattande utsläpp av koldioxid inte påverkar klimatet trots alla omfattande och oberoende belägg för att det just det som sker. Tänker du aldrig efter själv, utan köper bara rakt av Roy Spencers historier så länge de bekräftar din förutfattade uppfattning om sakernas tillstånd?

    MVH
    Clas

  9. Du presterar en kommentar som utomordentligt tydligt visar din kompetens.

    Därför får den stå kvar.

  10. Kalifornien är en mycket liten del av planeten Tellus. De är inte märkligt om värme och torka där gjort att skogsbränder sprider sig mera än förr. Men hela planeten har blivit våtare med minskande öknar.

    Om du vill påstå att utsläppen av koldioxid har ett samband, återstår för dig att visa:

    1. Att de påverkar hur många bränder som startas utan mänskligt slarv eller aningslöshet.

    2. Att det gäller fler områden än västra USA.

    Av en miljon molekyler i luften har det varit 285 av koldioxid. De har nu blivit 400. Av de 115 tillkommande molekylerna har alla utom 4 kommit från den naturliga utgasningen av haven efter den uppvärmning som varit. Att tro att dessa 4 ppm skulle styra klimatet är barockt. Den tron vilar på okunskap och inkompetens.

    För övrigt har vi inte kapacitet att driva ett debattforum. Vill du diskutera rapporter som ovan, ber jag dig att vända dig till Klimatupplysningen.

  11. Man kan berätta romantiska anektoder om “hur det var när jag var liten”. Eller kan man titta på fakta [1, 2]. Varsågod, min herre.

    [1] Westerling, Anthony L., et al. “Warming and earlier spring increase western US forest wildfire activity.” science 313.5789 (2006): 940-943.

    http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/17534/Warming%20and%20earlier%20spring.pdf?seq

    [2] Miller, Jay D., et al. “Quantitative evidence for increasing forest fire severity in the Sierra Nevada and southern Cascade Mountains, California and Nevada, USA.” Ecosystems 12.1 (2009): 16-32.

    http://link.springer.com/article/10.1007/s10021-008-9201-9

  12. Jag vill lägga till att de flesta skogsbränder startas på grund av mänskliga aktiviteter i skogen. Vad skulle vara mest lönsamt och mest praktiskt för att stoppa skogsbränder: lära människor att inte tutta eld på skogen eller lägga mer skatt på bilars utsläpp?

  13. Kan herrarna ovan hänvisa till någon källa som visar statistik på att skogsbränderna ökar? Att hänvisa till Rockström kommer tyvärr bara att se som svammel.

    Om jag jämför med hur det är idag och hur det var när jag var liten var det mer rapporter om skogsbränder i Sverige på STV än vad det är i dag. Men det är bara en subjektiv känsla, så lite statistik skulle vara kul att ta del av.

  14. I Klimatsans låtsasvärld är all värme bra värme 🙂

  15. Start
    Sport
    TV
    Plus

    NYHETER
    mindre än 20 min sedan
    Klimatexperten: ”Fler bränder att vänta”
    Portugal slåss mot hundratalet våldsamma skogsbränder.
    Nästan 5000 hektar skog har förstörts i lågorna på semesterön La Palma.
    I Frankrike har över tusen människor evakuerats från sina hem för att undkomma eldsvådorna. Och det är något vi kommer att se allt oftare.
    – Vi rör oss längs en farlig brandväg med fler och fler bränder att vänta, säger miljöforskaren Johan Rockström.
    Dela Tweeta

    Runt om i Sydeuropa slåss tusentals brandmän för att söka kontrollera de många bränder som fått fäste i området. En lång varm sommar och många veckor utan regn har skapat en perfekt storm för bränder. Och det är något vi kommer att få vänja oss vid framöver.
    – Det vi kan se är att det blir varmare, torrare och mer extremt väder i södra Europa. Tendensen är att antalet bränder där ökar något, men ytan som brinner är ändå ganska konstant. Det kan bero på att vi blir allt bättre på att släcka bränder som uppstår, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
    Han menar att de bränder vi ser i Sydeuropa i dag är slutfasen av det massiva väderfenomenet El Niño som slog till under 2015.
    – När temperaturökningar till följd av växthuseffekten kolliderar med naturliga, extrema händelser som El Niño rör vi oss längs en farlig brandväg med fler och fler bränder att vänta.
    LÄS OCKSÅ
    PLUS Sju svåra svenska skogsbränder
    Sverige blir varmare – men vi ska tacka regnet
    Jordens medeltemperatur har nu ökat med en grad och i våra breddgrader med närmre två grader. Hittills i år ligger temperaturen i Sverige på 1,5 grad över medeltemperaturen – på vissa håll uppemot två grader över det normala.
    – Med temperaturökningen blir det tvärare kast mellan stora översvämningar och väldiga torrperioder som ger skogsbränder. I Sverige har vi redan nu varmare och torrare somrar, framför allt i södra delarna av landet, men än så länge ska vi vara väldigt tacksamma att vi har så regniga somrar.
    LÄS OCKSÅ
    PLUS Sju svåra svenska skogsbränder
    LÄS OCKSÅ
    Här står turistorten i lågor – tre döda i bränderna
    Trots att det regnar mindre i Stockholm varje år än det gör på den extremt torra savannen i Kenya klarar vi oss bra tack vare att vårt regn kommer i små mängder ofta. Tack vare det ser vi inte den ökade risk för skogsbränder som annars skulle uppstå.
    – Även om vi har bränder som uppstår när det är torrt här, som i Västmanland för två år sedan, så dämpas de av regnet och sprids därför inte på samma sätt som i Sydeuropa, säger Johan Rockström.
    ”Det här är vår sista chans”
    Det är dock inte säkert att vi kan räkna med det i framtiden. Målet som sattes på FN:s klimatkonferens i Paris förra året är att temperaturökningen inte får överstiga två grader globalt. Men två grader globalt innebär en ökning på tre-fyra grader i Skandinavien och ett helt annat klimat.
    – Vi kommer då i princip få det klimat södra Europa har nu med värmeböljor, torka och översvämningar som följd. Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer då sannolikt att bli normaltillståndet. Och de delar av södra Europa som i dag är tätbefolkade riskerar att bli i stort sett obeboeliga, säger han och fortsätter:
    – Två grader är inget önskvärt mål – det är en planetär smärtgräns som kommer ge enorma sociala och ekonomiska konsekvenser. Vi kommer aldrig få tillbaka den edens lustgård vi haft men det här är vår sista chans. Om vi vänder utsläppskurvan globalt inom fyra år och faktiskt tar ansvar har vi en chans att klara oss. Men trots den stora framgången med Parisavtalet ser jag tyvärr inga tecken på det i dag.
    LÄS OCKSÅ
    4 400 brandmän slåss mot Portugals lågor
    Europa Skogsbränder Klimat & miljö
    Nathalie Mark
    14 augusti 2016 10:30
    Här rasar bränderna

    3
    Dela Tweeta

    LÄS MER

    Skogsbränderna som skakade Sverige
    PLUS Branden i Västmanland är den största skogsbranden i modern svensk tid. Elden var under tolv dagar helt utom kontroll. En person dog. Och nästan 14 000 hektar skog…

    Nu flyr de branden på turistön
    Den gröna ön sprakar i rött och orange. Skogsbränderna sprider sig över turisternas Madeira. Nu flyr invånarna i panik.

    Planeten kokar – mer än någonsin
    PLUS Det börjar bli varmt nu. De senaste 14 månaderna har varit långt varmare än normalt på i stort sett hela planeten. Faktum är att ingen under 40 år har upplevt en…

    Årets hotfulla El Niño kallas för Bruce Lee
    PLUS El Niño riskerar att slå till med rekordstor kraft i år. Meteorologer varnar för att årets upplaga kan bräcka det kaosartade 1997–98. Och redan har det kommande…

    Värme är bra, eller?

Comments are closed.